A potom ze len ateista je ten najhorsi co stale vyryva ze stage a janosik?! Taketo TS mi chodia kazdy druhy den. Prave krestania by mali byt prikladom. Kazdy ma slobodnu volu predsa
"ahoj teno. Videl som tvoju webku a je mi jasné, že si fanatický ateista, ale v pohode ve´d taký ako ty si sú najlepšími svedkami, že Boh existuje, preto nemá cenu s tebou viac diskutovať. Máš zvrátené a úplné chybné zmýšľanie, ale to kvôli tomu, že ťa ma priamo v moci diabol ktorému výborne slúžiš. On ťa s radosťou za to chce odmeniť večným pobytom v pekle, ale ja dúfam, že to tak nebude. Si jeho otrok a ani o tom nemáš šajnu. A môžeš sa s toho smieť koľko len chceš. S tvojej fotky vidno, že si vnútorne nešťastný a prázdny človek."
"Ľudia hovoria, že neveria v Boha, lebo to nie je “vedecky” dokázané. Skutočným dôvodom je, že keby pripustili, že Boh je, museli by tiež uznať svoju zodpovednosť pred Bohom a potrebu Božieho odpustenia." dobre..s tou webkou som radšej skončila
precital som si prvy odstavec na tej jeho webke a stacilo mi... a rozmyslam ake ma asi takyto clovek IQ pretoze zdravy rozum by sa nad takymyto debilinami nepozastavil... mno couz verte si alebo nie ale toto mi pride fakt k smiechu
Pokojne radšej budem slúžiť „Diablovi“, keď mám na výber len z tých dvoch možností, než nejakému trtkovi. Veď potom z toho budú plynúť len výhody pre mňa, ak má byť ten zlý, tak ku mne nebude až tak zlý, ak s ním budem vychádzať v pohode. Navyše „Boh“ zabil viac ľudí a úplne nezmyselne.
@Tryptaminedream ano uz takych TS bolo a asi aj este bude ...ale preto som to sem vycapil lebo vsteci teda vacsina hovori ze len ja som ta spina co furt uraza krestanov ale to ze takto urazaju aj oni mna nikto nevidi ...A vlastne ja nikoho neurazam len voj nazor vravim
ale poznam takychto fanatikov... minule na dni otvorenych dveri u nas v skole som bol prihlaseny na pokeci aby som si vyzdvihol mail od kamosa (inac tam nechodim) a chvilku som odbehol, no a samozrejme spoluziak vedla mna hned vlezol do miestnosti jezis ta miluje a napisal "I love Jesus" a na druhy den 5 RP (inac mi za mesiac pride tak 1 niekedy ani to ne 3 od toho isteho kretena 2 este od ineho ale tomu som hned vysvetlil ze to som nepisal ja, ale ten druhy ma otravoval este asi mesac kym som mu do rpcky pekne nevynadal a bol klud... fakt nechapem takychto ludi, dalo by sa povedat ze to oni su ovladani satanom ci kerym diablom a takto sa snazia, ako by som to nazval, zdebilizovat a ojebavat logicky rozmyslajucich ludi ktory proste v boha neveria...
@tenario kde som napisal, ze len ateista je ten najhorsi co stale vyryva?
nikdy som nevravel, ze krestania su lepsi ako ateisti ani opak..
@sheily neviem ako si to myslela avsak ten citat ma cosi do seba.. lebo je az neskutocne ako sa niektori snazia dokazat jeho neexistenciu a i napriek vyvrateniu vsetkych podonych tezach hladaju nove a nove
a k tej webke.. necital som to vsetko, ale neviem co ma na nej take...
kopec ludi si tam hodi videa skupin co maju radi, dalsi si tam capnu otrepane motta a frazy, ci rozne tie pismenkove obrazky..
on tam dal to comu veri.. nikoho nenuti to citat.. kto chce, si to precita..
ak mu nieco vytknut, tak to jedine tu tsku
( co mi pripomina, ze by bolo fajn ho sem pozvat @martinm )
a vyjadrovat sa k fanatizmu.. to sa da merat??
nie je fanatik niekto chorobne zavisly ci veriaci v nieco??
inymi slovami
fanatik je človek, ktorý nenávidí ľudí s iným názorom. resp clovek bez nazoru, ktory ten svoj len prebera.
