cawte,taaakze nasledujuce priklady su vazne pre silne nervy a dost dobrych matikarov..ja som z matiky dobra dvojkarka,avsak netusim ako sa tie priklady pocitaju..bola by som rada,keby tu bol niekto taky dobry,a aspon s jednym by mi pomohol,napisal mi tu d
@kurope ides vedla lode, ktora ide dopredu tzn spravis krokov viac ako ma lod, ides oproti tak ide lod proti tebe tzn jej dlzka ma "menej" krokov..a hej, ide tam o rychlost lode ale ta bola nemenna
tak dalo by sa mozno aj sposobom ze 6kou je delitelne cislo ktore je delitelne zaroven 2 a 3
v n*(n+1)*(2n+1) je nasobenie parne*neparne*neparne repektive neparne*parne*neparne. je teda iste ze to bude delitelne 2 a este nejak dokazat ze je to delitelne aj tromi, ciferny sucet bude musiet byt delitelny troma, ale to uz neviem elegantne dokazaT
a,b = vzdialenosti zrnka od jedneho a druheho protilahleho rohu
c bude vzdy rovnake a a,b su pre vsetky zrnka rozne
pytagorova veta plati pre zrniecka ktore tvoria vrchol pravouleho(tie ktore lezia na talesovej kruznici) trojuholnika s preponou c
a^2+b^2=c^2
ich sucet druhych mocnin bude vzdy rovny c^2
ale, tie ktore NEtvoria vrchol pravouleho(tie kotre nelezia na talesovej kruznici) trojuholnika s preponou c, neplati pytagorova veta, tych sucet druhych mocnin bude vzdy iny nez c^2
takze si nemohol zobrat vsetky zrnka, alebo zadanie je zle
Cislo je delitelne tromi ked kazde je zaroven delitelne aj dvomi aj tromi
Kedze sa v ciesle nachadza sucin n(n+1) cislo bude vzdy delitelne dvomi (bud n, alebo n+1 je parne, sucin parne krat neparne = parne = delitelne dvomi)
Takze nas uz len zaujimaju take n ktore su v tvare 3k, 3k+1 3k+2
2) nejak som to mal zle ale @17 vyzerá dobre n(n+1) je deliteľné 2 pre n>1 ... neviem ďalej
3) Mal som dve teórie ale ani jedna nie je správna... ale mohlo by to byť tak že to vyberal tak že z protiľahlých vrchných rohov až kým by to neboli spodné takže to by boli stále pravouhlé trojuholníky s preponou spodnou uhlopriečkou medzi protiľahlými spodnými rohmi
4) Som si nakreslil v štvorci dve kružnice sú trošku väčšie ako 5 kávových zŕn (2r>5zŕn), zmestia sa 4 tak je dole sú dve a nad nimi ďalšie dve ale po otočené o 90stupou aby zapadli do tých spodných .
5= ( 2r-odmocninaz2 .r ) / 2 + r
.... r = 3.86 zrna d= 7.73 zrna
Zabil som s tým pol dňa mohol som sa radšej učiť na utorňajšiu skúšku z fyziky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
a nechápem jednotke
ako to že naspäť mu stačilo 30 krokov?
to by sme tam museli zarátať aj rýchlosť lode, jeho rýchlosť, či sa menila rýchlosť lode alebo toho týpka za jazdy, nie?
viď @3
v1 rychlost chlapika
v2 rychlost lode
t1 cas za ktory prejde v smere lode
t2 cas za ktory prejde v protismere
d dlzka lode
v2=120/t1=>t1=120/v2
v2=30/t2 =>t2=30/v2
(v2-v1)=d/t1
(v2+v1)=d/t2
scitam rovnice
2*v2=d/t1+d/t2
dosadim za t1 a t2
2*v2=d*v2/120+d*v2/30
delim v2
2=d/120+d/30
d=48
lod ma 48 krokov
(v2-v1)= d/t1
(v2+v1)= d/t2
scitam rovnice
2*v2= d/t1+d/t2
dosadim za t1 a t2
2*v2= d*v2/120+d*v2/30
delim v2
2= d/120+d/30
d=48
lod ma 48 krokov
» answers.yahoo.com/question/index?...
