to je rovnako hlupa otazka, ako keby si sa opytal, ktori su vasi najoblubenejsi zlodeji/vrahovia/nasilnici/psychopati atd... ako moze byt nieco zle oblubene? ved to sa uplne neguje...
@hexo mna bavi prijimat informacie o Einsteinovi, Teslovi, Gatesovi, Buffetovi atd.. o ludoch co nieco dosiahli bez nasilia a este k tomu aj boli pozitivnym prinosom pre ludstvo.. ale neberiem ti tvoju zabavku...
Chceš povedať, že vojenskí generáli neboli žiadny prínos pre ludstvo? Keby sa napr. tým, ktorí boli na strane spojencov nepodarilo vyhrať 2. svetovú vojnu, tak kde by bol svet teraz?
@hexo ked nas etatisti uvrhli do vojny, tak budem velebit etatistov, ze nas z nej dostali? Alebo mi nieco uslo? Nebol to prave stalin, ktory moze vo velkej miere za 2. sv. vojnu?
Ty si navyse spomenul vacsinou len tych agresivnych psychopatov, ktori mali uchylne chutky ovladat inych...
@tommyhot No dobre, možno nepresadím, že sú dobrý, ale baví ma to. Z tých, čo som spomenul je to tak pol na pol, ale tí negatívnejší sú zaujímavejší podla mna.
@hetfield za to mozu vo velkej miere rusi, ktori nas neskor tej pliagy zbavili.. mam im podakovat? to je klasika, politik vytvori problem, potom ho vyriesi a ludia sa tesia a pri tom zabudli na pricinu vzniku toho problemu...
@hetfield ja tiez velmi nie, ale maju nezanedbatelny podiel na otoceni vysledku vojny... kazdopadne patrili do osloboditelskeho tabora, takze najskor nas dostali do vojny a potom nas z nej aj dostali.. takymto nemam dovod gratulovat
@mm47 Suhlasim Rokossovskij bol velký človek, ked už ho spominame, mozme aj Paulusa, ktory dokonca po zajati jeo 6. Armady pomohol spojencom a to si zasluzi uznanie.
(a keby niečo, nejaká ruská - dosť možné že ešte kyjevsky ruská vladárka mala tiež podobnú premakanú stratégiu ako ľsťou pobiť nepriateĺov, ale už si nespomeniem na detaily)
čo sa týka staroveku - Hannibal, asi len on. Ale ak sa ráta aj Hermann der Cherusker, tak aj ten. Na porážku rímskych légií sa nedá len tak zabudnúť.
Z novodobých dejín najskôr Napoleon Bonaparte. Paradoxne, od Napoleona Francúzi každú vojnu prehrali.
Z 20. storočia Erwin Rommel, Žukov - nie sú preceňovaní, bez Žukova by dobíjanie Berlína trvalo o dosť dlhšie a ZSSR by mal omnoho väčšie straty. Stalin mal pred Žukovom rešpekt. Po kapitulácii a posledných bojoch, t.j. 9.5.1945, poslal Stalin do Berlína oddiely NKVD. Najvyšší dôstojníci vyhľadali Žukova a oznámili mu, že niekoľko dôstojníkov Červenej armády má byť odvedených. Žukov im na to odpovedal: "Vidíte tamten múr? Ak pri ňom nechcete skončiť, zbaľte sa a padajte radšej preč." Žukov bol niekoľkonásobný hrdina ZSSR a takisto hrdina za čas cára.
Ďalej by som mal spomenúť aj Heinza Guderiana, ktorého taktiky sa osvedčili u drvivej časti mechanizovaných jednotiek nemeckej armády (hlavne u tankových), Felix Steiner, ktorého taktiky sa učili aj na amerických vojenských akadémiách (jeho portrét je aj na jednej americkej vojenskej škole, názov si neviem spomenúť), Mannstein.