-------------
podla tsky ho hodnotit fakt nejdem (ale to je asi to jedine co sa mu da vytknut)
a to ze pri precitani jeho webky mate predsudky uz zas nemusi byt prave jeho "fanatizmus"
@Johnysheek ten citat co sem dala @sheily ma volaco do seba? Preboha co? Ved je totalne od veci. V tom citate vlastne udava ze Boh na sto percent existuje a kto v neho neveri tak sa boji Boha. Ved si to precitaj alebo ty si rovnaky ako on sa mi zda
Pridavam sa ze ten citat je uplne od veci, ale som si vsimol ze takymito sa ludia ktori veria utuzuju v tom ze naozaj boh existuje. Ale on mozno aj existuje nejde o to, ale nebudem to tvrdit ako najvacsi fakt len preto ze to tvrdi cirkev z vymyslenej knizky.
Este doplnim, ze neverim na to ze jezis kristus je syn bozi, a ze jeho otec je nas boh. Ak existuje boh (alebo nieco/bytie/nieco) tak toto to podla mna nie je.
@tryptaminedream a ti co uverili v dospelosti boli k tomu donuteni? a ti co na to prisli racionalnym badanim.. ti co?? sa zblaznili??
@tenario to ze sa tebe nezda neznaci ze nie je normalna..
kazdy sme iny..
vies co vsetko som pisal do diskusii vies v co verim a vies cim to podkladam.. predstav ci ze si to hodim do profilu, ako vypoved o mne.. som divny?? mozno ano a mozno sa mi to len nechce zakazdym do kazdej diskusie pisat znova a znova
takisto on.. vyjadril sa na webke..
jeho chybou skor tym co spravil zle bolo ze posudzoval a hodnotil bez ohadu na to ze ta pozna..
mohol by som s tebou ssuhlasit a odsudit ho.. avsak ide o to, ze neviem preco to spravil, co tym mienil a tak ked chces si to vysvetlite vy dvaja..
no ppokial sa on nevyjadri, mam tu tsku ktoru ti napisal.. neviem preco..
@tryptaminedream cirkev tvrdi z vymyslenej knizky.. co o nej vies? ze to tvrdis??
Johnysheek, asi si si zle precital moj prispevok(y). Len som povedal svoj nazor nejdem ta o nom presviedcat. Ale asi sam uznas ze ak ma niekto katolicky zalozenych rodicov a vedu svoje dieta od malicka k viere, ze nema moc na vyber. Ak niekto prisiel na to racionalnym badaim ze existuje boh, a jeho syn je jezis kristus a vsetko toto sa stalo ako to tvrdi biblia, tak nech sa paci.
heh racionalne badanie? to je nieco ako napr. "hm kde sme sa tu vzali? badam badam ludi je kopec a vzdy asi aj bolo, ale predsa vzdy ludia byt nemohli... urcite prisiel neaky boh a stvoril ludi inac si to vysvetlit neviem... "
mam pravdu? neviem ake ine "racionalne" badanie by ma doviedlo k tomu ze boh existuje pretoze logika mi to nedovoli a ten priklad hore je tiez dobra kravina
heh to by som neriesil sak nic co Jezis robil nebolo mozne, menit vodu na vino? kde je zakon zachovania hmotnosti? zazracne uzdravovanie iba tym ze nad niekym zamaval rukamy a neco povedal? atd atd
šak to poznáte ten starý vtip, jak došel chlapík do pekla a ďábel ho začal sprevádzat peklem a proste v pekle krásne teplučko a tak dojdú do prvej místnosti, a tam kopa ludí, kerí hodujú, pijú co im hrdlo ráči...potom idú do další místnosti, tam je zas obrovský grupáč a tak prejdú nekolko místností, chlapík kuká, že šak je to tu jak v raji až nakonec dojdú do poslednej místnosti a tam v kotloch sa vará ludé, čerti ich tam bijú, napichávajú na vidle a tak sa chlapík, pýta, že to co je? šak predtým tí místnosti úplne v pohode...a ďábel ríká: "No víš, to sú kresťané, oni to tak chceli."
