@teal@1 nak napriklad USA sa pasuje za strazcu mieru a demokracie vo svete. Ak Bidenove kroky viedli k opatovnemu rozmachu talibanu, tak to je potom mega fail, ktory nema obdobu
No veď aj nimi sú. To neznamená, že sú povinní sa starať za svoje peniaze o cudziu krajinu.
Taktiež, zanechali krajinu legitímnej vláde s velením nad ich vlastnou armádou, ktorá bola povinná krajinu brániť.
Taktiež, odchod z tej krajiny bol naplánovaný a začal za Trumpa. Za Bidena sa to len zavŕšilo.
Taktiež, USA nie je jedinou krajinou, ktorá tam mala nasadených vojakov. Jednalo sa o koalíciu, ktorej súčasťou bolo aj Slovensko. Má Čaputová teda tiež odstúpiť, kvôli situácii v Afganistane?
@teal@3 tvoje argumenty su validne, avsak "zanechat krajinu legitímnej vláde s velením nad ich vlastnou armádou, ktorá bola povinná krajinu brániť" pred nepriatelom nad ktorym nevyhrali ani rusi ani americania za desiatky rokov je take.. trosku alibisticke.. na druhej strane, afganska vlada armada je tiez asi dost fail...
Dalsia vec, to co sa planuje za trumpa nie je nikde vytesane do kamena ze sa za Bidena nemoze zmenit...
Mozme argumentovat kolko chceme, ale nic sa nezmeni na tom, ze realita ukazala, ze tieto kroky absolutne podhodnotili bezpecnostne rizika a niekto by mal za to niest zodpovednost
Tam nebolo vela iných rieseni zial podla mna teda velmi žiadne... Ak Afganska armáda naozaj nemala volu dalej bojovať, čo aj chápem. A naviac tych 20 rokov mohlo pomoct v tom, ze mozno uz teraz taliban nebude tak velmi radikalizovany :/ Zapad pre nich spravil v mojich očiach maximum. Ale nebolo to dobre doteraz a nebude ani odteraz, to je jasne. A neprijemne je aj, ze ďalšia obrovská vlna migracie môže este viac oslabit Európu...
Ale to je len môj pohlad, až tak sa v tom celom neorientujem.
Síce ich nevedeli poraziť, ale zároveň nebol dôvod predpokladať, že Afgánska armáda bude tak neefektívna a neschopná. Do úvahy treba brať aj fakt, že USA je už upadajúca veľmoc a ich globálny vplyv, dosah a zdroje nie sú tak rozsiahlé ako pred 20 rokmi, keď do krajiny nabehli. V súčasnosti musia čeliť interným ekonomickým a hospodárskym problémom, taktiež držať krok s Čínou, čiže potrebujú zdroje ktoré išli do Afganistanu presunúť do inej časti sveta, Pacifik atď... Verejná mienka po 20 rokoch je už tiež kompletne iná. Ako chceš vysvetliť občanom, že 20 rokov tlačíš ich dane do nezmyselnej vojny niekde v prdeli, a ešte ďalších 20 budeš, pretože nie si schopný poraziť jaskyniarov z hôr?
Si nemyslim, ze by USA bolo povinne za svoje peniaze to tam drzat pohromade. Ked za 20 rokov nedoslo k takej zmene, ze ta krajina je stabilna, tak neviem, to by potrebovali snad storocie, aby to tam udrzali.
presne ale fakt, ved ja to aj tak nezmenim. Ale tak teraz mi tých afgancov je fakt ľúto, doteraz mi tých ostatných imigrantov ľúto neprišlo jak sa chudáci lepili na to lietadlo, tak bolo vidno ze v zúfalstve keď im ide o život už robia všetko ja si myslim,ze teraz sa môže Amerika ukázať a pomôcť im.
@patrixo@4 Rusi ani Americká koalícia tam nedosiali čo chceli preto lebo nikdy nedokázali efektívne ovládať viac ako pár väčších miest a cesty medzi nimi. Ale to nebolo tým že by Mudžahedíni boli nejak super bojovníci ... ale mali podporu obyvateľstva na vidieku. To že miestna armáda veľa nevydrží sa dalo čakať, ale že sa zosype tak rýchlo som naozaj nečakal. Zrejme im ten Taliban až tak veľmi nevadí...
Mna nezaujima kokot dochodca chodca stary americky co vystriedal kokota dochodcu stareho americkeho pacilo by sa mi ak by nikde ziadne vojska nechodili a boli by len doma kde by pomahali pri prirodnych katastrofach a davali by pozor ci ich niekto nejde napadnut
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Taktiež, zanechali krajinu legitímnej vláde s velením nad ich vlastnou armádou, ktorá bola povinná krajinu brániť.
Taktiež, odchod z tej krajiny bol naplánovaný a začal za Trumpa. Za Bidena sa to len zavŕšilo.
Taktiež, USA nie je jedinou krajinou, ktorá tam mala nasadených vojakov. Jednalo sa o koalíciu, ktorej súčasťou bolo aj Slovensko. Má Čaputová teda tiež odstúpiť, kvôli situácii v Afganistane?
Dalsia vec, to co sa planuje za trumpa nie je nikde vytesane do kamena ze sa za Bidena nemoze zmenit...
Mozme argumentovat kolko chceme, ale nic sa nezmeni na tom, ze realita ukazala, ze tieto kroky absolutne podhodnotili bezpecnostne rizika a niekto by mal za to niest zodpovednost
Ale to je len môj pohlad, až tak sa v tom celom neorientujem.