asi skôr nie ako áno. nemusí zas byť otvorené všetko, ale pre mňa nemá nedela nejakú posvätnú hodnotu, aby som vtedy nechodila nakupovať. idem vtedy, kedy mám čas keď tam niekto nechce chodiť v nedeľu, nech tam nelezie, nie?
omg ? a keed nieco ludia potrebuju surne kupit v nedelu jak to maju asi zohnat? ja si skor myslim ze v nedelu su malo otvorene obchody a mohli by byt viac...
@nietzsche z akého dôvodu nad tým uvažujú? príde mi to tak trochu ako diktovanie toho, kedy môžu a kedy nie podnikať. nie je to hlúposť? pokiaľ si vie podnikateľ odchytiť ľudské potreby a je si vedomý toho, že v nedeľu môže ktokoľvek čokoľvek potrebovať, tak prečo by mu to nemohol ponúknuť?
už je to o dopyte a ponuke, nie o tradíciách a "prišla nečakaná návšteva, ale keďže je nedeľa nemám jej čo ponúknuť, lebo som nečakanú návštevu mala aj včera." čo sa mi dosť podobá na "prišla som sa neskoro postaviť do fronty na mandarínky, tak mi nič neostalo."
@nietzsche pokiaľ nad tým uvažuješ z hľadiska, že dnešná bežná rodina spoločne svoj voľný čas trávi v hypermarketoch namiesto toho, aby chodili do prírody, na návštevu či na kúpalisko... tak to sa nedeľňajším zavretím obchodov rozhodne nevyrieši. okrem toho niektoré rodiny naozaj môžu robiť veľký rodinný nákup až v nedeľu a predstav si, že majú napríklad dve malé decká, ktoré musia zobrať so sebou, aby neostali doma. znemožníš im túto možnosť alebo čo?
jedinym dovodom pre ano je pracovna sila v tom obchode, ze pracuje aj v nedelu. ale mat otvorene aj v nedelu je hadam dobrovolne, nie? kto nechce pracovat v nedelu, zavrie.
mali by byť zatvorené , a tí čo chcú ísť nakupovať nech tam idú v nedeľu robiť, človek by si mal aspoň v jeden deň odpočinúť a nie ho stráviť ho nákupmi, veľa rokov to tak fungovalo ( aj funguje v niektorých ZÁPADOeurópskych štátoch) a nikomu sa nič nestalo
podľa mňa nie.prečo by v nedeľu nemohli byť otvorené obchody? v nedeľu má veľa ľudí po celom týždni konečne čas a preto si nakúpia čo potrebujú práve v nedeľu.
a ja tak isto nevidím rozdiel medzi nedeľou a sobotou,oba dni sú pre mňa víkend a nevidím dôvod,prečo by som mala trčať doma,ak si niečo potrebujem,alebo chcem kúpiť.
@nietzsche to len nejaky inteligent vo vlade, to prva vec a nie zakaz predaja ale PRACE... co je podla mna chore... a vynimku by mali ludia v telkach a radiach a novinach, proste media a v niektorych restauraciach a hoteloch... ale to je podla mna blbost
mali by byt otvorene vtedy, ked nejaky ten ich manazer rozhodne, ze bude otvorene. Za nejake kontrolovanie zo strany robertka by ho mali zavret za potlacanie nejakeho prava na slobodne podnikanie (Ale ja vravim, ze toto neni demokracia a uz sa len mozme tesit na elektricke ploty za dedinou).
Ze ludia/rodiny travia svoj volny cas v obchodoch... Tak preboha je to snad ich volba, ze kde sa rozhodnu travit svoj cas! Nemal by robertko uzakonit, ze rodina musi byt cez vikend "v prirode" (citaj napr. medzi kopami plastovych flasiek v lese), lebo inac pojdu seci do basy? A za nahlasanie rodiny, ktora bola cez vikend doma budu nejake vyhody a tak budeme kazdy nahlasovat susedov... Super... (Ale ja vravim, ze toto neni demokracia a uz sa len mozme tesit na elektricke ploty za dedinou)
Napriek všetkému, možno nebude hádzať každý kontroverzný zákon, ktorý má ísť na pretras do parlamentu v zlom svetle na rub Ficovi ako potláčanie demokracie ...
