ked sa tak obaja dobrovolne rozhodnu...vek, peniaze, byvanie a ine su len vedlajsimi faktormi ktore to sice vedia ovplyvnit, ale kde je vola tam je cesta...
@wayne "peniaze, byvanie a ine su len vedlajsimi faktormi ktore to sice vedia ovplyvnit, ale kde je vola tam je cesta..."
wat... to akoze si maju ludia zakladat rodiny, ktore nedokazu zabezpecit?
ale k teme, osobne o rodine nejdem ani len uvazovat, kym ja sam nebudem mat aspon 36k rocne a partnerku minimalne s polovicnym prijmom, lebo si neviem predstavit, ze by som sa dokazal postarat o rodinu za menej. moje decko, ak raz bude existovat (ale asi nebude, ja nechcem deti), nikdy nebude mat pocit nedostatku. pride mi maximalne chujove a sebecke stvorit novy zivot lebo "ja chcem rodinu" a to aj napriek tomu, ze viem, ze sa o neho nedokazem adekvatne postarat a ze ho bude trapit nedostatok toho ci onoho minimalne do tej doby, kym zacne samo zarabat.
Okolo 35.
Ale stale sa to posuva ak mas 20 tak ty az tak v 40.
Lebo vtedy maju ludia uz väčšinou zabezpečený život a aj sa nato cítia.
V dnesnej dobe mat dieta v 20 je jednoducho premárnený život ktorý prinesie väčšinou (nie vždy) len trápenie ci uz rodicom alebo dieťaťu.
Ludia su v 20 na vrchole sil a chcu si užívať a nie sa starat doma uz o dalsiu generaciu.
@6 ja fakt nerozumiem čo ľudia vidia ako "adekvátne sa postarať" a "trápiť sa nedostatkom". Na deti úplne v pohode stačí ooooveľa menej financií bez toho aby sa mali čo i len trocha zle. Medzi adekvátne sa postarať nevidím aby dieťa vždy malo nový telefón, notebook, tablet, dve drahé dovolenky ročne, bývalo v krásnom dome, mrte vreckového, a všetko čo ho napadne. Proste načo toľko prachov? Načo?
a hej, "chcem rodinu" a VIEM, že sa o ňu adekvátne a plnohodnotne postarať aj s tretinovým platom.
Este doplnim ze kedysi mavali ludia dieta v 15-tich ale dozivali sa 30-40 takze ak ratame s tym ze sa dnes clovek ktorý ma 20 dozije v priemere tak 85 tak je to viac ako 2-nasobne predlzenie zivota a taktiez zeny su schopne mat deti ovela dlhšie.
@hsjklaop no ja s tým suhlasím,min. aspoň pár rokov,keď už človek nechce ďalej študovať, tak aspoň si užívať slobodu. Jedna kamarátka dva roky po mature bola tehotná.A to mladšia odo mňa a hlavne divokejšia,na každej zábave,chatovačke...až tomu nerozumiem
@8 typicky dnešní radikálni katolíci mat deti v 20 ktoré budu mat 1 nohavice 2 slipy a v skole bude jediné bez moderného mobilu ale budu tvrdit ze sa ma dobre a je on dovre postarane a ide sa na dalsie dieťa.
-.-
Naco mat dieta ked iba trpí?
a za seba, určite by som mať prvé dieťa do 30tky, ideálne okolo 26-27 rokov Hlavne kvôli biologickým faktorom. Predstava, že by som to akosi premeškala a skončila ako mnohé ženy okolo 35ky s neúspešnými umelými oplodneniami, potratmi a problémovým tehotenstvom, fakt nie. Tiež by som nechcela zvyšovať riziko, že to dieťa bdue postihnuté. A hlavne, nechcem len jedno dieťa. (plus na výchovu dieťaťa človek potrebuje aj kus energie, v istom veku to pre mnohých už nie je také ľahké) Kariéra počká.
@susindelle zase existuju ludia co maju dieta velmi skoro a celý život sa maju dobre aj oni aj deti, ale jednoducho 90% je na tom trošku inak, žiaľ, a toto netreba ignorovat.
@hsjklaop nie som katolík ani inak veriaca, nejdem mať dieťa v 20tke a mám zažité obdobné pomery. A v živote som sa nemala zle a dokonca aj teraz na VŠ sa mám lepšie ako väčšina mojích spolužiakov. Veci priorít. Mama kedysi zarábala 20k Sk mesačne, výživné nič moc...napriek tomu sme každý rok boli pri mori, mali telefony, komp, internet, super jedlo a chodila som na všetky školské výlety. Všetko sa dá, na to nepotrebuje človek 3000eur mesačne (a hej, môj mobil bol nachuja... ale v živote mi to ani chvílu nevadilo )
@notme@6 nedokazal som to docitat, lebo musim vyjadrit svoj nazor.
nepoznam ta, ale prepac.. tvoj nazor mi pride chujovy..
ps: 36k rocne? a manzelka polovicu? teda ak spravne pocitam 4500 mesacne? v hrubom ci cistom? a akoze z menej nevies zabezpecit rodinu?
si si vedomy, ze z takychto penazi v pohode preziju 3-4 rodiny a este maju na zvys, su spokojne, stastne a nic im nechyba?
ako nevravim.. maj vysoke ciele, ale netvrd ze to inak nejde..
pps: to ze ty nieco nevies, neznamena, ze sa to neda ci je nemozne
@hsjklaop ja viem,že sa nájdu aj mladé rodiny,čo sú šťastné.Ja som skôr narážala na typ človeka,čo by sa mal ešte asi vybúriť v mladosti,prípad jednej kamoške.Ale ktovie, asi už v tehotenstve vyspela na rodičovstvo,
@Hsjklaop to co pises svedci len o jednej jedinej veci.. sme resp vravis, ze ludia su neskutocni egoisti a chcu si na tom zakladat svoj zivot.. i preto tolko rozvodov, rozvratenych rodin a t d.. proste ak je "v prvom rade zabava a uzivanie si" a "potom ak pride cas mozno ja dieta a rodina" a hlavnym dovodom je, ze "dieta obmedzuje, treba sa on starat" - odporucam nemat ziadne deti.. je to chore.. divat sa na dieta ako na mlynsky kamen na krku..
je to o pokore, o prijati ale hlavne o nesebeckosti.. vsetci vsak vidime len seba.. potom to tak vonku i vyzera..
ach..
a k teme:
IDEALNY VEK: neexistuje je individualny..
ale osobne sa mi nepacia nazory "ked budem mat miliony na ucte a vsetko zabezpecne" ci pripadne "po 30ke, po xx"
ale rovnako ani tie "v 14, v 18" ved nejak bude.. "niekto" sa postara
ale zas.. mne sa nepaci vela ludi, ktore sa deju a pri ktorych vyzeram pre ostatnych ako divny.. whatever
@delica@johnyseek chcel by som vas vidiet, co by ste povedali decku, keby za vami prislo s tym, ze jozko im opat ukazoval fotky z krasnej dovolenky v caribicu, zatial co vam sa prvy krat po styroch rokoch konecne podarilo dostat sa na tyzden na plesnivy privat v chorvatsku. "ja viem, ze je to krasne, dobre, prijemne a vsetko, ale musis si uvedomit, ze ty to v skutocnosti nechces!" nie, vdaka. zit znamena zit a nie prezivat. moja rodina bude stastna z toho, ze moze zit a nie vdacna za to, ze ma ten vas "relativny dostatok".
@delica dobre, vsak aj takí existuju.
Ale za 1. kedy otehotnela tvoja mama?
Za 2. to ze ti dokazala zabezpecit ako-tak dobrý život neznamená ze taký zabezpecis aj ty svojmu dieťaťu, ak ešte nebudes usadena s vlastným bytom, a slušným, trvalým príjmom, s manželom s ktorým uz nejaku dobu si a vies ze aspoň na 90% spolu este aspon 10 rokov ostanete.
Niekedy to nieje iba o snahe, ale hlavne o šťastí, zhoda náhod, ... v 26 ledva dokončiš VŠ. Ale rob podľa seba.
