Iq testy nemajú reálnu výpovednú hodnotu, a preto sú zbytočné. úplne. Vidno, že na akademickej pôde ide všetkým čisto len na prínos kvanta informácii, ktoré v bežnom živote sú prakticky nevyužiteľné. Na to prídeš rokmi, keď budeš starší. Radšej by som sa zameral na hodnotu EQ testu teda emocionálneho kvocientu ktorý je v podstate schopnosť jedinca rozumieť emocionálnym prejavom a správaniu okolia, komunikovať, začleniť sa do spoločnosti, udržiavať vzťahy a z toho vyplývajúca schopnosť uspieť v spoločnosti. a toto mnohí nedokážu. To je vlastne niečo ako rozpor medzi vnútorným a vonkajším bohatstvom, kde vnútorné bohatstvo je potrebné pre harmonický rozvoj osobnosti, v niektorých fázach veľmi intezívny, a vonkajšie bohatstvo je späté s neurčitosťou, s pochybovaním, s nerozhodnosťou, veľkou mierou strachu a podobne. Kedysi som o tomto niekedy tento rok písal článok, skús si ho prečítať. Teda ak ti mám odpovedať, pokiaľ seriózne docent na vysokej škole chce na základe iq testu o tebe niečo, tak mu titul rozhodne nepatrí.
@vreskot000 Podla mna su v istej miere fajn na precvicovanie mozgu a pamate, aj ked, samozrejme, nie som zastancom posudzovania inteligencnych predispozicii iba na zaklade takychto testov. Jednak preto, ze su manipulativne v otazkach a niektorych odpovediach, ktore bezny testovany nehlada, resp. dospieva k inym racionalne zdovodnenym zaverom, a jednak aj preto, ze neobsiahnu viacere oblasti. Skor by boli lepsie otvorene otazky, lebo v niektorych veciach sa pripusta aj dvojaky vyklad, teda viac spravnych moznosti. To znamena, ze aj ten, kto sa vobec nepripravoval na test, moze mat lepsie skore ako ten, ktory sa na to pripravoval, ale ma racionalne zmyslanie vyvinute natolko, ze hlada aj odpovede tam, kde by ich za inych okolnosti nehladal. Teda, aby som to zhrnul, testy su tvorene tak, aby sme pochopili podla logiky ich autora.
Proste to je ako s knihou alebo so zakonom, je tam priestor na viac nejednoznacnych zaverov. Narazam hlavne na scio testy a otazky tykajuce sa textu s porozumenim. Nemam problem pochopit bezny pravny text alebo zurnalisticke clanky, ale ked si raz precitam nejaky clanok v scio teste a mam vybrat zo 4 tazko uchopitelnych odpovedi, tak je to naramne tazke. Aj ten samotny text je komplikovane napisany, ze ta to odradi od citania a je vysoka sanca, ze netrafis spravnu moznost. A znamena to potom, ze by som mal problem s chapanim? Jasneze nie! Forma testovanie je uplne zla, zastarana a to sa musi zmenit.
Iba som chcel vediet nazor birdzakov, nic viac. Jasneze ma ziaden docent do takehoto niecoho nenuti a dakujem za obohacujuci a poucny prispevok.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Proste to je ako s knihou alebo so zakonom, je tam priestor na viac nejednoznacnych zaverov. Narazam hlavne na scio testy a otazky tykajuce sa textu s porozumenim. Nemam problem pochopit bezny pravny text alebo zurnalisticke clanky, ale ked si raz precitam nejaky clanok v scio teste a mam vybrat zo 4 tazko uchopitelnych odpovedi, tak je to naramne tazke. Aj ten samotny text je komplikovane napisany, ze ta to odradi od citania a je vysoka sanca, ze netrafis spravnu moznost. A znamena to potom, ze by som mal problem s chapanim? Jasneze nie! Forma testovanie je uplne zla, zastarana a to sa musi zmenit.
Iba som chcel vediet nazor birdzakov, nic viac. Jasneze ma ziaden docent do takehoto niecoho nenuti a dakujem za obohacujuci a poucny prispevok.