@sexywoman Problemy mali pretoze Stalin jednak nepocuval ked mu hovorili ze sa chysta invazia a nebol pripraveny a aj preto ze dost zo svojich dostojnikov nechal odbachnut roky pred tym.
To ze dobil berlin skor ako americania je preto ze americanom nakazali aby tam nesli (politika) , keby mali volnu ruku su tam skor ako rusi.
Keby nebolo Zukova tak by prisiel napr. Konev , Rokossovskij a dobili by berlin bud oni alebo amici. Nemci boli na tom tak zle ze s tolkymi vojakmi , tankami a vsetkym co mali Rusi by Berlin dobil aj Brano Mojsej.
Zukov bol dobry general , ale urcite nie TOP , aj ked sa tak berie , nezasluzi si to.
@sexywoman o Berlín USA ani GB nemali zaujem,bolo rozhodnute ze Berlin bude patrit do sfery vplyvu ZSSR ale Prahu chceli aj mohli oslobodit skor ako Rusi ale dostali rozkaz zastavit postup
@sexywoman od Eisenhowera vrchneho velitela americkej armady v Europe,jasne americania a anglicania si celu vojnu uzivali a vsetku robotu spravili rusi
@sexywoman Rusi mali take straty preto lebo u nich nemal zivot ziadnu hodnotu a USA sa zapojili do vojny v decembri 1941 vtedy este vobec nebolo jasne ze Nemecko vojnu prehra a bojovali aj proti Japonsku
Caesar,Scipio Africania,Crassus,Augustus,Tiberius,Varro-Rímska ríša
Flavius Aetius-Západorímska ríša
Bazileios 2 Bulharobojca-Byzantská Ríša
Attila-Hunovia
Theodorich 2-Vizigoti
Karel Martel,Karol Veľký-Franská Ríša
Samo-Samová ríša
Pribina-Nitrianské kniežactvo
Mojmír,Rastislav,Mojmír 2-Veľká Morava
Jiri z Podebrad,Ján Žiška,Karol 4,Karol Luxemburský-Česko/Bohemia
Ján Huňady-Uhorsko/Rumunsko
Matej Korvín,Matúš Čák,Ferdinand 1,Štefan Bočkaj,Gabriel Betlem,Juraj Rakoczi,Juraj 2 Rakoczi(asi to bol Juraj),Jozef 2,František Jozef,Ernes Laudon -Uhersko a neskôr Rakúsko-Uhorsko
Karol VII-Švedsko
Jan Sobiesky,Kazimír Veľký,Vladislav 2 Jagelo-Poľsko
Theodor Roosvelt,Washington,Platon,Eisenhover-US
Robert Edward Lee-Konfederácia
Alexander Nevský,Boris Godunov,Kutuzov,Žukov,Alexander Kolčak,Stalin,Čapajev(ak existoval)-Rusko
Harold 2 Godwinson-Briti
Harold 2 Hardrade(neviem ako sa to píše)-Vikingovia
Viliam Dobyvateľ-Normani
Eduard 4,Eduard 3,James Wolf,Jindrich 5,Nelson,Churchil,Montgomery,Welington,Richard Levie srdce-Anglia
Wiliam Wallace,Robert Bruce-Škotsko
Filip 4 Pekný,Montcalm,Napoleon,Petain-Francúzsko
Ulrich von Jungingen-Teutoni/Rád nemeckých rytierov
@hexo čo otec kúpi,to čítam.Naposledy som čítal ,,Válka kráľovien,, ktorá popisuje Francúzsku historiu od založenie Franskej ríše až po prenasledovanie Križiakov.
K tomu si ešte každý mesiac kupujem časopis Histori Revue a Akta Histori
@hexo neviem ako je to možné,nemám dôvod ťa klamať,teraz ju mám pred sebou,na pozadí je zaznamený súboj rytierov.
