nie potrat nie..len tabletku ale to je niečo uplne iné,,,,a nemám rada odpovede typu "ja na tvojom mieste",,,pretože nemožeš vedieť ako sa ten človek cíti a čo prežíva,,takže ti neviem odpovedať čo by som robila keby....
ešte som našťastie potrat nezažila a ani nechcem. Ale osobne proti potratom nič nemám. Všetko záleží na žene... je to jej rozhodnutie a určite by som ju neodsudzovala.
Teoreticky, neviem si predstaviť, že by boli potraty zakázané. Pre ženu, ktorá bola znásilnená, by bolo asi ťažké žiť s dieťaťom takého chybného chlapa
keby šlo o mňa, asi si to dieťa nechám....aj z citového dôvodu, (viem, že by mi to inak celý život ležalo v hlave) aj z racionálneho (možnosť chyby pri potrate a následnej neplodnosti). ale tak všeobecne nie som vyslovene proti, ale je mi to nesympatické (alebo skôr nie potrat, ale to, že sa niekto do tej situácie dostane - nerátam ohrozenie života matky alebo dieťa zo znásilnenia)
Nevravím, že som nezažila ten strach, že budem musieť ísť na potrat, resp., čo budem ďalej robiť. Ale našťastie to bolo potom všetko v poriadku tak, ako to má byť.
Pre ženu to bude vždy na psychiku veľmi zložité. Aj keď nie o rok, o dva, vždy ju to dobehne. Je to proti prírode, vziať ešte len ledva darovaný život. Ale doba je iná, je to normálne. Nech každá žena robí to, čo považuje za správne. Vtedy to bude v poriadku.
neznasam ked sa k tejto teme vyjadruju muzi ...ja som za... i ked dieta so sucastnym priatelom by som si nechala, pretoze by bol velmi dobrym genodarcom
Kazdyho vec, chapu holky ve veku 13, 14 ktery napr.znasilni nejaky chlap tak to bych si i v mem veku nenchala, ale jinak keby som byla tehotna a nemela bych druhou polovicku, tak bych si to nechala lebo jsem o tom cetla mnoho clanku a uz treba v 12 tydnu tehotenstvi uz ten plod ma neco neni jen plod ale uz se pomalu vyviji a proste muj nazor, nechala bych si dite, lebo bych asi porzivala muka kdybych kvuli jednomu potratu nemohla mit dalsi dite...Nejhorsi je ked zena ma chlapu plnou p...l a chodi na potraty jako do supermarketu, odsuzuju tyto zeny!!!!A ano mam kamaradku, ktera byla na potratu pred 3 lety, je to az neuveritelny ze ted mu mohli byt 3 roky tomu diteti...
Je to rozhodnutie ženy a muža a ostatným ľuďom do toho môže byť šum a fuk. Ja som zatiaľ "chvalabohu" nemusela o tomto rozhodnutí premýšľať ale poznám veľa dievčat, ktoré interupciu podstúpili ... a nie len raz. JE TO ICH VEC !
a po ďalšie .. ak by som náhodou teraz zistila, že som tehotná a priateľ by s mojím názorom súhlasil tak si to dieťa nenechám. Ja chcem dieťa vychovávať v stabilnom dlhodobom vzťahu, v prostredí vlastného bytu. Chcem aby bolo finančne dobre zabezpečené a nechcem aby toto pošmyknutie sponzorovali moji alebo priateľovi rodičia keďže ešte chodíme do školy
Nezazila a mienim robit vsetko pre to, aby som k tomuto radikalnemu rieseniu ani nemusela pristupit, ale su pripady, kedy rozumiem, PRECO a nezatracujem tuto moznost.
hmm, potrat som ešte nezažila. Táto téma ma núti vážne uvažovať. Myslím, že je to dosť ťažké rozhodnutie. Viete, znásilní vás nejaký chrapúň a otehnotniete. Je to pre vás strašný zážitok a ešte čakáte dieťa toho chrapúňa. Človeka, ktorý vám tak ublížil. Ale predsa, pôjdete na potrat a dieťa v strede cesty zrušíte, len tak. Chápem ženy, ktoré sa tak rozhodnú...nechápem mužov, ktorí do toho rýpu...cirkev, ktorá do toho rýpe. Lebo si ani len nevedia predstaviť aký tlak žena prežíva. Ale zase, existujú hniezda záchrany, rodiny, ktoré by radi mali dieťa a nemôžu. Myslím, že keby som dieťa nechcela, nevedela sa oňho postarať, tak by som ho vynosila a dala niekomu inému. Neviem totiž čo by som sa s tým potratom niekedy vyrovnala. A veď nakoniec, život je fajn a len tak ho niekomu zobrať nie je fér.
