Strasne by ma zaujimalo, vsetky tie veci z biblie o hadoch a jablkach, beriete to ako metaforu, alebo akore ano kurva presne toto sa stalo! A uznavate evoluciu ako fakt, alebo verite blabolom o tom, ze ludi stvoril boh?
Ja síce neviem, či sa ešte môžem nazvať kresťanom - ale keď som ním bol, bol som liberálny protestant. Čítal som vždy historicko - kritických teológov, no a v týchto kruhoch sa hovorí vždy a vždy len o Mytológii, obrazoch a rôznorodých literárnych žánroch, ktoré Biblia obsahuje. Biblia teda nie je niečim, čo treba brať doslovne. To by bolo choré. Keď tak si z nej treba vziať to podstatné posolstvo. A to lásku k blížnemu - to ostatne hovorí aj o našich postojoch napr. k vyrovnávaniu pozícií homosexuálov atď. Jednoznačne treba stáť na strane utláčaných, a ak konzervatívna strana robí presný opak, je to choré. Evolúcia je hádam potvrdený fakt, takže o tom diskutovať netreba.
ludí nestvoril boh, sme mimozemského pôvodu
a myslím to vážne....o čo viac šialené je veriť na mimozemskú civilizáciu ako veriť na neviditelného tvora ktorý ovláda náš osud a hrá sa s nami ako s bábikami ?
niesom ateista , som bez vyznania a niektoré náboženstvá sa mi celkom páčia no zatial sa nepriklánam k žiadnemu
bibliu beriem ciastocne ako metafory a ciastocne ako realne situacie..
evolucia je fakt, s tym sa uz nic robit neda
citam teraz momentalne zaujimavu knihu od geralda schroedera (vola sa genesis and the big bang). tento pan je fyzik a zid zaroven a popisuje veci, ktore sa s biblickym ponimanim vzniku sveta a s tym vedeckym zhoduju..
konieckoncov big bang postuloval knaz a darwin tiez kedysi studovat teologiu...
Biblia JE napísaná v metaforách a áno verím že Boh stvoril ľudí pre teba sú to možno bláboly pre mňa nie ty asi veríš že sme z opice (ale aj tú opicu niekto stvoriť musel) ale hádať sa tu s tebou nebudem.Jednoducho viem prečo som kresťanka a ty sa môžeš navážať koľko len chceš
pribeh o prvych ludoch je mysleny ako metafora. ale nie vsetko co je v biblii je metafora. niektore pasaze su aj historicky pravdive ale mnohe pribehy su skor nieco ako legendy s realym zakladom s ktorych by sme si mali brat ponaucenie. bibliu katolici neberu dogmaticky, katolici na zaklade biblie nespochybnuju ani darwina ani prirodzeny vyber dokonca ani velky tresk ale narozdiel od ateistov za vsetkym vidia boha. samozrejme existuju aj rozne krestanske sekty a cirkvy, ktore sa na tieto veci pozeraju inak alebo bibliu beru dogmaticky od slova do slova.
@pankac15 mojenko ukludni sa, nikto sa tu do teba a tvojich blabolov nenavaza, uz to, ze takto reagujes vypoveda o tom, ze tvoje blaboly nie su zalozene na nicom, len na slepej viere
@staphylococcus Pre teba možno slepá, pre mňa určite nie. A tie moje "bláboly" som tu napísala preto pretože si sa pýtal a tak som odpovedala a ked sa ti nepáčia tak si ich bud nečítaj alebo rovno vymaž.Dobrú noc
Podľa mňa Boh vytvoril z hviezdneho prachu ľudí, potom ľudia s elfami vytvorili hada, potom nymfy vytvorili s trojhlavým psom jablká, no a potom pod vplyvom imperia, ktoré použili mimozemšťania na Evu prinútili Adama, aby to jablko zožral, Boh sa len nečinne a trúchliac prizeral skaze, skaze ktorá doposiaľ žije v nepochopení, ale sily imperia stále trvajú, len my o tom nechceme vedieť, ... apokalypsa sa blíži junáci ...
akoze podla mna je mozne aj ze draci ty lietali alwbo upiri a vsetko mozne sak predsa ked vobec nieco take ako svet existuje tak uz je fakt vsetko mozne ! ale zrovna v tohoto boha Adama a Evu a podobne moc neverim
@georg21 ty si až moc nábožensky založený a hocičo by som povedala dáko by si to vykrútil vo svoj prospech a v prospech v toho čo veríš takže je úplne zbytočné začať o tom diskutovať , si myslím
@strangelove len som sa jednoducho pýtal, aby si pomenovala skupinu osôb, alebo jednu osobu, ktorá verí, že nás má nejaký neviditeľný tvor na špagátikoch a robíme čo on chce...