To zase ja nemusím Príde mi to nudné,ja si to preberem radšej všeobecne,všímam si jednotlivé bitky,strategie,prečo sa to stalo tak a tak Bitka v Teutoburskom lese bola výborný strategický ťah,Germáni využili slabinu testuda A tak dalej ale dejiny Ruska a Poľska by ma zaujímali napríklad celé
@kolcak123 Ja si knihy nekupujem, iba požičiavam, konkrétne z štátnej vedeckej knižnice v BB. A keď čítaš takúto odbornú knihu, tak tie fakty, ktoré si nevedel si aj zapisuješ alebo ako? A koľko ti trvá kým to prečítaš?
@kolcak123 3 týždne to je priemer 33.3 str na den, ja mám 30 str priemer, čiže to je podobne. Ja mám práveťe pamäť na čísla, aký máš ty trik na zapamätanie si dlhého ťažkého názvu alebo si to raz povieš a hned ho vieš?
@hexo no kiež by to bolo tak,aby som si ho zapamätal,musím si ho prečítať aspoň 2 razy,ked si ho prečítal iba 1 raz,tak ho budem mať v hlave ale vysvetlím ho vlastnými slovami,zatiaľ čo ked ho prečítam 2 razy,budem to vedieť poučkovo
@kolcak123 tak mohli by to byť dejiny francúzska, potom chcel by som potrénovať križiakov, Templárske alebo iné cirkevné rády a tak a čítaš iba o histórii alebo aj dáky iný vedecký odbor?
@hexo čítam zvyčajne len o historii,začínal som na Bohatierských Bylinách a na Zorovi,ale už čisto len historiu.Ja prezriem všetky knihy a dám ti vedieť Čo sa týka križiakov,odporučujem knihu » www.databazeknih.cz/knihy/kriziaci-... ,je malá ale nájdeš v nej všetko dôležité.
@tommyhot@86 a čo má Panna Mária spoločné z vojvodcami... Práve že tiež aj vojny a rozhodnutia na bojových poliach menili priebeh dejín... Niektorým vojvodcom môžeme ďakovať za našú existenciu na toto narážam.. Ale síce veď patríš medzi ľudí ktorých nezaujíma ich vlastná existencia a majú autodeštrukčné ideáli...
@87 a baví ma kokotizovať keď tu ide niekto moralizovať z hipisáckymi myšlienkami...
@tommyhot Ďalším nezmyslom by bolo keby že ľudia čo určitému človeku môžu vďačiť za svoju existenciu ho miesto poďakovania o nálepkujú preto lebo bol vojak... Taký pacifista môže byť ešte horším človekom ako ten vojak...
Alexandra Veľkého spomínate nejako málo. Ten mal aspoň víziu. V boji sa ukázal ako neprekonateľný stratég, ktorého taktika zdolala aj niekoľkonásobnú prevahu.
A Žukova spomínate nejako veľa. Treba ho brať s rezervou. Jeho meno malo zaniknúť, želal si to samotný Sovietsky zväz a keď sa to nepodarilo, tak aspoň scenzúrovali jeho neúspechy (a teda neúspechy samotného SZ) a snažili sa aby vyzeral ako patriot a hrdina.
Tu je vynikajúca kniha o Žukovovi: » www.preskoly.sk/p/92925-vzpomin...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
96 komentov
o iných honestly až tak veľa neviem
A urcite ich je viac ale nespomeniem si teraz narychlo
@skor Yamamoto bol podla mna najlepsi akeho mali
Ty si navyse spomenul vacsinou len tych agresivnych psychopatov, ktori mali uchylne chutky ovladat inych...
@sexywoman Zukov sa dost precenuje , tak ako u nemcov Rommel.
Alebo taký Brusilov...
