ako mne sa strasne pacia tie stare kostoly ze zo 17 alebo s 15 storocia..... ta architektura bola podla mna kedysi ovela krajsia ako teraz . teraz sa ludia uz vobec nesnazia spravit nieco pekne....
vidno ze o architekture vies malo...co sa tyka architektonckej stranky, dnesna doba je na tom najlepsie v dejinach (aj ked v antike to bolo tiez super)...to len ludia si to nevedia vazit...
Veriaci co presne sa ti paci? 15 - 17. storocie na Slovensku? alebo nejake konkretne stavby, vies porovnavat vtedajsie kostoly so sucasnou architekturou je nemiestne, ano slovenske mesta su hnusne, ale uvedom si ze v tom case tiez nebolo vsetko krasne, kostoly, a mozno skor hrady a zamky vynikali, tak ako dnes mozno vynikaju sidla americkych filmovych hviezd...
je vec nazoru, mne sa najviac pacilo obdobie Secesie... ale aj sucasne stavby sa mi pacia.
A co to ma s kostolmi??? 15 storocia bola este gotika a pouzivala sa takmer vsade potom nastupila renesancia do takeho 16 - 17.storocia a prelinala sa s klasicizmom. To je styl danej doby, ktory prevazoval. Dnes je uz samozrejme iny styl, ktory ma tiez nieco do seba. A ludia sa stale snazia spravit nieco pekne, lenze dnes sa musi sklbit aj funkcnost. Ako priklad si pozri kansaijske medzinarodne letisko, guggenheimovo muzeum, alebo popripade este nedokoncenu Burj-Dubai (mimochodom mala by byt postavena do konca tohto roka). A pekny koncept je aj Dubai Towers len neviem, ci to vobec zacnu stavat, alebo ako to vlastne je.
Mne osobne sa paci goticky styl (popripade neogoticky), ale aby ten styl mal patricnu monumentalnost a silu, tak treba mat obrovsku budovu. Na malych budovach to vyzera smiesne.
MNE SA NAJVIAC PACIA STAVBY OD 16 DO 18 STOROCIA KED SA NAJVIAC ROZVIJALO BAROKO . ALE NIE LEN KOSTOLY SU TAKE PEKNE ALE AJ KASTIELE.... ALE V KOSTOLOCH TIE OLTARE SU FAKT NADHERNE SAK POZRITE SA NA MODERNY KOSTOL. TOMU HOVORITE KOSTOL? SAK TO JE STRASNE ZJADNE OLTARE LEN 1 STOL AKO JA SOM ZA TO STARE ALE AJ V 15 STOROCI BOLI VELMI KRASNE STAVBY HLAVNE ZHLADISKA GOTIKY . HLAVNE TIE KATEDRALY . VIDELI STE KATEDRALU SV. VITA . NEOPISATELNY ZAZITOK
MOJ CAPSLOCK SA DOJEBAL TIEZ! Frasa sak pis normalne.
Mne sa paci anticka grecka a rimska architektura. Celkovo sa v tom nejak nevyznam ale jednoducho ju pocitujem ako prijemny esteticky zazitok. V lete som bol v Atenach a celkom som si to vychutnal.
Amrafel: no zrejme nestihnut, ale bola by bomba keby sa zadari Myslel som dubai towers dubai Ppc vyzera ta vizualizacia
Xenomoprh: rimska a grecka je skoro to iste Kedze rimanom sa tiez pacila vyspela grecka architekruta (a nielen ta) tak si to adoptovali, sem tam trosicku zmenili a bolo
no mas divny nazor. na rozimanie su pre teba potrebne vsetky tie ornamentalne somariny. ved o to dnes ide, o priestory bez zbytocneho rozptylu. alebo sa snad citis na urovni nejakeho stredoveho sedliaka, ktoreho cirkev drzala na uzde a dokazovala svoju moc nad tvojim ubohym zivotom tou zastrasovacou monumentalitou a prehnanym vystavovanim bohatstva (presny opak tzv. krestanskej cistoty a chudoby).
hovori zo mna teraz sice moja ,,profesionalna,, deformacia, ale neodpustim si poslednu poznamku: mnozstvo ornamentu priamo odzrkadluje vyvojovy stupen spolocnosti (adolf loos - ornament a zlocin)
noo ako a neni ti jedno kde sa modlis?? vies ono ako spravny katolik by si mal byt skromny.. a vsetok nadstandard by si mal venovat dobrej veci... len je skoda, ze toto cirkev nikdy nedodrziavala... a beznii ludia v tomto obdobii baroku boli na tom velmi zle.. vies bola taka vec, ze mor.. doslova zili v spine.. zatial co cirkev stavala drahee kostoly a katedraly.. a pre obycajneho cloveka nepohla ani prstom.. ludia zomierali v strasnych podmienkach.. ale koho by to drbalo, zee??
aa detail... v jednoduchosti je kraasa. ked nieco moc precackane.. tak osobne mne je z toho dost zle... aa ja preferujem antiku..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
je vec nazoru, mne sa najviac pacilo obdobie Secesie... ale aj sucasne stavby sa mi pacia.
Mne osobne sa paci goticky styl (popripade neogoticky), ale aby ten styl mal patricnu monumentalnost a silu, tak treba mat obrovsku budovu. Na malych budovach to vyzera smiesne.
a chavez, co si hovoril o dubai towers, myslel si dubai towers v dohe? alebo dubai towers dubai v dubaji?
Mne sa paci anticka grecka a rimska architektura. Celkovo sa v tom nejak nevyznam ale jednoducho ju pocitujem ako prijemny esteticky zazitok. V lete som bol v Atenach a celkom som si to vychutnal.
Xenomoprh: rimska a grecka je skoro to iste Kedze rimanom sa tiez pacila vyspela grecka architekruta (a nielen ta) tak si to adoptovali, sem tam trosicku zmenili a bolo
hovori zo mna teraz sice moja ,,profesionalna,, deformacia, ale neodpustim si poslednu poznamku: mnozstvo ornamentu priamo odzrkadluje vyvojovy stupen spolocnosti (adolf loos - ornament a zlocin)
aa detail... v jednoduchosti je kraasa. ked nieco moc precackane.. tak osobne mne je z toho dost zle... aa ja preferujem antiku..
okres Dolný Kubín
dedina Krivá krása