Ahojte, potrebujem poradiť od niekoho skúseného ohľadom koni. Chceme si zaobstarať koňa, ale neustále rozmýšľam aké plemeno by bolo pre mňa vhodné, nie som práve najvyššia(162cm) a tak nechcem práve vysokého obra, uvažovala som nad niečím vo veľkosti HAFL
a keď človek vie jazdiť a baví ho to, tak je mu podľa mňa jedno aký je vysoký. nízke kone za snie sú bohviečo.. mne sa jazdí najlepšie na tých 165 cm cca.. a som podobne vysoká
Blbosť, žeby si nemala kupovať. Ak chce a má na neho, tak nech si kúpi. Ja sa nevyznám v plemenách psov a psa som si aj tak zaobstarala. Jediná otázka, aké veľké to vyrasie. Len sa o ňom dobre informuj, pozri nejaké knihy a tak. Lebo hádam, že kôň je drahá záležitosť.
v koňoch sa vyznám, jazdila som dlhé roky na Araboch, na ST a na rôznych krížencoch...len som chcela skúsiť, či mi nejaký nápad nevnuknete, ktorý mi nenapadol
rozmýšľala som nad Lipicanom alebo Andalúzanom..a akurát tieto dva plemená som nemala ani možnosť vidieť naživo, a všade je napísaná iná výška...nemáte s daktorým skúsenosti?
@kikki ja som jazdievala na lipicánke, ale bola krížená s ťažným či čo tak bola taká menšia.. dobre sa na nej jazdilo, mala strašne príjemný cval, ale mala zas veľmi "vysoký" klus, na drezúru v pracovnom kluse by som s ňou nechcela ísť
@4lex : a akože v čom okrem toho že je to drahšie ?? ako kebyže viem jazdiť na koni a má zbytočné prachy, tak si možno koňa tiež kúpim. Čo potrebujem vedieť viac, že sa o to treba starať a chodiť jazdiť ?? nevyznám sa ani v autách a auto tiež mám. Čo potrebujem viedieť okrem toho, že to jazdí z bodu A do bodu B, koľko to žere, ako často to treba čistiť a základné veci. Viac k šťastiu nepotrebujem a to ani pri vlastnení koňa. Aj o koňoch potrebuješ vedieť len pár faktov, aby bolo zviera spokojné.
@dsimca len keď máš aj pri psovi neskúseného majiteľa, tak z neho môže vyrásť nebezpečné zviera.. tak isto aj pri koňovi je to podľa mňa obzvlášť dôležité mať nejaké skúsenosti, lebo sú strašne nevyspytateľné .. a hlavne naučiť sa jazdiť tiež nie je najľahšie.. keď pôjde sama niekde na vychádzku, neskúsený jazdec a splaší sa jej kôň, tak sa môže len modliť ..
@4lex : neberiem koňa na vychádzku, keď na ňom neviem jazdiť myslím, že to docvakne aj idiotovi. A ak nie je človek vážne kretén, tak psa nebude tĺcť a vie, že ho musí naučiť aspoň pár základných povelov. Vychovávaš nebezpečné zviera, keď sa k nemu chováš kruto alebo príliš benevolentne. Ale hovorím, to si môžeš prečítať aj v knihe, chcem vlastniť psa, kúpim si ho, zístím čo je to za plemeno a čo potrebuje a to isté s koňom. V tom rozdiel nemáš. Chovala som aj hady a to len preto, že som sa z dňa na deň rozhodla. Bodka, kúpené, zistené čo všetko to potrebuje a hotovo.
@4lex : zhodnime sa, že sa nezhodneme ja som sedela na koni dokopy asi 3 krát, (z čoho ma pokaždé nehorázne bolel zadok) ale stajne som navštevovala s kamoškou, ktorá je jazdec asi 3 roky, (približne) a keby som si ho kúpila, čo poznamenávam, že kúpila, mať zbytočné prachy, zvieratá mám rada, jazdiť sa vždy môžem naučiť dodatočne a navyše mňa viac baví ho česať a maznať sa s ním. Kúpila by som si ho skôr preto, že je to krásne zviera a bavilo by ma k nemu chodiť do stajní a starať sa. Jazdenie ma nefascinuje. To ja sa radšej preveziem v aute.
