Ked si musim vybrat z tohto, tak asi skor prisnejsie. tiez som nebola vychovavana benevolentne nejak a myslim, ze je to okej.. ale jasne, ze treba najst spravnu cestu pre konkretne dieta, na kazde plati nieco ine.. a zas preboha to prisne neberiem, ze ho budem lojit kazdy den len si myslim, ze maju byt stanovene nejake hranice . teda taky je plan. Ale neviem ci vyjde, to mohe hlupe makke srdce
Okej, osobne som bol vychovávaný dalo by sa povedať mampičizmom a viem, že to nie je dobrá cesta, ale ani prísnosť nie je dobrá, potom deti rebelujú, fajčá, utekajú z domu...najlepšie je mať kamarátsky vzťah...
@5 toto. decko sa musi naucit chapat, ze "toto je zle, lebo hento a tamto, cize to v skutocnosti urobit nechcem" a nie "toto je zle, lebo ked to spravim, tak ma tatko zjebe". ale tak to sa zaklada na predpoklade, ze moje teoreticke deti by neboli blbe, no
AK niekedy budem matka, budem prísna, aby aspoň moje dieťa dosiahlo niečo v živote, keď už ja som failure
Určite ho zapíšem na nejaký hudobný nástroj alebo na nejaký zmysluplný šport a od malička ho budem učiť po anglicky.. A prvý mobil mu dám ten, ktorý bol aj môj prvý, aby vedel iba volať a žiadny net!
benevolentná, akurát sa bojím aby ma potom vlastné deti nešikanovali
a ja sa skôr divím že toľko ľudí chce byť vo výchove úplne iní než boli ich rodičia.. ja práveže považujem výchovu mojej mamky za veľmi dobrú a až na pár drobností by som nemenila nič.
(síce to s tou mojou výchovou moc nevyšlo, keďže sa zo mňa stal takýto neschopný, v živote stratený darmožráč bez ambícií.. ale išla na to dosť dobre, neviem si predstaviť lepší spôsob)
Som prevzne prisna - v tom zmysle, ze treba dodrziavat nejaky poriadok, rezim vo veciach, vediet, co je dobre a co zle. Ze niektore dobre veci nie su bezne, ale treba si ich zasluzit.
Rodic ma byt dietatu autorita (s cim dnes mnoho rodicov nesuhlasi), ale jednat s nim v prvom rade po dobrom, chapavo a veku primerane.
Byt prisny, alebo skor dosledny, je v reale velmi narocna misia, lebo sa do cesty stavia mnozstvo prekazok a obmedzeni.
Prvym je charakter dietata. Niektore su pomerne lahko usmernitelne, ale su aj typy ako byk tvrdohlave... A tu pada kosa na kamen.
Potom napr. stari rodicia, skolka, kamarati, media.
Veľmi dobrá knižka renomovaných amerických klinických psychológov: Dr. Henry Cloud a Dr. John Townsend: Hranice a deti, hovorí o potrebe hraníc (nielen) pri výchove detí. Základným pravidlom pri výchove však pre mňa zostáva don Boscove "Nestačí deti milovať. Deti musia cítiť že sú milované."
Ale aj z Biblickej knihy prísloví: "Nevychovávať dieťa je znakom nenávisti nie lásky." (Porov. Príslovia 13, 24)
@Redchevrolet @antifunebracka
Pokiaľ je prísnosť vyvážená inak, napríklad vľúdnosťou, priateľskosťou, a pod. vychovávateľa (rodiča) a ten je aj dôsledný, tak deti prísnosť ocenia. Stačí keď deti vedia (aj tomu veria) že ich vychovávateľ (rodič) miluje takých akí sú. S ich predpokladmi, povahou, vlohami, chybami, ... atď.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Ja si najdem super chlapa co bude mat autoritu a budeme mat poslusne deti a dokonalu rodinu ...a psa
Určite ho zapíšem na nejaký hudobný nástroj alebo na nejaký zmysluplný šport a od malička ho budem učiť po anglicky.. A prvý mobil mu dám ten, ktorý bol aj môj prvý, aby vedel iba volať a žiadny net!
a ja sa skôr divím že toľko ľudí chce byť vo výchove úplne iní než boli ich rodičia.. ja práveže považujem výchovu mojej mamky za veľmi dobrú a až na pár drobností by som nemenila nič.
(síce to s tou mojou výchovou moc nevyšlo, keďže sa zo mňa stal takýto neschopný, v živote stratený darmožráč bez ambícií.. ale išla na to dosť dobre, neviem si predstaviť lepší spôsob)
Rodic ma byt dietatu autorita (s cim dnes mnoho rodicov nesuhlasi), ale jednat s nim v prvom rade po dobrom, chapavo a veku primerane.
Byt prisny, alebo skor dosledny, je v reale velmi narocna misia, lebo sa do cesty stavia mnozstvo prekazok a obmedzeni.
Prvym je charakter dietata. Niektore su pomerne lahko usmernitelne, ale su aj typy ako byk tvrdohlave... A tu pada kosa na kamen.
Potom napr. stari rodicia, skolka, kamarati, media.
Preco sa ti zda nepochopitelne, ze tolki chcu byt prisni?
Ja zas nechapem, preco tolki nechcu deti...
Ale aj z Biblickej knihy prísloví: "Nevychovávať dieťa je znakom nenávisti nie lásky." (Porov. Príslovia 13, 24)
Nie je zrejme, ci sa vsetci stazuju.
Ak bola pisnost adkvatna a dobre interpretovana, niektore deti ju po case ocenia.
@antifunebracka
Pokiaľ je prísnosť vyvážená inak, napríklad vľúdnosťou, priateľskosťou, a pod. vychovávateľa (rodiča) a ten je aj dôsledný, tak deti prísnosť ocenia. Stačí keď deti vedia (aj tomu veria) že ich vychovávateľ (rodič) miluje takých akí sú. S ich predpokladmi, povahou, vlohami, chybami, ... atď.