A potom klasici:
Napoleon,Wellington,Montgomerry, Žukov, Konev, Romell,
srandujem...mne sa najviac páčil ten malý generál
síce nebola skutočná, ale aj tak
(a keby niečo, nejaká ruská - dosť možné že ešte kyjevsky ruská vladárka mala tiež podobnú premakanú stratégiu ako ľsťou pobiť nepriateĺov, ale už si nespomeniem na detaily)
čo sa týka staroveku - Hannibal, asi len on. Ale ak sa ráta aj Hermann der Cherusker, tak aj ten. Na porážku rímskych légií sa nedá len tak zabudnúť.
Z novodobých dejín najskôr Napoleon Bonaparte. Paradoxne, od Napoleona Francúzi každú vojnu prehrali.
Z 20. storočia Erwin Rommel, Žukov - nie sú preceňovaní, bez Žukova by dobíjanie Berlína trvalo o dosť dlhšie a ZSSR by mal omnoho väčšie straty. Stalin mal pred Žukovom rešpekt. Po kapitulácii a posledných bojoch, t.j. 9.5.1945, poslal Stalin do Berlína oddiely NKVD. Najvyšší dôstojníci vyhľadali Žukova a oznámili mu, že niekoľko dôstojníkov Červenej armády má byť odvedených. Žukov im na to odpovedal: "Vidíte tamten múr? Ak pri ňom nechcete skončiť, zbaľte sa a padajte radšej preč." Žukov bol niekoľkonásobný hrdina ZSSR a takisto hrdina za čas cára.
Ďalej by som mal spomenúť aj Heinza Guderiana, ktorého taktiky sa osvedčili u drvivej časti mechanizovaných jednotiek nemeckej armády (hlavne u tankových), Felix Steiner, ktorého taktiky sa učili aj na amerických vojenských akadémiách (jeho portrét je aj na jednej americkej vojenskej škole, názov si neviem spomenúť), Mannstein.
Skoro som zabudol aj na Sun-Tzuho
nepodarilo
kutuzov: vypiekol s francúzmi, to sa mu pekne podarilo
napoleon: francúzi ho milujú, milovali a budú milovať
Pokial viem, ZSSR malo obrovské problémy s Nemeckým "bleskovým utokom"...
Skôr ako sa spamätali už boli pri moskve...
A vtedy prisiel Zukov, a zachránil Moskvu.
A dokonca sa mu aj podarilo dobyť Berlín skôr ako američania.
Keby nebolo Zukova, tak USA by určite dobylo Berlín skôr, a v 2. svetovej malo najväčsiu snahu ZSSR a nakoniec by ani Berlín nepadol im....
Podla mna bol Zukov obrovský prínos..
To ze dobil berlin skor ako americania je preto ze americanom nakazali aby tam nesli (politika) , keby mali volnu ruku su tam skor ako rusi.
Keby nebolo Zukova tak by prisiel napr. Konev , Rokossovskij a dobili by berlin bud oni alebo amici. Nemci boli na tom tak zle ze s tolkymi vojakmi , tankami a vsetkym co mali Rusi by Berlin dobil aj Brano Mojsej.
Zukov bol dobry general , ale urcite nie TOP , aj ked sa tak berie , nezasluzi si to.
A nemecký wehrmatch bol vytrénovanž na takéto situácie, ked idu proti silnejšiemu superovy, však preto sa im aj tak ddarilo najprv v Rusku...
Už-už boli rped Moskvou, ale nakoniec prišiel Zukov a hned išli nemci naspäť..
Cele zle co hovoris
A Rusi boli najviac zničený, mali najväčsie straty, dokonca väčsie ako Nemci, to by každý kapituloval, ale oni bojovali dalej a dokonca aj vyhrali...
A dobyli srdce Nemecka, skôr ako USA alebo GB..
A čo sa týka USA, to nech sa ani neozýva, to sa zapojilo do vojny až ked bolo jasné že Nemecko prehrá....
GB by spravilo to isté, len to nemalo na výber lebo GB vedelo, že Nemecko chce dobyť celu EU, takže aj GB....