@strangelove Prečo to tak vnímaš? Povedal ti to takto nejaký kresťan?
Možno nejaká kresť. sekta priamo toto verí, ale rozhodne to nepochádza z tradície toho čo verili Ježišovi apoštoli...
Ak chceš, môžem ti napísať jednoducho čo verí všeobecná cirkev podľa apoštolskej tradície a Biblie...
@strangelove dôležitý pojem je Božia prozreteľnosť, ktorá riadi, udržuje, posúva stvorenie k dokonalosti. Lebo stvorenie nebolo stvorené dokonale ale je stvorené tak, že sa ešte musí vyvíjať smerom k dokonalosti...
V jednoduchosti to znamená, že sa spoliehaš (v modlitbe) na to, že sa o teba Boh postará. Samozrejme s tým, že urobíš všetko čo môžeš.
Každý máme slobodnú vôľu konať, vyberať si. Niekedy nevedome konáme podľa Božej vôle. Ale to neznamená, že robíme niečo proti sebe. Lebo Boh logicky nechce pre nás niečo zlé. A niekedy konáme aj uvedomelo podľa Božej vôle, a niekedy proti nej, čo nám zase logicky škodí. Osud je niečo iné.
A potom som našiel príhovor pápeža a ďalej niečo z katechizmu:
Ak každý z nás nehromadí bohatstvá iba pre seba, ale ich dáva do služby druhým, v takomto prípade sa Božia prozreteľnosť zviditeľňuje ako gesto solidárnosti. Ak však niekto zhŕňa iba pre seba, ako to s ním dopadne, keď si ho Boh povolá? Nebude si môcť bohatstvá zobrať so sebou, pretože, to sa vie, že rubáš nemá vrecká! Je lepšie podeliť sa, pretože do neba si prinášame iba to, s čím sme sa podelili s druhými. zdroj: » sk.radiovaticana.va/storico/2014/03...
305 Ježiš žiada detskú odovzdanosť do prozreteľnosti(2115) nebeského Otca ktorý sa stará aj o najmenšie potreby svojich detí: „Nebuďte teda ustarostení a nehovorte: ,Čo budeme jesť?‘ alebo: ,Čo budeme piť?‘!… Váš nebeský Otec predsa vie, že toto všetko potrebujete. Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše“ (Mt 6,31-33).
Boh ľuďom dáva aj schopnosť slobodne mať účasť(106) na jeho prozreteľnosti, keď im zveruje zodpovednú úlohu(373) „podmaniť si“ zem a ovládať ju. Boh takto uschopňuje ľudí,(1954) aby boli rozumnými a slobodnými príčinami, aby dopĺňali dielo stvorenia(2427) a zdokonaľovali jeho súlad pre svoje dobro a pre dobro blížnych. Ľudia často nevedome spolupracujú s Božou vôľou, no môžu sa aj vedome zapojiť do Božieho plánu svojimi skutkami, svojimi modlitbami, ale aj svojím utrpením. (2738) Tak sa naplno stávajú spolupracovníkmi Boha a jeho kráľovstva. (618, 1505)
311 Anjeli a ľudia, rozumové a slobodné tvory, majú smerovať k svojmu poslednému cieľu slobodnou(396) voľbou a uprednostňujúcou láskou. Preto môžu zísť zo správnej cesty. A v skutočnosti zhrešili.(1849) Tak vstúpilo do sveta morálne zlo, neporovnateľne horšie ako zlo fyzické. Boh nie je nijako, ani priamo, ani nepriamo, príčinou morálneho zla. Dopúšťa ho však, lebo rešpektuje slobodu svojho stvorenia a vie zo zla tajomným spôsobom vyvodiť dobro: „Lebo všemohúci Boh… keďže je nanajvýš dobrý, by nikdy nedopustil, aby v jeho dielach bolo niečo zlé, keby nebol až taký mocný a dobrý, že by neurobil dobré aj zo zla.“
312 S odstupom času možno zistiť, že Boh vo svojej všemohúcej prozreteľnosti môže vyvodiť dobro z následkov zla, a to aj morálneho, ktoré zavinili jeho tvory: „Nie vy ste ma sem poslali,“ hovorí Jozef svojim bratom, „lež Boh… Vy ste síce snovali proti mne zlo, ale Boh to obrátil na dobro, aby… zachránil život mnohým ľuďom“ (Gn 45,8;50,20). Z najväčšieho morálneho zla, aké sa kedy spáchalo,(598-600) z odvrhnutia a zabitia Božieho Syna, zapríčineného hriechmi všetkých ľudí, vyvodil Boh nesmiernou hojnosťou svojej milosti najväčšie dobro: oslávenie Krista a naše vykúpenie.(1994) Tým sa, pravda, zlo nestáva dobrom.
