@matus123@17 sexualna vychova nie je to, ze ti starsi kamarat povie "ked sa trtkaju dvaja, tak potom zena otehotnie" a potom sa na tom smejes s rovesnikmi. Nemyslim, ze 11-12 rocne deti (siestaci - prvy rocnik druheho stupna) to uz vsetko vedia.
rozpravat o sexe primeranym sposobom a podat mnozstvo informacii o sexe primerane veku (to mnozstvo je pre deti do 10 rokov nizke, lebo ich to az tak strasne nezaujima) zvladnu aj rodicia, takze na prvom stupni je podla mna sexualna vychova zbytocna, uz len zdrzovat deti v skole dlhsie kvoli tomu, by bolo okradanie ich o detstvo
a je mi luto, ze uz tie dalsie a podrobnejsie informacie, ktore uz zaujimaju aj starsie deti, rodicia casto nevedia detom poskytnut a chcu presuvat zodpovednost za to na skoly.
@pubertslatinocelny myslim ze dost vela deti 6 rocniku vie ze sa rozmnozuju dve osoby semenom a ano je to blbost lebo aky rodic chce aby jeho 10 rocny syn alebo dcera budu spominat ze ja mam vaginu a ja mam peniis a ja mam semeno rozhodne je to blbost ale ked ma clovek 13 rokov boze ved na to dojde aj sam ja som na to prisiel sam tak co ?
@pubertslatinocelny hej , ked sa chcu vzdelavat tak nech idu za kamosmi starsimy von a oni kecaju len o tom ja som sa to podobne naucil ziadne ze v skole snazili sa v 4 rocniku na zakladke ale bolo to trapne jak sa nam snazila vysvetlit o co ide myslim ze je to moc skoro
@matus123 nejak si nerozumieme ja take "vzdelavanie" pri kamosoch vobec neschvalujem, lebo sice sa dozvies co-to, ale je to jednak podane hlupym a casto vulgarnym sposobom, informacie su skreslene a nedostatocne a nemyslim, ze nejaky kamos do tych chlipnych reci, s ktorymi ohuruje mladsich, do toho zahrnie nejaku snahu o vedenie k zodpovednemu konaniu ohladne sexu.
@pubertslatinocelny samozrejme viem co chces povedat len hovorimsvoj nazor ,no pozri sa nemalo by to byt povinne pretoze niektore deti ako aj ja kedisy som s tym nemal nejaky vztah a ani som nechcel ,takze mi to nakoniec vysvetlili ale moc som z toho nepochopil z dovodu ze to bolo take : hutli tutli a narodi sa dietatko
ano mali.. no obsahom týchto hodín nebýva antikoncepcia ani veci čo nápadnú nás.. násť-ročných ani viac-ročných.. ale napríklad aby vedeli že nikto nemá právo sa ich dotýkať ak to im príjemné nie je, že nejaké základné informácie o rodine a vzťahoch.. myslím že na prvom stupni sa to volá nejako RODINNA VYCHOVA.. ale určite by som tieto informácie nevylučovala..
@stevo to píše ten praví ...podla mňa tiež niee ja som nevedel do 6-teho ročníka ani nevedel čo to je sex tie deti čo by sa to učili v prvom ročníku tak by to aj isto skúšali "malé deti sú také" ....heee
áno určite aby boli oboznámený s tým čo je pre život prirodzené ale na druhej strane si pamatam ked osm ja poprichadzal na detaily tak som sa v prvej chvili aj zlakol
@normalkomar nám hovorila jedna vyučujúca že keď pracovala na prvom stupni a mali tuším druháčikov a že im išli vysvetliť, že deti nenosia bociany.. podaktoré už vcelku vedeli čo a ako no iné sa od strachu poschovávali pod stoly a podobobne.. chúdence
nám púšťali nejaké filmy, keď sme mali asi...13? niekedy vtedy, keď začína puberta a prišlo mi to dostatočné. ani špeciálny predmet na to netreba, stačí si vymedziť čas z etiky, na ktorej sa bežne aj tak nič nerobí a máme. inak mi skôr príde ako starosť rodiča, aby dieťaťu povedal pár základných faktov, prečo to už 6-10 ročné deti má škola podrobne učiť?
Áno, hoci potom by 30% birdzákov nemohlo tvrdiť, že do dvadsiatich sa hrali s autíčkami/bábikami/zvieratkami a až ku vodičáku im priložili písomné upovedomenie o existencii druhého pohlavia a svätenú vodu na vymytie očí po jeho prečítaní.
ja som Deviatak, a sexuológiu na škole vôbec nemáme ... ale podla mna by to malo byť od druhého stupna (5-9) aspon 1 hodina do tyzdna, proste to k zivotu patrý, tak decká o tom potrebuju vediet ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
rozpravat o sexe primeranym sposobom a podat mnozstvo informacii o sexe primerane veku (to mnozstvo je pre deti do 10 rokov nizke, lebo ich to az tak strasne nezaujima) zvladnu aj rodicia, takze na prvom stupni je podla mna sexualna vychova zbytocna, uz len zdrzovat deti v skole dlhsie kvoli tomu, by bolo okradanie ich o detstvo
a je mi luto, ze uz tie dalsie a podrobnejsie informacie, ktore uz zaujimaju aj starsie deti, rodicia casto nevedia detom poskytnut a chcu presuvat zodpovednost za to na skoly.
teda PÁN UČITEĽ