veľmi dobrá téma.. stále núti uvažovať.. potrat som síce nezažila.. ani nechcem.... ale myslím, že je osobná vec pre každú babenu.... nebudem teraz na niekoho krivo pozerať, len preto lebo bola na potrat..... a nikdy nevieš ako žije dotyčná..... tak netreba posudzovať len podľa jednej veci
@yasmin To áno...ale to dieťa zas môže skončiť v detskom domove a neviem čo. A ako hovoríš, nosiť v sebe 9 mesiacov dieťa a ešte k tomu s vedomím, že ho dáš aj tak potom preč, to sa mi nezdá normálne.
Ale ja potraty neobhajujem, len hovorím, že to je proste každého vec
ale moj nazor je, ze by som to nedokazala. zila by som s pocitom, ze som niekoho zabila. a je mi jedno, ci niekto hovori, ze je to clovek az po tretom mesiaci alebo ze v prvych troch mesiacoch bolest neciti. pre mna je to dietatko od pocatia. zive klbko, ktore rastie...
naozaj netusim ako by som sa zachovala keby ma niekto znasilnil a takto by som otehotnela. ani keby som sa dozvedela, ze to bude velmi silno postihnute alebo chore dieta. ale teraz hovorim nie...
zase na druhej strane je aj dobre, ze su potraty legalne. inac by vacsina zien chodila na potraty k nejakym pofidernym "gyndosom" a mohli by vazne ohrozit este aj seba.
je to o nazore a presvedceni a svedomi daneho cloveka. ale hnusi sa mi ta predstava, ze niekto ide na potrat len kvoli tomu, lebo proste dieta nechce mat. ze zbavit sa niecoho, co mi len prida zbytocne problemy... je to hrozne egoisticke.
a ja by som sa na takeho cloveka uz nedokazala milo pozriet.
prečo píšete, že to nie je vec chlapa??? veď to dieťa je predsa tak chlapove ako aj vaše ... prečo im upierate rozhodnúť sa ? aj toto sa dá chápať ako egoizmus
@26@istsinka - tak tak.... väčšinou je to aj záležitosť muža, samozrejme záleží na komunikácii a úrovni vzťahu... ale samotné konečné rozhodnutie je predsa len hlavne záležitosťou ženy...
nechápem názory ľudí, ktorí tvrdia, že podstúpiť potrat by malo byť možné len ked je žena znásilnená...to je jaká pičovina!! sorry, ale mnoho žien má za sebou traumu len z toho že ju niekto znásilní..prečo vy si mala spôsobovať traumu ešte aj potratom...jasné, teraz všetci začnú tvrdiť, že by nedokázali vychovávať niečo čo im spôsobilo bolesť, utrpenie.... ale každý sa na to pozerá inak
Aj keď to dieťa vzniko znásilnenim proste je to časť z teba ... a isť na potrat s dieťatkom je také isté ako položiť pištol pri hlavičku svojho dietaťa ...
@yasmin ale tak naozaj, je to vec kadej ženy ako sa rozhodne. Je tu teraz zvytočné polemizovať o tom, či to je dobré alebo zlé, alebo čo by tá žena v danej situácii, napr. po znásilnení robila. To my proste nemôžme vedieť, keď sme to nezažili.
@h8u chcela by som vidieť s akou láskou by si vychovávala decko kebyže ťa pretiahne nejaký ryňavý bezdomovec ktorý by si ťa chytil niekde uprostred noci...........
Alebo keby sa ti teraz stala s priateľom nehoda v podobe pretrhnutého kondómu ... v 17 tich vychovávať decko- žiadna budúcnosť, život v piči, ale hlavne že si si zastala svoj názor nie?
Poviem ti takto - kto nie je spôsobilý mať deti, nemá čo mať sex.
V 17tich vychovávať decko žiadna budúcnosť? Vieš čo ti poviem?
Mňa mala mama v sedemástich. Keď otehotnela, chodila na strednú. Všetky primitívne mozgy celej rodiny s rovnako zadubenými názormi ako sú tie tvoje jej hovorili, nech ide na potrat. Mama, otec, babka, všetci. Ale ona sa zaťala a nešla. Hovorili jej, že bude mať život v piči, žiadnu budúcnosť, nič nedokáže.