313 „Tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré“ (Rim 8,28). Svedectvo svätých neprestáva potvrdzovať túto pravdu:
Svätá Katarína Sienská pripomína tým, „ktorí sa rozhorčujú a búria proti tomu, čo sa im prihodí“: „Všetko pochádza z lásky, všetko je zamerané na spásu človeka; všetko, čo Boh robí, robí iba s týmto cieľom.“
Svätý Tomáš Morus krátko pred svojou mučeníckou smrťou potešuje svoju dcéru: „Nemôže sa stať nič, čo by Boh nechcel. A čo chce on, je v skutočnosti to najlepšie, aj keby sa nám to zdalo zlé.“
A lady Juliána z Norwichu tvrdí: „Z Božej milosti som sa naučila, že sa mám pevne pridŕžať viery… a nie menej pevne veriť, že sa všetko skončí dobre… A sama uvidíš, že sa všetko dobre skončí.“ („Thou shalt see thyself that all manner of thing shall be well.“)
@georg21 prečítala som si to celé pretože s i si tým dal očividne vela námahy....
a odkial vieš kedy koná boh a kedy človek....ako vieš že ked sa niečo stane (či dobré alebo zlé) tak je to božia vôla a nie vôla človeka?
@strangelove
Existuje Boží zákon, ktorý smeruje konanie človeka buď vedome alebo nevedome, napr. v slovách Ježiša: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou!" a "Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!" (porovn. Mt 22, 34-39).
Boh miloval a stále miluje prvý. Láska jediného Boha sa pripomína v prvom z "desiatich slov"(Dekalóg). Prikázania potom rozvádzajú odpoveď lásky, ktorú má človek dať Bohu na základe svojho povolania. (Tri vety podľa katechizmu)
Ak konám v súlade s jeho zákonom (ktorý nie je proti človeku, ale práve mu má pomáhať), konám jeho vôľu... ibaže do jeho vôle zapadá aj to, že niekedy nekonám podľa jeho vôle, teda konám proti nej. Lebo nás tu nenechal napospas osudu. I preto poslal Ježiša, ktorý ponúka svoju moc (Božiu moc viditeľnú) aby ustanovil 7 sviatostí cez cirkev, kedy mi v jednej z nich odpúšťa moje hriechy, a dáva mi znova silu, milosť konať dobré skutky...
Kým mám v sebe zlo (hriech), je veľmi náročné až nemožné konať dobre. Hoci sa zdá, že konám dobre, lebo však sa mi darí v práci, bohatnem, frajerky mám...
A proti jeho vôli konám vtedy keď konám napr. podľa žiadostivosti svojho tela (ktorá je opakom lásky)... pretože žiadostivosť po hocičom (žene, majetku, moci, sláve), škodí duši, teda človeku ako takému...
Aj dnes sa v kostoloch čítalo z listu apoštola Pavla kde píše: Z Božej milosti som tým, čím som a jeho milosť nebola vo mne márna.
Božia milosť je zase ďalší termín, ale je to nezaslúžený dar, ktorý dostávame keď vyznávame, ľutujeme a nahrádzame zlé skutky, dobrými skutkami...
Teda keby som chcel byť dôsledný tak si myslím, že človek, ktorý odmieta Boha a Ježiša, tak nežije v jeho milosti. Teda aj to čo koná, je márne aj keby tým napr. zachránil milión ľudských životov.
