podla mna nemalo.. ved, no, priznajme si, pijeme my az od osemnastich?? aj keby bol alkohol od 25, tak aj tak by sa pili uz od.. ja neviem, patnastich..
Pivo a vino od 18tich, tvrdy chlast od 21... to by bolo podla mna idealne.. a samozrejme tvrde postihy (prvykrat vysoka pokuta, druhykrat basa) pre predajcov, ktori predavaj chlast aj tym co by nemali...
Tiez som slopal ako mlady a teraz vidim, ze to bola picovina.. Esteze som s tym pred par rokmi sekol a teraz pijem uz len pivo a cervene vino
zmysel to urcite nema, pretoze mladez si cestu k alkoholu najde vzdy, na to je dost vynaliezava.. keby si tak chceli nechavat ten potencial na nejake zmysluplnejsie veci a nie len na to, ako si co najviac pozabijat mozgove bunky...
@alpanu ale ak by sme sa narodili v dobe kde je alkohol od 21 . tak by k tomu každý pristupoval inak.. zase kto sa bude baviť s 13 keď má 21?.. menej ľudí..ale to je celé diskutabilné..
čo by sa na tom zmenilo...nič...aj tak by sa dalej pilo ved predsa alkohol je povolený od 18 a vidíme to všade ako to je...že už aj v 14-15 veselo piju alkohol ako keby to bola voda
urcite nie mne sa celkom pozdava holandsky system ze od 15 pivo a vino a od 18 potom tvrde a ostatne. lebo sa vzdy pilo a pit bude takzeje to nezmysel...nikdy som nezazila ze by sa nepilo lebo by sme sa k nicomu nevdeli dostat vzdy sa da
@pukynka_15 ja o tom velmi dobre viem len je to odpor ked idu 13stky v steklach s Tesco vodkou po ulici a myslia si ze teraz su uz strasne "cool". A Slovaci sa radi chvalia tym ze od kolkatich piju a co najradsej alebo ze idu pit a kto kolko vypil .
@rabbitko9 neboj sa ja to mám denne na očiach . viem ako to chodí, ale tvoja reakcia na nu nebola správna. ona sa nechválila tým že pije .. resp. v tej prvej reakcií. ako mne je to jedno. ja v ich veku som hrávala schovávačky.
včera som bola po dlhej dobe pozrieť do jedného disko klubu, a po 15tich minútach som odišla kedže sa to tam hemžilo deťmi. to nezmeníš. a nezmenilo by to ani to že by bolo dovolené legálne piť od 21.
@pukynka_15 no tak nie som dokonaly clovek ..ak ma dievca z toho traumu ...tak sa jej ospravedlnujem ..ale vyznelo to tak ....a nezmenilo by to ja to viem ..ale nakolko chlast sa mi hnusi tak som dal ano
@bellss7 hlasoval som za nie lebo alkohol by nemal vobec existovat nieto sa este predavat...viem a videl som co s ludmi robí...takychto ludi by som vesal....
Urcite malo.... bary su v pohode.... sedis popijas kecas a tak, ale legalnostou tejto aktivity sa vytratilo chlastanie v parkoch, za rohmi a tak..... chyba mi ten street stile .... a hlavne ten super pocit v zaludku, ked ide okolo policia a vsetci sa tvaria ze nic
@bellss7 som za. ale tym, ze by sa hranica posunula o par rokov vyssie, sa nic nevyriesi. na to je potrebna ina finta fň (ktoru som zatial nevymyslela, tak sa ma na nu nepytaj )
nebolo by to potrebne, pokial by za pitie alkoholu a nalievanie deckam, ktore maju pod 18 boli skutocne tresty.. nie tak ako to je v sucasnosti.. iba vela reci, ale vysledok ziadny.. u nas v clube fungovalo 2 tyzdne od otvorenia, ze pustali decka od 15, resp. od 18 v sobotu a nenalievalo sa im. a potom si vybavili, aby pre nich razie neexistovali a veselo tam chodia 13rocne decka a ozieraju sa..
@elemia.. no tak držím palce aby si na to prišla..
