Ja by som to nenazvala ani tak matematickou hádankou, ale skôr domácou úlohou z podobnosti trojuholníkov, nie? Tak vychádzaj z pomeru obsahov týchto trojuholníkov. Koeficient poznáš.
@poke inak tycvh 83% je urcite zle lebo už len keby bola 1/2 strany AB tak ten lichobežnik má 2/3 (lebo stredove priecky to znamena že pri tych 2/3 bude mat urcite menej ako 2/ trojuholnika.a.le stale neviem presne kolkko
@sacrifice mne matematika vôbec nejde, preto sa tu bojím zverejniť čokoľvek matematické z dôvodu, žeby to bol bullshit
jednak som nepochopil to rozmiestnenie bodov, ale dajme tomu, že som si to tak rozvrhol, že AB sú základne a body PQ sú rovnobežné strany nad ním sú v pomere 3:2
no a kedže ten trojuholník ide do špicu, dal som ti na tri časti, čiže väčší, menší, najmenší 3:2:1 - spolu 6
dlžka strednej priečky je 1/2 strany rovnobežnej s nou a ten torjuholik mali tvori 1/3 obsahu celeho ...a ta nasa "priecka" ma 2/3 strany rovnobežnej s nou...= obsah trojuholika bude urcite vacsi ako 1/3=33%...= obsah lichobežníka menší ako 67%
tak ako @19 ...vysku ti netreba vediet, lebo trojuholnik je nejaky vseobecny...ale proste cely trojuholnik ma 100%, ak ma spodnu zakladnu dlzky |AB|, teda ten mensi vrchny trojuholnik ma zakladnu dlzky 2/3|AB|, tak si vypocitaj podla vzorca obsahu 3uholnik,a ako sa percentualne zmeni ten obsah..potom uz len odpocitaj od 100
Mne nerobí problém vypočítať ti to celé, ale aký by to malo pre koho zmysel?
Obsahy podobných trojuholníkov sú v pomere druhých mocnín dĺžok zodpovedajúcich si strán. To znamená, že ten pomer bude druhá mocnina koef. podobnosti, čo je v tomto prípade 3:2. Ty nepotrebuješ okrem tohto poznať žiadny iný údaj.
Vôbec nepotrebuješ ten obsah vypočítať. Len si urči, v akom sú tie obsahy pomere a na základe toho vyrátaš, koľko % tvorí menší z väčšieho. A určiť, koľko % z troj. ABC tvorí lichobežník, už nie je problém.
Strany sú v pomere 3:2, to máš zadané. Obsahy podobných trojuholníkov sú v pomere 9:4, keďže je to druhá mocnina koef. podobnosti. Teda trojuholník ABC by mal mať 2,25 krát väčší obsah ako trojuholník PQC. Z toho vypočítaj, koľko je to %.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
na strane AC je bod P
na strane BC je bod P
ja tam Q nevidim rozumiem, ze asi na BC malo byt Q a nie P, ale reagovala som na to co napisal, nie na svoju hypotezu
ja som len vychádzal z pomeru
@poke napsial by si ten vzorec? aelbo @orfea2 ak vies dik
jednak som nepochopil to rozmiestnenie bodov, ale dajme tomu, že som si to tak rozvrhol, že AB sú základne a body PQ sú rovnobežné strany nad ním sú v pomere 3:2
no a kedže ten trojuholník ide do špicu, dal som ti na tri časti, čiže väčší, menší, najmenší 3:2:1 - spolu 6
100:6=16,6666667
100-16..=83.3%
neviem no, ja som tomu nepochopil
ale ja tomu nechápem, ak budeš vedieť výsledok allebo vysvetlenie, ma tu prosím otaguj
dlžka strednej priečky je 1/2 strany rovnobežnej s nou a ten torjuholik mali tvori 1/3 obsahu celeho ...a ta nasa "priecka" ma 2/3 strany rovnobežnej s nou...= obsah trojuholika bude urcite vacsi ako 1/3=33%...= obsah lichobežníka menší ako 67%
Vypočítaj si, koľko % trojuholníka ABC tvorí trojuholník PQC a to potom odrátaj od 100.
pozri @6
obsah ABC je S=av/2
obsah PQC je S 2/3a)v/2...a co s tymto teraz? :/
Mne nerobí problém vypočítať ti to celé, ale aký by to malo pre koho zmysel?
Obsahy podobných trojuholníkov sú v pomere druhých mocnín dĺžok zodpovedajúcich si strán. To znamená, že ten pomer bude druhá mocnina koef. podobnosti, čo je v tomto prípade 3:2. Ty nepotrebuješ okrem tohto poznať žiadny iný údaj.
Vôbec nepotrebuješ ten obsah vypočítať. Len si urči, v akom sú tie obsahy pomere a na základe toho vyrátaš, koľko % tvorí menší z väčšieho. A určiť, koľko % z troj. ABC tvorí lichobežník, už nie je problém.
Strany sú v pomere 3:2, to máš zadané. Obsahy podobných trojuholníkov sú v pomere 9:4, keďže je to druhá mocnina koef. podobnosti. Teda trojuholník ABC by mal mať 2,25 krát väčší obsah ako trojuholník PQC. Z toho vypočítaj, koľko je to %.
@jerometoucanrainbow daj sa vypchať
Nz. A áno, malo by to byť 55 %.