Lebo ak odmieta Boha, koná to pre svoje osobné ciele... ak to nekoná pre osobné ciele tak neodmieta Boha, len si to neuvedomuje...
Je to take neobvykle ze by sme boli mimozemskeho povodu, ale ak sa to podari preukazat... Ale to nevyluucǐuje evoluciu , ja si myslim ze kludne pravda moze byt niekde uprostred ze aj aj ... A tak je to jedno @strangelove
@staphylococcus Prečo chceš vyvolať hádku medzi kresťanmi? Čo ti také zlé spravili že sa stále do ních navážaš? Ako vidím, tak si tu dovoľuješ len na intelektuálne slabších, ale keby si mala začat pchat prsty do Véd, hinduzmu a budhizmu, rýchlo sa popáliš...
@staphylococcus Tak potom si pekne vymletý.Veľa ľudom sa zjavil či už Ježiš alebo Mária...tak mi chceš povedať že toto niesu dôkazy?Ja nepotrebujem aby nejaký Stephen Hawking povedal že Boh existuje,ja v to verím aj bez dôkazov a teba nikto nenúti aby si bol kresťan nikto to od teba nechce tak prečo chceš rozhádať kresťanov? prečo sa takéto otázky nepýtaš aj moslimov,budhistov atd?Prečo nechceš rozhádať aj ich? Teraz bud múdry
@darksider96 preco, kurva preco ma tagujes na mojom vlastnom fore?! a ano, presne preto do nich prsty nepcham, lebo 1. na rozdiel od krestanstva to nie su blaboly pre vypalancov a 2. nepovazujem sa za dostatocne inteligentnu aby som to mohla alebo dokazala spochybnovat. A ani to nechcem spochybnovat lebo vacsinu uznavam ako realnu moznost. @pankac15 NETAGUJ MA NA MOJOM FORE A NEOSLOVUJ MA V MUZSKOM RODE!!! Vazne z toho dostavam rakovinu, dievcatko. Vela ludom sa po poziti rcitych latok zjavuju draci, vily, mne napriklad farebne obrazce... Ale vela ludi je dostatocne inteligentnych na to, aby vedeli, ze je to halucinacia. A presne to, ze radsej veris v nicim nepodlozene picoviny, nez v dokazane fakty je dovod, preco si mi uplne na smiech "ja v to verim aj bez dokazov". dovi dopo. toto je maximalny prejav obmedzenosti.
Vidíš aj ty si mne na smiech z tých tvojich prejavov ako chceš rozhádať kresťanov ale nebaví ma táto zbytočná hádka a tak už radšej nepokračujem dalej lebo vidím že ty si na tom zjavne psychicky dosť zle a myslela som že si chlap tak preto ten mužský rod- myslela som si že žena sa nebude správať takto tupo.
@pankac15 mojko, keby si presla kurzorom na moj nick tak ti ukaze, ze som zena. Ked nezvladas ani takto jednoduchy ukon tak je mi vazne nejasne, ako so svojim intelektom vobec dokazes sformulovat zrozumitelnejsiu vetu. A psychicky som na tom uzasne, ked ta to tak zaujima
Nech si každý verí čo chce, ale biblia nie je blud, veľa z toho sa vyplnilo, plní sa a ešte len bude !!! A to nemusím ani veriť, každému normálnemu človeku do dôjde aj samo a to ľudia ani veľa s toho nepoznajú čo sa vypľňa v realite z toho čo je napísané v biblii, kto vie čítať obrazne povedané aj medzi riadkami tak to tam zrozumiteľne opisujú čo sa stane a veru to nie je žiadny výmysel pretože v realite je to už z časti naplnené. A inak vedci sami povedali, že človek vlastne každý organizmus má jednu bunku takú zložitú, že nie je vedecky možné aby vznikla z ničoho alebo sa ešte sama vyvíjala. Všetko na svete do seba zapadá, všetko je premyslené do detajlu ako má fungovať nemôže to byť len z ničoho nič a každá bunka v tele byť úplne rozdielna. Ľudia sú zaslepený len nejakými rečičkami a pravdu skutočne nikto nevidí... Stále nás len oblbujú (média) a chcú zmiasť aby sme nepoznali pravdu. Dokopy ani jednu štvrtinu nepoznáme čo sa všetko robí a ako to je.
