som pokrstený, bol som na prvom sv. prijímaní, mám birmovku - aj tak sa považujem za ateistu keďže keď ma pokrstili som o tom ani nevedel, keď som šiel na prvé sväté som bol ešte malý a urobil som čo mi povedali a na birmovke som ešte nemal celkom vyvinutý názor na cirkev a pod. ...
nechapem na co je dobra ta birmovka? a uz vobec nie nejake prve svate prijimanie alebo krst.. este krstit male deti,ktore sa nemozu za seba rozhodnut,ci to chcu alebo nie uplne blbosti..
nie som pokrstena, nebola som na prvom sv. prijimani a na birmovku by som aj tak nesla
chodila som rok a pol na pripravu birmovky a potom som raz nemohla ist kvoli skole na ich "duchovnu obnovu" (ist na chatu) tak mi farar povedal, ze budem musiet ist brigadovat do cirkevnej skolky, ale to som odmietla a tak ma vykopli...len nechapem co ma brigada v skolke spolocne s birmovkou!!!!takisto sa tam platilo zapisne do prveho aj druheho rocnika, museli sme ist kazdy mesiac na spoved a tam sa nam museli po kazdej spovedi podpisat, primrdkane stretka s trapnymi animatorkami....a kopu dalsich zbytocnosti a prachov...a este za tu chatu sa platili pekne prachy a ti co si to nemohli dovolit tak museli ist brigadovat....takze financne slabsi mali smolu...inak za pripravu si muel ist az na dve chaty...fakt pekna cirkev...to bolo totalne zdieranie!!!
Viaceri tu spominali, ze boli krsteni bez ako mali, bez ich vedomia atd.
Aj o tom je birmovka, ze to, co za mna spravili rodicia, ja dobrovolne potvrdim vo veku ked som uz schopny rozmyslat. Preto by podla mna nemala byt v nejakych 14 rokoch ale aspon v 18.
@sws333 vykasli sa na to kym mozes odomna by to bolo blbe lebo som musel tahat otca na stretnutia,bol som na milion stretnuti a este k tomu chodim na nabozenstvo(zacal som tam chodit ako maly a potom uz som to bral tak ze serem na to radsej nabozenstvo nez etika) a este mi mama hovorila nech idem na birmovku lebo nemozem mat svadbu v kostole,ako by sa farar pozeral na nasu rodinu a pod. takze za 2 mesiace nejak mam birmovku a neodstupim uz
Keď som bola mladšia (cca do tej piatej triedy) tak som musela povinne každú nedeľu chodiť do kostola, so starkou :/ Potom som doma povedala, že ja tam už chodiť nemienim a tak som nechodila. Oco mal síce nejaké pindy (on so starkou strašne pobožní, ale on do kostola nechodí, hlavne, že mňa tam tlačil :/), ale tak musel sa s tým zmieriť... Potom som ešte chodila na náboženstvo (a do kostola na Vianoce a Veľkú noc), ale ako som sa dala na etiku, tak už vôbec nie a na birmovsku som povedala, že tiež ísť nemienim. Oco so starkou mali zase pindy, ale mame to bolo ukradnuté, a tak ju nemám. A naozaj nevidím jeden jediný dôvod, prečo by som ju mala mať.
Ked som bol maly, tak som do kostola chodil velmo striedmo, ale potom som sa sam rozhodol zavitavat tam castejsie. Teraz tam chodim takmer uplne mega kazdu nedelu, som pokrsteny a pobirmovany a je mi fajn.
@pernik Neurazila som sa a súhlasím s tebou. Najviac ma starká dorazila keď ma vydierala, že ak na birmovku nepôjdem, tak nech už z jej strany nič neočakávam. Povedala som jej: nech. Nezašlo to až do takých extrémov, ale je vidieť, že robí rozdiely medzi mnou a bratom, ako sa mu doslova pchá do riti. Aspoň, že starká z maminej strany je normálna, aj keď je veriaca a do kostola chodí pravidelne, nikoho do ničoho nenúti a nemá absolútne nič proti tomu, že ju nemám, lebo to berie ako moje rozhodnutie.
Tak pokrstili ma bez môjho vedomia, na prijímaní som bol páč som bol malý ešče no a birmovke som bol aby som dostal za to peniaze od príbuzných a viac ma v kostole nikto nevidel, mám sa rád
chodila som na náuku, ale vykopli ma..... takže birmovku nemám..... aj tak.... 1. sväté prijímanie mám. to som musela robiť povinne (ma donútili) a vlastne to že ma vyhodili z birmovky je moja vina, lebo som ju proste nechcela... nepotrebujem ju.
som pokrstená, mám prvé sväté prímanie (mimochodom, od vtedy som nebola na spovedi čiže už 5 rokov...a v kostole som nebola 2 roky) a asi ma donútia ísť aj na birmovku...aj keď v tom veľmi zmysel nevidím...pokladám sa skôr za ateistku a je mi jedno, čo si o tom myslia iný...
mala som - birmovku.. a podľa mňa to nie je zbytočnosť.. lenže v mojom prípade to bolo troška .. ani neviem ako to nazvať..skrátka, človek na birmovku musí dospieť, no ja som mala birmovku už v 8.ročníku a nejaké veci ohľadom birmovky som si absolútne neuvedomovala.. kebyže idem na birmovku teraz, pristupujem k tomu úplne inak..
Zle som klikla. Nemám, mám len sv. prijímanie... Ale všetko je to zbytočnosť. Celé kresťanstvo je jedna veľká hlúposť... A cirkev radšej ani nekomentujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
nie som pokrstena, nebola som na prvom sv. prijimani a na birmovku by som aj tak nesla
Aj o tom je birmovka, ze to, co za mna spravili rodicia, ja dobrovolne potvrdim vo veku ked som uz schopny rozmyslat. Preto by podla mna nemala byt v nejakych 14 rokoch ale aspon v 18.
Neznášam to, je to prvý príznak náboženskej tuposti, obmedzenosti a úbohosti a kľudne im to daj prečítať. Neznášam to...
Je smutné, že v 21. storočí sa medzi deťmi v rodine robí rozdiel a to kôli ich názoru, ktorí sa prieči prijebaným náboženským dogmám.
Na Blízkom východe kde vládne Islam by som to pochopil, ale toto?
Ten kto tvrdí, že to nieje prijebané a choré je chorý sám...
nuž čo,aspoň mám pokoj,a vlastne ak by som aj tú birmovku pri krste nemala,ani by som na ňu nešla...
pretože vzťah k cirkvi nemám...
ten, komu to je fuk nevie o čo ide a je to jeho smola.
@laira si moj clovek