Hlavne si myslím, že ak si zo Slovenska a nie si nejaká zbohatlíčka, tak by si nemala vyberať koňa podľa plemena. Tu tých koní nie je toľko, aby si mala nejak moc na výber.
Dôležité je, či si chceš kúpiť mladého koňa, ktorého ešte treba učiť a cvičiť, alebo či chceš už koňa dospelého, ktorý už vycvičený je. Ak si začiatočník odporúčam prvú možnosť. A začiatočník nemyslím tak, že si na koni nikdy nesedela, ale ak si koňa ešte nemala je lepšie si na začiatok kúpiť tak 8-12 ročného. Vyhliadnuť si nejakého môžeš aj na nete alebo v okolitých stajniach. Dôležité je, aby si sa na ňom prešla a videla ako jazdí, ako sa tebe na ňom jazdí, či nemá nejaký zdravotný problém, či nekríva alebo nemá iný problém s chôdzou. Ďalej by som určite skúsila skoky, ak nevieš skákať, tak brať so sebou niekoho, kto sa do koní vyzná. Dôležitá je aj prehliadka veterinárom, preto brať so sebou aj toho. Nezameriavaj sa na výšku - malé kone nie sú bohvie aké . Prejdi sa na koni a sama uvidíš, či ti výška vyhovuje alebo nie. Čísla ti to ale nepovedia, to povie len prax.
ja chcem žriebä...a myslím, že je to lepšie, keď ho budem mať od malička, budem mať ku mne lepší vzťah ako keď ho odtrhnem po 15 rokoch od svojich...a v plemenách na Slovensku nevidím problém, myslím, že je z akých vyberať a nemám problém zájsť aj do ČR...a určite nechcem koňa za 300 eur od hocikoho
@kikki v tom prípade Simona, rada ťa poznávam nie, mňa vážne jazdenie neberie akože v stajni som strávila bežne celé hodiny, ale na koni som vážne sedela maximálne 3 krát, čo si pamätám
@kikki ak máš záujem, napíš mi TS, ale pokiaľ môžem ja poradiť, vyhni sa spomínaným haflingom a hlavne huculom, sú to malé sprosté lenivé, drzé a tvrdohlavé kone. Tiež sa vyhni mladým koňom, hore si písala, že žriebä. Kôň nie je pes, a nikdy nebude, zmenu majiteľa chápe inak ako pes, a pokiaľ nemáš dostatočné skúsenosti s tréningom koní, nie som samotným jazdením a staraním sa a blá, blá.. s tréningom! tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že toho koňa nezvládneš, popr. mu dojebeš zdravie.
A k plemenu. Ak chceš koňa na rekreačné jazdenie, je to naozaj jedno, ST zvyknú byť pokojnejšie, s dobrou pamäťou, a sú to kone väčšinou kol 160tky, aj keď dnes je za ST označený kdejaký kríženec. Vtedy vyberaj fakt podľa toho, čo ti padne do oka, zapáči sa ti, a bude sa ti na ňom dobre jazdiť. Ak si myslíš, žeby si sa v budúcnosti chcela zamerať na nejaký konkrétny šport, vyberaj podľa toho, na western quartera, na skoky nemeckého koňa, na barokovú drezúru lipina, či andalúzana, alebo hoc fríza.
Daj si ale pozor na jednu vec, úplne najdôležitejšiu vec: Cena, ktorú za koňa zaplatíš, nech je hoc ako vysoká, je tá najmenšia položka. Kôň ide neskutočne do peňazí, fakt neskutočne, takže si v prvom rade poriadne premysli, či na to naozaj budeš mať.
