keď som bola pred pár mesiacmi v nemocnici, na oddelení bol jeden prijebaný asi 8-9 ročný autista. mať také decko tak ho behom pár minút,hodín asi zabijem
Poznáte tých jedincov, ktorí sedia dvaja, traja v skupinke v jednej lavici celý deň, ani sa nepohnú, majú mastné vlasy, lupiny, popolníky, priblblý rehot a rozprávajú sa celý deň o PC hrách, ekonomickej kríze a stavebnom rozvoji v meste.
@pernik to je ešte ten lepší prípad...horšie sú tie narušené decká, ktoré sa bez príčiny najhlasnejšie ako dokážu rozrevú, plazia sa po zemi, vrhajú na teba vražedný pohlad že máš strach ešte najbližší týždeň...o kopa iných otrasných vecí
dvoch v skole nastastie ani jeden neni z mojej triedy ale tich co ich tam maju fakt nezavidim Ale viem ze na nasej skole je par ozajstnych autistov a jeden sa raz do piatej poobede prechadzal po chodbe, a museli prenho prist lebo nechcem odist
A zda sa mi vlastne ubohe, ked niekoho niekto oznaci za "autistu" (hoci len v uvodzkovkach) len preto, ze nie je zrovna spolocenska hviezda. A celkovo pouzivat take oznacenie ako urazku... Bola by som zvedava, ako by sa na to nejaky @pernik pozeral, keby mal autistu v rodine alebo podobne
hmm, este rok dozadu to boli kocky, teraz su to autisti...moj brat je skutocny autista, takze mne to nepride vtipne...a niektore prispevky ma vazne zarazaju
@inkheart Nechápem prečo by som nemohol niekomu povedať, že je to autista, len preto, že takí ľudia existujú. Žiadnych reálnych autistov tým neurážam a ani som nikoho nikdy neurazil za niečo za čo nemôže.
Určite aj ty si niekedy niekomu, kto ti nesadol povedala, že je postihnutý, alebo, že je krypel, alebo sa niekoho opýtala či je slepý.
Ako môžeš používať také otrasné nadávky? Bol by som zvedavý, ako by si sa na to pozerala keby si mala v rodine nejakého postihnutéhu, krypla, alebo niekoho slepého WAKE UP a rozmysli si niečo predtým ako to napíšeš.
K tým "autistom" (v úvodzovkách, abo to bolo jasné . To nemá nič so žiadnou spoločenskou hviezdou, tí ľudia sú proste divní od kedy ich poznám svojou povahou a správaním. Nikdy som sa im nesmial, skôr som ich ignoroval, alebo sa im vyhýbal.
A keď niekto taký sa ku mne ozve a zamumle niečo divné, nezrozumitelné a trápne tak potom aj moja reakcia je divná.
Čím viac človek o autizme vie, tým viac autistov vidí okolo seba. A v niektorých momentoch to prestáva byť zábavné. Ak to vôbec zábavné je.
Ale čo sa týka tých skutočných autistov (skúsenosti mám len s deťmi, keď som robila dobrovoľníka v jednej organizácii na pomoc autistom), sú to zázračné bytosti. Ak človek porozumie ich zvykom, obdobiam, výpadkom, potrebám... tak zistí, že to oni učia jeho, nie on ich ako má svet vyzerať.
No život s takýmto človiečikom je veľmi ťažký. No pri veľkej snahe a odhodlanosti je autizmus liečiteľný (až úplne vyliečiteľný).
nemám rada takéto diskusie o postihoch ľudí. pochopila som, že si to myslela ako srandu, ale ver mi, jeden kontakt s postihnutými ľuďmi a už ti to také vtipné pripadať nebude. takéto niečo môže urobiť len človek, ktorý s tým nemá žiadne skúsenosti. nerob si sradnu z vecí , o ktorých nemáš žiadnu šajnu prosím ťa.
@5 ty sa daj liečiť, už dlhšie si všímam tvoje odpovede, prepáč, ale nie si v poriadku!
Ako @pernik... Ja som pochopila, ze to nebolo myslene v style, ze sa tym posmievas tym, co su naozaj autisti, ale jednoducho som reagovala na to, ze sa mi protivi, ked sa taketo veci pouzivaju ako nadavky, nic viac a nic menej, ale dobre, je to takmer cisto subjektivne a mozno z toho dovodu vyzeram, ze prehanam a chytam za slovicka, ak hej, sorry, nemozem to ovplynit
A co sa @5 tyka, to som si az teraz vsimla... Na to sa ani neda reagovat... ale neviem vlastne, naco zabijam cas v tomto fore
vyliečenie si však žiada dlhodobú terapiu a špeciálny prístup
dnes už existuje mnoho nových terapií, ktoré pracujú na báze diéty alebo intenzívnej práci s dieťaťom. ideálne kombinovane.
každý prípad je však iný. Rainman bol dospelý, iné je pracovať s dieťaťom. A ešte k tomu, Rainman je len percento z autizmu, pretože nenájdeš dvoch rovnakých autistov
@42 ale má. naštuduj si lepšie literatúru, porozprávaj sa s rodičmi ako sa zmenil stav ich dieťaťa pri vhodnej diéte a potom tu produkuj takéto nezmyselné tvrdenia.