@Marttina Jasné že sa vyjadrím, pretože som pobúrený v spájaní môjho nicku s horeuvedeným citátom, s ktorým ja nemám nič spoločné a ľudia, čo sem len jedným okom mrknú ma môžu s ním spájať a spájať ma s rozposielaním nejakých ts-iek ohľadne viery.
@Tenario Neviem prečo si ma teraz hneď v úvode napadol. Ale ak chceš silou mocou môj názor, tak dobre.
Ak chceš vedieť, kto prvý vyrýva, tak jednoznačne TY. A to veľkým nápisom "Cirkev podporovala holokaust" v tvojom profile + odkazom na tvoju stránku www.ateist.717.cz, ktorými poburuješ a provokuješ veriacich, to znamená početnú skupinu občanov tejto ževraj slobodnej krajiny. To že sa ti ozval nejaký pobúrený veriaci formou ts-ky, nie je pre mňa na základe spomenutých faktov žiadne prekvapenie a je čudné, že pre teba, ako neanonymného autora výrokov a nápisov nenávistných voči cirkvi a ľuďom veriacich v boha, je to prekvapením. Sám dobre vieš, čo by ti začalo chodiť do schránky, keby si tam mal nejaký nápis proti homosexuálom alebo maďarom. Ja byť @admin birdzu, tak ti na Birdzi zmažem webku, nakoľko nevidím rozdiel medzi podnecovaním nenávisti k ľuďom na základe rasy, sexuálnej orientácie, či vierovyznania.
Ak zvládneš prečítať knihu, tak si skús prečítať R. Descartes - Rozprava o metóde. Nájdeš v nej postup, vďaka ktorému prišiel k tomu slávnemu "pochybujem, teda myslím; myslím, teda som" a môžeš si prečítať aj to, ako racionálne "vybádal" nevyhnutnosť existencie Boha a aj ju (naivne) dokázal.
Mal by si veľa čítať, knihy z rôzneho spektra od rôzne orientovaných autorov. Majú viac skúseností než ty, týmito otázkami sa zaoberali omnoho hlbšie a častejšie než ty, je preto rozumné predpokladať, že vedia, o čom píšu.
(Tie žvásty fanatických ateistov, ktoré kolujú po internete, sú zväčša súce na pobavenie, nie na seriózne zamyslenie sa.)
Veď predsa vieme, ako to pri podobných sporoch býva - "pravdu" má ten, čo sa drží zlatej strednej cesty. A ty sa od nej snažíš byť na míle ďaleko.
Mimochodom, naozaj netuším, odkiaľ si vzal ten citát v tvojom profile od A. Einsteina, ale trochu pochybujem o jeho autentickosti. (Keďže všetci vieme, že Einstein určite nebol ateista.)
@tenario poukazovaním na chyby a omyly ľudí Boha nikdy nevyvrátiš.
a už vôbec nie napádaním katolíckej cirkvi, keďže kresťanstvo = Vatikán nie je vôbec platnou rovnicou.
normálne sa k takýmto diskusiám nevyjadrujem, ale tvoja bezbrehá fanatická obmedzenosť (tak, ako mi vadia fanatickí veriaci, tak mi vadia aj fanatickí ateisti.) mi už pekne dlho pije krv. čo si chceš dokázať?
@alpynus Descartov dôkaz existencie Boha nie je ani zďaleka tak naivný ako ten Anselmov ontologický dôkaz existencie Boha. (viem, že pochádza od sv. Augustína, ale Anselm ho rozpracoval a presadzoval, takže sa mi s tým viac spája) vychádzať v dôkaze z ľudskej predstavy ma veľmi rozosmialo, to bolo milé
(len tak na margo, nechce sa mi viesť žiadnu diskusiu na túto tému)
Neodolala si pokušeniu a rypla si si príp. ukázala si, čo všetko už vieš? : )
Mimochodom, myslím, že oba dôkazy sú zhruba na rovnakej úrovni ; ) Tak či onak - aj keby bol Descartov menej "naivný", tak som mal do tej zátvorky napísať všetko o naivných ontologických dôkazoch existencie Boha, aby si bola pokojná? )
( @alpynus nedalo mi!!! odhalil si ma! ale keď ja mám Descarta rada a tá naivnosť ma u neho kopla, no (A) ok, koniec, bodka, stačilo mastenia ega, treba sa zastaviť pred vypuknutím)
zaujimava diskuse. ja neviem ako ostatny, ale ked je ten boh akoze tak vsemocny, preco neda cirkvi peniaze, a miesto toho to musime platit vsetci??? preco je nejaka ideologia, ktorou cirkev a nabozenstvo bezpochybne je, platena z penaziii vsetkich ludiii??? preco???? aj system akym cirkev ziskava ludii, rodicia sa rozhodnu dat pokrstit male decko, a uz z toho ma cirkev peniaze. a ani sa toho decka nespitaju ci chce pokrstit. ved aj jezis, bol vraj pokrsteny az v dospelosty. tak preco cirkev toto robi????a za to pokrstene decko, dostavaju cirkev peniaze. rozhodne mne sa tento system nepaci. ale je toho viacej. napriklad-ked dakto daco kriticke povie na cirkev, tak uz je zle, uz su urazeny,a dotknuty a neviem co este. ale ked cirkev na niekoho nadava a uraza, tak to je podla tzv. veriacich uz ok. ako fakt nechapem toto.