@dsimca pardón, že sa miešam do debaty, ale rada by som upozornila, že valná väčšina koní, ktoré si kupujú začiatočníci, končí ako nevychované, útočiace, nevyrovnané zviera, často s nepríjemne zhoršeným zdravotným stavom, pretože ak nevieš jazdiť, a neplatíš si nejakého nepekne drahého trénera, tak koňovi ubližuješ. O psa sa naučíš sama starať, na koni sa sama jazdiť nenaučíš. (ak niesi nejaký mega horseman)
A ešte by som podotkla, ak si takýto človek kúpi koňa, tak na tú vychádzku pôjde, či vie jazdiť, alebo nie, lebo on je väčšinou v tom, že svojho koňa samozrejme skvele zvláda.
@soraya na koňovi sa môžeš naučiť jazdiť dodatočne, ak na ňom jazdiť chceš. (čo som už hovorila, plus, sú to psy, čo končia ako nebezpečené zvieratá a to najviac zo všetkých zvierat, ktoré človek chová) Videla som aj pár nervóznych koní, čo nad sebou búrali stajňu alebo vykopávali dvere, ale podla chovatelov išlo o povahu. (často patrili dlhoročným chovateľom) A aj keby bol nejaký chovatel, ktorý by viac koňovi neskúsenosťou ubližoval ako mu prospieval, tak to s prepáčením, musím byt skutočne idiot (ktorému nepatrí do ruky ani škrečok) Navyše koňa asi nebudeš vlastniť vo vlastnej záhrade, ak doslova nemáš haciendu alebo teda stajne, ale budeš ho mať v nejaký stajniach a dohodnút sa s majiteľmi (občas mi ho prevetrajte, dokáže každý, ak nie je zrovna zdravotne postihnutý alebo nemí) Sorry, ale trvám si na to, že z takého kôňa vychovať nebezpečené zviera je komplikovanejšie, ako vychovať nebezpečné zviera zo psa.
@dsimca nevravím, že sa nemôžeš naučiť dodatočne, ale že sa to nemôžeš naučiť sama.
pri kúpe koňa ale treba to zviera vyskúšať, a dosť zle sa skúša kôň, keď na ňom nevieš jazdiť. ono totiž je vhodné si pred kúpou zistiť, aký stupeň výcviku to zviera má a načo reaguje. a tiež napr aké má chody.
samozrejme ti ho môže vyskúšať niekto iný, ale akú máš záruku, že ak kôň vyhovuje jemu, tak bude aj tebe? žiadnu.
ubližovanie som spomínala pri jazdení, nie chovaní. to je zas rozdiel.
na margo veci, žiadny kôň, ktorý je psychicky v poriadku nebude "búrať stajňu" a až ťa nejaký kôň skope na ARO, alebo ti vykusne kus mäsa z tela, možno sa postavíš k danej veci inak.
a myslím, že bude vhodné skončiť túto debatu, lebo vysvetľovať tebe ako človeku, čo o koňoch nemá páru, že to nie je len tak, pričom ty odmietaš uznať (nevravím zastávať, ale uznať) akýkoľvek iný názor od svojho.. no načo.
@soraya ja odmietam uznať tvôj názor ?? a čo ty môj ?? prečo ty neuznáš môj názor ?? Nie je trochu odveci povedať, že ja neuznávam názor tvôj, keď ty si nezvážila môj ?? Pravda, nebavne sa o tom, lebo keď sa stretne kynológ s koníčkarom tak pre každého z nich bude to jeho zviera komplikovanejšie. Takisto keď sa stretne chovateľ pavúkou s chovatelom hadou. Chápem, si na kone. Ja idem zase s kože vyskočiť pri hadoch a vlkoch. Kynológ bude zase hotový z toho, že nikto nie je schopný skutočne dobre vychovať psa. Ja mám svôj názor, ty svôj. A ako som povedala, trebárs ja kedy som si kupovala koňa nechcem ho na jazdenie. A keby som aj chcela, naučím sa aj na ňom. (hoci nehcela neuznávam to) Keď si čítala diskusiu mohla si si to tam všimnúť. A či ti vyhovuje kôň ?? Nemusí ti vyhovovat ani auto a zvykneš si. Môže si koňa kúpiť ako mláďa.
