@inconnu - to máš pravdu, ale kde si vzala tých 62 a 45, to naozaj neviem. ako to chápem ja, samotný obraz má 74/57 a rám má hrúbku 6 cm, jeho vnútorný okraj dosadá presne na koniec obrazu (nereálne, ale veď matematický príklad) a vonkajší je teda o 6 cm ďalej, čiže rám plus obraz, (74+6)/(57+6) = 80/63 a to sa NEROVNÁ 74/57.
Čiže áno, máš pravdu, zasa som sa nechal pomýliť svojou nepresnou vizuálnou predstavivosťou. Ale nič to nemení na tom že netuším odkiaľ si vzala tie dve čísla.
@midnight rám má síce hrúbku 6 cm, ale musíš ho odrátaťz oboch strán, tak som sa dopracovala k 62 a 45 cm... vychádzala som z predpokladu, že 74 a 57 cm sú rozmery už aj s rámom, ale v podstate je to zajedno, pretože sa to aj tak nemá šancu rovnať
@inconnu - ah, jasné, rám je obojstranný, to ten môj zlozvyk zabúdať v matematike na detaily
prečo dávam do pomeru šírku a výšku? lebo ak sú podobné, čiže pomer výšky jedného a druhého je rovnaký ako pomer šírky jedného a druhého, tak to zároveň znamená že vzťah medzi šírkou a výškou jedného je rovnaký ako vzťah medzi šírkou a výškou druhého...
ak mám trojuholník s odvesnami 10cm, tak 10/10 = 1. ak ho zväčším o 20%, čiže podobnosť je zachovaná, dostanem trojuholník s odvesnami 12/12 = 1. princíp je skrátka v tom že pre zachovanie podobnosti musíš meniť všetky zodpovedajúce dáta "rovnako veľmi" (nie v zmysle rovnakým číslom, ale rovnakou percentážou , takže vzťah medzi nimi sa zachová.
*správnejší výraz je pravdepodobne "v rovnakej miere"
(a už aj viem kde som v tej svojej predstave pôvodne spravil chybu, predpokladal som že oba rohy rámu (vonkajší aj vnútorný) ležia na uhlopriečke spájajúcej vonkajšiu stranu rámu, tzn. uhlopriečka obdĺžnika ohraničeného vnútrom je rovnobežná (a sčasti zhodná) s uhlopriečkou obdĺžnika ohraničeného vonkajškom, vtedy by boli dané trojuholníky podobné, ale to nastane len keď má rám po stranách inú hrúbku ako hore a dole a len pre konkrétne hodnoty, ktoré si z prsta vycucať neviem a počítať sa mi ich nechce slight_smile:
@midnight nečakala som, že mi v takú neskorú (skorú?) hodinu podáš takúto vyčerpávajúcu odpoveď... až mám výčitky, že som neodolala a spýtala sa... ale ďakujem ... máš pravdu, samozrejme, aj ten pomer musí byť logicky rovnaký, vychádza z pôvodnej rovnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
alebo si nám zle/neúplne napísala zadanie. každopádne odpoveď na tvoju otázku: » www.oskole.sk/?id_cat=2&clano...
Čiže áno, máš pravdu, zasa som sa nechal pomýliť svojou nepresnou vizuálnou predstavivosťou. Ale nič to nemení na tom že netuším odkiaľ si vzala tie dve čísla.
prečo dávam do pomeru šírku a výšku? lebo ak sú podobné, čiže pomer výšky jedného a druhého je rovnaký ako pomer šírky jedného a druhého, tak to zároveň znamená že vzťah medzi šírkou a výškou jedného je rovnaký ako vzťah medzi šírkou a výškou druhého...
ak mám trojuholník s odvesnami 10cm, tak 10/10 = 1. ak ho zväčším o 20%, čiže podobnosť je zachovaná, dostanem trojuholník s odvesnami 12/12 = 1. princíp je skrátka v tom že pre zachovanie podobnosti musíš meniť všetky zodpovedajúce dáta "rovnako veľmi" (nie v zmysle rovnakým číslom, ale rovnakou percentážou , takže vzťah medzi nimi sa zachová.
*správnejší výraz je pravdepodobne "v rovnakej miere"
(a už aj viem kde som v tej svojej predstave pôvodne spravil chybu, predpokladal som že oba rohy rámu (vonkajší aj vnútorný) ležia na uhlopriečke spájajúcej vonkajšiu stranu rámu, tzn. uhlopriečka obdĺžnika ohraničeného vnútrom je rovnobežná (a sčasti zhodná) s uhlopriečkou obdĺžnika ohraničeného vonkajškom, vtedy by boli dané trojuholníky podobné, ale to nastane len keď má rám po stranách inú hrúbku ako hore a dole a len pre konkrétne hodnoty, ktoré si z prsta vycucať neviem a počítať sa mi ich nechce slight_smile:
tak snáď sme @genie vyriešili domácu úlohu dobre