Som čítal, že to navrhuje falošný profesor Rydlo, takže či sa to schváli, to neviem.
Podľa môjho názoru by však mali byť, keď už nie zavreté, tak aspoň obmedzené otváracie hodiny, tak ako to je pre Vianocami či Veľkou nocou. Inak obmedzený pracovný čas v nedeľu majú aj niektorých krajinách Európskej únie.
tu to niekto asi nechápe o čo tu ide,,,nie o to ,či sa niekomu chce alebo nechce chodiť v nedeľu do obchodu ani o to či ide o dodržiavanie kresťanských sviatkov a bla bla,,,,,ale ide o to že v tých obchodoch pracujú tiež len ľudia ,ktorý chcú mať voľno aj v nedeľu a chcú sa venovať napríklad rodine ,alebo si niekde len tak zájsť ,alebo sa venovať svojím koníčkom,,,,,pretože tí ľudia sú doma cca jednu nedeľu do mesiaca a keď pracujú od 5-tej hodiny ráno aby bolo o 6-tej všetko povykladané v policiach aby ste si Vy zákazníci mohli kúpiť čerstvý chlieb a mlieko hneď keď sa otvorí obchod ,,,,,Tí ľudia myslím majú nárok na normálny život ,,,,,vieš sa vžiť do tej situácie, keby si na štedrý deň alebo na Silvestra chcela niekde vypadnúť s kámošmi na chatu alebo na lyžovačku a Ty im povieš SORY ale ja nemôžem pretože musím ísť do práce ,,,,,je to smutné,že to väčšina ľudí nevidí s tejto stránky a pritom mám svoju prácu rada ,,,jeden deň v týždni by nikoho nezabil,,,,jasné iné je keď sú služby v lekárńach a na pohotovostiach tam sa vždy striedajú iné lekárne a iní lekári ale v potravinách to nejde,,,tak prečo by sme tie nedele alebo sviatky nemohli byť ako iný ľudia,,,,,?
@kvet5551 ja mam pracu, kedy som robila na stedry den, na silvestra, aj na novy rok. A plne si uvedomujem, ze keby nerobim vikendy, mam menej hodin, a tym padom aj menej penazi.
Tiez mam frajera a kamaratov, ktori cez vikendy nerobia a frflu, ze nikdy nemam cas a nemozem ist von alebo len tak vybehnut niekam, ale ked som nastupovala do tej roboty a chcela som tu pracu, tak som si musela uvedomit, ze sa, bohuzial, budu robit aj vikendy.
Skor si myslim, ze je trochu divne presviedcat zakaznikov (vdaka ktorym obchod zaraba, a z toho si platena), ze je predsa nedela, a ty si chces odpocinut
V dobe pomerne voľného trhu záleží predsa na každom, ktorý deň robiť bude, alebo nie.
Ak sú ľudia, čo sú ochotní pracovať aj v nedeľu, tak nech pracujú. Argument, že oni nemajú na výber je o hovne. Majú. Sú ľudia, čo to robia, lebo potrebujú peniaze. Sú študenti, ktorí iné dni ani nemôžu. Ak by ste zavreli obchody v nedeľu, tak prídu o polovicu peňazí.
@kvet5551 A ďalej. Hlúpy argument, že sú to ľudia a majú ísť domov. Ano, predavačky majú byť doma. A čo krčmárky? Zavrieme krčmy na celú nedeľu? A čo sestričky, doktorky, opatrovateľky? Budú v nedeľu zavreté nemocnice a pacientov pošleme domov? Zamkne opatrovateľka v sobotu večer domov dôchodcov a nechá ich tam do pondelka do rána? Vypneme na nedeľu vodu a elektriku, aby pracovníci vodární a elektrární mohli ísť domov? Prerušíme výrobu v továrniach? Nebude fungovať hromadná doprava? Ľudia, drbe Vám???