@notme chceš mi povedať, že s 1000eurami mesačne pôjde len jeden privát v chorvátsku raz za 4 roky? lol, to musí byť veľmi zlé hospodárenie
a aj keby, pre mňa boli dovolenky v stane v Taliansku 1000x lepšie ako all inclusive egypt v luxusnom hoteli. Ja svoje dieťa vychovám tak, aby malo rozumné hodnoty a hold, proste nie vždy máme všetko čo chceme, ak by bol karibik životným snom, tak veď môže si ho splniť staršie
to nie je prežívanie nemôcť chodiť každý rok na karibik wtf
inak tiez si myslim, ze ludia si tym "treba najprv skola, byt, dom, strom, plat, byt CEO" iba vytvaraju vyhovorky, jednoduchoi clovek nikdy nebude 100% ready a vzdy bude chciet nieco viac a ten spravny cas sa neda naplanovat. za to poznam X ludi, ktorym sa babo prihodilo zo dna na den, vo vlemi mladom veku, pocas skoly a bez penazi a vedeli ho zabezpecit uplne v pohode.
@hsjklaop mama otehotnela s bratom v 19 nežalane, so mnou 26 želane. Začiatky prirodzene neboli ľahké, ale mama je šikovná žena, ktorá vždy vedela veľmi dobre hospodáriť.
Tých 26 bolo za určitých predpokladov, že budem s partnerom s ktorým som teraz a realistickými platovými očakávaniami v tej dobe. VŠ skončím v 23 rokoch. Samozrejme - nebudem si robiť decko sama bývajúca na priváte s dalšími troma ľudmi.
@notme pointou je čo ako poviem svojmu dieťaťu? mňa tá situácia vôbec nedesí a ani mi nepríde inak nepríjemná... vysvetlím mu, že na to proste nemáme a že pôjdeme inam, no a
@notme teba to muselo v detstve hrozne ničiť
ja v tom vôbec nevidím problém, ja som toho tooooľko nemala a nikdy som nemala potrebu závidieť ľudom. Uf, veď to musí byť hrozné!
ono - vždy bude neikto, kto bude viac na to ti nebude stačiť ani tých 4500eur mesačne.
ked je to cloveku vhodne a ma na to protriedky a su vhodne okolnosti teda...
moze to byt v rozmedzi roku 20-30 ale aj 30 a vyssie ... clovek si koniec koncov ani rodinu zalozit nemusi horsie je ze toto je slovensko a tu sa to berie za prisny spolocensky zvyk v opacnom pripade je clovek za to odsudzovany a oznacovany ako chybny...
ja v tom mam napriklad jasno, rodinu si zalozim az budem mat partnerku v ktorej budem vidiet ze to ma zmysel a ze clovekom s ktorym chcem byt zvysok zivota, az taku zenu nikdy nestretnem, nikdy si nevytvorim vlastnu rodinu ... jednoduche
@Hsjklaop je vsak ubohe brat to ako negativum! ako nieco co v zivote nema svoje miesto a musi si na to pockat kym JA ... (dopln si co len chces..)
@notme preco sa na to divas len cez materialisticke veci a peniaze?
nikdy sme doma nepatrili k top 10.000 ba ani strednej vrstvy ale nepamatatm si jeden den kedy som nemal nieco co som skutocne potreboval..
a to ze som v dobe novych pentii slapal na 133ke? ci svoj prvy mobil mal zdedeny po otcovi ktory vydrzal bez nabitia max 1 den? o co som prisiel?
to ze som zdeseny ked susedovi 6rocnemu kupia najnovsi tablet kedy to decko ani netusi ako to vyuzit a miesto toho aby sa socializoval a robil nieco tvorive a akcne len sedi skrceny nad tym?
ako fajn.. moze to byt tvoj ideal ale nemyslim si, ze tento pristup je spravny..
ps: nas rodinny rozpocet bol v sucte nizsi ako je moj terajsi prijem a to ani zdaleka nedosahujem tvojich 36k rocne uz vobec 54 a poznam na mnohych aktualnych pripadoch, ze to proste ide..
a inak tiez som mal bohatych spoluziakov, ba kamaratov a rodinnych kamaratov.. a prezil som to bez ujmy na zdravi
lebo predstav si, ze budes makat ako otrok a nebudes mat cas na deti len preto aby ste sli do karibiku! to je urcite ideal to je presne co tie deti potrebuju..
a ta "otazka" - vysvetlit sa da vsetko ja som bol prvykrat pri mori tusim v 14 (bez nikoho - skolsky vylet) a na dovolenke pri mori vlastne nikdy.. a neuveris.. ale vobec ziaden problem
@delica co to ma so zavistou? nemusim niekomu zavidiet na to, aby som vedel objektivne posudit, ze jeho hodzinky su lepsie jak tie moje. nieje nic zle na tom ze sa niekto chce mat dobre, prave naopak, je to maximalne prirodzene. a ked ti nerobi problem tvojmu dietatu stale a stale dookola vysvetlovat, ze ty proste nemas na to, aby ste sa mali dobre, tak je to vylucne tvoj problem, ale osobne si veru vobec nemyslim, ze to bude lahke.
nikde som nepovedal, ba ani nenaznacil, ze chcem, aby moja rodina mala najviac. stale hovorim o dostatku a 4,5k mesacne je suma, ktora podla mna dokaze dostatok zabezpecit. nekupi si lv kabelku za 5k, no stale si bude moct kupit nieco pekne a kvalitne, nie plastovu kozenku od cinana. nebude byvat v palaci, no bude mat vlastnu, dostatocne velku izbu a svoje sukromie. nebude jazdit na ferrari, no tiez sa nebude musiet trepat po mhd-ckach, ci jazdit vrakom, do ktoreho sa boji nasadnut aj kamikaze pilot.
ale je to relativne a ako tak pozeram na mentalitu vacsiny, uz len tych 4,5k mesacne je priserny luxus, nakolko vase ambicie nesiahaju ani len k polovici.
Za ideálnych okolností, okolo 20-25. Bohužiaľ, okolnosti väčšinou ideálne nie sú, takže radšej neskôr. Ale prvé dieťa v 35+ určite ideálne nie je, jednak v mladosti má žena viac energie na vychovávanie dieťaťa, a jednak nechcem mu ísť na stužkovú v dôchodcovskom veku a chcem sa dožiť aj jeho dospelosti, partnera, prípadných vnukov.
@notme a ty vies kolko stoja veci?
vies kolko to je 4500 penazi? za 2000 si mozes zit ako kral.. (teda ak nemusis mat kazdy rok novy iphone pre celu rodinu, nove bmw za desiatky tisic a podobne "podstatne" veci, vratane dovoleniek za tisice)
to ze "potrebujes" mat "ultra super hodinky" je tiez podstatna vec (ja od 17 nenosim hodinky vobec a necitim sa menej cenny ani ked jednam s ludmi, ktori maju mesacny plat ako ja rocny)
hladis na to privelmi materialisticky..
na byvanie potrebujes mesacne par stovak.
na jedlo a osatenie dalsich par..
3-4 clenna rodina prezije uplne v pohode z 1500e a to vravim o autach, benzine, a vsetko.. ak ma 2000e tak to uz mas i na dovolenky a dalsie veci..
ty chces dalsich 2500 a tie uz prepac, ale pojdu na zbytocnosti a zbytocne predrazene veci..
nevravim, prajem ti to.. ale davat to ako "podmienku toho mat deti"..
@delica stale pises Ja toto Ja hento.
Ale tvoje dieta nebudes ty a jemu mozno, ba pravdepodobne BUDE vadit ak nebude mat nieco co je standart, a v dnesnej dobe sa ten standart zvysuje.
@delica pravda. kedysi to nebolo. aj ja som tak vyrastal a bolo to v pohode. nezavidim mladym terajsie detstvo pretoze uz nikdy nezaziju to co sme zazili my ked sme boli mladi
@johnysheek tak zboznujem logiku porovnavania sa s horsimi. naco potom vobec pracujes? ved chod hen na ulicu, jak ti bude dobre! a kolko volneho casu...! o co prides? aj tak budu na 100% existovat ludia, co su na tom horsie, cize bude vsetko ok.
neviem, kde beries, ze budem makat ako otrok. v mojom odbore s mojou specializaciou je toto len mierne nadstandardny plat, nic, co by sa nedalo dosiahnut trochou bojovnosti, sikovnosti a cielavedomosti. vacsina ajtakov je aka je, cize nieje velky problem nad nimi z osobnostneho hladiska vyniknut a vybojovat si svoje.
ale ja chapem, je lahsie dat si klapky na oci a sameho seba presvedcit, ze mi je v skutocnosti dobre a ze mi viac netreba. bud to idem za svojim, alebo priznam, ze na to nemam. no ohanat sa logikou, ku ktorej som sa vyjadril uz v prvom odstavci? to je proste alibizmus najhrubsieho zrna...
@johnysheek to ze si ty nikdy nebol pri mori znamena ze teraz ani tvoje dieta nemoze byt pri mori?
