myslím si, že priemer je veľmi zlým štatistickým ukazovateľom reálneho stavu situácie... mohli by ešte ako doplnkový ukazovateľ vždy spomínať najčastejšie sa vyskytujúcu hodnotu, tuším modus sa to volá.
ano "PRIEMERNÁ" , to je tak ze jeden vo firme ma zarobok 20 000€ , dvaja maju zarobok po 350€ a priemer maju skoro 7000€, mozes si povedat ako ako super je priemerny zarobok vo firme, to musi byt skvele tam robit a potom zistis ze mas 350
že priemer je strašná hovadina a zisťuje sa to pravdepodobne na základe nejakého výskumu, do ktorého sa nemusia všetci nutne zapojiť. Určite sa tam nezapoja tí najbohatší (lebo by to mohlo byť podozrivé) a je tam zahrnuté len to, čo sa napíše na papier (čiže nie to, čo k tomu dostanú na ruku). čiže reálne je podľa mňa priemer ešte vyšší. čiže je to velmi nepresné
Dokopy som to nikdy neratal pretoze mam velmi vela zdrojov z ktorych cerpam peniaze. Asi najviac ale zarabam z toho ze technologicke a farmaceuticke firmy pouzivaju moje patenty a mesacne to moze byt niekolko miliard €
@bluepanter
ano, modus, ako najcastejsie vyskytujuci sa prvok v statistickom subore by bol vhodnejsi ukazovatel mzdy na Slovensku. potom by nam mozno vyslo ze ludia najcastejsie zarabaju 400-500€
urcite treba vziat do uvahy aj regionalne rozdiely. je to ine zarabat 500€ v BA a zarabat 500€ v BB.
a este jedna vec: dolezitejsia ako nominalna mzda je realna mzda, t.j. kolko tovarov a sluzieb si mozem z vyplaty kupit.
odrbávaju takistko ako štatistiky nezamestnanosti.. vraj zamestnanost sa znižuje - hovno, ked umelo vyraduju ludi z evidencie a ešte im davaju vypalne.
@tunidlo ok tak v tomto som sa sekla (s niečím som si to pomýlila, čo sa zasiela do domácnosti a tak sa z toho robí štatistika) ale nič to nemení na veci, že množstvo ludí reálne dostáva viac peňazí ako to majú zapísané niekde v papieroch.
@netuska7809 že zarábam okolo 400 a tie štatistiky mi vyzneju asi tak ako by mi dali poipapuli a drzo povedali: "Buď rád že máme aspoň takú priemernú mzdu."
ja zarábam okolo 2000€ ale robím 3 víkendy a aj štátne sviatky, aj na vianoce a silvestra som robil.. a tak.. ale nebudem si šťažovať, lebo keď vidím, kolko tu ludia zarobia tak je to až žalostné.. s tým by trebalo niečo robiť, nie ste otroci!!
ak by bolo na mne, rozhodne by som robil všetko pre to aby som dôchodky skresal na taký stupeń ako je napr. na ukrajine alebo v podobných krajinách, platy by som dal cielene takisto dole zrušil by som všetky benefity, ktoré ešte sú a už by to mohlo naozaj niesť názov banánová republika
Ja som sa akurát včera bavila s kamarátom (USA) o platoch tu a tam. U nich je priemerne ročne 44 tisíc dolárov. U nás tipoval polovicu.
Keď sme sa dostali k číslu priemerne necelých 10 000 ročne, tak sa tváril dosť prekvapene.
No a ešte prekvapenejší bol, keď počul, že na Liptove sa o 800 eurových platoch môže ľuďom tak akurát snívať.
myslím, že je to reálne, ale zas berte to takto...
ak 7 ľudí zarobí 500 eur, 2 ľudia zarobia 1000 eur a jeden zarobí čo ja viem 2500 eur...
tak 8 ľudí zarobí 8000, a teda priemerna mzda je 800... aj keď 70% ľudí bude tvrdiť, že má menej (len 500), a dvaja budú mať pocit, že hm.. mám 1000 čiže trochu viac ako priemerná mzda...
A myslím si, že tieto pomery čo som napísal sú celkom reálne. Takže verím, že štatistický údaj je pravdivý (resp. nevidím dôvod prečo by si ho mali vymýšlať)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
a najradsej by som bol ak by mi kazdy mesiac chodila na ucet ciastka, ktoru vidim na paske pri "celkova cena prace"...
ano, modus, ako najcastejsie vyskytujuci sa prvok v statistickom subore by bol vhodnejsi ukazovatel mzdy na Slovensku. potom by nam mozno vyslo ze ludia najcastejsie zarabaju 400-500€
urcite treba vziat do uvahy aj regionalne rozdiely. je to ine zarabat 500€ v BA a zarabat 500€ v BB.
a este jedna vec: dolezitejsia ako nominalna mzda je realna mzda, t.j. kolko tovarov a sluzieb si mozem z vyplaty kupit.
» portal.statistics.sk/showdoc.do?doci...
Akože modus miezd zaokrúhlených napríklad na desiatky eur?
Lebo modus spomedzi mesačných miezd v eurách a centoch by podľa mňa mohol byť pokojne informačne takmer bezcenný.
Priemerná mzda je štatistický údaj, ktorý vstupuje do zákonov, a rozhodne sa neurčuje podľa "nejakého výskumu", do ktorého sa zapojí ten, kto chce.
» portal.statistics.sk/showdoc.do?doci...
(posledná otázka)
Ak mám pravdu povedať, tak je to nadhodnotená suma...
@peculiar Tak nie každý je lekár s príplatkami za prácu v nebezpečnom prostredí PP
Bieda, ale aj nadhodnotená realita
kolegov som mal z mtfky z spučky a jedneho Bc z FEI. IT čkari všetko, plat ako ja... dost neprijemne vidiet a vediet take veci
Keď sme sa dostali k číslu priemerne necelých 10 000 ročne, tak sa tváril dosť prekvapene.
No a ešte prekvapenejší bol, keď počul, že na Liptove sa o 800 eurových platoch môže ľuďom tak akurát snívať.
ak 7 ľudí zarobí 500 eur, 2 ľudia zarobia 1000 eur a jeden zarobí čo ja viem 2500 eur...
tak 8 ľudí zarobí 8000, a teda priemerna mzda je 800... aj keď 70% ľudí bude tvrdiť, že má menej (len 500), a dvaja budú mať pocit, že hm.. mám 1000 čiže trochu viac ako priemerná mzda...
A myslím si, že tieto pomery čo som napísal sú celkom reálne. Takže verím, že štatistický údaj je pravdivý (resp. nevidím dôvod prečo by si ho mali vymýšlať)