@kikushenka - a už si niekedy videla, ako niekto zabil iného človeka?? Dúfam, že si vegetariánka, v živote si nemala v ústach mäso, nenosíš nič kožené, nepoužívaš žiadnu kozmetiku, nikdy si neužila žiaden liek... :p bože, uvažujte, skôr než niečo napíšete...
@malapohroma preco ? mame predpoklady na to jest ine zvierata, predator a obet. len sa zmenil "styl" boja. nasa zbran je rozum, oklameme zvierata, zdomestifikujeme ich, nakrmime a zabijeme.
osobne vsak rozdelujem zvierata na domestifikovane a divoke, tie divoke by som nikdy nelovil ( pre kly, kozuchy a pod ), len tie, ktore su v nasom jedalnicku od nepamati a ktore "umelo" rozmnozujeme a hyckame.
a vobec nechapem tu moznost, ze okrem hmyzu ? pice tak si bud nejaky animal-lover, alebo si to tu selektujes ako sa ti hodi, keby niet hmyzu, vela zvierat by sa nemalo cim zivit, a tie su tiez v retazci potrava pre ine zvierata.. a taktiez keby niet hmyzu tak niet chorob a ludia by nezomierali.
@salora@hluzar apropo ludia sa zabijaju aj pre horsie veci, ako kozuch a pod. len to je vase pokrytectvo, ze zvierata=ludia, ale potom vlastne zvierata!=ludia.
@salora budem to vulgarizovat : "hej ty, co kukas?" alebo "aj ja chcem mat take auto!" aj som vedel, ze ta veta bude "poburujuca", ale pisat sa mi nechcelo, prave som vstal.
@n0win0u - aj tebe dobré... síce si nevysvetlil, na čo som sa pýtal, ale to nevadí... mám pochopenie pre rannú agresivitu hneď po prebudení... a je mi to de facto jedno...
@salora a sakra, ospravedlnujem sa tebe aj @hluzar -ovi, este aj nick som si zmylil.. a aj spravu ( videl som jej koment + hluzarove "presne!" )... jej to malo byt smerovane, ze ci by testovala na sebe nieco alebo "radsej" na zvieratach..to ma byt to pokrytectvo, este raz sa ospravedlnujem, vidim, ze toto skore vstavanie mi nerobi dobre
@n0win0u poho cielom tejto diskusie bolo poukazat prave na to pokrytectvo....
Ja to tiez beriem tak, ze sme sucast potravinoveho retazca, len sme sa vdaka rozumu dostali na jeho vrchol. Moj osobny nazor je, ze vegetarianstvo s nejakeho presvedcenia je blbost, zvlast ak zapocitame aj spominane kozuchy, kabelky atd..... snad neexistuje clovek, ktory by z nasej nadvlady nad zvieratami minimalne raz za zivot nieco nevytazil.
Ale zas niektori su vegetariani proste preto, ze im maso nechuti.
@hluzar sto ludi-sto chuti, de gustibus non est disputandum..ale mas pravdu, vegetarianov este celkom chapem, docasne ako forma ocisty tela.. ale napriklad veganom nerozumiem uz vobec.. to sa mi zda ako popieranie sameho seba a svojho povodu..
Akoze... istu dobu som sa pokusala nezabit ziadne zviera a zit tibetskym heslom "Zi a nechaj zit", ale v lete pri vode som si to vsetko rozmyslela, ked ma tie svine male (komare dostipali, ze som bola takmer viac cervena, nez bezova.
Ak by som sa mal rozhodovat medzi zachranou ludskeho zivota, alebo zivota zvieracieho, tak si urcite vyberiem cloveka. Takze ano, clovek je viac ako zviera.
@salora predstav si, ze som videla ako niekto niekoho zabil. po nete koluju vseliake videa a jedine mi bolo z toho akurat zle.
mäso jem. s tym, ze uz niekto to zviera zabil uz nic neurobim. ono by to bolo ine, keby som bola vychovavana od malicka k vegetarianstvu-. takze nevidim dovod nejest mäso. doma ho nemavame casto, mama je vegetarianka. ale zase nejdem ho vyhodit, ked ho mame v skole na obed.
@metallurg Človek nie je viac ako zviera!!! To je úúúúplná blbosť! Prepáč, síce ťa nepoznám, ale podľa tvojho komentu je mi jasné, že si iba pokrytec! Zachrániš človeka len pre to, lebo čakáš, že ti potom za záchranu zaplatí alebo inak podporí... A toto si musí každý sám priznať! pche, že človek je viac ako zviera! hluposť!!!!!!!!!!!Zviera ti dá celé svoje srdce a má ťa rado, a ty jednoducho povieš, že si niečo viac?! Vieš, ide aj o to, aké máš srdce. A bohužiaľ, ty ho asi nemáš veľmi veľké! Fuj, takých ľudí ako si ty nenávidím.. a pochybujem, že takých ľudí ako si ty má niekto rád!Si len nenažranec, namyslený hlupák!!! To vidno na tvojich komentoch! Sa zobuď a spamätaj sa.