@40@Zahi "neviem ake ine "racionalne" badanie by ma doviedlo k tomu ze boh existuje pretoze logika mi to nedovoli.."
Po prve, logika sa ti zastavi aj nad inymi vecami a predsa existuju.. Skus len tak po mimo zabrdnut napriklad do Specialnej teorie relativity, precitaj si napriklad nieco o paradoxe rebrika a uvidis, ze ta tvoje "racionalne" badanie privedie k nicomu
A po druhe, viera je vec duchovna a "racionalne" badanie urcite nie je ta spravna cesta k viere.
Einstein síce napísal to čo máš v profile, ale ateista podľa vlastných slov nebol. Len neveril na rozprávkového deduška čo riadi každý jednotlivý ľudský život, ale na pojem Boha ako na silu ktorá stojí za usporiadaním všetkých vecí vo vesmíre.. ktorá je vesmírom, od ktorej je všetko odvodené atď. ale nebol ani panteista. Čo si naozaj myslel nezistíme, ale ateista nebol
ale dík že si ma na neho (toho martinm-a) upozornil, hneď sa idem pozrieť, možno aj mne pošle niečo na zasmiatie
len by ma strašne zaujímalo čo sú to za "teórie ktoré sú už vyvrátené" Spomínaš to hádam v každej diskusií (alebo hádke) na podobnú tému, ale nikdy to bližšie nešpecifikuješ Však nám už konečne povedz menovite aké teórie, kto ich tvrdil, kto ich vyvrátil a ako (a nehovor že nemáš čas, lebo Ťa tu vidím stále ) Len povedať že niečo je, lebo to je, nie je argument, to iste uznáš sám (Slávny súd, môj klient je nevinný - Na akom základe? - Lebo. )
Človek bez vlastného názoru je konformista, nie fanatik fanatikom môže byť človek kľudne z vlastného presvedčenia
Keď načrieme do wikipédie, tak nám to povie "Fanatizmus je krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienke alebo veci, založený na slepej viere v správnosť svojich názorov a činov."
Ako povedal Churchil, fanatik je človek ktorý nezmení názor, ale ani tému
V tomto ohľade si myslím že sú fanatici obaja - človek ktorý nie je fanaticky oddaný tej myšlienke ju predsa nepotrebuje prezentovať v políčku "niečo o sebe" takým do očí bjiúcim spôsobom, akoby bolo jediné čo ho definuje alebo čím je to, čo alebo koho nemá rád alebo proti komu je. To už je ako naši politici Tiež nepovedia za čo sú a čo by urobili, len proti komu sú a čo by určite nespravili, alebo urobili inak
@alpynus Descartes skôr robil chabé záplaty vo svojom diele, aby ho neupálili. Inak by to bol človek postihnutý celkom solídnou schýzou (čo si myslím že nebol)
@54 To je predsa učivo strednej školy.. 3-4tý ročník Tým sa ani chváliť nedá
@grietusha Takých spôsobov dokazovania je aspoň tucet a všetky majú jednu spoločnú vec. Sú, založené na ľudskom úsudku, predstavách a logike (empirický medzi nimi nenájdete ani jeden -"zjavenia" sa ako čisto subjektívna skúsenosť nedajú považovať za dôkaz objektívnej reality). Ale to nevadí, dôkazy založené na čisto intelektuálnych operáciach a argumentácií nie sú o nič viac vtipnejšie alebo menej vierohodné než tie hmatateľné (možno pre ľudí ktorým sa nechce rozmýšľať sú ) ale potiaľ s nimi nie je problém.. ten vzniká, pokiaľ fungujú takýmto štýlom:
a tak nanešťastie fungujú všetky ontologické dôkazy
Aj tak ak vás to zaujíma, nájdite si argumentáciu medzi A. Plantingom a R.M. Galeom Ako väčšina týchto vysoko abstraktných filozofických debát skončila tak že existencia Boha je buď logicky nemožná, alebo logicky nevyhnutná (a spomínam to lebo použili mino iné aj adaptáciu ontologického argumentu, bolo to celkom zaujímavé
Vyčaril si mi úsmev na tvári. Už po úvodnom "deti deti" som očakával, že celý koment bude prehnane paternalistický.