Mal si možnosť vidiet ake chyby spravili tvoji rodicia (každý rodič spraví nejaké chyby) a ty namiesto toho aby si ich zmenil chces pokracovat v ich kolaji a svojmu dietatu nedopriat viac.
Vies, ono sa aj doba meni, a o 10 rokov uz nebude take bezne nebyt 20 rokov pri mori, ako to bolo v minulosti, hoc aj nedavnej.
Ale tiež boli pre mňa dôležité najskôr faktory ako ,, musíme mať dostatok peňazí, priam až nadbytok " rovnako ako som si dala záležať na dobrom bývaní, dobrom vzdelaní, plate resp podnikaní a ďalších inych veciach.
Chcem aby sa moje dieťa malo tip-top a malo vyslovene dostatok a aj aby malo najnovší ajfon keď vyjde. Rovnako ako mu doprajem aj drahú dovolenku 2x za rok a nevidím na tom nič zlé. Každý nech si robí ako uzná za vhodné...
@hsjklaop no, ja verím, že budem vedieť svoje dieťa vychovať tak, aby to chápalo a videlo hodnoty inde. Štandard mať bude, na štandard musí stačí mnou popisovaná mzda (resp. úmerná v danej dobe ( a vdanom mieste) - neviem kde budem žiť a ako sa zmenia kurzy) Ako zlý rodič by som sa cítila až vtedy, kedy by moje dieťa videlo hodnoty v zbytočne drahých veciach.
@notme ale to je samozrejme, že sa budem chcieť mať čo najlepšie a aby sa malo aj moje dieťa čo najlepšie v rámci vlastných možností. Áno ej to prirodzené. Ja akurát kritizujem postoj v ktorom je ok a nesebecké mať deti AŽ ked človek bude pomaly 1%.
a prosím moje ambície sú dosť vysoké, ale "žial" v málo platených sektoroch. Vedome chcem robiť prácu a zároveň je mojím cieľom a snom práca, kde nikdy nebudem bohvieako nadpriemerne zarabáť, či už nakoniec bude v štátnom sektore či vo vede. Ale bude to vždy dosť na to, aby sa moje deti mali dobre len sa nezhoduje v tom, čo znamená mať sa dobre.
Tak osobne som za este pred 30 urcite. Suhlas s delicou.
Ked skoncim skolu budem mat 23 tak este planujem trosku odrobit a potom mat rodinku a uz teraz sa na to tesim.
@Hsjklaop tak ho ho ho.. ja som nepovedal, ze mu nechcem dopriat viac.. ale prepac, to ze som nebol pri mori ma byt CHYBA MOJICH RODICOV? nevravim, urcite mali nejake chyby, ale to ze ma nechovali v bavlnenej perinke a zlatych lyzickach neznamena, ze to robili ZLE ci CHYBNE!!!
a nejde o more ako take, ide o to, ze proste mat vsetko co maju ostatni neznamena, ze dieta ma stastne detstvo ci neviem co..
moji rodicia spravili jedno rozhodnutie: peniaze alebo rodina a zvolili si spravne. obetovali to, ze sme mohli byt kazdy rok na kube a jazdit v najluxusnejsich autach preto, aby sme ako rodina fungovali spolu pocas roka, nielen tie dva tyzdne na dovolenke a to bolo daleko viac ako "mat hodinky, dovolenku, auta, mobily..."
to ze chcem dat svojim detom to naj je jedna vec, ale PODMIENOVAT tym fakt, ze ich vobec budem mat je to co mi tu vadi a co "kritizujem" ! a kritizujem tie vyhovorky, ktore na to @notme pouziva..
ako sa sam vyjadril, chapem, ze po nich asi velmi netuzi a fajn, ale preco ma potom potrebu tolkych "dovodov a podmienok" ?
ak budes dostavat ten plat za 40hodin tyzdenne.. dobre pre teba.. ale este raz.. podmienujes tym to ze budes mat dieta! a to je ten "moj problem"
proste i keby mas 2000ky a povedzme si v rpaci nie 8 ale 5 hod denne (lebo tak to u vas ajtakov v pohode moze byt) je to dostatocny prijem a zaroven mas este kopec casu na to travit cas s detmi a vsetko.. a ver mi, viac nez vsetky dovolenky potrebuju prave to..
((tie romanticke filmy maju v sebe obcas i nieco co ma zmysel! )
čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje....
tieto božie Slová, obsahujú všetko...
je viac ako smutné, že práve v dnešných veľmi zlých časoch sa Boh vytratil z rodín, vytratila sa láska a deti trpia najviac...
@susindelle
mnohí to dokážu iba vďaka viere Boha Stvoriteľa, ale mnohí aj boli zavraždení kvôli viere pravého Trojjediného Boha, stali sa mučeníkmi tejto hroznej doby, slova Písma svätého - zvlášť podľa Zj. Jána nám jasne hovoria, že doba tohto utrpenia - súženia sa čoskoro skončí......
Zaujimave ze vsetci tu riesite len financnu ci zdravotnu stranku veci, ale zakladom je predsa najst vhodneho partnera s ktorym to dieta bude..toako v 26 si poviem ok mam nieco nasporene,som zdrava mlada tak idem si urobit dieta..to mi chcete vsetci co ste tu povedat ze mate uz teraz pri sebe vhodneho partnera na otcovstvo?
@johnysheek neviem ako ty, ale ja nemam v umysle pracovat do 70ky. s platom, ktory som popisal, nemam problem si vytvorit dostatocnu rezervu na to, aby som mohol odist do dochodku v okamihu, ako budu deti samostatne. pripadne este skor. ak mi nahodou chybne, stale mozem ist robit na rok konzultanta na polovicny uvazok, ci otvorit si nejaku restiku. a to si za 2k na mesiac nemozes dovolit ani keby si po 40ke chcel jest uz len suche rozky s vodou.
@delica nuz, podla teba znamena "mat sa dobre" "prezit". u mna to zase znamena "mat sa dobre". chce jazdit downhill na bicykli? kupim mu poriadny bicykel. chce fotit? kupim mu taky fotak, z ktoreho lezu ozaj dobre fotky a nie nejaky srandovny low-end. chce chodit lozit? dokazem mu zabezpecit vybavu, s ktorou nezleti z prveho kamena. co povies ty, ked ti zahlasi, ze chce 5 litrovy bicykel? nenechas ho sportovat? kupis mu crep a pockas kym sa na nom zabije, lebo mu praskne vidla? povies mu, ze ma byt rad za ten horsky bicykel, ktory uz ma a za to, ze sa moze vozit po sidlisku, pripadne mozno aj nejakej upravenej lesnej cesticke? tomuto ja nevravim rozmazavanie. toto je u mna zivot. chcem sa niecomu venovat, tak sa tomu proste venujem. a ked sa tomu venovat nemozem, lebo na to nemam, tak asi niekde nastala chyba, no nie?
@notme ale ja stále nevidím problém s tým mojím platom mu dobrý bike kúpiť len nebude mať všetko z toho trebárs naraz, ale postupne to, čo bude najdôležitejšie vždy.
Tvl, my sme asi čarodejníci alebo čo, ale ja som vždy mala dobré lyže, bike a chodila som aj na tenis, čo je drahší šport (a ďalších milion veci, ja som toho vystriedala kopec)
@notme a teraz sa dostavame ku korenu problemu..
ty stale vravis a myslis na to, ako sa ty budes mat lepsie co je skvele, posuva ta to a nech sa ti podari..
ale sme v teme "kedy si zalozit rodinu" a ak poviem "po prijme takom a takom" - cisto teoreticky, ak sa ti to nepodari, tak budes bezdetny,
- pripadne bez zeny, lebo bez nej mas nizsie naklady a teda si viac uzijes?
(to je recnicka otazka)
a len na zaver..
ak ide vsetko podla planu, je to super.. co vsak ak nepojde? mas plan B? C? D? ...
@delica
1, si jedinacik
2, vasi sa obetuju viac ako je zdrave
3, vasi budu pracovat este velmi, velmi dlho
4, ste fakt carodejnici
lebo ja ozaj nepokladam za realne, aby som dostal povedzme 1500 eur, z toho dal 6-8 stovak na byt s autom, kupoval normalne potraviny, oblecenie, ... a este k tomu aj usetril na dovolenku, ci dokonca na kvalitny bike za par tisic.
