Myslíte si, že by sa mali zrušiť hranice štátov? A ľudia by sa slobodne mohli rozhodnúť, kde chcú žiť? Napr. @rayennn by sa presťahoval do Ruska, niekto iný do Ameriky, niekto do Ázie... Každý by tak mohol bývať tam kde by sa mu najviac páčilo. Štáty by s
zrusit hranice rozhodne nie... mozno by som bol vdacnejsi, keby tie krajiny, o ktore maju ludia zaujem, boli zhovievavejsie k ludom zo zahranicia, ktori to v tej krajine myslia aj trosku vaznejsie a nechcu len odrbat ich socialne benefity..
- priklad c. 1 - keby sa zrusia hranice a bol by absolutne volny pohyb a moznost ostat kde chces, ako by v priebehu napr. 5 rokov, vyzerala ekonomika a zivotna uroven Svajciarska? nemyslim si, ze rovnako ako teraz... tym padom by ta vysnivana krajina uz nebola az tak vysnivanou...
- priklad c.2 - ak niekoho fascinuje priroda a skusil by krajinu s nejakou dzunglou, pralesom, whatever, ako by tie oblasti vyzerali po 5 rokoch?
Nemyslím si, že by to bolo dobré. Prekážkou by bol napríklad fakt, že rôzni zločinci by sa mohli niekde zašiť na druhom konci sveta a nikto by ani nevedel, že odcestoval. Taktiež by sa v prípade otvorenia hraníc Neskutočne veľké množstvo ľudí bez hanby presunulo do tých najbohatších štátov aj napriek tomu, že i nemajú právo užívať bohatstvo toho štátu, nakoľko ho tam nevybudovali. A je toho viac.
NWO ovládne celý svet už čoskoro, nebude už treba žiadnych hraníc, nastrieľajú nám čípy (ja si ho samozrejme nedám, radšej zdochnem od hladu a smädu) a budu vedieť aj o koľkej si si prdol a išiel na hajzel...
ľudia budu mať naprosto slobodu ako opice v ZOO...
našťastie to bude trvať veľmi krátko, najskvôr 3. svetová vojna potom svet bez hraníc...
@semhamforas prečo sú všetci tak negativistickí? v stredoveku drotári chodili po európe za prácou, amerika a austrália majú svoj úspech založený na prisťahovalcoch, ktorí sa tam snažili niečo dobré vytvoriť.
samozrejme, každý by musel v tej krajine pracovať a platiť dane, a výhody (sociálne a iné) by získal napr. po odpracovaní x rokov.
podľa mňa by to umožnilo vytvoriť nekonečne pestrý svet plný nápadov
Ale bolo by to potreba aj nejako ukotviť. Viem si predstaviť napr. tak ako rôzni geopolitici v min. storočí niečo ako svetovú federáciu, na ktorú by sa postupne nabalovali všetky štáty - samozrejme s decentralizovanou mocou. Odbúrali by sa tým napr. vojny, ľudia by sa k sebe navzájom viac priblížili - ale muselo by to byť postavené skôr na komunitárnom ako na atomistickom základe. Hranice len utvrdzujú v nenávisti a hľadaní odlišností - separovaní sa. Taká prirodzená bariéra by bol samozrejme jazyk - bola by potrebné svetové hospodárske / menové a politické integrácie - a možno aj niečo na spôsob esperanta (každopádne nejako takto by o niekoľko desaťročí mohla vyzerať EU v prípade hlbších integrácií).
je to v dnešnej dobe nereálne podľa mňa, akurát jednotlivé štáty si môžu svoje územia rozširovať dajme tomu, ale o zrušenie hraníc nejde, jediné čo sa ruší je hraničná kontrola
@tomas toto čo tvrdíš je len ideál, ktorý by v praxi dopadol veľmi zle. Fungovalo by to, ak odmyslíme ľudskú stránku človeka (napríklad kultúra, etika, naboženstvo...) a vyťažili by z toho najmä primitívne kultúry, ktoré by tým pádom zničili tie vyspelé.
S tou Amerikou a Austráliou to bolo o tom, že tam bol obrovský životný priestor a veľmoci potrebovali nové zdroje... to by som neporovnával.
Vieš, takýchto pekných idealistických myšlienok je veľa a realizácia priniesla veľmi veľa zla....
@midnight
1. Povedal by som, že čínske štvrte sú práve preto čínske lebo, tí ľudia pochádzajú z Číny (toho nezmyslu s hranicami...) , ak by sa tie korene oslabili, tak by sa kultúry rozpustili oveľa skôr.