@quixinka tak mne sa tiež stalo, že boli sme v Tescu a kúpili sme si s kamoškou plechovku piva, veď keď mám 18, tak môžem si kúpiť.nie.. a prídem k pokladni a pozerá na mňa ako na vrahyňu.. ešte vyzerala akoby nevedela zistiť z občianky koľko mám rokov. Ako.. 18 ročných kontrolujú viac ako tie mladé deti.. máme zlý systém..ale čo už..
pochybujem... poznam vela krčiem ba aj obchodov kde rpedajú aj bez pýtania občanského a ak aj nie tak vždy sa niekto dospelý ňnájde... a ak by to aj aj bolo tak proste zakázané ovocie najviac chutí
ale predovšetkým sa treba zamyslieť nad tým prečo mladý pijú... ja neviem čo by som robila okrem ponevierania venku, keby nechodím do Ria, oblúbenej krčmičky, ... proste... kam majú v dnešnej dobre chodiť mlady? najprv nech vyriešia to a až potom zvyšovanie hranice
Akože nie som žiadny anjel a preto na sebe vidím,že by to nemalo zmysel. Moje "kamošky" boli schopné v 12 sa dostať k slivke. A v 15,16 už nie je žiaden problém sa k tomu dostať. Aspoň k pivu absolútne v pohode.Takže nie,nemalo by to žiaden zmysel. Tak ako nemá zmysel zakazovať trávu( v pohode sa k nej dá dostať) tak nemá zmysel ani dávať alkohol až od 21.
@wicki Súhlas. Ale to že k pivu absolútne v pohode to neni úplne pravda, tu niekedy chodíme skuknúť futbal do jednej reštaurácie a tam nám v 9/10 nikdy nenaliali Ak je ale niekde problém sa dostať k alkoholu (v našich zemepisných šírkach asi nikde, ale povedzme že trebárs v USA to problém môže byť, tak to skôr nahráva drogovým dílerom.. Ono je tam pre deco problém si kúpiť pivo keď od neho potom pýtajú doklady, ale dealer čo má piči kolko majú rokov, hlavne že majú peniaze, im kľudne niečo dá..
Otazka to je velmi blba a nepresna zalezi aky zmysel mas na mysli. Pokial to ze by to odradilo mladych ludi pit tak to by zmysel nemalo. Co ine vedia deti robit ked nie pit a ostatne potom kto by prispieval do statneho rozpoctu s tohoto pohladu som jednoznacne za znizenie klidne aj na 15 rokov ked clovek chce pit bude a stat ma aspon peniazky od nezarabajucej sorty obyvatelstva.
Druhy zmysel je ten telesny a to uz je vec kazdeho. Viete ono je velmi jednoduche pit preto ze piju vsetky a je to in alebo aby bola zabava. V dnesnej dobe sa mladez bez alkoholu uz skoro ani zabavat nevie (cez vynimkam) ale clovek im to brat nemoze sak ono ich to vekom prejde.
Ale ta ina vec ktorej som sa chcel venovat bola prave zdravotna stranka. S vela zdrojov sa k nam dostava ze alkohol v malom mnozstve je prospesny ano to je pravda avsak nie pre cloveka do veku 21 rokov.
Mozno si neviete vysvetlit preco je to v USA az od 21 rokov pricom vo vela statoch sveta od 18 niekde dokonca od 15 alebo to nieje limitovane vobec.
Je to velmi jednoduche ludske telo sa vyvija vo veku teen 10-20 najviac resp. dalo by sa povedat ze meni uplne. Zacne to niekde okolo 10-12 roku ked sa nastartuje puberta a s dietata sa stava pubertak. Vtedy sa da o cloveku povedat ze ide o dieta v skoro dospelom tele cca 15-16 rok zivota. Nasleduje adolescencia do 18 roku zivota kedy si clovek formuje nazory a myslienky atd atd.
A prave ten vek 21 je pomyslena ciara na ukoncenia tohoto dusevneho vyvoja (kedze telesne aj vacsina organov ukoncila svoj vyvoj okolo 18 roku. AVSAK ! Jeden zasadny organ v ludskom tele ktorymi su ladviny, (oblicky) a pecen hlavne ta spominana druha funguje ako hlavny detoxikator v tele. Ale jej vyvoj sa ukoncuje vo veku priblizne 21 rokov co je o cele 3 roky neskor nez je mozne legalne pit alkohol.
Mozno si poviete no a co. Avsak pokial sa nieco buduje (stava,vyvija,premiena) atd. je to oslabene. Bunky a samotne organy maju co robit aby sa prisposobovali zmenam ktore su koli hormonom v ich tele nutene dospiet. Avsak vtedy ich deticky zaplavia alkoholom sak to je in tak preco nie. No a prave v tom okamziku dochadza k obrovskemu zaniku buniek a niceniu tychto organov.
Ucinky to s 99% nema ziadne pretoze mlady organizmus je prisposobeny na to aby zvladal tazsiu zataz. Avsak vecne mlady nebudeme ako je zname vsakze. No a ono to vacsinou uderi ked to clovek najmenej ocakava v neskorsiom veku. A potom si clovek bucha hlavu o mur ze preco ma take a onake problemy. Preco ma rakovinu nadladvinky a podobne ale to uz je neskoro.