K Descartovi: Si to nejak príliš rýchlo zhrnul. Prirodzene, črtajú sa otázky o úprimnosti jeho vzťahu k cirkvi a Bohu, mnohé vety v jeho spisoch na túto nôtu sa aj mne zdajú príliš "umelé" a pragmaticky vložené.
V každom prípade som chcel Zahimu obozrejmiť, že Boh sa dá aj "racionálne vybádať", všetku omáčku okolo Richarda by mu bolo pravdepodobne zbytočné písať.
Nevadí, aspoň si ukázal tvoje znalosti a pohladil si si ego ; )
K ontologickým dôkazom: spomínam si, že v štvrtom ročníku nám niekto niečo vravel o Anselmovom dôkaze.
Snáď nám je ale obom jasné, že aj napriek tomu, že je to stredoškolské (možno skôr len gymnaziálne) učivo, väčšina populácie o tom nemá ani poňatia.
K zvyšku (najmä k tomu určenému pre grietushu) - ešteže si nám to vysvetlil, pretože sme tieto pochybné dôkazy považovali rozhodne za korektné ; )
Mimochodom, slovo "schýza" sa v našich končinách zvykne písať trochu inak.
Veď k tomu sa nemá ani cenu vyjadrovať @Tenario je rovnaký fanatik ako ten Martinm dôvod je prostý obaja ste neomylný a tým môžme celú racionálnu debatu ukončiť
nabozestvo ako organizacia je iba jeden velky biznis ktory je horsi nez fasizmus a riadi ludi na celom svete ci uz bombove utoky alah snami tak stare babky kazdy den v kostole sa chodia modlit za svoje hriechy a este len vide z kostola a uz ohovara dalej je to len biznis ako moze farar kazat o rodine? a ako mozu povedat ze SEX MATE MAT IBA 3 KRAT ZA ZIVOT? AJ TO LEN AK CHCETE ROBIT DETI?
je toto normalne? nabozenstvo treba zrusit! viera moze ostat! to je kazdeho osobne presvedcenie!
@Grietusha nechapem co zas riesis teraz tu ide uplne o nieco ine...Ukaz mi kde tu v tejto diskusie riesim nejaky ateizmus alebo krestanstvo..Ide tu o tu TS . Takze nez nieco napises tak si precitaj o com vlastne cela diskusia je.
@stage ide o to ze ty sa navazas stale do mna, len ja robim zle a urazam krestanov. Preto chcem vediet ako zareagujes na to ked mi krestania pisu taketo TS-ky ale vidim ze to co som ockaval sa aj splnilo. :/ smutne
Hm. Som v pomykove. Neviem, ako zareagovať. Vyhovárať sa? Nie, bolo by to smiešne. Povedať, že som si myslel, že ho volali Richard? Nie, to by bolo ešte smiešnejšie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
125 komentov
"ahoj teno. Videl som tvoju webku a je mi jasné, že si fanatický ateista, ale v pohode ve´d taký ako ty si sú najlepšími svedkami, že Boh existuje, preto nemá cenu s tebou viac diskutovať. Máš zvrátené a úplné chybné zmýšľanie, ale to kvôli tomu, že ťa ma priamo v moci diabol ktorému výborne slúžiš. On ťa s radosťou za to chce odmeniť večným pobytom v pekle, ale ja dúfam, že to tak nebude. Si jeho otrok a ani o tom nemáš šajnu. A môžeš sa s toho smieť koľko len chceš. S tvojej fotky vidno, že si vnútorne nešťastný a prázdny človek."
to bol ten človek naebaný veľmi..alebo len trošku?