@dsimca som takou istou mierou koníčkar ako psíčkar.
netvrdím, že sú kone komplikovanejšie ako psy.
ale zas ja, keď mi je vysvetľované niečo, do čoho sa nerozumiem, resp s čím nemám skúsenosť, tak sa nebudem nasilu hádať. že to tak nie je, keď to jednoducho nemám overené.
@soraya : strávila som v stajni tri roky, ja nie som iba jazdec. Ja nie som psíčkar a nepovažujem sa ani za koníčkara, ale keď mi niekto hovorí aká je veda starať sa o zviera to ma značne vytáča. Ak človek nie je totálne nezodpovedný ignorant, nemám problém ani s koňom, hadom, pavúkom, psom, či pokojne aj tigrom.
@soraya : v tej poslednej vete je samozrejme preklep: ,,Ak človek nie je totálne nezodpovedný ignorant, nemám problém ani s koňom, hadom, pavúkom, psom, či pokojne aj tigrom." malo tam byť ,,nemá"
@soraya riešila som to s veľa ľuďmi, vlastníkmi koňa/í, myslím, tie financie...tak to sa dá zvládnuť..zvlášť, keď seno a podobné veci kupovať nemusím, keďže si ich dokážem zabezpečiť sama
fuha, to je teda debata ale v jednom súhlasím so @soraya a to tým, že u koňa musíš mať oveľa viac zodpovednosti, ani ho nemusíš zle vychovať ale kôň má v sebe vymyšľanie .. pri koňoch som už pomaly 15 rokov a už som mala rôzne kone,a @kikki čo sa týka tvojej otázky skôr by som sa pýtala akého starého koňa si kúpiť .. tuším si na začiatku písala, že nemáš veľké skúsenosti s koníkmi a preto si nemyslím, že je vhodné si kupovať mladého koňa ... keďže s výchovou mladých koní maú problém aj skúsenejší jazdci "koníčkari" .. neviem ale to musíš vedieť ty .. či sa chceš postaviť 300 kilovému koňovi a začať ho učiť, všetko od malička .. zase si nemysli že je to také milé ako malý havinko .. to nie .. áno sú zlaté pokiaľ ich nemáš osedlať nauzdiť začať na nich robiť prvé kroky čo z toho ťa tak pováľajú po zemi až až .. len toľko k tvojej otázke .. a čo sa týka @dsimca nemôžem porovnávať dve nezávislé veci a hlavne nie hada a pavúka s koňom .. a ani len psa s tým nemôžem zrovnať ide predsa o iné zviera s inou povahou .. ako to môžeš prirovnať .. čo sa týka hadov, pavúkov ... tam nemáš veľa starosti . je to zavreté v kliete .. po väčšine had prespinká .. a pavúk tiež .. hodíš mu tam nejakú tu potvorku ako žrádlo a koniec a pes čo .. máš ho na dvore, občas sa s ním pohráš .. atď ... ale o koňa sa musíš starať .. nehovorím , že je to ťažšie ale komplikovanejšie .. ide tu o zodpovednosť, ide tu o bezpečie ... mohla si v stajni stráviť 3 roky to neznamená že sa v koňoch vyznáš ja som pri nich 15 a vždy am dokážu prekvapiť
@sisuska001 Vážne?? Tak mi vymenuj veci, ktoré musíš pri koňovi tak nutne urobiť okrem toho, že mu dáš nažrať, že ho ustajníš a že ho občas vyčešeš ?? Lebo podľa mňa je kôň rovnaké zviera ako každé iné. Nepotrebuje človeka, to že sme si zo zvierat urobili naše hračky neznamená, že s nimi sú. Ak chceš koňa na jazdenie, musíš sa to naučiť beriem, ale to sa môžeš naučiť časom. Tak isto ak chceš vodiaceho psa pre slepca, musí prejsť inou drezúrou. Ak chceš zviera len kvôli nemu samého a nepožaduješ od neho takéto veci ale len základ. Nepotrebuješ byť na to expert. Nakŕmiť, uchrániť od počasia a občas lekár, či vyčesať a upratať stajňu aby zviera nechytilo nejakú mrochtu a bolo pekné. Žiadna veda. Zvládne každý priemerný človek. Ak si teda niekto plánuje kúpiť zviera a džubať na neho, tak je jedno, či je to kôň, pec alebo hoci aj potkan.