2. Proti gustu žiaden dišputát :-S, každému vyhovuje niečo iné...
@mofowo
nie že by som bol sociológ, ale z toho čo viem mám pocit že pointa tých štvrtí, a mentalita v nich, nie je o tom že "zachovajme si že sme z číny", ale v tom že "zachovajme si svoju kultúru nech sme kdekoľvek".
a ich kultúra nie je informácia "sme z číny", ich kultúra je ich mytológia, morálka, spoločenské zvyky, druhy umenia a to čo sa považuje za cieľ/pointu umenia samotného, a podobne.
neexistuje podľa mňa dôvod prečo by takýto systém mal alebo potreboval byť onálepkovaný nejakým geografickým názvom, okrem toho že vznikol v danej oblasti. samozrejme že niečo emergentné nazvem podľa toho kde/z čoho to vzniklo, ale tam drvivá väčšina relevancie končí.
(@puco90@23 "a vyťažili by z toho najmä primitívne kultúry, ktoré by tým pádom zničili tie vyspelé."
what? napríklad pygmejské kmene by ovládli afriku a postupne aj európu? či čo?
)
(@puco90 len upozorňujem na štandardný význam slova "primitívne" v tejto súvislosti, bez ohľadu na to či s ním súhlasím alebo nie. ak si myslel niečo iné, nazvi to tak aby bolo jasné čo si myslel)
@midnight štandardný....ja som uviedol praktický význam....
Keď je vojna, je problém s utečencami, teraz si predstav, že z nejakej povedzme Nigérie, ČADU, alebo z Líbye by sa sem nahrnuli ľudia, lebo nie sú hranice....strašná predstava, dokonca hororová predstava...
Žiadne rešpektovanie názorov, ženy=odpad,sobáše malých detí...
"Každý by tak mohol bývať tam kde by sa mu najviac páčilo. Štáty by si tým pádom konkurovali, a snažili sa, aby sa ľudia mali u nich lepšie (aby neodchádzali, ale prichádzali),"
wtf ved toto plati aj dnes... nechapem vobec o com tu vypravas. a jake staty by si konkurovali, keby neboli hranice?
@mofowo myslíš, že by sa stratili kultúrne rozdiely? máš pocit, že celá EÚ je rovnaká?
lebo reálne už dnes môžeme odísť žiť do Francúzska, Talianska, Grécka, Rumunska, Švédska, Nemecka, Maďarska... máš pocit, že tie kultúry sú vďama tomu rovnaké?
Podľa mňa každá európska krajina má svoju identitu, a pritom v rámci EÚ sú hranice minimalizované... Ja len chcem, aby to bolo globálne
Povedzme že celý svet bude ako 1 štát. Čo dosiahneš ? Akurát to, že nebudú hranice a ľudia sa budú tĺcť aj tak
Nejaký šialenec si zmyslí, že na základe tejto a tejto knihy je potrebné, aby ženy boli zahalené, kto to nebude rešpektovať=smrť. A teraz si predstav, že to bude tvoj sused na bývalom Slovensku. Ak by Slovensko bolo, tak by zostal v Afrike....
Čo sa zmení ? Akurát to, že primitívi sa rozlezú po svete. A môžem ti to aj dokázať, pretože čím chudobnejšia krajina, tým viac ľudí, ktorí chcú z daného územia utiecť (samozrejme aj Slovensko je na tom zle, ale zasa nie až tak, že by tu bola občianska vojna, alebo že by sme nemali čo jesť) a väčšina z týchto ľudí sú na nižšom stupni civilizačného vývoja. Pohltia vyspelú časť sveta a hotovo...a teraz nenarážam že my bieli, ale proste vyspelú časť sveta, bez ohľadu na etnicitu, rasu, alebo jazyk...
Ja ťa chápem o čo ti ide a ako myšlienka je to pekná. Ale je to až príliš pekné na človeka. Na človeka pôsobí viac faktorov a ty neberieš všetky do úvahy.
Pretože predpokladám, že hore vymenovaného suseda by si nechcel.
@trash presne tak ako dnes v rámci EÚ (kde sú otvorené hranice) pobehujú hordy španielskych kočovníkov, grékov, rumunov a vikingov z dánska, ktorý rabujú a vraždia chudákov Slovákov ?
@tomas no v ramci EU to asi nehrozi. otazne je co/ci by to ale nehrozilo zo strany inych krajin....pekna idealisticka myslienka. ale mimo realitu si myslim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
- priklad c. 1 - keby sa zrusia hranice a bol by absolutne volny pohyb a moznost ostat kde chces, ako by v priebehu napr. 5 rokov, vyzerala ekonomika a zivotna uroven Svajciarska? nemyslim si, ze rovnako ako teraz... tym padom by ta vysnivana krajina uz nebola az tak vysnivanou...
- priklad c.2 - ak niekoho fascinuje priroda a skusil by krajinu s nejakou dzunglou, pralesom, whatever, ako by tie oblasti vyzerali po 5 rokoch?
ľudia budu mať naprosto slobodu ako opice v ZOO...
našťastie to bude trvať veľmi krátko, najskvôr 3. svetová vojna potom svet bez hraníc...