@tenario kde som napisal, ze len ateista je ten najhorsi co stale vyryva?
nikdy som nevravel, ze krestania su lepsi ako ateisti ani opak..
@sheily neviem ako si to myslela avsak ten citat ma cosi do seba.. lebo je az neskutocne ako sa niektori snazia dokazat jeho neexistenciu a i napriek vyvrateniu vsetkych podonych tezach hladaju nove a nove
a k tej webke.. necital som to vsetko, ale neviem co ma na nej take...
kopec ludi si tam hodi videa skupin co maju radi, dalsi si tam capnu otrepane motta a frazy, ci rozne tie pismenkove obrazky..
on tam dal to comu veri.. nikoho nenuti to citat.. kto chce, si to precita..
ak mu nieco vytknut, tak to jedine tu tsku
( co mi pripomina, ze by bolo fajn ho sem pozvat @martinm )
a vyjadrovat sa k fanatizmu.. to sa da merat??
nie je fanatik niekto chorobne zavisly ci veriaci v nieco??
inymi slovami
fanatik je človek, ktorý nenávidí ľudí s iným názorom. resp clovek bez nazoru, ktory ten svoj len prebera.
-------------
podla tsky ho hodnotit fakt nejdem (ale to je asi to jedine co sa mu da vytknut)
a to ze pri precitani jeho webky mate predsudky uz zas nemusi byt prave jeho "fanatizmus"
@hnisavica od takeho niecoho mam velmi daleko takze rovnako sme na tom isto neni.
@tenario to ze sa tebe nezda neznaci ze nie je normalna..
kazdy sme iny..
vies co vsetko som pisal do diskusii vies v co verim a vies cim to podkladam.. predstav ci ze si to hodim do profilu, ako vypoved o mne.. som divny?? mozno ano a mozno sa mi to len nechce zakazdym do kazdej diskusie pisat znova a znova
takisto on.. vyjadril sa na webke..
jeho chybou skor tym co spravil zle bolo ze posudzoval a hodnotil bez ohadu na to ze ta pozna..
mohol by som s tebou ssuhlasit a odsudit ho.. avsak ide o to, ze neviem preco to spravil, co tym mienil a tak ked chces si to vysvetlite vy dvaja..
no ppokial sa on nevyjadri, mam tu tsku ktoru ti napisal.. neviem preco..
@tryptaminedream cirkev tvrdi z vymyslenej knizky.. co o nej vies? ze to tvrdis??
mam pravdu? neviem ake ine "racionalne" badanie by ma doviedlo k tomu ze boh existuje pretoze logika mi to nedovoli a ten priklad hore je tiez dobra kravina
@Tenario Neviem prečo si ma teraz hneď v úvode napadol. Ale ak chceš silou mocou môj názor, tak dobre.
Ak chceš vedieť, kto prvý vyrýva, tak jednoznačne TY. A to veľkým nápisom "Cirkev podporovala holokaust" v tvojom profile + odkazom na tvoju stránku www.ateist.717.cz, ktorými poburuješ a provokuješ veriacich, to znamená početnú skupinu občanov tejto ževraj slobodnej krajiny. To že sa ti ozval nejaký pobúrený veriaci formou ts-ky, nie je pre mňa na základe spomenutých faktov žiadne prekvapenie a je čudné, že pre teba, ako neanonymného autora výrokov a nápisov nenávistných voči cirkvi a ľuďom veriacich v boha, je to prekvapením. Sám dobre vieš, čo by ti začalo chodiť do schránky, keby si tam mal nejaký nápis proti homosexuálom alebo maďarom. Ja byť @admin birdzu, tak ti na Birdzi zmažem webku, nakoľko nevidím rozdiel medzi podnecovaním nenávisti k ľuďom na základe rasy, sexuálnej orientácie, či vierovyznania.
