už nikam. na jar to bude rok, čo som prestal odoberať na fb kanály ta3, sme, dennikn.. atď, necitam noviny, nepozeram spravy a o politiku som sa prestal zaujimat... velmi to zvysilo moju psychicku pohodu a kvalitu zivota
Mam vselijake polokomunisticke idealy, ale vidim, ze v postkomunistickych krajinach vedie lavicova vlada k vytvaraniu systematickej chudoby. Slovensku imho nepomoze fakt nic, mozno znovuvytvorenie CSR (Volit budem pravicu tho.)
A v neekonomickych veciach som slunickarka, takze nejaky ekohomoliberalizmus
@narazuvzdornaa Práveže silný liberalizmus je doménou ľavice - napr. niektorí predstavitelia analytického Marxizmu ukazujú na morálne aspekty Marxa, ktoré sú zakotvené práve v liberalizme. Okrem ortodoxných Marxistov - ktorí odmietajú liberalizmus aj kultúrny aj ekonomicky, je väčšina ľavičiarov silno liberálna. Všetky LGBTI atď. hnutia majú ideoví základ práve na ľavej strany - v 60. rokoch, až neskôr sa niektorí pravičiari (aj to často veľmi povrchne) dali na stranu kultúrneho liberalizmu, spolu s ekonomickým. A Slovensko nemá ľavicu - SMER by bol v porovnaní napr. so Švédskom typickou umiernenou pravicovou stranou. Teda chýba nám tu, keďže sme konzervatívnou dierou Európy, typická Západná radikálno-ľavicová / liberálna strana.
@jantebont Radikálna ľavica nieje len o Marxizme. Rovnako - Anarchizmus, Maoizmus, Ľavicový - libertinizmus a hromada iných prúdov. Z klasického Marxizmu vychádzajú aj soc. demokrati - ktorí sú rozhodne umiernení.
@james98 LGBTI nema nic s liberalizmom (laizess faire). Nutit knaza (pod hrozbou nasilia) aby proti vlaatnemu presvedceniu zosobasil osoby rovnakého pohlavia (tak ako sa to stalo v irsku) je hruby zasah do slobody jednotlivca a nema nic sliberalizmom. taketo jednanie by sa dalo skor oznacit ako slnieckarsky fasizmus. Liberalizmus v prvom rade vychadza z principu neagresie, moja sloboda konci tam kde zacina sloboda niekoho iného.
@xxar3s Do piče, veď som jasne oddelil Kultúrny a Ekonomický liberalizmus. A nieje to o nútení, ale o vyrovnávaní pozícií. Ano, kňaz sa môže rozhodnúť - ale štát nemá mať právo niečo také zakazovať resp. nedovolovať.
Osobná sloboda je "podmnožinou" ekonomickej len vtedy, keď hovoríme o pozitívnej slobode. Teda, ak človek na uskutočnenie svojich plánov potrebuje nejaké množstvo majetku, peňazí atď. Teraz sme hovorili o slobode v kultúrnom zmysle - mimo ekonomiky. Ideálny stav je súlad slobody pozitívnej a slobody negatívnej. S touto predstavou prichádza napr. ľavicový libertarianizmus - ktorý hovorí o tom, že človek vlastní sám seba, a nikto nemôže zasahovať do jeho osobnej slobody, a do jeho voľby (akým spôsobom bude kreovať svoj život). Na druhej strane hovorí o tom, že všetky statky (ešte pred nejakou pomyselnou spoločenskou zmluvou) - podliehajú nejakej forme spoločného vlastníctva. Prirodzene, nikto si nemôže uzurpovať napr. určitý pozemok, zdroje vody, zdroje nerastných surovín atď. Ak to tak robí - napr. štát, alebo korporácia, niečo je v nesúlade s takto chápaným princípom spravodlivosti. 1. Zabezpečenie úplnej slobody 2. Zabezpečenie určitej radikálnej formy ekonomickej spravodlivosti. Takto ja vnímam radikálnu ľavicu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
A v neekonomickych veciach som slunickarka, takze nejaky ekohomoliberalizmus
"Ano, kňaz sa môže rozhodnúť - ale štát nemá mať právo niečo také zakazovať resp. nedovolovať."
suhlas.