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
a úplne súhlasím s @grietusha
už je to o dopyte a ponuke, nie o tradíciách a "prišla nečakaná návšteva, ale keďže je nedeľa nemám jej čo ponúknuť, lebo som nečakanú návštevu mala aj včera." čo sa mi dosť podobá na "prišla som sa neskoro postaviť do fronty na mandarínky, tak mi nič neostalo."
jedinym dovodom pre ano je pracovna sila v tom obchode, ze pracuje aj v nedelu. ale mat otvorene aj v nedelu je hadam dobrovolne, nie? kto nechce pracovat v nedelu, zavrie.
kto nechce v nedelu nakupovat, nejde do obchodu!
a ja tak isto nevidím rozdiel medzi nedeľou a sobotou,oba dni sú pre mňa víkend a nevidím dôvod,prečo by som mala trčať doma,ak si niečo potrebujem,alebo chcem kúpiť.
Ze ludia/rodiny travia svoj volny cas v obchodoch... Tak preboha je to snad ich volba, ze kde sa rozhodnu travit svoj cas! Nemal by robertko uzakonit, ze rodina musi byt cez vikend "v prirode" (citaj napr. medzi kopami plastovych flasiek v lese), lebo inac pojdu seci do basy? A za nahlasanie rodiny, ktora bola cez vikend doma budu nejake vyhody a tak budeme kazdy nahlasovat susedov... Super... (Ale ja vravim, ze toto neni demokracia a uz sa len mozme tesit na elektricke ploty za dedinou)
Napriek všetkému, možno nebude hádzať každý kontroverzný zákon, ktorý má ísť na pretras do parlamentu v zlom svetle na rub Ficovi ako potláčanie demokracie ...
S kľudom
Podľa môjho názoru by však mali byť, keď už nie zavreté, tak aspoň obmedzené otváracie hodiny, tak ako to je pre Vianocami či Veľkou nocou. Inak obmedzený pracovný čas v nedeľu majú aj niektorých krajinách Európskej únie.
Tiez mam frajera a kamaratov, ktori cez vikendy nerobia a frflu, ze nikdy nemam cas a nemozem ist von alebo len tak vybehnut niekam, ale ked som nastupovala do tej roboty a chcela som tu pracu, tak som si musela uvedomit, ze sa, bohuzial, budu robit aj vikendy.
Skor si myslim, ze je trochu divne presviedcat zakaznikov (vdaka ktorym obchod zaraba, a z toho si platena), ze je predsa nedela, a ty si chces odpocinut
Ak sú ľudia, čo sú ochotní pracovať aj v nedeľu, tak nech pracujú. Argument, že oni nemajú na výber je o hovne. Majú. Sú ľudia, čo to robia, lebo potrebujú peniaze. Sú študenti, ktorí iné dni ani nemôžu. Ak by ste zavreli obchody v nedeľu, tak prídu o polovicu peňazí.
@kvet5551 A ďalej. Hlúpy argument, že sú to ľudia a majú ísť domov. Ano, predavačky majú byť doma. A čo krčmárky? Zavrieme krčmy na celú nedeľu? A čo sestričky, doktorky, opatrovateľky? Budú v nedeľu zavreté nemocnice a pacientov pošleme domov? Zamkne opatrovateľka v sobotu večer domov dôchodcov a nechá ich tam do pondelka do rána? Vypneme na nedeľu vodu a elektriku, aby pracovníci vodární a elektrární mohli ísť domov? Prerušíme výrobu v továrniach? Nebude fungovať hromadná doprava? Ľudia, drbe Vám???