Ak zvládneš prečítať knihu, tak si skús prečítať R. Descartes - Rozprava o metóde. Nájdeš v nej postup, vďaka ktorému prišiel k tomu slávnemu "pochybujem, teda myslím; myslím, teda som" a môžeš si prečítať aj to, ako racionálne "vybádal" nevyhnutnosť existencie Boha a aj ju (naivne) dokázal.
Mal by si veľa čítať, knihy z rôzneho spektra od rôzne orientovaných autorov. Majú viac skúseností než ty, týmito otázkami sa zaoberali omnoho hlbšie a častejšie než ty, je preto rozumné predpokladať, že vedia, o čom píšu.
(Tie žvásty fanatických ateistov, ktoré kolujú po internete, sú zväčša súce na pobavenie, nie na seriózne zamyslenie sa.)
Veď predsa vieme, ako to pri podobných sporoch býva - "pravdu" má ten, čo sa drží zlatej strednej cesty. A ty sa od nej snažíš byť na míle ďaleko.
Mimochodom, naozaj netuším, odkiaľ si vzal ten citát v tvojom profile od A. Einsteina, ale trochu pochybujem o jeho autentickosti. (Keďže všetci vieme, že Einstein určite nebol ateista.)
a už vôbec nie napádaním katolíckej cirkvi, keďže kresťanstvo = Vatikán nie je vôbec platnou rovnicou.
normálne sa k takýmto diskusiám nevyjadrujem, ale tvoja bezbrehá fanatická obmedzenosť (tak, ako mi vadia fanatickí veriaci, tak mi vadia aj fanatickí ateisti.) mi už pekne dlho pije krv. čo si chceš dokázať?
(len tak na margo, nechce sa mi viesť žiadnu diskusiu na túto tému)
Neodolala si pokušeniu a rypla si si príp. ukázala si, čo všetko už vieš? : )
Mimochodom, myslím, že oba dôkazy sú zhruba na rovnakej úrovni ; ) Tak či onak - aj keby bol Descartov menej "naivný", tak som mal do tej zátvorky napísať všetko o naivných ontologických dôkazoch existencie Boha, aby si bola pokojná? )
Ty malý dofetený nezbedník!
Po prve, logika sa ti zastavi aj nad inymi vecami a predsa existuju.. Skus len tak po mimo zabrdnut napriklad do Specialnej teorie relativity, precitaj si napriklad nieco o paradoxe rebrika a uvidis, ze ta tvoje "racionalne" badanie privedie k nicomu
A po druhe, viera je vec duchovna a "racionalne" badanie urcite nie je ta spravna cesta k viere.
Odkedy sa filozofi "majú" a "nemajú" radi?
@tenario
Einstein síce napísal to čo máš v profile, ale ateista podľa vlastných slov nebol. Len neveril na rozprávkového deduška čo riadi každý jednotlivý ľudský život, ale na pojem Boha ako na silu ktorá stojí za usporiadaním všetkých vecí vo vesmíre.. ktorá je vesmírom, od ktorej je všetko odvodené atď. ale nebol ani panteista. Čo si naozaj myslel nezistíme, ale ateista nebol
ale dík že si ma na neho (toho martinm-a) upozornil, hneď sa idem pozrieť, možno aj mne pošle niečo na zasmiatie
@johnysheek Ty si riadny apologéta
len by ma strašne zaujímalo čo sú to za "teórie ktoré sú už vyvrátené" Spomínaš to hádam v každej diskusií (alebo hádke) na podobnú tému, ale nikdy to bližšie nešpecifikuješ Však nám už konečne povedz menovite aké teórie, kto ich tvrdil, kto ich vyvrátil a ako (a nehovor že nemáš čas, lebo Ťa tu vidím stále ) Len povedať že niečo je, lebo to je, nie je argument, to iste uznáš sám (Slávny súd, môj klient je nevinný - Na akom základe? - Lebo. )
Človek bez vlastného názoru je konformista, nie fanatik fanatikom môže byť človek kľudne z vlastného presvedčenia
Keď načrieme do wikipédie, tak nám to povie "Fanatizmus je krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienke alebo veci, založený na slepej viere v správnosť svojich názorov a činov."
