Šak boha keď máš vzor ax^2+bx+c=0 tak asi číslo pri ktorom bude x^2 bude a. Číslo pri ktorom bude stáť x bude b, a číslo ktoré bude stáť osamotené bude c...
Neviem ako by som ti to viac po lopate vysvetlil...
@platini
starý dobrý spôsob kuknem a vidím... v tej prvej výsledok x=-1 a x=1
a v tej druhej si môžeš vydeliť a dosadiť do diskriminanta ale deláš len preto aby si mal menšie čísla,ak máš kalkulu tak to nie je nevyhnutné
@platini taká otázka, vieš vôbec, čo je to kvadratická rovnica?
... áno, je to TROJČLEN, pozostávajúci z a.x^2 (čiže niekoľko krát neznáma na druhú, v tomto príklade je to 4), b.x (niekoľko krát neznáma x (v tomto konkrétnom príklade 0krát, preto v zadaní x nie je) a z absolútneho čísla c (bez neznámej, v tomto prípade -4)
nie miláčik, v kvadratickej rovnici sa celé "4x^2" ráta ako jeden člen, takže si to nemôžeš len tak vydeliť.. Márnosť
a je 4, b neni, c je -4
A korene sú x1=2 a x2= -2, aj keď možno sa mýlim, zabúdam
@aprilynne korene sú 1 a -1 a rovnica sa dá riešiť úplne jednoducho vyňatím pred zátvorku a ekvivalentnými úpravami, ani na to netreba diskriminant a zložité vzorce
@darkestangel ako keď som to nemohúcky rátala cez diskriminant, tak tak vyšli aj mne.. Ale.. v školičke ma naučili "rýchlu metódu" čo jest, že.. sakra.. Máte pravdu, nekameňovať! @where vytoč ma a budem ťa tak volať, aj keď si nie som istá, že by si tým bol práve nadšený..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Prosím vysvetlite mi to
» sk.wikipedia.org/wiki/Kvadratick...
Napr. 6x^2-6x-8=0, tu sa nemá náhodou deliť s 2?
Neviem ako by som ti to viac po lopate vysvetlil...
starý dobrý spôsob kuknem a vidím... v tej prvej výsledok x=-1 a x=1
a v tej druhej si môžeš vydeliť a dosadiť do diskriminanta ale deláš len preto aby si mal menšie čísla,ak máš kalkulu tak to nie je nevyhnutné
... áno, je to TROJČLEN, pozostávajúci z a.x^2 (čiže niekoľko krát neznáma na druhú, v tomto príklade je to 4), b.x (niekoľko krát neznáma x (v tomto konkrétnom príklade 0krát, preto v zadaní x nie je) a z absolútneho čísla c (bez neznámej, v tomto prípade -4)
a je 4, b neni, c je -4
A korene sú x1=2 a x2= -2, aj keď možno sa mýlim, zabúdam
Možno ešte prídem a opravím sa..
Diskusia uzavretá
Idem si aj ja založiť primitívne fórum, aby ma niekto volal miláčik
a=1
b=0
c=-1
D=0^2 - 4*1*(-1)
D=4
a potom @10
@where vytoč ma a budem ťa tak volať, aj keď si nie som istá, že by si tým bol práve nadšený..
Keď b=0 tak ako to dosadím do vzorca x1,x2=-b...
Tam miesto -b napíšem iba 0
Je tak?