@Ivanka boze co si ty za cloveka...kebyze mas takeho v rodine tak vravis inak...kks toto fakt neni normalne....
no a k teme....urcite by som nenazyvala nikoho autistom....je to dost blba urazka...ale mam v okoli par ludi u ktorych tak trochu pochybujem o ich zdravi ...ale ako uplne vazne to vravim...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
ak si to nepochopil tak nwm ako lepsie to vysvetlit....
Poznáte tých jedincov, ktorí sedia dvaja, traja v skupinke v jednej lavici celý deň, ani sa nepohnú, majú mastné vlasy, lupiny, popolníky, priblblý rehot a rozprávajú sa celý deň o PC hrách, ekonomickej kríze a stavebnom rozvoji v meste.
ma svoju izbu, v nej svoju postel na ktorej travi vacsinu casu v spolocnosti knih a zvysok sveta sa snazi odignorovat
celkom to sedi..tak odvtedy volame skusove obdobie autisticke obdobie
A nieje to vôbec vtipné.
Aj ked je len malo veci, o ktorych som si nemyslela, ze nimi trpim.
a inak poznam este 3 "autistiky" (a este su aj na birdzi
Pozrite si Rainmana, alebo Mercury. Veľmi jednoduché a názorné. Neviem, či ste takého človeka niekedy videli.
Určite aj ty si niekedy niekomu, kto ti nesadol povedala, že je postihnutý, alebo, že je krypel, alebo sa niekoho opýtala či je slepý.
Ako môžeš používať také otrasné nadávky? Bol by som zvedavý, ako by si sa na to pozerala keby si mala v rodine nejakého postihnutéhu, krypla, alebo niekoho slepého WAKE UP a rozmysli si niečo predtým ako to napíšeš.
K tým "autistom" (v úvodzovkách, abo to bolo jasné . To nemá nič so žiadnou spoločenskou hviezdou, tí ľudia sú proste divní od kedy ich poznám svojou povahou a správaním. Nikdy som sa im nesmial, skôr som ich ignoroval, alebo sa im vyhýbal.
A keď niekto taký sa ku mne ozve a zamumle niečo divné, nezrozumitelné a trápne tak potom aj moja reakcia je divná.
Čím viac človek o autizme vie, tým viac autistov vidí okolo seba. A v niektorých momentoch to prestáva byť zábavné. Ak to vôbec zábavné je.
Ale čo sa týka tých skutočných autistov (skúsenosti mám len s deťmi, keď som robila dobrovoľníka v jednej organizácii na pomoc autistom), sú to zázračné bytosti. Ak človek porozumie ich zvykom, obdobiam, výpadkom, potrebám... tak zistí, že to oni učia jeho, nie on ich ako má svet vyzerať.
No život s takýmto človiečikom je veľmi ťažký. No pri veľkej snahe a odhodlanosti je autizmus liečiteľný (až úplne vyliečiteľný).
A čo by si sa chcela naučiť od autistov?
a videla som mnohych a nemozem nikoho, koho poznam, oznacit za autistu
@5 ty sa daj liečiť, už dlhšie si všímam tvoje odpovede, prepáč, ale nie si v poriadku!
a vo svojom okoli mam nespocetne mnozstvo autistov ....
echt autistu nepoznám, ale poznám mnohých ktorí sa na autistov hrajú...
A co sa @5 tyka, to som si az teraz vsimla... Na to sa ani neda reagovat... ale neviem vlastne, naco zabijam cas v tomto fore
autizmus je (z časti) metabolická porucha
vyliečenie si však žiada dlhodobú terapiu a špeciálny prístup
dnes už existuje mnoho nových terapií, ktoré pracujú na báze diéty alebo intenzívnej práci s dieťaťom. ideálne kombinovane.
každý prípad je však iný. Rainman bol dospelý, iné je pracovať s dieťaťom. A ešte k tomu, Rainman je len percento z autizmu, pretože nenájdeš dvoch rovnakých autistov
Rainman bol sice pekny, ale realita je uplne ina. Takych autistov ako bol Rainman je asi 0.01%.
Všetkých autistov je 0.01%, keďže sú všetci iní..
@43 presne tak. volá sa to GFCF diéta
no a k teme....urcite by som nenazyvala nikoho autistom....je to dost blba urazka...ale mam v okoli par ludi u ktorych tak trochu pochybujem o ich zdravi ...ale ako uplne vazne to vravim...