to kde dávajú také príklady ? tak keď trčia len kúskom a posledná trčí do polovice tak je jasné že nepadnú... keby trčí viacej ako polovica tak už padne
Tak formulovane to mam zo skoly a ide o to,ze tie prve 2 nemusia padnut ale ta tretia ano,no ale kedze je vysledok ze nepadne,tak by som chcela vediet ze preco
No keď to myslíš takto, že prvá vyčnieva 1/6 svojej dĺžky zo stola, na nej je druhá, ktorá prečnieva ZO STOLA 1/4 a na nej je tretia, ktorá prečnieva 1/2 svojej dĺžky a berieme, že sú zarovnané a nie nejak na šikmo, ťažisko každej je v strede = sú rovnorodé, tak jednoducho si spravíš nákres (zistíš v podstate, že dĺžka nieje podstatná) a spočítaš (prvá má ťažisko v 1/3 od hrany stola dnu, druhá 1/4 od hrany dnu a tretia má ťažisko presne na hrane). Ak sú rovnako ťažké, tak spravíš priemer a máš to Takže v 7/24 by malo byť ťažisko podľa môjho výpočtu Opravte ma, ak sa mýlim
Nevieš, či to nie je vo vákuu v prostredí bez gravitácie, tým pádom nemajú dôvod spadnúť pretože spadnúť prakticky nemohli. Poprípade tá kniha, ktorá vyčnievala najviac, mohla mať váhu rozloženú nerovnomerne - kniha je hustejšia na stole. Okrem toho kniha, ktorá ma len 1/6 alebo 1/4 z dĺžky vonku nemajú šancu spadnúť ak nie sú rovnaké zmeny vo váhe ako uvedené vyššie. A tá, ktorá vytŕča 1/2 z dĺžky a má rovnomerne rozloženú váhu je v dokonalej rovnováhe čiže spadnúť môže len v prípade, že na tú knihu pôsobí iná sila.
@yukari No ono sa dá všetko možné na to vymyslieť, ale asi berieme prostredie na zemi a knihy sú rovnorodé, lebo ináč by počítanie príkladu nemalo zmysel
@13 suhlasim s tvojim vypoctom, az na tych 7/24... koniec koncov, otazka znela preco knihy nespadnu zo stola -> tazisko maju za hranicou maximalne na hranici stola. nicmene...ako si dostal tych 7/24? skusal som pochopit tvoj "priemer" tazisk, ale nejak mi to nesedi skus mi blizsie objasnit ten tvoj vypocet.
1/3+1/4=7/12 a vydel dvoma, aby si nemal súčet, ale ich priemer No teraz mi až doplo, že som nezapočítal vrchnú, takže asi delené 3 by malo byť, nie? Tak 7/36 potom mi to vychádza, ale už fakt nechápem, čo počítam
@19 no tak to znie uz ovela lepsie tych 7/36 vyslo aj mne, ale 7/24 som nevedel pochopit... tam by to vychadzalo nieco medzi 4-5 (skor ku 5)/24... ale aj tak si myslim, ze ten priemer mu ani netreba
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
nespadnu zo stola lebo 1. kniha vycieva 1/6 dalsia polozena na nej 1/2 a 3. na samom vrchu 1/4 vzhladom na okraj stola....
toto tvrdenie plati za predpokladu ze knihy leszia naskladane na sebe kedze v zadani sa nespomina inac...