@johnysheek ja deti takmer urcite nechcem a partnerku mat pravdepodobne tiez nebudem, lebo mam velmi specificke naroky a zaroven nemam rad kompromisy, cize to vidim tak, ze budem do smrti rozflakavat svoje prachy len sam na seba. na to, aby som mal deti, existuje este milion dalsich podmienok, no toto je jedna z tych, ktore su velmi dolezite a zaroven sa daju pekne vycislit a opisat. pokojne sa moze stat, ze si najdem zenu, budem brat 10k na mesiac a aj tak nebudem mat deti.
co presne by nemalo ist? worst case scenario je, ze budem robit dlhe roky 8 hodin denne za 1500-2k mesacne stale v tej istej velkej firme, spolu s dalsimi desiatkami podobnych ludi v kancli vedla mna. to je to najhorsie, co sa moze programatorovi realne stat. sam si o sebe ale myslim, a viaceri ludia, ktorych povazujem za relativne velke autority v odbore mi to potvrdili, ze mam vsetky predpoklady k tomu, aby som neskoncil ako radovy programator, ale vybudoval si o nieco zaujimavejsiu a vynosnejsiu karieru. intenzivne pracujem na tom, aby sa mi to podarilo, a preto sa na tom proste nema co nepodarit.
@notme hm, ani jedno. Ale máme fakt malý byt, čo môže byť odpoveď. Ale tieto veci sú proste o prioritácha a ono to ide, keď je to dôležité. A kvalitný bike nemusí stať pár tisíc, ale trebárs 500 eur. (druhá vec keby dieťa šlo robiť niečo že už fakt profi a potrebovalo ešte drahšie náčinie, ale v takom prípade je možné sponzorstvo )
Ja to naozaj nevidím ako prežívanie. Ale ono bude aj uhlom pohľadu, pohľadu an život. Keď je raz človek nespokojný, nebude stačiť nič. Keď naopak, tak naopak. Ja mám asi šťastie, že som vždy bola spokojná s tým, čo som mala. Keď mne ale zároveň príde, že som mala všetko dôležité, čo som chcela.
No nič, veľa šťastia v budúcnosti! Budeš asi fajn tatko, len prosím nenazývaj ľudí sebeckými a nerob tu podmienky, len preto, že sú schopní deti veľmi dobre vychovať a zabezpečiť aj s menším platom. A že deti môžu byť spoko aj bez extrémne drahých vecí.
@notme
su daleko horsie scenare..
ale whatever..
myslim, ze tu nasa debata konci a nema velmi zmysel nieco riesit dalej..
@delica viem ako to bolo u nas.. doma bola suma, z ktorej by notme asi ani neprezil.. predpokladam, ze by vyhladoval.. ale tak kazdy ma ine priority.. a hlavne predstavy o minani.. otazkou je, ci mu z tych penazi realne do toho dochodku aj nieco ostane, ked treba bicykel, auto a neviem co za sialene ciastky..
Mam 26 a nejak si este realne neviem predstavit mat dieta. Povedzme ze podmienky by aj boli ale pripadam si primlada na nieco take ako tehotenstvo a vychova, ano zvladli to aj omnoho mladsie odo mna ale desi ma to
A to moje spoluziacky zo strednej uz davaju deti do skolky ;}
@johnysheek a ktore to su tie horsie scenare? samozrejme, ze sa mozu stat horsie veci, ale su tak extremne nepravdepdobne, ze nema cenu sa nimi zaoberat. to je ako keby si sa ma spytal na moj zalozny plan v pripade, ze mi dnes v noci rozbije strechu ufo. no ked sa tak stane, tak ma drbne. ale pripravovat sa na to nebudem.
@delica chcel by som vidiet ten kvalitny bicykel za 5 stovak
ale nic, mate pravdu, kaslat na to. prehovarat vas o comkolvek nieje len zbytocne, ale aj kontraproduktivne. cim viac ludi zaujme vas postoj, tym lahsie bude dosiahnut co chcem, nakolko budem mat menej konkurencie
@notme nebud smiesny vies o nas prilis malo, aby si nas mohol takto rychlo odpisat.. to ze niekto nesniva o plate 10.000 neznaci, ze ho nikdy mat nebude
a to ze o nom niekto sniva, ...
nevraviac o tom, ze ty sa tvaris, ako by ten plat a "super zivot" bol ten najlepsie a uzasny ciel a vsetci by po nom mali tuzit..
skus si dat konecne klapky z oci a vsimat si, aky je svet krasny.. a ze dovolenka za 10.000 eur vobec neznaci, ze bude lepsia ako dovolenka za 100 eur
cez vsetko sa divas kvantitativne a materialisticky.. clovek vsak nie je vec. ma i svoje duchovno a to je castokrat dolezitesjie.. a to nenakrmis peniazmi, autami, hodinkami ci "uzivanim si zivota skorym dochodkom"
(a k tym extremom - zdravie, nestastie, nehoda, .. su sice nepravdepodobne, urcite nie extremne..
ono uz len ked si vezmem, ze potrebujes bicykel za par tisic eur, tak ho urcite neplanujes hodit do garaze a nevytiahnut..
ked budes mat tolko penazi, chces urcite lietat po svete a zazit ktovie co.. )
@johnysheek takto, pracovat bude kazdy z nas. a kto mi povie, ze je lepsie za 8 hodin denne dostat 1k na mesiac miesto 3k na mesiac, ten asi v poriadku nieje. a to, ze si zivot planujem v zavislosti od financneho zazemia mi tiez pride maximalne logicke.
tu "skromnost", ci o co sa tu snazis, ti neverim. keby ti niekto nukal milion eur, vzal by si si ho? lebo ak si za svojimi postojmi ozaj stojis, nechal by si to tak, nakolko zo vsetkeho, co si doteraz povedal je zrejme, ze by ti tie peniaze boli doslova na nic. a ak by si si ho vzal (co verim, ze vzal), tak si len pozer a si presne rovnako "chamtivy" ako ja, len si to nevedno preco nechces priznat.
a kto do svojich planov zahrna chorobu? resp. co voci tomu zmozem? netusim, kam tym smerujes. ked nejako vazne ochoriem, tak mi nepomoze ani to, ak si teraz spravim plany od A az po Ω.
@delica ale to nieje recnicka otazka, mna to ozaj zaujima. lebo teba zjavne nasralo to, ze som skonstatoval, ze vas nedokazem o nicom presvedcit a ze bez snahy vybocit zo standardu sa zo standardu da vybocit len velmi tazko. nech rozmyslam ako rozmyslam, nenapada mi myslienkovy proces, v dosledku ktoreho by som niekoho oznacil za kokota na zaklade takehoto konstatovania
@notme vid @85 a reakciu na @delica - ty si nas odpisal prvy, rpeo nechapem, ze sa cudujes..
a k tomu milionu a dalsim.. o com sa vlastne bavime? bavime sa o tom kto chce a kto bude mat aky plat? alebo sa bavime o tom, co je potrebne a co je uz nadstavba?
povedal som ja niekde, ze v zivote nechcem mat vysoky plat? co ja vidim tak som pisal akurat o tom, ze na spokojny zivot nepotrebujes mat tisice eur mesacne.. ale ty to zjavne pochopit nechces a obavam sa, ze ani nerozumies, co ti pisem ja resp @delica .. a to je na tom to najsmutnejsie
1. nikto ti nevytyka, ze chces mat vela penazi a zit si ako maly boh
2. nikto ti to nezavidi ani nic ine
3. akurat ty si nas odpisal tym, ze "ked ste sprosti a nechcete vela, vas problem"
4. ty sa nas snazis presvedcit, ze tvoj pohlad na svet je jediny spravny
zabudas vsak, ze
1. ak ty prides o tie prachy, budes mat velky problem
2. ak my tie prachy ziskame, akurat si budeme moct dovolit viac..
- to vsak neznamena, i v pripade toho miliona, ze si na druhy den kupim lambo a deckam kupim najnovsie fony a gadgety a neviem co.. pravdepodobne to akurat niekam supnem, investujem.. asi sa z toho zaplati nejaka dovolenka a etoto vsjo..
ono vtip je v tom, ze kym ty planujes zit minimalne z 4000 eur na mesiac, my planujeme zit tak z 1000.. a teda kym ty rozfrckas tych 4000 (alebo povedzme 3, lebo 1 si odlozis do dochodku) tak my ak budeme mat viac ako 1000 budeme moct vsetko to viac "odkladat" a teda ak sa my dostaneme na prijem 4000, budeme si odkladat minimalne 2 a pravdepoobne i 2,5 (tych 500 ratam ze si dovolime nieco viac, ako sme povodne planovali)
ale vies.. ja sa nechapem, preco ti to pisem, kedze ty mas i tak patent na pravdu a vies ako sa zije najlepsie a cudujem sa, ze ti este nepreskocilo z toho, ako neschopne zije 90% ludi a ty to musis s nimi/nami trpiet na tejto zemi..
