@mm47 zase tá 2. nie je taká od veci, ako sa môže zdať, ide o to, že pri spracovaní mäsa sa spotrebuváva veľké množstvo CO2 a že v ich výkaloch je veľký obsah dusíka...
treba vyuzivat prirodne zdroje na vyroby elektriky
len teraz mi napadl,ze ci nahodou neexistuje na svete miesto kde by tak casto nesvietilo slnko,nefukal vietor,nebola rieka.. uran samozrejme,ze vylucujem,hej..
@mm47 s casti je na tom aj pravda, lebo zvierata produkuju vela plynou(metan) ktory tiez ma vyznam v sklenikovom efekte. Potom tu je doprava, musim sa dopravovat cca 4-nasobne viac, tj viac pouzitych paliv atd. takze tam nejde len o zvierata ale o to vsetko co je s tym spojene. ale zas uplne zrusit to nie, ale trosku obmedzit aspon, to by sa dalo potom.
jednoznačne prechod na vegetariánsku stravu..čo je samozrejme to najnereálnejšie ..ale obmedzenie spotreby mäsa a tým zníženie zaťaženia prostredia chovom hosp. zvierat by tiež pomohlo...
@mefistofel Taký labrador za rok vyprodukuje viac skleníkových plynov ako Toyota Land Cruiser. Ja by som utratil aj domáce zvieratá!
Ale inak si osobne myslím, že najviac by to spomalilo odstránenie rôznych fanatických aktivistov a vykonanie konečne poriadneho výskumu. Pred 15 rokmi nám všetkým hrozili ozónovou dierou, teraz zasa globálnym otepľovaním. A čo dinosaury? Tie si ako urobili to otepľovanie?
@tomias ano namiesto jednej a Atomovej elektrarni treba priblizne okolo 4000ks veternych turbin 100kw(pripadne ovela drahsiu alternativu 500kw 800ks), zober si aku rozlohu musi mat tolko kusou tych stlpou.... a vyroba tychto zariadeni tiez spotrebuje tolko vela skodlivin takze to neni riesenie...
alebo slnecne kolektory, ale zas tam treba vyrobit krystalicky kremik vo vysokej cistote okolo 97%, a to ma ucinnost okolo 8-30% pripadne da sa aj kvalitnejsi, ale tie naklady na vyrobu su neunosne....
@ink no tak ked uz nic ine, tak hospodarske zvierata na celom svete spotrebuju cca 30% zemskej plochy, 35% vody potom az cca 65% amoniaku(sposobuje kysli dazd) potom vytvára sa 65% ľuďmi zapríčineného oxidu dusného a podobne.... takze neni to az take neskodne, ten chod hospodarskych zvierat ako si vacsinou ludia myslia....
@mm47 tak urcite aj tieto spolocnosti su tiez zle. je to tak pol na pol. ano tie spolocnosti znecistuju planetu tiez, ale neni to az tak vela ze by na to boli len oni sami.
@mefistofel proste je to fakt jebnutost podla mna ze by sa radsej mala vacsina sveta prisposobovat , menit navyky , vyhodit tisice ludi co pracuju v tych maso...chujovinach ako proste vyrabat ekologicke paliva a skurveni amici sa vozia na velkych autach do obchodu 100metrov.
Ich sposob zivota a rozvoj Ciny , indie robi problem , nie maso.
@mm47 tak ty hovoris, ze preco by si sa mal prisposobovat na stravu, tak preco by sa mal niekto iny prisposobovat ze bude platit za liter benzinu trojnasobok, lebo ho prestanu vyrabat v takom mnozstve. presne to iste. ale zas ked ssa obmedzi jedno, tak sa moze aj to druhe bez problemou. jedna vec nikdy nepomoze, musi sa vsetko aspon s casti inak to bude bezvyznamne.
@lexiee ano pozeral som o tom dokument o tej 1, ale tak, ked spravili simulaciu, tak to nepomohlo skoro vobec , ten rozdiel bol velmi, ale velmi maly. skoro az ziadny.
@mefistofel môže byť, vraj to funguje len tam, kde slnko svieti najčastejšie (rovník, no nie) a väčšinou v mestách...no neviem, žeby v dažďovom pralese bola nejaká metropola?
@lexiee mas uplne jedno, ake mas strechy... Cez den slnko ohrieva planetu, teplo je pohlcovane zemskou korou. V noci sa toto teplo (v idealnom pripade) odraza spat do vesmiru. Lenze, v atmosfere sa nachadza velke mnozsto sklenikovych plynov, ako je CO2, metan atd, ktore nedovoluju teplu vratit sa do vesmiru, ale sposobia, ze sa opat vrati na zem. Cize, chybu/riesenie nemozno hladat na zemi spominanym natretim striech na bielo, ale znizenim koncentracie sklenikovych plynov v atmosfere.
ok, zober si teplotu v mestách a na dedinách? Kde je teplejšie? V mestách. Nebude to len kvôli emisiám z výfukových plynov, ale aj kvôli minimu zelene a množstvu betónu. Proste udržuje teplo. Biele strechy by to mali potlačiť. Pomôcť plynom dostať sa rýchlejšie do atmosféry.
