Vidííte to aj vy? Alebo mám fakt iba haluze ako tvrdí moja mama? Je mesiac krvavý,červený alebo normálny??Lebo ja vidím krvavý Také zimomrievky mi naskočili..A vraj to prináša tragédiu..No neverím takým Ale totok ma vydesilo
pocas jeho vychodu/zapadu mozeme ziskat dojem ze jeho povrch je necervenaly az zlty a jeho priemer je vacsi oproti tomu ked sa na neho pozrieme ked ho mame nad hlavou t.j v zenite. Je to sposobene tym ze pocas vychodu/zapadu svetlo odrazene od mesiaca prechadza cez hrubsiu vrstvu atmosfery co ma za nasledok jeho zdanlive opticke zvacsenie..a krvavu farbu pretoze v atmosfere su rozne necistoty ktore mozu zmenit lom svetla a teda na tychto drobnych ciastockach prachu sa svetlo lame prave do cervenej farby spektra
@matthew322 no zapot cim to asi bude.. to som teda zvedavy.... refrakcia ti asi nic nehovori co?
Refrakcia môže byť:
* vo fyzike:
o zmena smeru šírenia vlnenia (svetelného, zvukového, elektromagnetického) po prechode rozhraním dvoch prostredí, synonymum: lom vlnenia, pozri lom vlnenia
o špecificky v astronómii: zmena smeru svetelných lúčov prechádzajúcich cez atmosféru, synonymum: lom, pozri lom (astronómia)
rozhranie dvoch prostredi bude asi vakuum a zemska atmosfera .... pri lome svetla sa zmeni aj jeho vlnova dlzka ktora zhodou okolnosti spada do cervenej oblasti spektra..
tak a dost bolo fantazirovania a teraz rychlo spat :d bo aj ja idem zaras
ja mam velice silny dojem ze vsetci birdzaci v poslednom case fetuju...najprv ten s krupamy o velkostiach vajcaa a teraz ty moja noo ja nwm co to je ale asi sa to siiri velmi ryychlo
@semonique Aktuálna poloha mesiaca je 26h22m0s / 25"49"56" ! Nech už vidíš čokoľvek, mesiac to nie je!
@dhampir Ja som s fyzikou veľký kamarát neboj! Vieš kde je problém? TEÓRIA! Pokiaľ pozoruješ nejaký jav, snažíš sa zistiť, čím je vyvolaný. Tvoje tvrdenie je možné vysvetlenie, no kde sú čísla? Kde berieš istotu, že je to vyvolané lomom svetla v zemskej atmosfére a nie niečím iným, resp. iným prostredím?
@matthew322 zatial moje tvrdenia iba spochybnujes no ani ty sam si tu ziadne ine vysvetlenie nepredniesol... a ako pozeram ani ziadne cisla si nenapisal.. TEORIU coho mas na mysli? ani to si nespecifikoval... ake ine prostredie mas na mysli? okrem rozhrania vakuum/atmosfera zeme?
zatial si tu nedal ziadne protiargumenty len trepes v neurcitkoch....
@matthew322» www.ta3.sk/news/archive/ar... --- chod priblizne na polovicu stranky alebo najdi datum 22.02.2007 a clanok Úplné zatmenie Mesiaca 3.-4. marca 2007 a tam sa docitas ze
V čase úplného zatmenia má Mesiac oranžovo-červené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla v zemskej atmosfére.
samozrejme tento jav plati kedykolvek co ako clovek co sa o fyziku skutocne zaujima mi das iste za pravdu teda aj pri vychode a zapade mesiaca pretoze odrazene svetlo prave vetdy prechadza najhrubsou vrstvou atmosfery alo som napisal v prispevku @8
@dhampir Vieš prečo som nepredniesol žiadne čísla, ktoré by mohli spochybniť tvoje tvrdenie? Pretože... proste preto! Ja mám svoje dôvody, prečo nepropagujem svoje teórie, pozorovania a výpočty. Raz som sa už sekol a nedopadlo to v skutku najlepšie....
Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty.
@porygon Teraz tak uvažujem nad tým, že buď som nebral do úvahy rozdielnu nadmorskú výšku, alebo sa naše pozorovania odohrávali v rozdieľnych časoch. Momentálne by mal mesiac vychádzať zároveň so súhvezdím škorpión.