Ale stejne vacsina mladych ludi nad tym mavne rukov alebo si povie co tu ten debil zase prasi asi je nadrogovany nuz su to vase tela a vase organy teraz si treba uzit sak ste mlady a do dochodku daleko avsak je velka sanca ze sa ho ani nedozijete pri dnesnom zivotnom systeme kedy tieto organy detoxikuju chemikalie uz vo vsetkom vy ich este umyselne nicite ked rastu.
Dalo by sa povedat ze 2 litre alkoholu pred 21 rokom zivota (21 rokov cca +/- kazde telo ma inu rychlost premeny) je to iste ako 200 litrov po dozreti tychto organov.
Takze kludne aj dalej holdujte alkoholu najlepsie v 15tke a podobne sak to je in a potom o 20-25 rokov nenariekajte ked nebudete moct byt s rodinou.
Ludske zdravie je vec ktoru si teraz neuvedomujete a to je velmi zle. Doprial by som vam kazdemu navstevu v bratislavskom onkologickom ustave pre deti aby ste tam s nimi pobudli aspon 1 den potom by sa vas pohlad na zdravy a bezstarostny zivot zmenil a mozno by ste si uvedomili ze tam tie deti by s vami menili okamzite a k zivotu a zabave by nepotrebovali ani alkohol ani cigarety ale len zdrave telo ktore vy mate oni bohuzial nie a o to je to horsie s 95% tie deti za tu chorobu nemozu a verte mi ze oni by boli velmi radi bez nej. Vy to nemate a nevazite si to a to je to najhorsie co moze byt.
Takze nabuduce az budete zase pit polozte si otazku ci vam to stoji za to o 20-30 rokov trpiet. Dobre dobre ja viem to je daleko a nemusite sa dozit to beriem avsak ked sa dozijete mozete lutovat.
Tymto ale to neberte ze vam to zakazujem to rozhodne nie stat musi s niecoho zit a vy sa musite nejako zabavat len som vam chcel povedat aby ste to zbytocne neprehanali ked nemusite.
A verte mi aj bez alkoholu prezijete ja som za svoj zivot nevypil dokopy ani 0,5 litra (ani pivo atd) a som tu. A nepil som nie preto ze som sa bal choroby ale preto ze som nemal potrebu a nemusel som vedel som zit zivot aj bez toho v dospievani.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
@fr4nk1 V USA sa zas oveľa viac hulí, tam máš trávu prakticky všade...
Proste, nemyslím si, že väčšina osemnásťročných ľudí sa dá považovať za dospelých.
a nie som jediná...tak nerob vedu...
Bolo to obyčajné (a aj pravdivé) konštatovanie
Tiez som slopal ako mlady a teraz vidim, ze to bola picovina.. Esteze som s tym pred par rokmi sekol a teraz pijem uz len pivo a cervene vino
Je to asi tak ako s drogami...Zakázané a aj tak k nim dostane ten,kto chce..
ale čo by som liala do koláča namiesto rumu?
aj rumová aróma je predsa alkohol
tak nech zakážu aj predaj parfumov a pleťových vôd do 21 rokov
tie sú samý alkáč a to sa vstrebáva cez kožu.........
@kaylee pivo je fajn, ale aby bolo povolené od 15? to už je trochu pritiahnuté za vlasy..
včera som bola po dlhej dobe pozrieť do jedného disko klubu, a po 15tich minútach som odišla kedže sa to tam hemžilo deťmi. to nezmeníš. a nezmenilo by to ani to že by bolo dovolené legálne piť od 21.
@hluzar tak možno..nikto nevie..
@elemia no ale mali by sme tomu predchádzať
@quixinka tak mne sa tiež stalo, že boli sme v Tescu a kúpili sme si s kamoškou plechovku piva, veď keď mám 18, tak môžem si kúpiť.nie.. a prídem k pokladni a pozerá na mňa ako na vrahyňu.. ešte vyzerala akoby nevedela zistiť z občianky koľko mám rokov. Ako.. 18 ročných kontrolujú viac ako tie mladé deti.. máme zlý systém..ale čo už..
ale predovšetkým sa treba zamyslieť nad tým prečo mladý pijú... ja neviem čo by som robila okrem ponevierania venku, keby nechodím do Ria, oblúbenej krčmičky, ... proste... kam majú v dnešnej dobre chodiť mlady? najprv nech vyriešia to a až potom zvyšovanie hranice
Druhy zmysel je ten telesny a to uz je vec kazdeho. Viete ono je velmi jednoduche pit preto ze piju vsetky a je to in alebo aby bola zabava. V dnesnej dobe sa mladez bez alkoholu uz skoro ani zabavat nevie (cez vynimkam) ale clovek im to brat nemoze sak ono ich to vekom prejde.