Rusi spravili v 2. svetovej jednoznačnej najviac, keby nebolo ich, GB aj USA by dostali od Nemcov cez hubu...
Leonidas,Perikles,Miltiades,Agamemnon,Pyrhos-Grécko
Xerxes-Perzská Ríša
Sargon1-Akadska ríša
Caesar,Scipio Africania,Crassus,Augustus,Tiberius,Varro-Rímska ríša
Flavius Aetius-Západorímska ríša
Bazileios 2 Bulharobojca-Byzantská Ríša
Attila-Hunovia
Theodorich 2-Vizigoti
Karel Martel,Karol Veľký-Franská Ríša
Samo-Samová ríša
Pribina-Nitrianské kniežactvo
Mojmír,Rastislav,Mojmír 2-Veľká Morava
Jiri z Podebrad,Ján Žiška,Karol 4,Karol Luxemburský-Česko/Bohemia
Ján Huňady-Uhorsko/Rumunsko
Matej Korvín,Matúš Čák,Ferdinand 1,Štefan Bočkaj,Gabriel Betlem,Juraj Rakoczi,Juraj 2 Rakoczi(asi to bol Juraj),Jozef 2,František Jozef,Ernes Laudon -Uhersko a neskôr Rakúsko-Uhorsko
Karol VII-Švedsko
Jan Sobiesky,Kazimír Veľký,Vladislav 2 Jagelo-Poľsko
Theodor Roosvelt,Washington,Platon,Eisenhover-US
Robert Edward Lee-Konfederácia
Alexander Nevský,Boris Godunov,Kutuzov,Žukov,Alexander Kolčak,Stalin,Čapajev(ak existoval)-Rusko
Harold 2 Godwinson-Briti
Harold 2 Hardrade(neviem ako sa to píše)-Vikingovia
Viliam Dobyvateľ-Normani
Eduard 4,Eduard 3,James Wolf,Jindrich 5,Nelson,Churchil,Montgomery,Welington,Richard Levie srdce-Anglia
Wiliam Wallace,Robert Bruce-Škotsko
Filip 4 Pekný,Montcalm,Napoleon,Petain-Francúzsko
Ulrich von Jungingen-Teutoni/Rád nemeckých rytierov
El Cid-Španielsko
Taras Buľba-Ukrainský Kozáci(hádam žil)
Guilamaue de Beaujeu-Veľmajster templárov
Sulejman 2,Murad 2-Osmanská ríša
Saladin
Fridrich 2 Barbarrosa-Svätá rímska ríša
Vlad 3 Dracul-Vlašsko
K tomu si ešte každý mesiac kupujem časopis Histori Revue a Akta Histori
To zase ja nemusím Príde mi to nudné,ja si to preberem radšej všeobecne,všímam si jednotlivé bitky,strategie,prečo sa to stalo tak a tak Bitka v Teutoburskom lese bola výborný strategický ťah,Germáni využili slabinu testuda A tak dalej ale dejiny Ruska a Poľska by ma zaujímali napríklad celé
Ale kde na Slovensku také knihy nájdem? Sotva som našiel Dejiny Europy a nie to ešte jednotlivých štátov,preto nakupujem knihy iba v ČR
Nie,nezapisujem ale pamätám si na ne No neviem si zapamätať roky,nemám pamäť na čísla.Preto tie si musím často opakovať
@87 a baví ma kokotizovať keď tu ide niekto moralizovať z hipisáckymi myšlienkami...
A Žukova spomínate nejako veľa. Treba ho brať s rezervou. Jeho meno malo zaniknúť, želal si to samotný Sovietsky zväz a keď sa to nepodarilo, tak aspoň scenzúrovali jeho neúspechy (a teda neúspechy samotného SZ) a snažili sa aby vyzeral ako patriot a hrdina.
Tu je vynikajúca kniha o Žukovovi:
» www.preskoly.sk/p/92925-vzpomin...
btw. a čo hitler?