----
a co sa tyka ze kto pocita s chorobami.. a tak.. len jedna rada:
1. ak nemas nikoho blizkeho.. mozes mat miliony.. tie raz dojdu.. a si v kybli..
2. ak mas blizkych, tak nepotrebujes ani fuka.. a vzdy sa o teba niekto postara..
holt.. nemyslim, ze to pochopis.. ale tak co uz.. ako pise delica..
"(analogicky môžem povedať, že super, lebo čím viac ľudí ako ty, tým menej ľudí ako ty (lebo sa moc nemnožíte) "
Vek a mentálne vyspelosť sa porovnávať nedá. Niekto je schopný založiť si rodinu v 20 a plnohodnotne sa o ňu starať, niekto to nie je schopný ani v 30.
Avšak z fyziologického hľadiska je to najlepšie 16-25 (cca). Potom sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje riziko na rôzne genetické (ale aj iné) predispozície rôznych postihnutí a vád.
každý nech zakladá rodinu ked sa nato cíti. je zbytočné takto to rozoberať lebo podľa jedného je 20 - 25 príliš skoro a podla druhého je 25 - 30 príliš neskoro...
@johnysheek ty si nepochybne neni uplne blby, no napriek tomu sa tak do velkej miery spravas. spravne si podotkol, ze si nikde nespomenul, ze nechces mat vela penazi. to, ze som sa snazil poukazat na opak, bola len moja snaha chytit sa slamky, za co sa ospravedlnujem.
na druhej strane ale ty stavas na rovnako nezmyselnom principe argument, ze som vas odpisal. neodpisal. len si jasne implikoval nezaujem v istom profesionalnom smere, na ktory som podotkol. to, ze si sa toho chytil, ako kliest odhaleneho kusku nohy a pokusil si sa na zaklade toho zo mna spravit sebeckeho debila, tiez nieje dvakrat spravodlive.
dalej, nechapem, preco utocis. ja si velmi dobre uvedomujem, ze v tomto smere sa bavime o nazore, nie o objektivne dokazatelnej realite, a preto beriem kazdy tvoj racionalny argument ako rovnocenny tomu mojmu..to je ten samonasieraci efekt, co som spominal...ja viem setrit, setril som 20 rokov z 22 rokov svojho zivota. a prave preto nechcem dopustit, aby rovnako zili aj moje deti...proste sa mi to nepacilo.
no, som najebany, takze len v skratke. vedz, ze to, co pises, chapem v plnej miere. na druhej strane, bavime sa LEN o subjektivnych nazoroch (dokazes svoje tvrdenia podlozit objektivne?). ak ti to vadi, prestan reagovat. ak nie, pokojne utoc na moju ideologiu, nie na mna osobne. ja to tak robim a teba povazujem za dostatocne rozumneho na to, aby si to zvladol tiez.
Zbytocne sa tu natahujete, skuste sa navzajom akceptovat. Niekomu na zalozenie rodiny staci 500e prijem, niekomu 1000e, niekomu 5000e a niekto si tu rodinu nezalozi vobec. Kazdy nech si robi co chce, naco si dokazovat nejaku pravdu ? Kazdy ju ma svoju
@narazuvzdornaa Súhlasím,že v súčasnom systéme to nie je ľahké,ale myslím že aspoň to jedno dieťa si môže dovoliť pomerne veľa ľudí,ak pod pojmom ,,zabezpečené bývanie'' nemyslíme novostavbu v najluxusnejšej časti mesta,ale čokoľvek čo spĺňa základné podmienky slušného,dôstojného života,a nedávame na to zamestnanie nejaký platový limit,že napríklad musí človek zarábať viac ako 700 eur,ale ako kritérium určíme to,aby mali obaja rodičia hocijakú prácu,tak si myslím že pre väčšinu slovákov to nie je nedosiahnuteľné.
hlavne si myslim,že clovek musi byt vnutorne na to pripraveny. ja milujem deti,ale nie som si ista, ci planujem mať vlastne. chcem si splnit vsetky tuzby a sny a ked pride dieta,tak viem,ze ono bude hlavnou tuzbou a starostou. a samozrejme musim sa citit aj fyzicky dobre a hlavne mat aj nejake te financie. hlavne vlastny dom. takze najblizsich asi 5 rokov urcite neplanujeme. aj ked niekedy sa citim,ze aj by som sa potesila keby nieco,ale potom si poviem ze co ti sibe? teraz este nie mamkamosky co planovali od 20 a boli na to pripravene a mam aj 33 rocne kamaratky co stale nie su.... takze to nie je o financiach ale o tom ako sa par citi ako planuju svoju buducnost. ja zas si myslim ze okolo 40 to je uz moc vela,aj 35, v 50 uz chcem mat dospele deti a uzivat si zivot a nie mat doma 7 rocneho haranta
Myslím že to nenaplánuješ ... resp. nedá sa to ohraničiť vekom. Každý je v inej situácii. Najlepšie keď niečo zarobíš, a máš nejaký kapitál... máš prácu z ktorej by ťa nemali vyhodiť alebo keby aj tak aby si si vedel nájsť inú za adekvátnu mzdu. Nepracujem, neviem kolko by to malo byť. Neriešim to zatial. Takisto aj druhá polovička by mala mať nejakú robotu, no a hlavne treba niekde bývať. Či už niečo ako presťahovanie jedných sem a druhých tam v ramci rodiny na vytvorenie priestoru alebo inak bez toho aby boli potrebné peniaze alebo zobrať hypotéku. No neviem ako nie uplne plnohodnotny nazor, ale myslim že nejaký ten rok(viac rokov) pracovať a našetriť a potom už fakt nie je na čo čakať, keďže čím starší tým je to z biologickejšieho hladiska horšie. Ale všeobecne sú vo väčšine prípadov problémy s financiami(pretože príliš skoro,alebo neuvažovali nad tým) a priestorom na bývanie(nasáčkovať sa k rodičom to tiež tam nie je vo väčšine priatelská atmosféra). Ostatné by nebola prekážka. Už jedine či to bude klapať vo vzťahu. --Napr. tí čo skončili len SoŠ a nejdú na výšku tak sa nedivím že majú v 19 dieťa... mnohí nerozmýšlali a v mnohych pripadoch ten vztah nevydržal, alebo musia vkuse robiť, lebo nemajú dosť penazí, byvaju u rodicov jednych alebo druhych, ktorym to lezie na nervy atd. --Napr ked niekto skončí Soš a za 3-5 rokov už má niečo našetrené navyše, pripadne si môže dovoliť splácať bývanie, tak v pohode v 24. Ale keby počas výšky mali deti tak to sú v rovnakej situácii ako vyššie napísané... takže výškari zväčša po škole tak pred 30 alebo az do 35 pokial sú bohatí alebo majú možnosti pre takéto prípady tak je to samozrejme iné. ------|kazdy jak sa narodí,zariadi,a aké štastie bude mať|-------
@notme ja som ešte doteraz nikdy nebola pri mori a nikdy mi to nechýbalo - na dovolenky sme chodili na hory a letá som trávila na chalupe na dedine, kúpala sa v rieke, behala po senníku, kŕmila sliepky, kačky, vozila sa na bicykli a na koni a neviem si predstaviť krajšie detstvo ♥
Deťom nemôžeš zaplatiť, aby boli dobrými ľuďmi. Ide o spoločne strávený čas - ktorého však veľa nemáš, ak si do večera v práci a dva týždne na pláži im to nevynahradia.
A za mňa - prvé najskôr o tri roky, teda v 28. Druhé čo najskôr po tom. Momentálne je prioritou práca a zabezpečenie si vlastného bývania.
@arthemiis hold, niesom na to dost sebecky, cize nebudem. blbe vsak je, ze rozmnozovat sa maju v umysle predovsetkym ti ludia, ktori by nemali. ty budes asi tiez jeden z tych pripadov.