@livinka10 Som clovek, druh homo sapiens – tvor, ktory je najdokonalejsi zo vsetkych, ktory vyuziva ostatne tvory pre svoje blaho a stastie, tvor, ktory je panom tohto sveta. Teda ano myslim si, ze som viac nez nejaky pes, macka, kon, cokolvek. To vsak neznamena, ze zvieratami opovrhujem, alebo ich neznasam. To nie, prave naopak. Len si myslim, ze moj zivot, alebo zivot kohokolvek ineho (aj tvoj) ma vacsiu hodnotu, nez zivot nejakeho zvierata.
A nie, zle predpokladas, ak by som aj dopredu vedel, ze clovek, ktoreho zachranim, na ukor nejakeho zvierata, mi ani len nepodakuje, urobil by som to tak ci tak. Uz len z toho dovodu, ze mi je druhovo blizsi.
Ale, ked uz sme pri tom, dam ti otazku. Ak by si mala na vyber zachranit psa, alebo mravca, ako by si sa rozhodla? Pre psa, ze? Mravca by si nechala zomriet, ze? Hm, no v tom pripade by som ti mohol s prehladom adresovat prispevok, ktory si ty adresovala mne, len s vynimkou toho, ze vymenim slova "clovek" a "zviera" za slova "pes" a "mravec". Hm?
@metallurg Také otázky nemám rada, je to niečo také ako si vybrať medzi sestrou a bratom, alebo medzi jedným priateľom a druhým...Tiež sa nevieš rozhodnúť...ale ano, v tom to smere máš pravdu, zachránila by som psa.... ale možno sme my ľudia viac ako zviera- mame viac rozumu, síl, inteligencie...A to je dôvod na viac im pomáhať....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
ja viem som zla
osobne vsak rozdelujem zvierata na domestifikovane a divoke, tie divoke by som nikdy nelovil ( pre kly, kozuchy a pod ), len tie, ktore su v nasom jedalnicku od nepamati a ktore "umelo" rozmnozujeme a hyckame.
a vobec nechapem tu moznost, ze okrem hmyzu ? pice tak si bud nejaky animal-lover, alebo si to tu selektujes ako sa ti hodi, keby niet hmyzu, vela zvierat by sa nemalo cim zivit, a tie su tiez v retazci potrava pre ine zvierata.. a taktiez keby niet hmyzu tak niet chorob a ludia by nezomierali.
@salora @hluzar apropo ludia sa zabijaju aj pre horsie veci, ako kozuch a pod. len to je vase pokrytectvo, ze zvierata=ludia, ale potom vlastne zvierata!=ludia.
takze som zabudol vlastne, dobre rano
ale mozno je hmyz sucastou potravinoveho retazca, ale ja ho neznasam tak som si tu moznost nemohla odpustit a hlasovala som za nu
Ja to tiez beriem tak, ze sme sucast potravinoveho retazca, len sme sa vdaka rozumu dostali na jeho vrchol. Moj osobny nazor je, ze vegetarianstvo s nejakeho presvedcenia je blbost, zvlast ak zapocitame aj spominane kozuchy, kabelky atd..... snad neexistuje clovek, ktory by z nasej nadvlady nad zvieratami minimalne raz za zivot nieco nevytazil.
Ale zas niektori su vegetariani proste preto, ze im maso nechuti.
Čo však ale neznamena, že to môžeme zneuživat, ako to aj zneuživame...Spomína sa to aj v biblii, takže pre mňa ako *veriacu* nie je o čom.
Na druhej strane zase, svojho psa mám radšej ako 95 % ľudí čo poznám, takže je to v podstate individuálna záležitosť (srdca).
Nie tento postoj urcite pokrytecky nie je
mäso jem. s tym, ze uz niekto to zviera zabil uz nic neurobim. ono by to bolo ine, keby som bola vychovavana od malicka k vegetarianstvu-. takze nevidim dovod nejest mäso. doma ho nemavame casto, mama je vegetarianka. ale zase nejdem ho vyhodit, ked ho mame v skole na obed.
A nie, zle predpokladas, ak by som aj dopredu vedel, ze clovek, ktoreho zachranim, na ukor nejakeho zvierata, mi ani len nepodakuje, urobil by som to tak ci tak. Uz len z toho dovodu, ze mi je druhovo blizsi.
Ale, ked uz sme pri tom, dam ti otazku. Ak by si mala na vyber zachranit psa, alebo mravca, ako by si sa rozhodla? Pre psa, ze? Mravca by si nechala zomriet, ze? Hm, no v tom pripade by som ti mohol s prehladom adresovat prispevok, ktory si ty adresovala mne, len s vynimkou toho, ze vymenim slova "clovek" a "zviera" za slova "pes" a "mravec". Hm?