Ale ta ina vec ktorej som sa chcel venovat bola prave zdravotna stranka. S vela zdrojov sa k nam dostava ze alkohol v malom mnozstve je prospesny ano to je pravda avsak nie pre cloveka do veku 21 rokov.
Mozno si neviete vysvetlit preco je to v USA az od 21 rokov pricom vo vela statoch sveta od 18 niekde dokonca od 15 alebo to nieje limitovane vobec.
Je to velmi jednoduche ludske telo sa vyvija vo veku teen 10-20 najviac resp. dalo by sa povedat ze meni uplne. Zacne to niekde okolo 10-12 roku ked sa nastartuje puberta a s dietata sa stava pubertak. Vtedy sa da o cloveku povedat ze ide o dieta v skoro dospelom tele cca 15-16 rok zivota. Nasleduje adolescencia do 18 roku zivota kedy si clovek formuje nazory a myslienky atd atd.
A prave ten vek 21 je pomyslena ciara na ukoncenia tohoto dusevneho vyvoja (kedze telesne aj vacsina organov ukoncila svoj vyvoj okolo 18 roku. AVSAK ! Jeden zasadny organ v ludskom tele ktorymi su ladviny, (oblicky) a pecen hlavne ta spominana druha funguje ako hlavny detoxikator v tele. Ale jej vyvoj sa ukoncuje vo veku priblizne 21 rokov co je o cele 3 roky neskor nez je mozne legalne pit alkohol.
Mozno si poviete no a co. Avsak pokial sa nieco buduje (stava,vyvija,premiena) atd. je to oslabene. Bunky a samotne organy maju co robit aby sa prisposobovali zmenam ktore su koli hormonom v ich tele nutene dospiet. Avsak vtedy ich deticky zaplavia alkoholom sak to je in tak preco nie. No a prave v tom okamziku dochadza k obrovskemu zaniku buniek a niceniu tychto organov.
Ucinky to s 99% nema ziadne pretoze mlady organizmus je prisposobeny na to aby zvladal tazsiu zataz. Avsak vecne mlady nebudeme ako je zname vsakze. No a ono to vacsinou uderi ked to clovek najmenej ocakava v neskorsiom veku. A potom si clovek bucha hlavu o mur ze preco ma take a onake problemy. Preco ma rakovinu nadladvinky a podobne ale to uz je neskoro.
Ale stejne vacsina mladych ludi nad tym mavne rukov alebo si povie co tu ten debil zase prasi asi je nadrogovany nuz su to vase tela a vase organy teraz si treba uzit sak ste mlady a do dochodku daleko avsak je velka sanca ze sa ho ani nedozijete pri dnesnom zivotnom systeme kedy tieto organy detoxikuju chemikalie uz vo vsetkom vy ich este umyselne nicite ked rastu.
Dalo by sa povedat ze 2 litre alkoholu pred 21 rokom zivota (21 rokov cca +/- kazde telo ma inu rychlost premeny) je to iste ako 200 litrov po dozreti tychto organov.
Takze kludne aj dalej holdujte alkoholu najlepsie v 15tke a podobne sak to je in a potom o 20-25 rokov nenariekajte ked nebudete moct byt s rodinou.
Ludske zdravie je vec ktoru si teraz neuvedomujete a to je velmi zle. Doprial by som vam kazdemu navstevu v bratislavskom onkologickom ustave pre deti aby ste tam s nimi pobudli aspon 1 den potom by sa vas pohlad na zdravy a bezstarostny zivot zmenil a mozno by ste si uvedomili ze tam tie deti by s vami menili okamzite a k zivotu a zabave by nepotrebovali ani alkohol ani cigarety ale len zdrave telo ktore vy mate oni bohuzial nie a o to je to horsie s 95% tie deti za tu chorobu nemozu a verte mi ze oni by boli velmi radi bez nej. Vy to nemate a nevazite si to a to je to najhorsie co moze byt.
Takze nabuduce az budete zase pit polozte si otazku ci vam to stoji za to o 20-30 rokov trpiet. Dobre dobre ja viem to je daleko a nemusite sa dozit to beriem avsak ked sa dozijete mozete lutovat.
Tymto ale to neberte ze vam to zakazujem to rozhodne nie stat musi s niecoho zit a vy sa musite nejako zabavat len som vam chcel povedat aby ste to zbytocne neprehanali ked nemusite.
A verte mi aj bez alkoholu prezijete ja som za svoj zivot nevypil dokopy ani 0,5 litra (ani pivo atd) a som tu. A nepil som nie preto ze som sa bal choroby ale preto ze som nemal potrebu a nemusel som vedel som zit zivot aj bez toho v dospievani.