Pozrite sa na tento obraz a zaznačte si 4-5 prívlastkov, ktoré ho podľa vás charakterizujú, resp. ako na vás pôsobí (pokojný, príjemný alebo skľučujúci...), AŽ POTOM sa pozrite na 1. komentár.
Ak vám prišli na um pozitívne prívlastky na adresu tohto obrazu, skúste si uvedomiť, že tento obraz maľoval van Gogh tesne predtým, než následkom depresií spáchal samovraždu. Pôsobí na vás tá istá maľba zrazu inak? (Obilné pole s havranmi, Vincent van Gogh, 1890)
@atropabelladona je to zaujímavé, pretože, keď som tento "pokus" skúšala s inými skupinkami ľudí tak boli názory aj opačné... zaujímalo by ma, či to vnímanie nejak závisí od veku, inteligencie a podobných faktorov
@kissmeplease mozno len spravny psychopat dokaze vycitit psychopatickost toho diela netvrdim, ze je to nejaky depresivny obraz, ale skratka tam prevlada ten chaos
na mňa pôsobí negatívne..
proste dozrete pole, čierne odlietajuce vrany, stracajuca sa cesta, západ slnka, resp. aj západ ranného mesiaca..
jednoznačne staroba, úzkosť, starosť,...
mne napadlo- desivé, strašidelné, záhadné, nebezpečné, smrtelné a podobné prívlastky hneď…. a zmenilo sa to, že mi prišiel pozitívnejší potom, ako keby také upokojenie duše
1. pôsobí na mňa skľučujúco, vyvoláva u mňa pocit samoty ktorý sa navonok tvári síce strašne idealisticky ale vo svojej podstate obmedzuje
obloha mi pripadá byť nekonečná, nestabilná, pohlcujúca
je to kontrast, niečo je fajn, ale potom vzápätí človek vidí že to takto dlho nevydrží a že keď sa to stane, tak to bude trvať nekonečne alebo aspoň dosť dlho..
2. nezmenil som názor, ale na tomto obrázku je veľmi málo vecí pozitívnych si myslím ja..
tie havrany symbolizovali fyzicke spodobnenie vincentovych chmar na dusi... povodne bol ten obraz bez nich, len pekne lany psenice. v poslednej chvili ich tam v zachvate depresie vraj dokreslil.
ale tento jeho obraz lepsie vystihuje, co sa v nom odohravalo
@kissmeplease nevidím tam, že by to maľoval pod depresiami, cítim z toho, že sa odoberá preč, všetko je rozstrasené, nič nie je ako by malo byť,
ale keby som mal vycítiť z toho, že krátko na to sa zabil, tak neúspešne,
naznačuje mi to len nejakú depku
@kissmeplease
No tak na mňa tento obraz pôsobí:
1. ako nejaká temná pochmúrna noc
2. obloha je akoby veľmi doľava a obilie doprava (takže nejaký prúd vetra)
3. kombinácia farieb vo mne vyvoláva harmóniu
Po prečítaní spomínaného komentára.
Akoby to bola cesta do neznáma obilie (krásna žltá farba, akoby symbol života) a obloha (temná, tmavá, pochmúrna, tma akoby symbol smrti - smútku). Takže tak
Keď mám pravdu povedať,tak na mňa obraz (tak ako všetky "Vincove" obrazy) nepôsobí vôbec depresívne ani negatívne.A vraj po namalovani posledneho obrazu napisal dopis "moje práce je u konce,jsem naplněn.Opouštím tenhle svět ve vší spokojenosti."A spáchal samovraždu...A čo ma najviac na jeho obrazoch fascinuje?ked sa na ne zahladim,tak sa mi zdajú nielen 3D,ale niektoré dokonca akoby sa hýbali (napr.vlny v obilí,alebo na mori).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
akoby tam bolo strašne spaľujúco horúco
niečo tam tlačí k zemi
celkovo tam vzduch aj všetko pôsobí ťažko
osamelo
a áno, depresívne
a vo vzduchu je predzvesť niečoho horšieho
+pri dlhšom pozeraní z iného uhla mi príde že sa to celé vlní, pulzuje
a znervózňuje ma
rušivé. ťažké. utekám pred takými vecami.
proste dozrete pole, čierne odlietajuce vrany, stracajuca sa cesta, západ slnka, resp. aj západ ranného mesiaca..
jednoznačne staroba, úzkosť, starosť,...
nie neposobi na mna inak.
Po prečítaní: Pôsobí na mňa rovnako, len akýmsi ešte hlbším dojmom
Zaujímavá téma!
po prečítaní: hm, no surprise
obloha mi pripadá byť nekonečná, nestabilná, pohlcujúca
je to kontrast, niečo je fajn, ale potom vzápätí človek vidí že to takto dlho nevydrží a že keď sa to stane, tak to bude trvať nekonečne alebo aspoň dosť dlho..
2. nezmenil som názor, ale na tomto obrázku je veľmi málo vecí pozitívnych si myslím ja..
boha ludia sak to je slavne skoro jak mona lisa
ale tento jeho obraz lepsie vystihuje, co sa v nom odohravalo
celkom som sa trafila
A po tej informácií neviem či by sa niečo zmenilo..
ale keby som mal vycítiť z toho, že krátko na to sa zabil, tak neúspešne,
naznačuje mi to len nejakú depku
No tak na mňa tento obraz pôsobí:
1. ako nejaká temná pochmúrna noc
2. obloha je akoby veľmi doľava a obilie doprava (takže nejaký prúd vetra)
3. kombinácia farieb vo mne vyvoláva harmóniu
Po prečítaní spomínaného komentára.
Akoby to bola cesta do neznáma obilie (krásna žltá farba, akoby symbol života) a obloha (temná, tmavá, pochmúrna, tma akoby symbol smrti - smútku). Takže tak