omnoho viac ....pri koňovi nestačí len toto .. treba ho denne kotrolovať, kotrolovať mu šľachy, hlavne nohy .. oči .. srsť, jasné to všetko môžeš urobiť pri čistení, nie česaní .. česanie ti môže byť n a jednu vec .. a nie občas ale dosť často,... síce neviem čo pre teba znamená občas ďalej ak si kúpiš hafanka a chceš od neho základy, naučíš ho v podstate rýchlo čo má a čo nemá robiť a stačí ti to .. samozrejme ak chceš z neho slepckého psa, neviem prečo ťa napaslo toto ale ok tak ej to ťažšie .. ale ak si zvážim ako cvičili poníky na vodenie slepých ľudí .. myslím že to bolo obťažnejšie už len tým pádom že kôň poník, je bojácne zviera a potlačiť túto jeho osobnosť určite dalo zabrať .. ale vycvičili .. tiež to predpokladám bola drezúra. ... a okrem toho hafanko .. rýchlejšie chápe ako kôň ... tým pádom je tam viac starostlivosti .. a s koňom nbestačí byť hodinku denne, respektívne dve .. alebo ho zobrať len prebehnúť sa ... presne u takýchto ľudí čo si myslia aké je to jednoduché sa stávajú z koní zmrdi .. ktorí potom skončia u niekoho ako som ja a musia ich privyhcovať lebo kúšu, dovoľujú si na majiteľov a podobne .. samozrejem ... keď ho občas očešem .. občas zavolám doktora .. a potom človek nechápe, že z jeho malého a dobrého žriebätka vyrastie 500 kilové hovado ktoré sa nedá zvládnuť .. a potom ide na predaj .. ajedno z druhým .. ..... a keď sa konečne dostanú do takej osobe akou som napríklad ja .. tak chudák kôň nechápe, že chcem od neho poslušnosť ... a netreba s ním pracovať tri týždne .. nanajvýš rok ako s hafanom (podľa toho ako je pokazený) ale dlhšie .. v lebo jeho malinkom mozgu to zapíňa pomalšie ako psovi ( nechcem uraziť koníčkarov som jedna z nich, ale je to pravda) pri koňovi treba byť dlhé hodiny, naviazať kontakt, potom nejaký vzťah, až potom učenie .. väčšinou to ľudia robia opačne ... toľko k danej veci .. a veľmi sa mýliš .. dokonca ja som chovala fretku a viem aká je to zložitá povaha .. takže nie je jedno čo máš .. a čo vychovávaš .. ale každé zviera sa dá vychovať nehovorím že nie .. aj had sa dá vychovať na stráženie malých detííí .. ale nejde to tak ľahko .. ak si teda chcela drezúru ..
