V čom vidíte, alebo skôr, čo podľa vás znamená keď niekto na niekoho povie, že je primitívny? Skúste, zaujíma ma čo všetko si človek s týmto slovom vybaví ...
keď sa tak nad tým zamyslím, za primitívneho by som označila človeka, ktorý je obmedzený na svoje vlastné názory, bez toho, aby ich vedel nejako logicky opodstatniť, neprijme alternatívy, nezváži možnosti od ostatných a mele si svoje .. samozrejme je toho viac, ale tento typ mi napadol ako prvý a ja na dlhé komenty nie som
ja by som za "primitívneho" asi označila človeka, ktorého názory a správanie je jednoduché a nekomplexné. napr. že jeho názory za ktorými si stojí, sú založené len na tom, čo počul doma alebo od kamaráta a nezakladajú sa napr. na štúdiu nejakých relevantných zdrojov. alebo človek, ktorý nepremýšľa nad dôsledkami svojho či iného jednania, pozerá sa na svet len z jednej strany (napr. ho nenapadne, že keď hodí do psa petardu tak to neznamená len že tá petarda vybuchne, ale že to môže ublížiť ja tomu psovi - reálny príklad, prosím pekne)...primitívneho človeka volám občas aj "jednoduchý". on nechce naschvál ublížiť alebo urobiť nejakú hovadinu, len proste nemá toľko informácii, kritického myslenia a logiky na to, aby sa správal rozumnejšie.
a) človek s obmedzeným, veľmi jednoduchým pohľadom na svet, ktorý životné situácie zanalyzuje iba skrz svoje videnie vecí, skrz svoj priezor a nedokáže ich vnímať v nejakom širšom kontexte
b) človek, ktorý koná bez toho, aby vedel odhadnúť dôsledky svojho konania
ešte by som podotkla, že veľakrát nie je podstatný faktor vzdelania, majetnosti, spoločenského statusu
ja netusim preco, ale za primitiva oznacujem v mojom ponimani cloveka - muza, ktory sa sprava zle k zenam, uraza ich, netoleruje, ponizuje, pripadne aj fyzicky ublizuje.
urcite je aj sirsia "definicia", ja osobne mam vsak takuto svoju.
nepovedala by som, poznám ľudí bez vzdelania (takého toho otitulovaného) čo pracujú celý život manuálne, ale zmýšľanie majú na inej úrovni - normálne rozhovory rozumné sa s nimi dajú viesť, sú otvorený iným názorom.
a poznám aj takých s titulom - ale proste primitívnych, zaslepených, akoby vytrhnutých z reality.
áno to vzdelanie to môže ovplyvniť, ale nie je to priama úmera ani pravidlo - teraz sa nechcem nikoho dotknúť tak to nebrať osobne - ale napr niekto môže byť super v IT, vyštudovať, zamestnať sa, zarábať super prachy, kúpiť si dom, auto - ale proste s klapkami na očiach, obmedzený ...
Pre mna 80-90% casu je slovak synonymum slova primitiv (idealne taky co bol najdalej vo svojom okresnom meste a o tom co sa deje mimo jeho komfortnej zony vie hovno). Takze vsetky tie najhorsie slovenske vlastnosti dokopy a viac to ani netreba rozoberat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
@thebad okej
@salkoo ... ... ... ehm ...
b) človek, ktorý koná bez toho, aby vedel odhadnúť dôsledky svojho konania
ešte by som podotkla, že veľakrát nie je podstatný faktor vzdelania, majetnosti, spoločenského statusu
urcite je aj sirsia "definicia", ja osobne mam vsak takuto svoju.
Cim samozrejme nenaznacujem, ze suhlasim s touto definiciou, pre mna toto slovo nema take negativne konotacie.
nepovedala by som, poznám ľudí bez vzdelania (takého toho otitulovaného) čo pracujú celý život manuálne, ale zmýšľanie majú na inej úrovni - normálne rozhovory rozumné sa s nimi dajú viesť, sú otvorený iným názorom.
a poznám aj takých s titulom - ale proste primitívnych, zaslepených, akoby vytrhnutých z reality.
áno to vzdelanie to môže ovplyvniť, ale nie je to priama úmera ani pravidlo - teraz sa nechcem nikoho dotknúť tak to nebrať osobne - ale napr niekto môže byť super v IT, vyštudovať, zamestnať sa, zarábať super prachy, kúpiť si dom, auto - ale proste s klapkami na očiach, obmedzený ...
mam podobny nazor na položenu otazku
velmi nesuhlasim, suhlasim s @pesadilla
Ešte keď sa niekto nedokáže objektívne pozrieť na vec