Pre mna je dolezitejsie to socialne zazemie nez ekonomicke, proste podpora okolia....ked si budem vediet predstavit hovorit s blizkymi a znamymi o sebe ako o matke bez pocitu, ze by sa mi asi vysmiali...ked mi budu ludia verit, ze na to mam. Lebo nechcem, aby niekto o mne hovoril, ze som zla matka alebo nieco take. A nechcem v tom byt ani sama. Ani aby sa na mna dival niekto ako na chuderu. No proste, ked to bude takym pre mna prijemnym zivotnym stylom. Ale momentalne ma praveze vychova nelaka. Skor ma teraz naplna zit zo dna na den, robit vsetko, co chcem, nikomu nevraviet, kam idem a s kym a zmenit plan, kedykolvek chcem, ak ho vobec mam. Proste praca a potom uz nic neriesit. Chcem najst konecne radost z mojho zivota a nie si na krk co najskor uviazat obrovsky kriz, ktory obnasa starostlivost o dieta. No a treba hlavne k tomu nejaku lasku k nejaku muzovi a vek tak 25 je podla mna dobry, ani stara ani moc mlada. Podla mna 26 uz neni dobry vek proste a do 24 je clovek este cool, mal by si uzivat.
Založiť si rodinu je vhodné vtedy, ak sa o tú rodinu budeš vedieť aj reálne postarať a nie ju len chcieť. A ja osobne by som pridala aj po tom, čo si prejde človek nejakým sebapoznaním, aby bol schopný byť citovo oporou a nie upírom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
108 komentov
ale z fyziologickeho hladiska vraj 25
a idealne okolo 30-ky, co sa veku tyka...
wat... to akoze si maju ludia zakladat rodiny, ktore nedokazu zabezpecit?
ale k teme, osobne o rodine nejdem ani len uvazovat, kym ja sam nebudem mat aspon 36k rocne a partnerku minimalne s polovicnym prijmom, lebo si neviem predstavit, ze by som sa dokazal postarat o rodinu za menej. moje decko, ak raz bude existovat (ale asi nebude, ja nechcem deti), nikdy nebude mat pocit nedostatku. pride mi maximalne chujove a sebecke stvorit novy zivot lebo "ja chcem rodinu" a to aj napriek tomu, ze viem, ze sa o neho nedokazem adekvatne postarat a ze ho bude trapit nedostatok toho ci onoho minimalne do tej doby, kym zacne samo zarabat.
Ale stale sa to posuva ak mas 20 tak ty az tak v 40.
Lebo vtedy maju ludia uz väčšinou zabezpečený život a aj sa nato cítia.
V dnesnej dobe mat dieta v 20 je jednoducho premárnený život ktorý prinesie väčšinou (nie vždy) len trápenie ci uz rodicom alebo dieťaťu.
Ludia su v 20 na vrchole sil a chcu si užívať a nie sa starat doma uz o dalsiu generaciu.
a hej, "chcem rodinu" a VIEM, že sa o ňu adekvátne a plnohodnotne postarať aj s tretinovým platom.
-.-
Naco mat dieta ked iba trpí?
nepoznam ta, ale prepac.. tvoj nazor mi pride chujovy..
ps: 36k rocne? a manzelka polovicu? teda ak spravne pocitam 4500 mesacne? v hrubom ci cistom? a akoze z menej nevies zabezpecit rodinu?
si si vedomy, ze z takychto penazi v pohode preziju 3-4 rodiny a este maju na zvys, su spokojne, stastne a nic im nechyba?
ako nevravim.. maj vysoke ciele, ale netvrd ze to inak nejde..
pps: to ze ty nieco nevies, neznamena, ze sa to neda ci je nemozne
a potom natalita slovákov len klesá a klesá...
problémové tehotenstva, nežalené potraty a umelé oplodnenia pribúdajú...
(a ja nevravím mať 10 detí s minimálnou mzdou, ale až toľko prachov? aby decko malo nutne vždy VSETKO? lebo život bez úplne všetkého je nahovno?)
je to o pokore, o prijati ale hlavne o nesebeckosti.. vsetci vsak vidime len seba.. potom to tak vonku i vyzera..
ach..
a k teme:
IDEALNY VEK: neexistuje je individualny..
ale osobne sa mi nepacia nazory "ked budem mat miliony na ucte a vsetko zabezpecne" ci pripadne "po 30ke, po xx"
ale rovnako ani tie "v 14, v 18" ved nejak bude.. "niekto" sa postara
ale zas.. mne sa nepaci vela ludi, ktore sa deju a pri ktorych vyzeram pre ostatnych ako divny.. whatever
» cdn.arn.com.au/media/15397/int...
Ale za 1. kedy otehotnela tvoja mama?
Za 2. to ze ti dokazala zabezpecit ako-tak dobrý život neznamená ze taký zabezpecis aj ty svojmu dieťaťu, ak ešte nebudes usadena s vlastným bytom, a slušným, trvalým príjmom, s manželom s ktorým uz nejaku dobu si a vies ze aspoň na 90% spolu este aspon 10 rokov ostanete.
Niekedy to nieje iba o snahe, ale hlavne o šťastí, zhoda náhod, ... v 26 ledva dokončiš VŠ. Ale rob podľa seba.
a aj keby, pre mňa boli dovolenky v stane v Taliansku 1000x lepšie ako all inclusive egypt v luxusnom hoteli. Ja svoje dieťa vychovám tak, aby malo rozumné hodnoty a hold, proste nie vždy máme všetko čo chceme, ak by bol karibik životným snom, tak veď môže si ho splniť staršie
to nie je prežívanie nemôcť chodiť každý rok na karibik wtf
Tých 26 bolo za určitých predpokladov, že budem s partnerom s ktorým som teraz a realistickými platovými očakávaniami v tej dobe. VŠ skončím v 23 rokoch. Samozrejme - nebudem si robiť decko sama bývajúca na priváte s dalšími troma ľudmi.
ja v tom vôbec nevidím problém, ja som toho tooooľko nemala a nikdy som nemala potrebu závidieť ľudom. Uf, veď to musí byť hrozné!
ono - vždy bude neikto, kto bude viac na to ti nebude stačiť ani tých 4500eur mesačne.
moze to byt v rozmedzi roku 20-30 ale aj 30 a vyssie ... clovek si koniec koncov ani rodinu zalozit nemusi horsie je ze toto je slovensko a tu sa to berie za prisny spolocensky zvyk v opacnom pripade je clovek za to odsudzovany a oznacovany ako chybny...
ja v tom mam napriklad jasno, rodinu si zalozim az budem mat partnerku v ktorej budem vidiet ze to ma zmysel a ze clovekom s ktorym chcem byt zvysok zivota, az taku zenu nikdy nestretnem, nikdy si nevytvorim vlastnu rodinu ... jednoduche
@notme preco sa na to divas len cez materialisticke veci a peniaze?
nikdy sme doma nepatrili k top 10.000 ba ani strednej vrstvy ale nepamatatm si jeden den kedy som nemal nieco co som skutocne potreboval..
a to ze som v dobe novych pentii slapal na 133ke? ci svoj prvy mobil mal zdedeny po otcovi ktory vydrzal bez nabitia max 1 den? o co som prisiel?
to ze som zdeseny ked susedovi 6rocnemu kupia najnovsi tablet kedy to decko ani netusi ako to vyuzit a miesto toho aby sa socializoval a robil nieco tvorive a akcne len sedi skrceny nad tym?
ako fajn.. moze to byt tvoj ideal ale nemyslim si, ze tento pristup je spravny..
ps: nas rodinny rozpocet bol v sucte nizsi ako je moj terajsi prijem a to ani zdaleka nedosahujem tvojich 36k rocne uz vobec 54 a poznam na mnohych aktualnych pripadoch, ze to proste ide..
a inak tiez som mal bohatych spoluziakov, ba kamaratov a rodinnych kamaratov.. a prezil som to bez ujmy na zdravi
lebo predstav si, ze budes makat ako otrok a nebudes mat cas na deti len preto aby ste sli do karibiku! to je urcite ideal to je presne co tie deti potrebuju..
a ta "otazka" - vysvetlit sa da vsetko ja som bol prvykrat pri mori tusim v 14 (bez nikoho - skolsky vylet) a na dovolenke pri mori vlastne nikdy.. a neuveris.. ale vobec ziaden problem
nikde som nepovedal, ba ani nenaznacil, ze chcem, aby moja rodina mala najviac. stale hovorim o dostatku a 4,5k mesacne je suma, ktora podla mna dokaze dostatok zabezpecit. nekupi si lv kabelku za 5k, no stale si bude moct kupit nieco pekne a kvalitne, nie plastovu kozenku od cinana. nebude byvat v palaci, no bude mat vlastnu, dostatocne velku izbu a svoje sukromie. nebude jazdit na ferrari, no tiez sa nebude musiet trepat po mhd-ckach, ci jazdit vrakom, do ktoreho sa boji nasadnut aj kamikaze pilot.
ale je to relativne a ako tak pozeram na mentalitu vacsiny, uz len tych 4,5k mesacne je priserny luxus, nakolko vase ambicie nesiahaju ani len k polovici.
vies kolko to je 4500 penazi? za 2000 si mozes zit ako kral.. (teda ak nemusis mat kazdy rok novy iphone pre celu rodinu, nove bmw za desiatky tisic a podobne "podstatne" veci, vratane dovoleniek za tisice)
to ze "potrebujes" mat "ultra super hodinky" je tiez podstatna vec (ja od 17 nenosim hodinky vobec a necitim sa menej cenny ani ked jednam s ludmi, ktori maju mesacny plat ako ja rocny)
hladis na to privelmi materialisticky..
na byvanie potrebujes mesacne par stovak.
na jedlo a osatenie dalsich par..