@sisuska001 toto čo už popisuješ, je drezúra zvieraťa. Kôň, ako aj iné zvieratá, pratrí do volnej prírody a dosť pochybujem, že im niekto vo voľnej prírode každý deň kontroluje nohy a neviem čo všetko. (to je jediné, čo si pridala pri opatere koňa upozorňujem, takže ostávajú stále len tie moje body, plus stačí ak ho poobzerá veterinár raz za čas alebo keď si všimneš, že zviera sa správa divne a veterinára som tuším spomenula) To čo si popísala, je už vyslovene pre koníčkatov, kynológov a cvičiteľov, ktorý majú školy a podobne, ale na prosté chovanie tohto zvieraťa, toto nepotrebuješ, ako na prosté chov psa. Ak chová psa na dvore, stačia mu tri, štyri povole, ak chovám psa pre slepca, tak to bude už práca pre odborníkov, vidíš ten podstatný rozdiel?? Kôň má svoje špecifiká tak isto ako aj iné zvery. Napríklad nemôžeš chovať jedovatého hada, ak nevieš, ako ho správne chytiť, lebo ťa nájdu zrútenú na koberci z otravou. Tak isto, keď si kupuješ koňa ako laik, záleží na tom, či ho kupiješ ako mláďa alebo dospelého. Ak je dospelý na niečo naučený, tak sa prirodzene spýtaš predchádzajúceho majitela. Mláďa si môžeš naučiť čo chceš. Ak ho už chceš na veci ako je jazdenie, tak áno, tak pravdepodne bude potrebovať výcvik, čo nemusíš robiť ty, lebo tu už je učenie niečo komplikovaného. Ak si kúpiš dospelého koňa na ktorom sa bežne jazdilo, tak sa na ňom môžeš učiť jazdiť. Predpokladám, že nie sama, keď si úplný laik a netušíš ani čo povedať alebo ako ho popohnať. Ale toto už sú veci do plusu. Ja hovorím o prostom chove tohto zvieraťa.
@sisuska001 nič také ako, že nemám skúsenosti som nenapísala ...a okrem toho človek s ktorým koňa budem mať (môj partner samozrejme už pár koní mal...a inak neviem čo všetci riešite ja som chcela len nejaké zaujímavé návrhy na plemená počuť
@kikki tak som si to nejako blbo odvodila, takže sa ospravedlňujem, uraziť som ťa nechcela tak ej super keď máš niekohokto koňa už choval .. a ešte keď budete dvaja bude to super .. tak držím palce nech kúpi toho najlepšieho, aby Vám obom vyhovoval a bol to Váš maznák ..
@soraya tak som rada, že som urobila všetkým radosť , aj keď z toho všetkého mi napísali asi len traja ľudia nejaký nápad na plemeno a z toho jedno bola hovadina
@kikki jo, ale angličana si nekupuj, oni sú síce strašne lacné, ale buď sú ťažko zvládnuteľné, alebo majú zdravotné problémy, a väčšinou sú to kone po dostihovej kariére a majú zmätok v hlavičke
@soraya ale áno, máš pravdu, moja chyba, že kone nepovažuejem za tak sprosté, že sa o seba prirodzene nedokážu postarať sami. Psy to dokážu, mačky to dokážu a ja som bola v tom, že kôň je o dosť chytrejšie zviera, vyznáš sa lepšie, asi teda nie je
@dsimca nemyslíš vážne!!! auto a kôň sa nedá porovnať!! vidno že sa nevyznáš!!! kôň je živé stvorenie! citlivejšie než ty, to sa nedá čítať preboha! jasné pokiaľ má peniaze nech si ich kúpy aj 5 ale je nonsens aby na nich iba jazdila, žiaden vzťah ani nič! pri koni je najdôležitejšia práca zo zeme a nie sadneš a ideš pri práci zo zeme si vybuduješ rešpekt, cit ku koňom, jeho pozornosť až takú že keď ťa zbadá tak za tebou bude utekať a je to oveľa lepšie ako jazda na koni, ten pocit že ťa kôň má rád... je blbosť kupovať si koňa na iba jazdenie pretože jazdiť na koni za peniaze môžeš hocikde!!!!!
@dsimca pár faktov aby bolo zviera spokojné? ty by si sa mala zavrieť doma a ani nevýsť! aká hanba ty kokso načo to komentuješ keď sa nevyznáš!!! kôň je najspokojnejší keď ho má niekto rád a nie pracuje ako stroj
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
@kikki potom keď tak poníka, hafling je už na hranici s poníkom...
ale inak áno @4 má pravdu...