Ďalej únosy detí, prevoz potencionálne nevyhovujúcich potravín atď atď.
samozrejme, každý by musel v tej krajine pracovať a platiť dane, a výhody (sociálne a iné) by získal napr. po odpracovaní x rokov.
podľa mňa by to umožnilo vytvoriť nekonečne pestrý svet plný nápadov
Problém je ale v tom, že by sa tým zmazali kultúrne rozdiely, takže by to všade vlastne bolo rovnaké / skoro rovnaké.
"Problém je ale v tom, že by sa tým zmazali kultúrne rozdiely, takže by to všade vlastne bolo rovnaké / skoro rovnaké."
1. čínske štvrte kdekoľvek na svete - nie každá kultúra je taká riedka ako naša, že sa hocikde ochotne rozpustí.
2. aj keby, nevidím v tom problém, vznikol by jedna kultúra ktorá by bola mixom všetkých, to mi príde ako zaujímavé prostredie.
S tou Amerikou a Austráliou to bolo o tom, že tam bol obrovský životný priestor a veľmoci potrebovali nové zdroje... to by som neporovnával.
Vieš, takýchto pekných idealistických myšlienok je veľa a realizácia priniesla veľmi veľa zla....
1. Povedal by som, že čínske štvrte sú práve preto čínske lebo, tí ľudia pochádzajú z Číny (toho nezmyslu s hranicami...) , ak by sa tie korene oslabili, tak by sa kultúry rozpustili oveľa skôr.
2. Proti gustu žiaden dišputát :-S, každému vyhovuje niečo iné...
nie že by som bol sociológ, ale z toho čo viem mám pocit že pointa tých štvrtí, a mentalita v nich, nie je o tom že "zachovajme si že sme z číny", ale v tom že "zachovajme si svoju kultúru nech sme kdekoľvek".
a ich kultúra nie je informácia "sme z číny", ich kultúra je ich mytológia, morálka, spoločenské zvyky, druhy umenia a to čo sa považuje za cieľ/pointu umenia samotného, a podobne.
neexistuje podľa mňa dôvod prečo by takýto systém mal alebo potreboval byť onálepkovaný nejakým geografickým názvom, okrem toho že vznikol v danej oblasti. samozrejme že niečo emergentné nazvem podľa toho kde/z čoho to vzniklo, ale tam drvivá väčšina relevancie končí.
(@puco90 @23 "a vyťažili by z toho najmä primitívne kultúry, ktoré by tým pádom zničili tie vyspelé."
what? napríklad pygmejské kmene by ovládli afriku a postupne aj európu? či čo?
)
Keď je vojna, je problém s utečencami, teraz si predstav, že z nejakej povedzme Nigérie, ČADU, alebo z Líbye by sa sem nahrnuli ľudia, lebo nie sú hranice....strašná predstava, dokonca hororová predstava...
Žiadne rešpektovanie názorov, ženy=odpad,sobáše malých detí...
"Každý by tak mohol bývať tam kde by sa mu najviac páčilo. Štáty by si tým pádom konkurovali, a snažili sa, aby sa ľudia mali u nich lepšie (aby neodchádzali, ale prichádzali),"
wtf ved toto plati aj dnes... nechapem vobec o com tu vypravas. a jake staty by si konkurovali, keby neboli hranice?
lebo reálne už dnes môžeme odísť žiť do Francúzska, Talianska, Grécka, Rumunska, Švédska, Nemecka, Maďarska... máš pocit, že tie kultúry sú vďama tomu rovnaké?
Podľa mňa každá európska krajina má svoju identitu, a pritom v rámci EÚ sú hranice minimalizované... Ja len chcem, aby to bolo globálne
Povedzme že celý svet bude ako 1 štát. Čo dosiahneš ? Akurát to, že nebudú hranice a ľudia sa budú tĺcť aj tak
Nejaký šialenec si zmyslí, že na základe tejto a tejto knihy je potrebné, aby ženy boli zahalené, kto to nebude rešpektovať=smrť. A teraz si predstav, že to bude tvoj sused na bývalom Slovensku. Ak by Slovensko bolo, tak by zostal v Afrike....
Čo sa zmení ? Akurát to, že primitívi sa rozlezú po svete. A môžem ti to aj dokázať, pretože čím chudobnejšia krajina, tým viac ľudí, ktorí chcú z daného územia utiecť (samozrejme aj Slovensko je na tom zle, ale zasa nie až tak, že by tu bola občianska vojna, alebo že by sme nemali čo jesť) a väčšina z týchto ľudí sú na nižšom stupni civilizačného vývoja. Pohltia vyspelú časť sveta a hotovo...a teraz nenarážam že my bieli, ale proste vyspelú časť sveta, bez ohľadu na etnicitu, rasu, alebo jazyk...
Ja ťa chápem o čo ti ide a ako myšlienka je to pekná. Ale je to až príliš pekné na človeka. Na človeka pôsobí viac faktorov a ty neberieš všetky do úvahy.
Pretože predpokladám, že hore vymenovaného suseda by si nechcel.