@jessiqa prosím ťa, ten druhý je že: 1/(x+2) - (2x+2)/(x^2) + 2 =1 ? alebo ako? lebo bez zátvoriem neviem čo patrí do zlomku a čo nie
a ten 2sin(3x-1)=0 alebo 2sin(3x) -1=0??
ok, teraz som si všimla že ten môj papier s príkladmi má aj druhú stranu tak vám sem hodím ešte pár...
5. Dĺžky strán pravouhlého trojuholníka sa dajú zapísať v tvare s, sp, s +2p, kde s,p patrí R. Aká je dĺžka jeho prepony ak dlhšia odvesna meria 12 cm?
6. Dve sily s veľkosťami 125 N a 75 N majú spoločné pôsobisko a zvierajú uhol 60°. Akú veľkosť má ich výslednica?
@nenay skúsila ale napr. tie kde je sin a cos vôbec neviem ako sa rátajú
a maturovať nejdem, mala som matiku prihlásenú ako 5-ty dobrovoľný predmet ale nejako sa mi nechce učiť tak som si ju odhlásila, ale na seminár musím chodiť aj tak...
@jessiqa v druhej úlohe je jediným koreňom -1, pretože ako druhý koreň vyšlo -2 ale ten vypadol (podmienky)
a v tretej mi vyšli korene pí/18 + 2kpí a tiež 5/18 pí + 2kpí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
@kofolavsrdci tak som to písala len sú tam obidve zátvorky ostré a myslím že kôli tomu mi to nejde
x^4 - 7x^2 - 18 = 0
zaveď substitúciu: x^2 = y, cez diskriminant vypočítaj Y a spärne dosaď za x^2, mala by si dostať korene 81 a 4.
a ten 2sin(3x-1)=0 alebo 2sin(3x) -1=0??
2. 1/(x+2) - (2x+2)/(x^2 + 2x) =1
3. to neviem v zadaní to je bez zátvoriek
a ďakujem
A potom mas
sin(3x) = 1/2
A kedze sin t = 1/2 pre t = pi/6 a t = 5pi/6, pre t z [0,2pi), a sinus ma periodu 2pi, tak mas:
3x = pi/6 + 2k*pi, alebo 3x = 5pi/6 + 2k*pi
Co ti dava dve mnoziny rieseni, ked podelis trojkou:
x = pi/18 + 2/3*k*pi alebo x = 5pi/18 + 2/3*k*pi
kde k je lubovolne cele cislo. A mozno nie, mozno som sa pomylila.
5. Dĺžky strán pravouhlého trojuholníka sa dajú zapísať v tvare s, sp, s +2p, kde s,p patrí R. Aká je dĺžka jeho prepony ak dlhšia odvesna meria 12 cm?
6. Dve sily s veľkosťami 125 N a 75 N majú spoločné pôsobisko a zvierajú uhol 60°. Akú veľkosť má ich výslednica?
7. riešte rovnicu:
(4/25)^(x+3) . (125/8)^(4x-1) = 5/2
moje riesenie: cos^2 (x) = 1-sin^2(x), cize ta rovnica je
2*sin^2(x) + sin x - 1 = 0,
cize 2y^2 + y -1 = 0
=> y = 1/2 alebo y = -1
Cize a) sin x = 1/2 => x1 = pi/6, x2 = 5pi/6
b) sin x = -1 => x3 = 3pi/2
a maturovať nejdem, mala som matiku prihlásenú ako 5-ty dobrovoľný predmet ale nejako sa mi nechce učiť tak som si ju odhlásila, ale na seminár musím chodiť aj tak...
a v tretej mi vyšli korene pí/18 + 2kpí a tiež 5/18 pí + 2kpí