a keď človek vie jazdiť a baví ho to, tak je mu podľa mňa jedno aký je vysoký. nízke kone za snie sú bohviečo.. mne sa jazdí najlepšie na tých 165 cm cca.. a som podobne vysoká
ale v prípade @10 je to potom v poriadku
však si popozeraj dáke inzeráty a chod pozrieť ked sa ti dáky zapáči, skús si na ňom zajazdiť a tak
Dôležité je, či si chceš kúpiť mladého koňa, ktorého ešte treba učiť a cvičiť, alebo či chceš už koňa dospelého, ktorý už vycvičený je. Ak si začiatočník odporúčam prvú možnosť. A začiatočník nemyslím tak, že si na koni nikdy nesedela, ale ak si koňa ešte nemala je lepšie si na začiatok kúpiť tak 8-12 ročného. Vyhliadnuť si nejakého môžeš aj na nete alebo v okolitých stajniach. Dôležité je, aby si sa na ňom prešla a videla ako jazdí, ako sa tebe na ňom jazdí, či nemá nejaký zdravotný problém, či nekríva alebo nemá iný problém s chôdzou. Ďalej by som určite skúsila skoky, ak nevieš skákať, tak brať so sebou niekoho, kto sa do koní vyzná. Dôležitá je aj prehliadka veterinárom, preto brať so sebou aj toho. Nezameriavaj sa na výšku - malé kone nie sú bohvie aké . Prejdi sa na koni a sama uvidíš, či ti výška vyhovuje alebo nie. Čísla ti to ale nepovedia, to povie len prax.
ešte som nevidela človeka, ktorého fascinujú kone ale nefascinuje ho jazdenie ..tak na také niečo naozaj stačí Fallabela
@kikki ak máš záujem, napíš mi TS, ale pokiaľ môžem ja poradiť, vyhni sa spomínaným haflingom a hlavne huculom, sú to malé sprosté lenivé, drzé a tvrdohlavé kone. Tiež sa vyhni mladým koňom, hore si písala, že žriebä. Kôň nie je pes, a nikdy nebude, zmenu majiteľa chápe inak ako pes, a pokiaľ nemáš dostatočné skúsenosti s tréningom koní, nie som samotným jazdením a staraním sa a blá, blá.. s tréningom! tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že toho koňa nezvládneš, popr. mu dojebeš zdravie.
A k plemenu. Ak chceš koňa na rekreačné jazdenie, je to naozaj jedno, ST zvyknú byť pokojnejšie, s dobrou pamäťou, a sú to kone väčšinou kol 160tky, aj keď dnes je za ST označený kdejaký kríženec. Vtedy vyberaj fakt podľa toho, čo ti padne do oka, zapáči sa ti, a bude sa ti na ňom dobre jazdiť. Ak si myslíš, žeby si sa v budúcnosti chcela zamerať na nejaký konkrétny šport, vyberaj podľa toho, na western quartera, na skoky nemeckého koňa, na barokovú drezúru lipina, či andalúzana, alebo hoc fríza.
Daj si ale pozor na jednu vec, úplne najdôležitejšiu vec: Cena, ktorú za koňa zaplatíš, nech je hoc ako vysoká, je tá najmenšia položka. Kôň ide neskutočne do peňazí, fakt neskutočne, takže si v prvom rade poriadne premysli, či na to naozaj budeš mať.
@dsimca pardón, že sa miešam do debaty, ale rada by som upozornila, že valná väčšina koní, ktoré si kupujú začiatočníci, končí ako nevychované, útočiace, nevyrovnané zviera, často s nepríjemne zhoršeným zdravotným stavom, pretože ak nevieš jazdiť, a neplatíš si nejakého nepekne drahého trénera, tak koňovi ubližuješ. O psa sa naučíš sama starať, na koni sa sama jazdiť nenaučíš. (ak niesi nejaký mega horseman)
A ešte by som podotkla, ak si takýto človek kúpi koňa, tak na tú vychádzku pôjde, či vie jazdiť, alebo nie, lebo on je väčšinou v tom, že svojho koňa samozrejme skvele zvláda.