@matthew322 ked sa nevies ani vykoktat poriadne tak naco sa vobec pustas do inych nazorov ked ich ocividne nevies vyvratit rozumnymi argumentami a pozrel si si tu stranku? co som na nu dal odkaz? nasiel si tam ten text ktory potvrdzuje moje tvrdenie? a vies ze ta stranka je ofcialnou stranskou Astronomickeho ustavu Slovenskej Akademie vied_ teda bludy na nej urcite pisat nebudu...
"Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty." no tak toto je zlaty klinec vecera vies ty vobec o com tocis clovece? zjavne nie.. tymto bludom si mi potvrdil ze nevies absolutne o com je tato tema...
@dhampir Ešte k tvojmu poslednému príspevku: Nehovorím, že tvoje tvrdenia sú nezmyselné. Ako som už povedal, je to jedno z možných vysvetlení. Ono tie pre mňa známe vysvetlenia sú vlastne len dve. A pokiaľ neplatí to všeobecne známe, platí to druhé, veľmi málo známe.... Skús trochu dlhodobejšie pozorovať mesiac a určite si všimneš istých nezrovnalostí, ktoré Ti budú vŕtať hlavou.
Problém je len v tom, že odpovede na následné otázky akosi chýbajú, no to už zistíš aj sám.
@matthew322 zas len v neurcitkoch.. ake su tie iste pojmy? ake nezrovnalosti si mam vsimnut? preco sa neches podelit snami o tvoju teoriu_ nahodou mna ta tvoja teoria zaujima a som velmi zvedavy na tvoj nazor... ak ju nechces napisat praimo sem mozes aspon sukromne?
Ja som počul, že mesiac je v pravidelných niekoľkotýždňových intervaloch vždy bližšie k Zemi ako zvyčajne a prekonáva väčší odpor či gravitáciu čo má za následok sčervenanie jeho povrchu pri pohľade zo Zeme, ktorý je ináč stále rovnaký, pretože tony toho všetkého materiálu na povrchu Mesiaca nemôže len-tak sčervenať Nie... ?
ahojte, ja som tiez vcera videla krvavy mesiac... akurat som okolo pol dvanastej v noci isla domov a na ceste zo surian do novych zamkoch... az mi zimomriavky naskocili... videl ho aj moj priatel, ale aj tak ja som si ho vsimla prva.. podla neho to znamena, ze slnko vstane krvave ze nejaka vrazda.. nevem comu mam verit, ved to sa da vselijako vysvetlit.
@dhampir Sklon, uhol, horizont udalostí... Čo je na tom k nepochopeniu? Možno si myšlienkami niekde, kde je výsledkom blbosť, nezmysel....
Pokiaľ by som chcel zverejniť svoju teóriu, už by bola dávno na očiach. No dospel som k pochopeniu, k poučeniu, že nie vždy je najlepšie uverejniť výsledok, ktorý by sa mohol na prvý pohľad javiť ako nepravdepodobný, čo by malo za výsledok nasledujúci nezáujem o problematiku. Pokiaľ človek vyvolá u niekoho podnet k tomu, aby sa dotyčný sám k výsledku dopracoval, má to omnoho väčší význam a úspech! I keď ako sa zdá, moje podnety asi ani nie sú podnety...
V žiadnom prípade tvoje tvrdenia nespochybňujem, no nie vždy musí byť vysvetlenie tam, kde je všeobecne známe.
Mesačný svit je pozorovanie na základe odrazu slnečných lúčov od povrchu mesiaca. Avšak... Po odraze môžu byť ovplyvnené niečim, čo je samotnou súčasťou našej prirodzenej družice a nie vždy sa musia odraziť od samotného povrchu...
@fleshleecat - Ja som svoje výpočty vykonal na základe uvedeného času v prvom príspevku s nadmorskou výškou 350m., kedy a kde bol mesiac pod horizontom! Priznávam, že som nebral do úvahy rozdiel v nm, no aj tak, z časového hľadiska pozorovania môže byť práve tvoja reakcia nezmyselná!!!
@fleshleecat No veď tie výpočty boli aj skutočné. Pre istú polohu a koordináty... A z časového hľadiska ich prepracovanie vyžaduje ani nie 10 minút......
@matthew322 zi si dalej vo svojom svete lebo toto co hovoris su take bludy ze az sa mi nechce verit ze mas skutocne 20 rokov... a tato veta bola zlaty klinec
"Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
A pokiaľ sa javí byť červený.... Zemskou atmosférou to nebude...! Čím to je, o tom radšej pomlčím. Ale venovať pozornosť tomuto javu sa oplatí!