Viete od nepamati pocuvam ako sa krestania a ateisti hadaju ako vznikla ze....no preco by sa tieto dve teorie nemohli navzajom prekrizovat ? Zem vznikla na zaklade velkeho tresku, ale preco nemohol byt tento velky trest podmieneny Bohom ? Hovorime o Darwinovej evokucii, ale preco by sme aj my krestania nemohli verit v tuto evoluciu a pritom verit, ze ludstvo sa vyvijalo z urcitej formy a ze to bolo v Bozom plane......niekedy pocuvam o neustupcivych a konzervativnych krestanoch, no mam pocit, ze tymi neustupcivymi a tvrohlavymi su prave ateisti, ktori nechcu vidiet pravdu, nedokazu pripustit, ze by ich teoria nebola spravna a utocia na nas.
@nikolts mojenko, toto nikdy ziaden vedec nepovedal, a keby si na hodinach biologie davala pozor, isla by si sa teraz hanbit do kuta. Vobec nechapes, ako funguje evolucia ani co to ta bunka vobec je. Skus si o danej problematike nieco precitat, aby si nabuduce znela menej hlupo. @patricia13 do urcitej miery suhlasim, az na to, ze to, co ty nazyvas bohom ja vnimam trochu inak. Dakujem za plodny a inteligentny nazor.
Bol som odmalička vychovávaný ako kresťan v kresťanskej rodine no nejaký čas dozadu som začal premýšlať a prehodnotil som aj to čo som bral ako samozrejmé.
Nesúhlasím s cirkvou ani s časťou prikázaní, a kresťanstvo mi príde vysoko povrchné (cirkev sa ani neunúva dodržiavať vlastné prikázania). Tiež vidím bibliu ako nedomyslené klamstvo ktoré dodnes existuje len preto lebo je tak nafúknuté že každý odpor sa udupe a stratí.
Ale v boha verím, existuje mnoho krásnych a tak premyslených vecí, že proste neakceptujem že to všetko je len tvrdá evolúcia a náhoda.
Verím vo vedu a všetko čo dokázala, aj veľký tresk je logický, no všetko sa to začalo s postrčením od nejakej vyššej moci.
@scimitar101 ja som zase bola vychovavana v duchu velmi silneho ateizmu, ale prisla som v kocke k tomu istemu co ty, len nepouzivam slovo boh, pretoze sa mi spaja s organizovanymi nabozenstvami a tie sa mi hnusia. a myslim, ze to, co vy nazyvate bohom aj chapem trosku inak. tak abstraktnejsie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
a myslím to vážne....o čo viac šialené je veriť na mimozemskú civilizáciu ako veriť na neviditelného tvora ktorý ovláda náš osud a hrá sa s nami ako s bábikami ?
niesom ateista , som bez vyznania a niektoré náboženstvá sa mi celkom páčia no zatial sa nepriklánam k žiadnemu
evolucia je fakt, s tym sa uz nic robit neda
citam teraz momentalne zaujimavu knihu od geralda schroedera (vola sa genesis and the big bang). tento pan je fyzik a zid zaroven a popisuje veci, ktore sa s biblickym ponimanim vzniku sveta a s tym vedeckym zhoduju..
konieckoncov big bang postuloval knaz a darwin tiez kedysi studovat teologiu...
@dumbledore
Možno nejaká kresť. sekta priamo toto verí, ale rozhodne to nepochádza z tradície toho čo verili Ježišovi apoštoli...
Ak chceš, môžem ti napísať jednoducho čo verí všeobecná cirkev podľa apoštolskej tradície a Biblie...
V jednoduchosti to znamená, že sa spoliehaš (v modlitbe) na to, že sa o teba Boh postará. Samozrejme s tým, že urobíš všetko čo môžeš.
Každý máme slobodnú vôľu konať, vyberať si. Niekedy nevedome konáme podľa Božej vôle. Ale to neznamená, že robíme niečo proti sebe. Lebo Boh logicky nechce pre nás niečo zlé. A niekedy konáme aj uvedomelo podľa Božej vôle, a niekedy proti nej, čo nám zase logicky škodí. Osud je niečo iné.