3-4 clenna rodina prezije uplne v pohode z 1500e a to vravim o autach, benzine, a vsetko.. ak ma 2000e tak to uz mas i na dovolenky a dalsie veci..
ty chces dalsich 2500 a tie uz prepac, ale pojdu na zbytocnosti a zbytocne predrazene veci..
nevravim, prajem ti to.. ale davat to ako "podmienku toho mat deti"..
Ale tvoje dieta nebudes ty a jemu mozno, ba pravdepodobne BUDE vadit ak nebude mat nieco co je standart, a v dnesnej dobe sa ten standart zvysuje.
neviem, kde beries, ze budem makat ako otrok. v mojom odbore s mojou specializaciou je toto len mierne nadstandardny plat, nic, co by sa nedalo dosiahnut trochou bojovnosti, sikovnosti a cielavedomosti. vacsina ajtakov je aka je, cize nieje velky problem nad nimi z osobnostneho hladiska vyniknut a vybojovat si svoje.
ale ja chapem, je lahsie dat si klapky na oci a sameho seba presvedcit, ze mi je v skutocnosti dobre a ze mi viac netreba. bud to idem za svojim, alebo priznam, ze na to nemam. no ohanat sa logikou, ku ktorej som sa vyjadril uz v prvom odstavci? to je proste alibizmus najhrubsieho zrna...
Mal si možnosť vidiet ake chyby spravili tvoji rodicia (každý rodič spraví nejaké chyby) a ty namiesto toho aby si ich zmenil chces pokracovat v ich kolaji a svojmu dietatu nedopriat viac.
Vies, ono sa aj doba meni, a o 10 rokov uz nebude take bezne nebyt 20 rokov pri mori, ako to bolo v minulosti, hoc aj nedavnej.
Ale tiež boli pre mňa dôležité najskôr faktory ako ,, musíme mať dostatok peňazí, priam až nadbytok " rovnako ako som si dala záležať na dobrom bývaní, dobrom vzdelaní, plate resp podnikaní a ďalších inych veciach.
Chcem aby sa moje dieťa malo tip-top a malo vyslovene dostatok a aj aby malo najnovší ajfon keď vyjde. Rovnako ako mu doprajem aj drahú dovolenku 2x za rok a nevidím na tom nič zlé. Každý nech si robí ako uzná za vhodné...
a prosím moje ambície sú dosť vysoké, ale "žial" v málo platených sektoroch. Vedome chcem robiť prácu a zároveň je mojím cieľom a snom práca, kde nikdy nebudem bohvieako nadpriemerne zarabáť, či už nakoniec bude v štátnom sektore či vo vede. Ale bude to vždy dosť na to, aby sa moje deti mali dobre len sa nezhoduje v tom, čo znamená mať sa dobre.
Ked skoncim skolu budem mat 23 tak este planujem trosku odrobit a potom mat rodinku a uz teraz sa na to tesim.
a nejde o more ako take, ide o to, ze proste mat vsetko co maju ostatni neznamena, ze dieta ma stastne detstvo ci neviem co..
moji rodicia spravili jedno rozhodnutie: peniaze alebo rodina a zvolili si spravne. obetovali to, ze sme mohli byt kazdy rok na kube a jazdit v najluxusnejsich autach preto, aby sme ako rodina fungovali spolu pocas roka, nielen tie dva tyzdne na dovolenke a to bolo daleko viac ako "mat hodinky, dovolenku, auta, mobily..."
to ze chcem dat svojim detom to naj je jedna vec, ale PODMIENOVAT tym fakt, ze ich vobec budem mat je to co mi tu vadi a co "kritizujem" ! a kritizujem tie vyhovorky, ktore na to @notme pouziva..
ako sa sam vyjadril, chapem, ze po nich asi velmi netuzi a fajn, ale preco ma potom potrebu tolkych "dovodov a podmienok" ?
@notme myslim, ze som to pochopil celkom spravne
ak budes dostavat ten plat za 40hodin tyzdenne.. dobre pre teba.. ale este raz.. podmienujes tym to ze budes mat dieta! a to je ten "moj problem"
proste i keby mas 2000ky a povedzme si v rpaci nie 8 ale 5 hod denne (lebo tak to u vas ajtakov v pohode moze byt) je to dostatocny prijem a zaroven mas este kopec casu na to travit cas s detmi a vsetko.. a ver mi, viac nez vsetky dovolenky potrebuju prave to..
((tie romanticke filmy maju v sebe obcas i nieco co ma zmysel! )
tieto božie Slová, obsahujú všetko...
je viac ako smutné, že práve v dnešných veľmi zlých časoch sa Boh vytratil z rodín, vytratila sa láska a deti trpia najviac...
mnohí to dokážu iba vďaka viere Boha Stvoriteľa, ale mnohí aj boli zavraždení kvôli viere pravého Trojjediného Boha, stali sa mučeníkmi tejto hroznej doby, slova Písma svätého - zvlášť podľa Zj. Jána nám jasne hovoria, že doba tohto utrpenia - súženia sa čoskoro skončí......
(ale keby som nemala samozrejme netrvám na takom veku, mať fajn partnera je hlavné)
@delica nuz, podla teba znamena "mat sa dobre" "prezit". u mna to zase znamena "mat sa dobre". chce jazdit downhill na bicykli? kupim mu poriadny bicykel. chce fotit? kupim mu taky fotak, z ktoreho lezu ozaj dobre fotky a nie nejaky srandovny low-end. chce chodit lozit? dokazem mu zabezpecit vybavu, s ktorou nezleti z prveho kamena. co povies ty, ked ti zahlasi, ze chce 5 litrovy bicykel? nenechas ho sportovat? kupis mu crep a pockas kym sa na nom zabije, lebo mu praskne vidla? povies mu, ze ma byt rad za ten horsky bicykel, ktory uz ma a za to, ze sa moze vozit po sidlisku, pripadne mozno aj nejakej upravenej lesnej cesticke? tomuto ja nevravim rozmazavanie. toto je u mna zivot. chcem sa niecomu venovat, tak sa tomu proste venujem. a ked sa tomu venovat nemozem, lebo na to nemam, tak asi niekde nastala chyba, no nie?
Tvl, my sme asi čarodejníci alebo čo, ale ja som vždy mala dobré lyže, bike a chodila som aj na tenis, čo je drahší šport (a ďalších milion veci, ja som toho vystriedala kopec)
ty stale vravis a myslis na to, ako sa ty budes mat lepsie co je skvele, posuva ta to a nech sa ti podari..
ale sme v teme "kedy si zalozit rodinu" a ak poviem "po prijme takom a takom" - cisto teoreticky, ak sa ti to nepodari, tak budes bezdetny,
- pripadne bez zeny, lebo bez nej mas nizsie naklady a teda si viac uzijes?
(to je recnicka otazka)
a len na zaver..
ak ide vsetko podla planu, je to super.. co vsak ak nepojde? mas plan B? C? D? ...
1, si jedinacik
2, vasi sa obetuju viac ako je zdrave
3, vasi budu pracovat este velmi, velmi dlho
4, ste fakt carodejnici
lebo ja ozaj nepokladam za realne, aby som dostal povedzme 1500 eur, z toho dal 6-8 stovak na byt s autom, kupoval normalne potraviny, oblecenie, ... a este k tomu aj usetril na dovolenku, ci dokonca na kvalitny bike za par tisic.
co presne by nemalo ist? worst case scenario je, ze budem robit dlhe roky 8 hodin denne za 1500-2k mesacne stale v tej istej velkej firme, spolu s dalsimi desiatkami podobnych ludi v kancli vedla mna. to je to najhorsie, co sa moze programatorovi realne stat. sam si o sebe ale myslim, a viaceri ludia, ktorych povazujem za relativne velke autority v odbore mi to potvrdili, ze mam vsetky predpoklady k tomu, aby som neskoncil ako radovy programator, ale vybudoval si o nieco zaujimavejsiu a vynosnejsiu karieru. intenzivne pracujem na tom, aby sa mi to podarilo, a preto sa na tom proste nema co nepodarit.