Prešlo 17 rokov. Moja mama sa má tak, ako sa určite nemá 90 percent slovákov (a to sa nechválim ani nič). Povedala, že neľutuje ani SEKUNDU svojho života. A to ju NIKTO nepodporil, bola na všetko sama (okrem môjho otca). Má zdravú 17 ročnú dcéru, okrem toho ešte jednu desaťročnú a môže sa akurát tak smiať všetkým tým primitívom, ktorí sa na ňu v tom období vykašľali. Ale toto asi nikdy nepochopíš, že?
Okej a teraz si zoberme - koľko sa stane dajme tomu mesačne prípadov, že ťa pretiahne starý ryňavý (wtf?!) bezdomovec a ešte k tomu aj ostaneš tehotná? Veľa to asi nebude, ale dobre - keď už. Ako si sa mohla hento opýtať. "chcela by som vidieť s akou láskou by si vychovávala decko..." Preboha, s akou láskou? Nech by ma pretiahol aj.. ja neviem, vrah! Vždy to bude MOJE decko, ktoré bude živé a.. Nevieš si predstaviť, koľko ľudí by dalo všetko za to, aby mohlo mať dieťa. Toto sú už všetko strašne teoretzické otázky. Ale keĎ už - načo sú tu adopcie, hniezda záchrany atď?
Ale tak fakt - takýmto ľuďom toto nevysvetlíš. Ži si svoj život, predostieraj stále dookola len jeden a ten istý argument o špinavom bezdomovcovi, lebo viac k tomu povedať nemôžeš. Alebo - keď si si taká istá svojou múdrosťou čo sa tohoto týka - príď za mojou mamou a povedz jej, že spravila chybu. Že si pokazila život a zničila budúcnosť. Chcela by som vidieť, čo ti na to odpovie
@h8u chápem že sa ťa táto téma dotýka, ale nemusíš sa do mňa hneď navážať. musíš sama uznať že tvoja mama mala naozaj šťastie, pretože v drvivej väčšine prípadov(áno, aj osobne ich plno poznám), kedy si nechali decko v cca 17tich, sú to slobodné mamičky odkázané na sociálne dávky, žijú z ruky do úst a bohvie čo s nimi bude ďalej....
A ten argument so znásilnením nie je môj jediný, stačí si pozorne prečítať.....
A čudovala by si sa, ale znásilnenia sa stávajú bežne každý deň, lenže ich nedávajú do správ a potom si holky ako ty myslia, že sa im nič stať nemôže
Kamarátkina mama robí na kriminálke a každý deň tam musí riešiť znásinenia, pokusy o znásilnenia a takéto veci.. podotýkam KAŽDÝ boží deň! takže viem o čom hovorím a nie sú to informácie typu "jedna tetka povedala"....
Ale dobre, neberiem ti tvoj názor, keďže sa nájdu aj takí, ktorí by sa dokázali starať o dieťa, ktoré im spravilo nejaké individúm... Ale za to nemusíš odsudzovať tie, ktoré si nechcú dojebať život alebo starať sa o niečo, čo by im každý boží deň pripomínalo najhoršie chvíle v živote.
Ja som za... jednoznačne... Je pravda, že žena sa má chrániť keď dieťa nechce, ale ak sa dostane do situácie kedy otehotnie, má právo sa rozhodnúť, či to dieťa chce alebo nie. Určite za žiadnu cenu by nemali zrušiť potraty... Každá jedna z vás sa môže dostať do takej situácie a bude vďačná , že niečo také je.... a @H8U my sme už o tejto téme mali vela debát
tak potrat určite NIE a takisto ani žiaden iný druh usmrtenia, ja by som radšej to dieťa donosila a ponúkla ho na adopciu, ale to len v tom prípade, že by som našla nejakých spoľahlivých a veľmi dobrých rodičov, ak by sa mi to nepodarilo, tak by som ho dala do hniezda záchrany ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Pre ženu to bude vždy na psychiku veľmi zložité. Aj keď nie o rok, o dva, vždy ju to dobehne. Je to proti prírode, vziať ešte len ledva darovaný život. Ale doba je iná, je to normálne. Nech každá žena robí to, čo považuje za správne. Vtedy to bude v poriadku.