A potom som našiel príhovor pápeža a ďalej niečo z katechizmu:
Ak každý z nás nehromadí bohatstvá iba pre seba, ale ich dáva do služby druhým, v takomto prípade sa Božia prozreteľnosť zviditeľňuje ako gesto solidárnosti. Ak však niekto zhŕňa iba pre seba, ako to s ním dopadne, keď si ho Boh povolá? Nebude si môcť bohatstvá zobrať so sebou, pretože, to sa vie, že rubáš nemá vrecká! Je lepšie podeliť sa, pretože do neba si prinášame iba to, s čím sme sa podelili s druhými. zdroj: » sk.radiovaticana.va/storico/2014/03...
305 Ježiš žiada detskú odovzdanosť do prozreteľnosti(2115) nebeského Otca ktorý sa stará aj o najmenšie potreby svojich detí: „Nebuďte teda ustarostení a nehovorte: ,Čo budeme jesť?‘ alebo: ,Čo budeme piť?‘!… Váš nebeský Otec predsa vie, že toto všetko potrebujete. Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše“ (Mt 6,31-33).
Boh ľuďom dáva aj schopnosť slobodne mať účasť(106) na jeho prozreteľnosti, keď im zveruje zodpovednú úlohu(373) „podmaniť si“ zem a ovládať ju. Boh takto uschopňuje ľudí,(1954) aby boli rozumnými a slobodnými príčinami, aby dopĺňali dielo stvorenia(2427) a zdokonaľovali jeho súlad pre svoje dobro a pre dobro blížnych. Ľudia často nevedome spolupracujú s Božou vôľou, no môžu sa aj vedome zapojiť do Božieho plánu svojimi skutkami, svojimi modlitbami, ale aj svojím utrpením. (2738) Tak sa naplno stávajú spolupracovníkmi Boha a jeho kráľovstva. (618, 1505)
311 Anjeli a ľudia, rozumové a slobodné tvory, majú smerovať k svojmu poslednému cieľu slobodnou(396) voľbou a uprednostňujúcou láskou. Preto môžu zísť zo správnej cesty. A v skutočnosti zhrešili.(1849) Tak vstúpilo do sveta morálne zlo, neporovnateľne horšie ako zlo fyzické. Boh nie je nijako, ani priamo, ani nepriamo, príčinou morálneho zla. Dopúšťa ho však, lebo rešpektuje slobodu svojho stvorenia a vie zo zla tajomným spôsobom vyvodiť dobro: „Lebo všemohúci Boh… keďže je nanajvýš dobrý, by nikdy nedopustil, aby v jeho dielach bolo niečo zlé, keby nebol až taký mocný a dobrý, že by neurobil dobré aj zo zla.“
312 S odstupom času možno zistiť, že Boh vo svojej všemohúcej prozreteľnosti môže vyvodiť dobro z následkov zla, a to aj morálneho, ktoré zavinili jeho tvory: „Nie vy ste ma sem poslali,“ hovorí Jozef svojim bratom, „lež Boh… Vy ste síce snovali proti mne zlo, ale Boh to obrátil na dobro, aby… zachránil život mnohým ľuďom“ (Gn 45,8;50,20). Z najväčšieho morálneho zla, aké sa kedy spáchalo,(598-600) z odvrhnutia a zabitia Božieho Syna, zapríčineného hriechmi všetkých ľudí, vyvodil Boh nesmiernou hojnosťou svojej milosti najväčšie dobro: oslávenie Krista a naše vykúpenie.(1994) Tým sa, pravda, zlo nestáva dobrom.
313 „Tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré“ (Rim 8,28). Svedectvo svätých neprestáva potvrdzovať túto pravdu:
Svätá Katarína Sienská pripomína tým, „ktorí sa rozhorčujú a búria proti tomu, čo sa im prihodí“: „Všetko pochádza z lásky, všetko je zamerané na spásu človeka; všetko, čo Boh robí, robí iba s týmto cieľom.“
Svätý Tomáš Morus krátko pred svojou mučeníckou smrťou potešuje svoju dcéru: „Nemôže sa stať nič, čo by Boh nechcel. A čo chce on, je v skutočnosti to najlepšie, aj keby sa nám to zdalo zlé.“
A lady Juliána z Norwichu tvrdí: „Z Božej milosti som sa naučila, že sa mám pevne pridŕžať viery… a nie menej pevne veriť, že sa všetko skončí dobre… A sama uvidíš, že sa všetko dobre skončí.“ („Thou shalt see thyself that all manner of thing shall be well.“)
a odkial vieš kedy koná boh a kedy človek....ako vieš že ked sa niečo stane (či dobré alebo zlé) tak je to božia vôla a nie vôla človeka?
