Vedeli by ste mi dakto vysvetliť delenie a násobenie komplexných čísel lebo zajtra z toho píšeme nerozumiem tomu a v knihe to nemáme lebo je to tretiacke či štvrtácke učivo...mám o tom dačo napísané v zošite lenže neviem tam všetky tie výnimky lebo vela p
ja budem mať tento rok snáď bakalára z matiky a aj tak to neovládam maximálne viem, čo je komplexne združené číslo nepomohli by nejaké vzorce z wikipedie alebo také niečo?
@punish3rko Nahodou, to je uzitocna vec na ratanie reaktancie... len kto si to ma pamatat...
Nasobenie je myslim jednoduche, len roznasobis tie dve cisla ako dvojclen dvojclenom, z umocnenych i-ciek ti vznikne bud 1,-1,i alebo -i a potom to len spocitas.
Pri deleni roznasobis ten zlomok menovatelom ktoremu obratis znamienko pri imaginarnej zlozke a tym ti po roznasobeni vypadne v menovateli i-cko lebo sa umocni na druhu a to je -1.
Dufam ze nekecam
@udy1 Ja som sa to tiez ucil na v takom veku, na priemyslovke, lebo sa to pouziva v elektrotechnike.
@airia my sme komplexne brali, ale len s hudakovou pomimo na skusky na VSE, lebo z toho pozostavala taka tretina prijimacok ale v podstate to nie je tazke, len uz som to TOTALNE zabudla ale ty to nikde nebudes mat, jedine na vyske ale teraz sa fakt obavat nemusis , na mature to nie je
lenze to co sa ucim teraz na matury sa snazim naucit poriadne, pretoze viem, ze na vyske to budem potrebovat urcite. rovnako ako tieto komplexne cisla by sa mi zisli, nech nesom potom vyhukana az sa s tym stretnem.
@punish3rko úplne najjednoduchší spôsob je previesť si to na exponenciálny tvar potom exponenty(fázu) len odčítaš alebo sčítaš a Modul podelíš/vynásobíš.
@udy1 komplexné čísla sú primitívna vec bez ktorej sa príklady z obvodov napájaných striedavými zdrojmi(harmonické neharmonické trojfázové) nepohneš ani o krok. A Teda každý človek ktorý chce prejsť druhým ročníkom SPŠE to musí pochopiť.
Povedal, že nikto nerozumie kvantovej mechanike (a povedal to riadne dávno).
Nikto presne nevie, že prečo tie javy nastávajú tak, ako nastávajú. Ale mnohým veciam mnohí rozumejú. Predsa existuje kvantum vzorcov v kvantovej fyzike, ktoré poskytujú veľmi presné výsledky.
A spájať komplexné čísla a kvantovú fyziku je skutočne čudné.
@alpynus veď nevravím že dá sa s niečím pracovať ale človek tomu nemusí rozumieť .. a ja zastávam názor že svet nemusí byť aký ako ho poznáme iba sa taký môže javiť ..
a k tomu že je to čudné porovnanie ..
vravíš že to bolo dávno čo feynman povedal tento výrok .. podľa podobnej logiky som dospel k názoru že komplexným číslam človek v 18 nemusí správne pochopiť . ale môže ..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Nasobenie je myslim jednoduche, len roznasobis tie dve cisla ako dvojclen dvojclenom, z umocnenych i-ciek ti vznikne bud 1,-1,i alebo -i a potom to len spocitas.
Pri deleni roznasobis ten zlomok menovatelom ktoremu obratis znamienko pri imaginarnej zlozke a tym ti po roznasobeni vypadne v menovateli i-cko lebo sa umocni na druhu a to je -1.
Dufam ze nekecam
@udy1 Ja som sa to tiez ucil na v takom veku, na priemyslovke, lebo sa to pouziva v elektrotechnike.
@udy1 komplexné čísla sú primitívna vec bez ktorej sa príklady z obvodov napájaných striedavými zdrojmi(harmonické neharmonické trojfázové) nepohneš ani o krok. A Teda každý človek ktorý chce prejsť druhým ročníkom SPŠE to musí pochopiť.
je rozdiel pochopiť niečomu a nauči´t sa niečo používať .. kvantovú fyzika sa tiež používa a nikto jej nechápe ..
Nikto nechápe kvantovej fyzike? Čo sa dnes človek ešte nedozvie.
Povedal, že nikto nerozumie kvantovej mechanike (a povedal to riadne dávno).
Nikto presne nevie, že prečo tie javy nastávajú tak, ako nastávajú. Ale mnohým veciam mnohí rozumejú. Predsa existuje kvantum vzorcov v kvantovej fyzike, ktoré poskytujú veľmi presné výsledky.
A spájať komplexné čísla a kvantovú fyziku je skutočne čudné.
a k tomu že je to čudné porovnanie ..
vravíš že to bolo dávno čo feynman povedal tento výrok .. podľa podobnej logiky som dospel k názoru že komplexným číslam človek v 18 nemusí správne pochopiť . ale môže ..
nechcem sa hádať . len mám názor ..