Ja to naozaj nevidím ako prežívanie. Ale ono bude aj uhlom pohľadu, pohľadu an život. Keď je raz človek nespokojný, nebude stačiť nič. Keď naopak, tak naopak. Ja mám asi šťastie, že som vždy bola spokojná s tým, čo som mala. Keď mne ale zároveň príde, že som mala všetko dôležité, čo som chcela.
No nič, veľa šťastia v budúcnosti! Budeš asi fajn tatko, len prosím nenazývaj ľudí sebeckými a nerob tu podmienky, len preto, že sú schopní deti veľmi dobre vychovať a zabezpečiť aj s menším platom. A že deti môžu byť spoko aj bez extrémne drahých vecí.
su daleko horsie scenare..
ale whatever..
myslim, ze tu nasa debata konci a nema velmi zmysel nieco riesit dalej..
@delica viem ako to bolo u nas.. doma bola suma, z ktorej by notme asi ani neprezil.. predpokladam, ze by vyhladoval.. ale tak kazdy ma ine priority.. a hlavne predstavy o minani.. otazkou je, ci mu z tych penazi realne do toho dochodku aj nieco ostane, ked treba bicykel, auto a neviem co za sialene ciastky..
A to moje spoluziacky zo strednej uz davaju deti do skolky ;}
@delica chcel by som vidiet ten kvalitny bicykel za 5 stovak
ale nic, mate pravdu, kaslat na to. prehovarat vas o comkolvek nieje len zbytocne, ale aj kontraproduktivne. cim viac ludi zaujme vas postoj, tym lahsie bude dosiahnut co chcem, nakolko budem mat menej konkurencie
a to ze o nom niekto sniva, ...
nevraviac o tom, ze ty sa tvaris, ako by ten plat a "super zivot" bol ten najlepsie a uzasny ciel a vsetci by po nom mali tuzit..
skus si dat konecne klapky z oci a vsimat si, aky je svet krasny.. a ze dovolenka za 10.000 eur vobec neznaci, ze bude lepsia ako dovolenka za 100 eur
cez vsetko sa divas kvantitativne a materialisticky.. clovek vsak nie je vec. ma i svoje duchovno a to je castokrat dolezitesjie.. a to nenakrmis peniazmi, autami, hodinkami ci "uzivanim si zivota skorym dochodkom"
(a k tym extremom - zdravie, nestastie, nehoda, .. su sice nepravdepodobne, urcite nie extremne..
ono uz len ked si vezmem, ze potrebujes bicykel za par tisic eur, tak ho urcite neplanujes hodit do garaze a nevytiahnut..
ked budes mat tolko penazi, chces urcite lietat po svete a zazit ktovie co.. )
tu "skromnost", ci o co sa tu snazis, ti neverim. keby ti niekto nukal milion eur, vzal by si si ho? lebo ak si za svojimi postojmi ozaj stojis, nechal by si to tak, nakolko zo vsetkeho, co si doteraz povedal je zrejme, ze by ti tie peniaze boli doslova na nic. a ak by si si ho vzal (co verim, ze vzal), tak si len pozer a si presne rovnako "chamtivy" ako ja, len si to nevedno preco nechces priznat.
a kto do svojich planov zahrna chorobu? resp. co voci tomu zmozem? netusim, kam tym smerujes. ked nejako vazne ochoriem, tak mi nepomoze ani to, ak si teraz spravim plany od A az po Ω.
(analogicky môžem povedať, že super, lebo čím viac ľudí ako ty, tým menej ľudí ako ty (lebo sa moc nemnožíte)
a k tomu milionu a dalsim.. o com sa vlastne bavime? bavime sa o tom kto chce a kto bude mat aky plat? alebo sa bavime o tom, co je potrebne a co je uz nadstavba?
povedal som ja niekde, ze v zivote nechcem mat vysoky plat? co ja vidim tak som pisal akurat o tom, ze na spokojny zivot nepotrebujes mat tisice eur mesacne.. ale ty to zjavne pochopit nechces a obavam sa, ze ani nerozumies, co ti pisem ja resp @delica .. a to je na tom to najsmutnejsie
1. nikto ti nevytyka, ze chces mat vela penazi a zit si ako maly boh
2. nikto ti to nezavidi ani nic ine
3. akurat ty si nas odpisal tym, ze "ked ste sprosti a nechcete vela, vas problem"
4. ty sa nas snazis presvedcit, ze tvoj pohlad na svet je jediny spravny
zabudas vsak, ze
1. ak ty prides o tie prachy, budes mat velky problem
2. ak my tie prachy ziskame, akurat si budeme moct dovolit viac..
- to vsak neznamena, i v pripade toho miliona, ze si na druhy den kupim lambo a deckam kupim najnovsie fony a gadgety a neviem co.. pravdepodobne to akurat niekam supnem, investujem.. asi sa z toho zaplati nejaka dovolenka a etoto vsjo..
ono vtip je v tom, ze kym ty planujes zit minimalne z 4000 eur na mesiac, my planujeme zit tak z 1000.. a teda kym ty rozfrckas tych 4000 (alebo povedzme 3, lebo 1 si odlozis do dochodku) tak my ak budeme mat viac ako 1000 budeme moct vsetko to viac "odkladat" a teda ak sa my dostaneme na prijem 4000, budeme si odkladat minimalne 2 a pravdepoobne i 2,5 (tych 500 ratam ze si dovolime nieco viac, ako sme povodne planovali)
ale vies.. ja sa nechapem, preco ti to pisem, kedze ty mas i tak patent na pravdu a vies ako sa zije najlepsie a cudujem sa, ze ti este nepreskocilo z toho, ako neschopne zije 90% ludi a ty to musis s nimi/nami trpiet na tejto zemi..
----
a co sa tyka ze kto pocita s chorobami.. a tak.. len jedna rada:
1. ak nemas nikoho blizkeho.. mozes mat miliony.. tie raz dojdu.. a si v kybli..
2. ak mas blizkych, tak nepotrebujes ani fuka.. a vzdy sa o teba niekto postara..
holt.. nemyslim, ze to pochopis.. ale tak co uz.. ako pise delica..
"(analogicky môžem povedať, že super, lebo čím viac ľudí ako ty, tým menej ľudí ako ty (lebo sa moc nemnožíte) "
Avšak z fyziologického hľadiska je to najlepšie 16-25 (cca). Potom sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje riziko na rôzne genetické (ale aj iné) predispozície rôznych postihnutí a vád.
na druhej strane ale ty stavas na rovnako nezmyselnom principe argument, ze som vas odpisal. neodpisal. len si jasne implikoval nezaujem v istom profesionalnom smere, na ktory som podotkol. to, ze si sa toho chytil, ako kliest odhaleneho kusku nohy a pokusil si sa na zaklade toho zo mna spravit sebeckeho debila, tiez nieje dvakrat spravodlive.
dalej, nechapem, preco utocis. ja si velmi dobre uvedomujem, ze v tomto smere sa bavime o nazore, nie o objektivne dokazatelnej realite, a preto beriem kazdy tvoj racionalny argument ako rovnocenny tomu mojmu..to je ten samonasieraci efekt, co som spominal...ja viem setrit, setril som 20 rokov z 22 rokov svojho zivota. a prave preto nechcem dopustit, aby rovnako zili aj moje deti...proste sa mi to nepacilo.
no, som najebany, takze len v skratke. vedz, ze to, co pises, chapem v plnej miere. na druhej strane, bavime sa LEN o subjektivnych nazoroch (dokazes svoje tvrdenia podlozit objektivne?). ak ti to vadi, prestan reagovat. ak nie, pokojne utoc na moju ideologiu, nie na mna osobne. ja to tak robim a teba povazujem za dostatocne rozumneho na to, aby si to zvladol tiez.
Deťom nemôžeš zaplatiť, aby boli dobrými ľuďmi. Ide o spoločne strávený čas - ktorého však veľa nemáš, ak si do večera v práci a dva týždne na pláži im to nevynahradia.
A za mňa - prvé najskôr o tri roky, teda v 28. Druhé čo najskôr po tom. Momentálne je prioritou práca a zabezpečenie si vlastného bývania.