*ďakovala za pozornosť*
pri kúpe koňa ale treba to zviera vyskúšať, a dosť zle sa skúša kôň, keď na ňom nevieš jazdiť. ono totiž je vhodné si pred kúpou zistiť, aký stupeň výcviku to zviera má a načo reaguje. a tiež napr aké má chody.
samozrejme ti ho môže vyskúšať niekto iný, ale akú máš záruku, že ak kôň vyhovuje jemu, tak bude aj tebe? žiadnu.
ubližovanie som spomínala pri jazdení, nie chovaní. to je zas rozdiel.
na margo veci, žiadny kôň, ktorý je psychicky v poriadku nebude "búrať stajňu" a až ťa nejaký kôň skope na ARO, alebo ti vykusne kus mäsa z tela, možno sa postavíš k danej veci inak.
a myslím, že bude vhodné skončiť túto debatu, lebo vysvetľovať tebe ako človeku, čo o koňoch nemá páru, že to nie je len tak, pričom ty odmietaš uznať (nevravím zastávať, ale uznať) akýkoľvek iný názor od svojho.. no načo.
netvrdím, že sú kone komplikovanejšie ako psy.
ale zas ja, keď mi je vysvetľované niečo, do čoho sa nerozumiem, resp s čím nemám skúsenosť, tak sa nebudem nasilu hádať. že to tak nie je, keď to jednoducho nemám overené.
howk
omnoho viac ....pri koňovi nestačí len toto .. treba ho denne kotrolovať, kotrolovať mu šľachy, hlavne nohy .. oči .. srsť, jasné to všetko môžeš urobiť pri čistení, nie česaní .. česanie ti môže byť n a jednu vec .. a nie občas ale dosť často,... síce neviem čo pre teba znamená občas ďalej ak si kúpiš hafanka a chceš od neho základy, naučíš ho v podstate rýchlo čo má a čo nemá robiť a stačí ti to .. samozrejme ak chceš z neho slepckého psa, neviem prečo ťa napaslo toto ale ok tak ej to ťažšie .. ale ak si zvážim ako cvičili poníky na vodenie slepých ľudí .. myslím že to bolo obťažnejšie už len tým pádom že kôň poník, je bojácne zviera a potlačiť túto jeho osobnosť určite dalo zabrať .. ale vycvičili .. tiež to predpokladám bola drezúra. ... a okrem toho hafanko .. rýchlejšie chápe ako kôň ... tým pádom je tam viac starostlivosti .. a s koňom nbestačí byť hodinku denne, respektívne dve .. alebo ho zobrať len prebehnúť sa ... presne u takýchto ľudí čo si myslia aké je to jednoduché sa stávajú z koní zmrdi .. ktorí potom skončia u niekoho ako som ja a musia ich privyhcovať lebo kúšu, dovoľujú si na majiteľov a podobne .. samozrejem ... keď ho občas očešem .. občas zavolám doktora .. a potom človek nechápe, že z jeho malého a dobrého žriebätka vyrastie 500 kilové hovado ktoré sa nedá zvládnuť .. a potom ide na predaj .. ajedno z druhým .. ..... a keď sa konečne dostanú do takej osobe akou som napríklad ja .. tak chudák kôň nechápe, že chcem od neho poslušnosť ... a netreba s ním pracovať tri týždne .. nanajvýš rok ako s hafanom (podľa toho ako je pokazený) ale dlhšie .. v lebo jeho malinkom mozgu to zapíňa pomalšie ako psovi ( nechcem uraziť koníčkarov som jedna z nich, ale je to pravda) pri koňovi treba byť dlhé hodiny, naviazať kontakt, potom nejaký vzťah, až potom učenie .. väčšinou to ľudia robia opačne ... toľko k danej veci .. a veľmi sa mýliš .. dokonca ja som chovala fretku a viem aká je to zložitá povaha .. takže nie je jedno čo máš .. a čo vychovávaš .. ale každé zviera sa dá vychovať nehovorím že nie .. aj had sa dá vychovať na stráženie malých detííí .. ale nejde to tak ľahko .. ak si teda chcela drezúru ..
@dsimca ty splietaš ale ok nechám ťa v tom
@sisuska001 hentú nerieš, tá žije v inom svete, kde zvieratá nie sú domestikované
Ja ako nič proti, ale keď vie človek naozaj jazdiť, tak by mu malo byť jedno aký je kôň vysoký!