Existuje Boží zákon, ktorý smeruje konanie človeka buď vedome alebo nevedome, napr. v slovách Ježiša: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou!" a "Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!" (porovn. Mt 22, 34-39).
Boh miloval a stále miluje prvý. Láska jediného Boha sa pripomína v prvom z "desiatich slov"(Dekalóg). Prikázania potom rozvádzajú odpoveď lásky, ktorú má človek dať Bohu na základe svojho povolania. (Tri vety podľa katechizmu)
Ak konám v súlade s jeho zákonom (ktorý nie je proti človeku, ale práve mu má pomáhať), konám jeho vôľu... ibaže do jeho vôle zapadá aj to, že niekedy nekonám podľa jeho vôle, teda konám proti nej. Lebo nás tu nenechal napospas osudu. I preto poslal Ježiša, ktorý ponúka svoju moc (Božiu moc viditeľnú) aby ustanovil 7 sviatostí cez cirkev, kedy mi v jednej z nich odpúšťa moje hriechy, a dáva mi znova silu, milosť konať dobré skutky...
Kým mám v sebe zlo (hriech), je veľmi náročné až nemožné konať dobre. Hoci sa zdá, že konám dobre, lebo však sa mi darí v práci, bohatnem, frajerky mám...
A proti jeho vôli konám vtedy keď konám napr. podľa žiadostivosti svojho tela (ktorá je opakom lásky)... pretože žiadostivosť po hocičom (žene, majetku, moci, sláve), škodí duši, teda človeku ako takému...
Aj dnes sa v kostoloch čítalo z listu apoštola Pavla kde píše: Z Božej milosti som tým, čím som a jeho milosť nebola vo mne márna.
Božia milosť je zase ďalší termín, ale je to nezaslúžený dar, ktorý dostávame keď vyznávame, ľutujeme a nahrádzame zlé skutky, dobrými skutkami...
Teda keby som chcel byť dôsledný tak si myslím, že človek, ktorý odmieta Boha a Ježiša, tak nežije v jeho milosti. Teda aj to čo koná, je márne aj keby tým napr. zachránil milión ľudských životov.
Lebo ak odmieta Boha, koná to pre svoje osobné ciele... ak to nekoná pre osobné ciele tak neodmieta Boha, len si to neuvedomuje...
Odpovedal som ti dostatočne alebo nie?
@pankac15 NETAGUJ MA NA MOJOM FORE A NEOSLOVUJ MA V MUZSKOM RODE!!! Vazne z toho dostavam rakovinu, dievcatko. Vela ludom sa po poziti rcitych latok zjavuju draci, vily, mne napriklad farebne obrazce... Ale vela ludi je dostatocne inteligentnych na to, aby vedeli, ze je to halucinacia. A presne to, ze radsej veris v nicim nepodlozene picoviny, nez v dokazane fakty je dovod, preco si mi uplne na smiech "ja v to verim aj bez dokazov". dovi dopo. toto je maximalny prejav obmedzenosti.
@patricia13 do urcitej miery suhlasim, az na to, ze to, co ty nazyvas bohom ja vnimam trochu inak. Dakujem za plodny a inteligentny nazor.
Nesúhlasím s cirkvou ani s časťou prikázaní, a kresťanstvo mi príde vysoko povrchné (cirkev sa ani neunúva dodržiavať vlastné prikázania). Tiež vidím bibliu ako nedomyslené klamstvo ktoré dodnes existuje len preto lebo je tak nafúknuté že každý odpor sa udupe a stratí.
Ale v boha verím, existuje mnoho krásnych a tak premyslených vecí, že proste neakceptujem že to všetko je len tvrdá evolúcia a náhoda.
Verím vo vedu a všetko čo dokázala, aj veľký tresk je logický, no všetko sa to začalo s postrčením od nejakej vyššej moci.
Deizmus, v skratke.