@malapohroma konštrukcia sa nerobí štýlom sprav kolmicu na kolmicu tam kde je medzi kruznicami 4 centimetre . musiš mať pevne udaje body .. a pre tvoju info .. nie su zadane 4 strany . ale 2 strany a 2 uhlopriečky
@malapohroma nie je doby lebo nepoznas strany . poznas 2 strany a 2 uhlopriecky tak neviem ako by ti to mohlo vyjsť dobre to je taky postup ako stavať dom od oka ..
nech si vypocita cez kosinusovu vetu uhol ABC narysuje ho (odmeria si uhol a uroby polpriamku BX bla bla) a spravi kruznicu so stredom v A a polomerom 6
bod C vznikne ako prienik BX a tejto kružnice . potom nech spravi equidištantu zakladne cez bod C .. potom nech spravi kružnicu z bodu D a polomerom 7cm a bod D vznikne ako prienik equidištanty a tejto kružnice ...
@malapohroma no pozri sa do zošitu z matematiky a najdi tam jedinú konštrukciu podobnú tvojej že "spravíš kolmicu na kolmicu v mieste kde je medzi kružnicami vzdialenosť 4 centimetre"
alebo teraz som si všimol že kosinusovu vetu netreba stači kružnica z bodu A polomer 7 a kružnica z B o polomere 4 ... a ich prienik je C
@udy1 ja nevidim rozdiel medzi stranou a uhloprieckou. aj uhlopriecka je strana, je ohranicena bodmi, len ju volame inak. rovnako ako z kruzidla mozes zistovat stranu mozes aj uhlopriecku.
@cjubou kosinusovu vetu ide ved mas AB BC aj AC .. a okrem toho vsimol som si to ze c=CD v @20 v druhom odstavci
@malapohroma strašne ma teši keď niekoho môžem štvať a z kružodla nezistuješ stranu ... kružnicu + NIEČO(priamku, polpriamku, inu kružnicu... ) použiješ tak že ich prienik označíš ako hľadaný bod .. takto sa robí konštrukcia ...
@udy1 ja len tak, lebo sa tu s pohromou zbytočne hádate, keď to neviete vyriešiť - pohromino riešenie je síce lepšie ako žiadne, ale matematicky neprípustné
@udy1@malapohroma ti to napísala správne vo svojej prvej reakcii, skús i tú konštrukciu, skús to pochopiť,nesnaž sa nachytávať na slovíčkach človeka, čo ti chce pomôcť
@coooffee čo je na tom neprípustné ?? . napríklad to že takto sa konštrukcie nerobia .. viac nič .. len sa takto nerobia . tam nie je o čom diskutovať ....
myslim ze postup @malapohroma je vzhladom na vek aktualny a dalo by sa chvalit ze to vlastne vie zalezi od toho ci to chces narysovat alebo chces postup, ak postup tak je treba ratat cez sinusove vety, atd, ale ak to ma byt iba obrazok tak myslim ze ten postup staci
To s tou kolmicou a najdenim, kde su kruznice od seba vzdialene 4 cm sa mi zda tak trochu divoke. Pochybujem, ze by to ako postup stacilo... Osobne by som to riesil cez podobnost trojuholnikov (so zakladnami a, c). Tym padom poznam pomer, v aom priesecnik uhlopriecok deli jednotlive uhlopriecky (2/1). Potom by to uz nemal byt problem narysovat...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Ty vole.
-narysuj stranu a
-oznac ju bodmi AB
-do bodu A zapichni kruzidlo s polomeom 6cm a urob kruznicu tam, kde by sa mal priblizne nachadzat bod C
-do bodu B zapichni kruzidlo s polomeom 7cm a urob kruznicu tam, kde by sa mal priblizne nachadzat bod D
-sprav si kolmicu strany a
-na mieste kde su medzi kruznicami 4cm sprav stranu c, kolmu na kolmicu (rovnobeznu so zakladnou)
podla mna tak?
a dalej bolo napisane ze ma spravit kolmicu ku kolmici v bode ked kruznice maju od seba vzdialenost 4 cm (velkost strany c)
tak prosim najprv citaj, a potom sa hraj na mudreho.
*facepalm*
nech si vypocita cez kosinusovu vetu uhol ABC narysuje ho (odmeria si uhol a uroby polpriamku BX bla bla) a spravi kruznicu so stredom v A a polomerom 6
bod C vznikne ako prienik BX a tejto kružnice . potom nech spravi equidištantu zakladne cez bod C .. potom nech spravi kružnicu z bodu D a polomerom 7cm a bod D vznikne ako prienik equidištanty a tejto kružnice ...
alebo teraz som si všimol že kosinusovu vetu netreba stači kružnica z bodu A polomer 7 a kružnica z B o polomere 4 ... a ich prienik je C
a ešte k pohrome . že BC=4 cm nie CD
a uz ma strasne series svojou demenciou.
nejak pletieš
kosinusovu vetu použiť nejde, a strana c = CD
@malapohroma strašne ma teši keď niekoho môžem štvať a z kružodla nezistuješ stranu ... kružnicu + NIEČO(priamku, polpriamku, inu kružnicu... ) použiješ tak že ich prienik označíš ako hľadaný bod .. takto sa robí konštrukcia ...
kde máš BC ?
rád by som - už dobrú (a ku.a !) hodinu nad tým sedím miesto učenia sa, skúšal som čosi vygoogliť a stále nič.
takže na to kašlem (prípadne sa zajtra spýtam spolužiaka ktorý má záľubu v podobných veciach)
@28
že nemôžeš len tak hľadať vzdialenosť medzi kružnicami
a pri väčšine konštrukcií sa píše kompletný podrobný postup v bodoch, ktorý sa vyjadruje matematicky, toto by zapísať nešlo