ku 1965 Američania, A. A. Penzias a R. Wilson, viac-menej náhodou objavili tzv. reliktové žiarenie. O čo ide? Vieme, že každé teleso zohriaté na istú teplotu vyžaruje tepelnú energiu vo forme elektromagnetického žiarenia. Skúmaním intenzity spektra tohoto žiarenia sa dá zistiť teplota telesa, ktoré vyžaruje. Takto sa zistilo, že zo všetkých smerov vesmíru k nám prichádza žiarenie zodpovedajúce teplote asi 2,7 Kelvina (asi -270°C). Prečo je to tak? Táto teplota vesmíru je pozostatkom dávnej minulosti, keď bol vesmír zohriatý na teploty omnoho vyššie.
@puco90 Bod absolútnej nuly vôbec neexistuje, síce vedci si ju určili za najnižšiu možnú hodnotu aká na teplotnej stupnici môže existovať, ale nikto ju nevie dokázať. Keby nastala absolútna nula, tak by teoretický nič neexistovalo, ale to je len teória ktorú nikto nikdy nedokáže potvrdiť. Pri absolútnej nule by sa zastavil pohyb elektrónov v obale, to vedia na isto, ale čo by to znamenalo, tak to nevie nik. Absolútna nula je - 273,15°C. Takže nižšia teplota neexistuje.
Uz len tvrdenie, ze nula je vlastne nie nula, ale nieco uplne ine a ze jestvuje cosi s podivuhodnym nazvom reliktove ziarenie, si neviem celkom vysvetlit. Ale poohliadnem sa po nejakom fundovanom odbornikovi na nuly a ziarenia
@puco90 Nepochopil si ma. Ani vo vesmíre a ani nikde nemôže byť menej ako 273,15°C, to by neexistovalo nič a pod pojmom nič myslím nič.(Ty si pochopil asi, že slovom nič myslím nič na tejto zemi. No ja som myslel, že ani vesmír by neexistoval, keby neexistoval žiadny pohyb.)
ta teplota absolutnej nuly je vypocitana limitne, pri tej teplote ustava vlastny tepelny pohyb castic (a Rus, ktory nasrdeny zuzle zamrznutu vodku pripusta, ze je poriadna kosa). Priemerna teplota vesmiru je tych 2,7K a @flussica reliktove ziarenie je cosi, co sa da charakterizovat ako zvysok po Velkom tresku. Este dodnes to nie je tak celkom prebadane, ale kazdopadne sa toto kozmicke ziarenie zaznamenava. Dokonca na skole mame akesi zariadenie, co kozmicke ziarenie chyta, ale vraj z toho vela vysledkov nie je
ja len aby bolo jasne...vezmime si -270...ked sa povie "viac", tak sa ide doprava, presne ako na plusovej casti osi...ked menej, tak sa ide dolava...napr -271 je menej ako -270... pokracujte v diskusii
@bress a čo som napísal ja??? Veď presne to som napísal aj ja, že absolútna nula nie je dokázaná a fyzici/ vedci si bod absolútnej nuly iba stanovili ako hodnotu -273,15°C
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
» www.1sg.sk/~pkubinec/vesmi...
Čiže preto tam musí byť menej než -273,15°C
tam sme si to mohli overiť...
podla mna je tam veľká zima