» mathcentral.uregina.ca/QQ/database/QQ....
tak dalo by sa mozno aj sposobom ze 6kou je delitelne cislo ktore je delitelne zaroven 2 a 3
v n*(n+1)*(2n+1) je nasobenie parne*neparne*neparne repektive neparne*parne*neparne. je teda iste ze to bude delitelne 2 a este nejak dokazat ze je to delitelne aj tromi, ciferny sucet bude musiet byt delitelny troma, ale to uz neviem elegantne dokazaT
c= vzdialenost protilahlich rohov
a,b = vzdialenosti zrnka od jedneho a druheho protilahleho rohu
c bude vzdy rovnake a a,b su pre vsetky zrnka rozne
pytagorova veta plati pre zrniecka ktore tvoria vrchol pravouleho(tie ktore lezia na talesovej kruznici) trojuholnika s preponou c
a^2+b^2=c^2
ich sucet druhych mocnin bude vzdy rovny c^2
ale, tie ktore NEtvoria vrchol pravouleho(tie kotre nelezia na talesovej kruznici) trojuholnika s preponou c, neplati pytagorova veta, tych sucet druhych mocnin bude vzdy iny nez c^2
takze si nemohol zobrat vsetky zrnka, alebo zadanie je zle
urcite to bude podstatne menej nez 2.5 zrn
nie som ziadny geometer, nechce sa mi to pocitat
ja som mal rovnice
d = dlzka lode v krokoch
v = rychlost lode v krokoch za sekundu
t = sekundy
(preto 4t, lebo ked predpokladame ze isiel primernou rychlostou ujo, a najprv isiel 30 krokov a potom 120, tak tcyh 120 krokov isiel 4x dlhsie)
4d - 4v*t = 120
d + 4v*t = 120 (scitam rovnice)
5d = 240
d = 48
no skus dokazat trojku ci to vobec plati, alebo som to len ja zle pochopil
alebo aj stvorku, ale na to by sa nasiel urcite nejaky vzorec na "styri gule v pravidelnom stvorstene"
n(n+1)(2n+1)
pre 3k je delitelne tromi n
pre 3k+2 je delitelne tromi n+1
pre 3k+1 je delitelne tromi (2n+1)
hotovo.
1) nakoniec som to rátal ako @15
2) nejak som to mal zle ale @17 vyzerá dobre n(n+1) je deliteľné 2 pre n>1 ... neviem ďalej
3) Mal som dve teórie ale ani jedna nie je správna... ale mohlo by to byť tak že to vyberal tak že z protiľahlých vrchných rohov až kým by to neboli spodné takže to by boli stále pravouhlé trojuholníky s preponou spodnou uhlopriečkou medzi protiľahlými spodnými rohmi
4) Som si nakreslil v štvorci dve kružnice sú trošku väčšie ako 5 kávových zŕn (2r>5zŕn), zmestia sa 4 tak je dole sú dve a nad nimi ďalšie dve ale po otočené o 90stupou aby zapadli do tých spodných .
5= ( 2r-odmocninaz2 .r ) / 2 + r
.... r = 3.86 zrna d= 7.73 zrna
Zabil som s tým pol dňa mohol som sa radšej učiť na utorňajšiu skúšku z fyziky.
[url= » h.imagehost.org/view/0101/IMG00... ][img]
[/img][/url]
pravidelny stvorsten nie je kocka(ta ma sest stien ) ale toto
takze nebudu dve gule na spodu a dve nad nimi, ale tri v trojuholnikovej zakladni a jedna v strede nad nimi vo vrchole
4) nedalo sa mi to vypočítať tak som to robil graficky vyšlo d= 3.66 zrna
je to presne (d=3.660254038) r=1.830127
urobil som to vypoctom.
ten spodny trojuhlonik co tam mas na obrazku, oznacim ho zlava do prava A, B, C(stred kruznice)
vieme ze strana c=5
treba najst vysku na stranu c, to je polomer kruznice
alfa je 30 stupnov(60/2)
beta je 45 (ten malicky trojuholnicek je pravouhly)
gama je 180-30-45=105
vieme teda vsetky uhly a jednu stranu, dopocitam hocikoru dalsiu
b=c*sinbeta/singama (toto je zo vztahu na vypocet r opisanej kruznici)
vc=b*sinalfa=1.83=r
bolo to celkom jednoduche
[url= » i.imagehost.org/download/0922/z... ][img]
[/img][/url]
AX^2+DX^2=BX^2+CX^2
(a^2+c^2)+(b^2+d^2) b^2+c^2)+(a^2+d^2)