Ako povedal Churchil, fanatik je človek ktorý nezmení názor, ale ani tému
V tomto ohľade si myslím že sú fanatici obaja - človek ktorý nie je fanaticky oddaný tej myšlienke ju predsa nepotrebuje prezentovať v políčku "niečo o sebe" takým do očí bjiúcim spôsobom, akoby bolo jediné čo ho definuje alebo čím je to, čo alebo koho nemá rád alebo proti komu je. To už je ako naši politici Tiež nepovedia za čo sú a čo by urobili, len proti komu sú a čo by určite nespravili, alebo urobili inak
@alpynus Descartes skôr robil chabé záplaty vo svojom diele, aby ho neupálili. Inak by to bol človek postihnutý celkom solídnou schýzou (čo si myslím že nebol)
@54 To je predsa učivo strednej školy.. 3-4tý ročník Tým sa ani chváliť nedá
@grietusha Takých spôsobov dokazovania je aspoň tucet a všetky majú jednu spoločnú vec. Sú, založené na ľudskom úsudku, predstavách a logike (empirický medzi nimi nenájdete ani jeden -"zjavenia" sa ako čisto subjektívna skúsenosť nedajú považovať za dôkaz objektívnej reality). Ale to nevadí, dôkazy založené na čisto intelektuálnych operáciach a argumentácií nie sú o nič viac vtipnejšie alebo menej vierohodné než tie hmatateľné (možno pre ľudí ktorým sa nechce rozmýšľať sú ) ale potiaľ s nimi nie je problém.. ten vzniká, pokiaľ fungujú takýmto štýlom:
a tak nanešťastie fungujú všetky ontologické dôkazy
Aj tak ak vás to zaujíma, nájdite si argumentáciu medzi A. Plantingom a R.M. Galeom Ako väčšina týchto vysoko abstraktných filozofických debát skončila tak že existencia Boha je buď logicky nemožná, alebo logicky nevyhnutná (a spomínam to lebo použili mino iné aj adaptáciu ontologického argumentu, bolo to celkom zaujímavé
Vyčaril si mi úsmev na tvári. Už po úvodnom "deti deti" som očakával, že celý koment bude prehnane paternalistický.
K Descartovi: Si to nejak príliš rýchlo zhrnul. Prirodzene, črtajú sa otázky o úprimnosti jeho vzťahu k cirkvi a Bohu, mnohé vety v jeho spisoch na túto nôtu sa aj mne zdajú príliš "umelé" a pragmaticky vložené.
V každom prípade som chcel Zahimu obozrejmiť, že Boh sa dá aj "racionálne vybádať", všetku omáčku okolo Richarda by mu bolo pravdepodobne zbytočné písať.
Nevadí, aspoň si ukázal tvoje znalosti a pohladil si si ego ; )
K ontologickým dôkazom: spomínam si, že v štvrtom ročníku nám niekto niečo vravel o Anselmovom dôkaze.
Snáď nám je ale obom jasné, že aj napriek tomu, že je to stredoškolské (možno skôr len gymnaziálne) učivo, väčšina populácie o tom nemá ani poňatia.
K zvyšku (najmä k tomu určenému pre grietushu) - ešteže si nám to vysvetlil, pretože sme tieto pochybné dôkazy považovali rozhodne za korektné ; )
Mimochodom, slovo "schýza" sa v našich končinách zvykne písať trochu inak.
je toto normalne? nabozenstvo treba zrusit! viera moze ostat! to je kazdeho osobne presvedcenie!
@stage ide o to ze ty sa navazas stale do mna, len ja robim zle a urazam krestanov. Preto chcem vediet ako zareagujes na to ked mi krestania pisu taketo TS-ky ale vidim ze to co som ockaval sa aj splnilo. :/ smutne
Pozdravujem Riša Dekárta!
Hm. Som v pomykove. Neviem, ako zareagovať. Vyhovárať sa? Nie, bolo by to smiešne. Povedať, že som si myslel, že ho volali Richard? Nie, to by bolo ešte smiešnejšie.
Radšej zostanem ticho, mlčky v kúte.
@tenario pýtaš sa, kto je väčší fanatik, ja ti hovorím, že pre mňa si ty a povedala som ti prečo.
@finwaell myslím, že ti už dostatočne odpovedal @alpynus
Pramálo odlišné od tvojich prejavov v tomto prostredí.