1. Auto išlo prvých 10 km cesty rýchlosťou 25 km/h a ďalších 10 km cesty rýchlosťou 75 km/h. Akou priemernou rýchlosťou šlo auto?
2. Počas žatvy pracujú na poli súčasne 3 kombajny. Kombajn typu A pokosí 1 ha obilia za 1 hodinu, kombajn B pokosí 1 ha za 1
ved si vypocitaj za kolko presiel tych prvych 10 km tak isto aj za kolko presiel druhych 10 km. a zistis, za kolko presiel 20 km. a bude to x minut a tie vynasobis tak, aby to vyslo 60 minut, cize hodina, a zistis kolko.
alebo je aj iny rozumnejsi sposob ja by som to takto riesila.
1. 50 kmh, jednoduchý priemer rýchlostí keďže obidvomi rýchlosťami prešlo rovnakú vzdialenosť.
2. a) je 26,66667 minúty, čiže 26 minút a 40 sekúnd
b) mi vyšlo 360/29, teda 12,41379.... minút
No ja som to v jednotke riešil tak, že som vyrátal čas prvého úseku, čas druhého úseku, celkový čas a potom priemernú rýchlosť ako podiel celkovej dráhy k celkovému času.
A z dvojky som bol magor, každým postupom, ktorý by mal byť zaručene správny mi nesedeli nejaké desatiné miesta (pri skúške správnosti nevychádzalo 1 ale 0,9996 alebo 1,02...), ale najviac sa asi stotožňujem s výsledkom 360/29.
@tikalok takto sa to robí, či som mimo aj ja? Dosť ma serie, že mi také ľahké príklady tak debilne vychádzajú
@thebad
áno, jednoznačne tak
v tej dvojke tuším naozaj vychádzajú divné čísla, lepšie asi to nechať v zlomku, inak ti vznikne chyba.
v tom b) by to malo byť, že 29/360 ha spraví tých 6 kombajnov za minútu, čiže hej, 360/29 minút na hektár..
v a) je to 360/13 minút, ak sa nemýlim
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
alebo je aj iny rozumnejsi sposob ja by som to takto riesila.
híí máš pravdu, mala som to zle opísané na papieri :/
2. a) je 26,66667 minúty, čiže 26 minút a 40 sekúnd
b) mi vyšlo 360/29, teda 12,41379.... minút
(75 + 25)/2
Ak by nesiel rovnako po 10km, ale najprv 10km a potom 20km, tak by to musel byt vazeny priemer.
(10x75 + 20x25)/ 2x30
A z dvojky som bol magor, každým postupom, ktorý by mal byť zaručene správny mi nesedeli nejaké desatiné miesta (pri skúške správnosti nevychádzalo 1 ale 0,9996 alebo 1,02...), ale najviac sa asi stotožňujem s výsledkom 360/29.
@tikalok takto sa to robí, či som mimo aj ja? Dosť ma serie, že mi také ľahké príklady tak debilne vychádzajú
áno, jednoznačne tak
v tej dvojke tuším naozaj vychádzajú divné čísla, lepšie asi to nechať v zlomku, inak ti vznikne chyba.
v tom b) by to malo byť, že 29/360 ha spraví tých 6 kombajnov za minútu, čiže hej, 360/29 minút na hektár..
v a) je to 360/13 minút, ak sa nemýlim