Refrakcia môže byť:
* vo fyzike:
o zmena smeru šírenia vlnenia (svetelného, zvukového, elektromagnetického) po prechode rozhraním dvoch prostredí, synonymum: lom vlnenia, pozri lom vlnenia
o špecificky v astronómii: zmena smeru svetelných lúčov prechádzajúcich cez atmosféru, synonymum: lom, pozri lom (astronómia)
rozhranie dvoch prostredi bude asi vakuum a zemska atmosfera .... pri lome svetla sa zmeni aj jeho vlnova dlzka ktora zhodou okolnosti spada do cervenej oblasti spektra..
tak a dost bolo fantazirovania a teraz rychlo spat :d bo aj ja idem zaras
@dhampir Ja som s fyzikou veľký kamarát neboj! Vieš kde je problém? TEÓRIA! Pokiaľ pozoruješ nejaký jav, snažíš sa zistiť, čím je vyvolaný. Tvoje tvrdenie je možné vysvetlenie, no kde sú čísla? Kde berieš istotu, že je to vyvolané lomom svetla v zemskej atmosfére a nie niečím iným, resp. iným prostredím?
zatial si tu nedal ziadne protiargumenty len trepes v neurcitkoch....
V čase úplného zatmenia má Mesiac oranžovo-červené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla v zemskej atmosfére.
samozrejme tento jav plati kedykolvek co ako clovek co sa o fyziku skutocne zaujima mi das iste za pravdu teda aj pri vychode a zapade mesiaca pretoze odrazene svetlo prave vetdy prechadza najhrubsou vrstvou atmosfery alo som napisal v prispevku @8
Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty.
@porygon Teraz tak uvažujem nad tým, že buď som nebral do úvahy rozdielnu nadmorskú výšku, alebo sa naše pozorovania odohrávali v rozdieľnych časoch. Momentálne by mal mesiac vychádzať zároveň so súhvezdím škorpión.
"Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty." no tak toto je zlaty klinec vecera vies ty vobec o com tocis clovece? zjavne nie.. tymto bludom si mi potvrdil ze nevies absolutne o com je tato tema...
na com ficis clovece?
Problém je len v tom, že odpovede na následné otázky akosi chýbajú, no to už zistíš aj sám.
Ja mám len vlastnú teóriu, ktorej propagácia mi bola znemožnená.
Ani som s tým nemal začínať... Zabudni na to!
Pokiaľ by som chcel zverejniť svoju teóriu, už by bola dávno na očiach. No dospel som k pochopeniu, k poučeniu, že nie vždy je najlepšie uverejniť výsledok, ktorý by sa mohol na prvý pohľad javiť ako nepravdepodobný, čo by malo za výsledok nasledujúci nezáujem o problematiku. Pokiaľ človek vyvolá u niekoho podnet k tomu, aby sa dotyčný sám k výsledku dopracoval, má to omnoho väčší význam a úspech! I keď ako sa zdá, moje podnety asi ani nie sú podnety...
V žiadnom prípade tvoje tvrdenia nespochybňujem, no nie vždy musí byť vysvetlenie tam, kde je všeobecne známe.
Mesačný svit je pozorovanie na základe odrazu slnečných lúčov od povrchu mesiaca. Avšak... Po odraze môžu byť ovplyvnené niečim, čo je samotnou súčasťou našej prirodzenej družice a nie vždy sa musia odraziť od samotného povrchu...
@fleshleecat - Ja som svoje výpočty vykonal na základe uvedeného času v prvom príspevku s nadmorskou výškou 350m., kedy a kde bol mesiac pod horizontom! Priznávam, že som nebral do úvahy rozdiel v nm, no aj tak, z časového hľadiska pozorovania môže byť práve tvoja reakcia nezmyselná!!!
"Nehovorím, že horizont udalostí sa nemusí nachádzať priamo v zemskej atmosfére, no musí byť prítomný istý sklon a uhol! A pokiaľ nie, odpoveď treba hľadať niekde inde, než v rámci našej planéty."
ja uz koncim lebo nema zmysel pokracovat
Mávaj sa dobre!
Potom moja krsná mama volala svojmu synovi na chatu . Keď sa vrátil domov ten hovor nemala ani v mobile jeho mama ani on ...
Veľmi som sa bála ten mesiac je strašní- bál sa ho aj ich pes Benny !