Tot muj nazor
Bodka.
a čo sa týka potratu tak určite nie... nešla by som
Ale ja potraty neobhajujem, len hovorím, že to je proste každého vec
ale moj nazor je, ze by som to nedokazala. zila by som s pocitom, ze som niekoho zabila. a je mi jedno, ci niekto hovori, ze je to clovek az po tretom mesiaci alebo ze v prvych troch mesiacoch bolest neciti. pre mna je to dietatko od pocatia. zive klbko, ktore rastie...
naozaj netusim ako by som sa zachovala keby ma niekto znasilnil a takto by som otehotnela. ani keby som sa dozvedela, ze to bude velmi silno postihnute alebo chore dieta. ale teraz hovorim nie...
zase na druhej strane je aj dobre, ze su potraty legalne. inac by vacsina zien chodila na potraty k nejakym pofidernym "gyndosom" a mohli by vazne ohrozit este aj seba.
je to o nazore a presvedceni a svedomi daneho cloveka. ale hnusi sa mi ta predstava, ze niekto ide na potrat len kvoli tomu, lebo proste dieta nechce mat. ze zbavit sa niecoho, co mi len prida zbytocne problemy... je to hrozne egoisticke.
a ja by som sa na takeho cloveka uz nedokazala milo pozriet.
Aj keď to dieťa vzniko znásilnenim proste je to časť z teba ... a isť na potrat s dieťatkom je také isté ako položiť pištol pri hlavičku svojho dietaťa ...
@walrus čo si tým myslela???
Alebo keby sa ti teraz stala s priateľom nehoda v podobe pretrhnutého kondómu ... v 17 tich vychovávať decko- žiadna budúcnosť, život v piči, ale hlavne že si si zastala svoj názor nie?
Ak by sa mi stala s priateľom nehoda?
Poviem ti takto - kto nie je spôsobilý mať deti, nemá čo mať sex.
V 17tich vychovávať decko žiadna budúcnosť? Vieš čo ti poviem?
Mňa mala mama v sedemástich. Keď otehotnela, chodila na strednú. Všetky primitívne mozgy celej rodiny s rovnako zadubenými názormi ako sú tie tvoje jej hovorili, nech ide na potrat. Mama, otec, babka, všetci. Ale ona sa zaťala a nešla. Hovorili jej, že bude mať život v piči, žiadnu budúcnosť, nič nedokáže.
Prešlo 17 rokov. Moja mama sa má tak, ako sa určite nemá 90 percent slovákov (a to sa nechválim ani nič). Povedala, že neľutuje ani SEKUNDU svojho života. A to ju NIKTO nepodporil, bola na všetko sama (okrem môjho otca). Má zdravú 17 ročnú dcéru, okrem toho ešte jednu desaťročnú a môže sa akurát tak smiať všetkým tým primitívom, ktorí sa na ňu v tom období vykašľali. Ale toto asi nikdy nepochopíš, že?
Okej a teraz si zoberme - koľko sa stane dajme tomu mesačne prípadov, že ťa pretiahne starý ryňavý (wtf?!) bezdomovec a ešte k tomu aj ostaneš tehotná? Veľa to asi nebude, ale dobre - keď už. Ako si sa mohla hento opýtať. "chcela by som vidieť s akou láskou by si vychovávala decko..." Preboha, s akou láskou? Nech by ma pretiahol aj.. ja neviem, vrah! Vždy to bude MOJE decko, ktoré bude živé a.. Nevieš si predstaviť, koľko ľudí by dalo všetko za to, aby mohlo mať dieťa. Toto sú už všetko strašne teoretzické otázky. Ale keĎ už - načo sú tu adopcie, hniezda záchrany atď?
Ale tak fakt - takýmto ľuďom toto nevysvetlíš. Ži si svoj život, predostieraj stále dookola len jeden a ten istý argument o špinavom bezdomovcovi, lebo viac k tomu povedať nemôžeš. Alebo - keď si si taká istá svojou múdrosťou čo sa tohoto týka - príď za mojou mamou a povedz jej, že spravila chybu. Že si pokazila život a zničila budúcnosť. Chcela by som vidieť, čo ti na to odpovie
A ten argument so znásilnením nie je môj jediný, stačí si pozorne prečítať.....
A čudovala by si sa, ale znásilnenia sa stávajú bežne každý deň, lenže ich nedávajú do správ a potom si holky ako ty myslia, že sa im nič stať nemôže
Kamarátkina mama robí na kriminálke a každý deň tam musí riešiť znásinenia, pokusy o znásilnenia a takéto veci.. podotýkam KAŽDÝ boží deň! takže viem o čom hovorím a nie sú to informácie typu "jedna tetka povedala"....
Ale dobre, neberiem ti tvoj názor, keďže sa nájdu aj takí, ktorí by sa dokázali starať o dieťa, ktoré im spravilo nejaké individúm... Ale za to nemusíš odsudzovať tie, ktoré si nechcú dojebať život alebo starať sa o niečo, čo by im každý boží deň pripomínalo najhoršie chvíle v živote.