Neda sa to presne urcit,pretoze vznikala priblizne naraz v roznych krajinach sveta, ktorych kultury sa aninikdy nemuseli stretnut a bohuzialje z tychto obdobi len minimum zachovanych textov, z ktorych by sa to dalo presne urcit.
Ale ak by to bol len jeden narod, bude to niekto predtymito vsetkymi, v hlbokom praveku este, tieto narody ju len rozvyjali.
matematika sa rozvíja súmerne s vývojom ľudstva...neviem aké poučky sa učíte o historii matematiky v skole (ak sa učíte) ale ja to viem takto...čize presne to neviem
matematika, praca z cislami je JEDINA vec, ktora je vsade rovnaka... cize ak sem dojdu nejaki mimozemstania, tak si mozes byt isty, ze jeden je jeden vsade, aj v mimozemsku
Takze hovorit o tom, ze kto VYMYSLEL matematiku je nezmysel, lebo matematiku nevymyslel NIKTO, maximalne kto ju zacal chapat ako prvy
i keď ak sa bavíme o matematike a jej univerzálnosti vo vesmíre, nebol by som si až tak istý, matematika a počítanie v našom chápaní, nemusí fungovať všade na svete, rovnako fyzikálne zákony podľa mňa nemusia platiť úplne všade... vesmír je tak obrovský a je v ňom toľko javov, že by ma neprekvapilo, ak by napríklad matematika platila len u nás
podla mna neandertalci ... si myslim, ze vedeli, ze ak zabiju dvoch mamutov, je to viac ako keby zabili len jedeho a zaroven je to o polovicu menej, ako keby zabili styroch
@tomas ani by som nepovedal... porovnavat fyzikalne javy a matematiku nie je to iste... lebo fyzikalne javy sa skumali najma experimentovanim. Matematika je teoreticka. Nehovorim ze fyzika nie, ale matematika urcite Samozrejme nie vsetko matematicke plati vsade, lebo aj v matematike je kopa veci, ktore su o dohode. Napriklad aj to ze nula je cislo Lebo nula prakticky neje nic... a cislo ma nejaku hodnotu, nula nie.... ale to je uz filozofia...
@Feex8 iste ale neandertalci ktoreho naroda? Mozno zle sformulovana otazka, ja viem. Ale ked jedni este lovili mamuty, na druhej strasne sveta v tej chvili uz stavali komplexne stavby ako napriklad babylonsku vezu Pekne to bolo ukázané vo filme 10 000 B.C.
@wewo neandertalci naroda? ked to boli neandertalci, zili v tlupach, nevytvarali narody. ok, vezmime si to takto, najstarsie pohyby neandertalcov, podla toho co viem, sa predpokladaju v afrike. tak by som tipla, ze matika vznikla v na africkom kontinente
@Feex8 až na to, že neandertálci neboli naši predkovia...to bola samostatná rasa, ktorá sa neprispôsobila a vymrela, myslím, že naši predkovia si ich dávali na večeru, lebo si mysleli, že sú to zvieratá
Debilna otazka. Slovo je z grectiny, greci dali do nej asi najvacsi prinos, ale praludia uz pocitali (scitavali/odcitavali) prirodzene cisla davno pred tym nez sa z toho stala veda.
Myslím, že nakoľko Egypt bol historicky asi najskôr a už poznal dosť zložitú architektúru, musel poznať aj matematiku a fyziku a to na pomerne vysokej úrovni. Čiže buď ešte niečo pred nimi, alebo oni. Staroveký Rím vznikol dosť neskoro, pred ním boli ešte gréci, mezopotámčania, egejci... Takže ten asi nie.
Myslim, ze Sumeri boli medzi prvymi, ktori vedeli pouzivat zlozitejsiu matematiku ( v tych casoch), ale niesom si isty... Viem, ze vedeli vypocitat napriklad obsah stvorca.
matematika bola vymyslena, az ked sa stala vedou. nikto, kto pocital v praveku ci staroveku, nepovedal - aha, toto co robim, je matika vedou sa stala az v novoveku. kto ju vymyslel? to vie malokto, takze z tych moznosti ani jedna.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Ale ak by to bol len jeden narod, bude to niekto predtymito vsetkymi, v hlbokom praveku este, tieto narody ju len rozvyjali.
z gr. μαθηματικός (mathematikós)
Takze hovorit o tom, ze kto VYMYSLEL matematiku je nezmysel, lebo matematiku nevymyslel NIKTO, maximalne kto ju zacal chapat ako prvy
i keď ak sa bavíme o matematike a jej univerzálnosti vo vesmíre, nebol by som si až tak istý, matematika a počítanie v našom chápaní, nemusí fungovať všade na svete, rovnako fyzikálne zákony podľa mňa nemusia platiť úplne všade... vesmír je tak obrovský a je v ňom toľko javov, že by ma neprekvapilo, ak by napríklad matematika platila len u nás
menovane narody matiku zdokonalovali
IMHO
inak suhlasim so @seagull1 om
...ale co ja mozem vediet Mozno mas aj pravdu