Samozrejme, aj to čo si napísal je pravda. Ale nemyslím si, že to s bielymi strechami je až taký blud, ako sa zdá.
Tie biele strechy ti pomozu akurat tak znizit teplotu v meste (aj ked to nie je prave stastne riesenie, lebo najefektivnejsie znizuju teplotu "zelene plochy", tzn parky atd), ale z hladiska globalneho oteplovania to ziadny zmysel nema. A konieckoncov sa pytas prave na globalne oteplenie. Co myslis, preco sa vsetci snazia znizit emisiu CO2? Keby natieranie striech pomahalo riesit tento problem, uz davno sa to aplikuje, lebo je to lacnejsie...
@mefistofel Hovorim ze ludia sa maju snazit najst iny zdroj energie co by uz bol nebyt jebnutych "Džejárov" ktori to nedovolia.
Nemaju sa vyvazat 4 autami so spotrebou jak svina. Nemaju byt ako prijebani rakusania co su proti atomovej energii a asi by najradsej vsade naondilii uholne alebo take sracky co znecistuju milion krat viac ako nejaky masopriemysel.
Nejest maso aby nebolo oteplovanie (ROFL) vegetarian to musel vymysliet.
@mm47 sposobuje je to, to aj to, obe su priblizne pol na pol ako som napisal.... ale co sa toho masa tyka, tak tam neberem do uvahy len tie zvierata samozrejme... aj to znecistovanie tymi zvieratami neni az tak male ako si ty myslis, napriklad ta e-coli co nedavno to bolo rozsirene ze vo volakej zelenine, ale na tu zeleninu sa to dostalo jedine z hnoja, neni ina moznost ako by sa to tam dostalo. ale zas veganstvo je skor o tom nezabijat aj ked to znecistenie je tam tiez velke. ako som napisal niekde tam vyssie, okolo 65% produkcie amoniaku je z hospodarskych zvierat a to je velke cislo.
samozrejme produkcia ropi a podobne to je tiez svinstvo, ale s tymi zvieratami to neni take neskodne ako si ty myslis....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
kto da 2. nech si da facku
len teraz mi napadl,ze ci nahodou neexistuje na svete miesto kde by tak casto nesvietilo slnko,nefukal vietor,nebola rieka.. uran samozrejme,ze vylucujem,hej..
kto ma taku smolu?
Ale inak si osobne myslím, že najviac by to spomalilo odstránenie rôznych fanatických aktivistov a vykonanie konečne poriadneho výskumu. Pred 15 rokmi nám všetkým hrozili ozónovou dierou, teraz zasa globálnym otepľovaním. A čo dinosaury? Tie si ako urobili to otepľovanie?
alebo slnecne kolektory, ale zas tam treba vyrobit krystalicky kremik vo vysokej cistote okolo 97%, a to ma ucinnost okolo 8-30% pripadne da sa aj kvalitnejsi, ale tie naklady na vyrobu su neunosne....
takze asi tu je ten problem.....
Podla mna keby si zavrel jeden slovnaft spravis viac dobra ako keby si polku planety presvedcil na vegetarianstvo.
Ich sposob zivota a rozvoj Ciny , indie robi problem , nie maso.
a s ekologickymi pavivami to neni az tak svetle... lebo co su baterie na vodik, tak vyroba je porovnatelna so spalovanim (benzin, nafta)
V lete si tiež predsa radšej dáš biele tričko ako čierne...
ok, zober si teplotu v mestách a na dedinách? Kde je teplejšie? V mestách. Nebude to len kvôli emisiám z výfukových plynov, ale aj kvôli minimu zelene a množstvu betónu. Proste udržuje teplo. Biele strechy by to mali potlačiť. Pomôcť plynom dostať sa rýchlejšie do atmosféry.
Samozrejme, aj to čo si napísal je pravda. Ale nemyslím si, že to s bielymi strechami je až taký blud, ako sa zdá.
Nemaju sa vyvazat 4 autami so spotrebou jak svina. Nemaju byt ako prijebani rakusania co su proti atomovej energii a asi by najradsej vsade naondilii uholne alebo take sracky co znecistuju milion krat viac ako nejaky masopriemysel.
Nejest maso aby nebolo oteplovanie (ROFL) vegetarian to musel vymysliet.
samozrejme produkcia ropi a podobne to je tiez svinstvo, ale s tymi zvieratami to neni take neskodne ako si ty myslis....
Pre mna za mna zerte pupavy cely den