K napadu študovať medicinu som dospela v 2 ročniku kedy som zistila že ma bavia prirodne vedy. Toto rozhodnutie je ale velmi zavazne à ja sa neviem rozhodnut ci ist do toho. Som citliva a empaticka, naplna ma ked vidim ze som niekomu pomohla, citim potreb
Keď ťa naplna pomahnie ludom, tak by som sla tou cestou a skusila medicinu ak mas rada biolu, ale ked naozaj nechces a chces ist lahsou cestou, tak by som zvolila na tvojom mieste nejake osetrovatelstvo alebo zdravotnu sestru.
Nemyslim, ze technika je lahsia, je to podla mna porovnatelne, ibaze na jednom sa musis biflit kvantum naspamat a na druhom vela rozumiet, pocitat, ucit sa, obidve stoja vela casu, aspon pocas studia.
@movehigher toto nie je pravda zas, co viem tabulky su uz odost vyssie ale to je jedno.
Akoze u nas je podhodnotena ta praca a hlavne podmienky su nahovno. No samozrejme zalezi aky je clovek, ak je zmrd a je aj sikovny, tak si dokazes v lekarine zarobit az az u nas.
@semhamforas tak to sa teda velmi mylis...nieco o tom zacinam vediet...tohto roku koncim a na svk je zdravotnictvo v totálnom rozklade...nemocnice nemaju peniaze na tie platy, budu musiet rusit lozka a tym aj stav zamestnancov...jedinou výhodou medicíny je to, ze diplom plati vsade, v celej EU tusim automaticke uznanie, takze uz len sa zlepsit v jazyku a ist....ale ja napr. som z tych, co by chceli ostat normalne tu, ale kedze ma mozno nikde nevezmu, tak budem musiet ist prec...
preto si myslim,ze technika je istejsia....ved je vsade okolo...
este k tej medicine a pomahani ludom- ono je to pekne na zaciatku, ked si clovek mysli, ze je to o tom, potom vsak zisti, ze v praxi to je o pomahani poistovni...takze sorry pacient, toto sa nepreplaca , takze na toto vysetrenie vas neposleme...takisto ako ani tuto liecbu vam nepreplatíme....zial
@movehigher ak chces naozaj pomahat ludom, chod na medicinu. ale tiez zalezi co si vyberies. taky chirurg urcite zarobi viac ako zubar, ale na druhej strane to roziko ze ti niekto zomrie na stole (ak si teda citliva povaha nemusis to zvladnut). ale to neznamena ze zubar menej ludom pomaha.
tiez si myslim ze medicina ma vyhodu ze je lepsie platena. ale aj to zase zavisi od povahy. ak budes ako mnohi lekari dnes, budes tahat peniaze z ludi pomaly aj za to ze si dovolili prist do cakarne, budes strasne bohata. ale ak nie, aj tak zarabaju celkom slusne.
pracovny cas si myslim ze je rovnaky-nie vsetci lekari maju nocne a tak. ak si len taky ambulantny lekar tak v noci nebudes pracovat. to robia na pohotovosti, sestry na JIS a tak.
a to hodnotenie- ano,lekari su zle ohodnoteni,ale casto preto ze su to lajdaci. ak budes naozaj dobra, mozno neziskas specialne ocenenie,ale ty sama o sebe budes vediet ze vydavas zo seba maximum aby si ludom pomohla. a ludia ta budu mat radi a zapametaju si ta. ked budu potebovat skutocneho lekara, miesto roznych spekulantov sa obratia na teba.
nemozem za teba rozhodnut, ale poradila bys om ti ist za tou medicinou. a iba ak v pipade ze sa to pre teba ukaze ako naozaj nezvladnutelne, by som sa zamerala na techniku. tu by som si nechala len ako zadne dvierka
@movehigher 800€ plat veru nemajú. To majú akurat nástupný plat ktorý majú cca pol roka, potom majú o dosť viac.
@veronika638 poviem ti len jedno. Babka bola lekárka, sesternica je lekárka teraz nejaký štvrtý rok. Vidieť môžeš čo chceš, len sa lepšie pozeraj.
Lekáry v nemocnici nemajú platy a vozia sa na Audinách, mercedesoch a BMW z milodarov alebo čo
Medicína ziadna charita ani pomáhanie nie je. Lekári sú najskorumpovanejší zamestnanci na Slovensku asi vôbec.
@movehigher podla tvojho "profilu, vymenovaních vecí čo ta bavia :
- neurológia (njop, síce dost "tažká, náročná oblast zo všoeb.lekárstva, ale aj hodne tesné prepojenie medzi medicínou a technickými, prírodnými vedami (najma mikro- a nano-elektronikou, optronikou, a pod. )
- biochémia ( ^^ previazanie medzi.. atd.
- chemicko-technologická
- medicínske prístroje a med.inž., medicínska mechatronika
- materiálové technológie !!!
(další fajný mix - bližšie zameranie špecializácia na polovodiče, mikroelektroniku, fotolitografické metódy výroby VLSI obvodov, al. fotonika,
nové topologické supra- /polovodivé materiály (grafény, stanén, a vobec celá skupina -én, + molybdenit ), atd..
v tíchto oblastiach máš aj slušnú šancu raz sa ocitnút v týme pozvanom "do Stockholmu" :p
btw. tie platy lekárov - to je strašne relatívná vec, záleží najma od toho kde,
klidne chod aj na všeob.medicínu (MUNI Brno najlepšie),
ak pojdeš hned po absolvovaní do zahraničia, zvlšt do nemecka, - berú okamžite absolventov špitále v DE., , rakusku, franc. - min. 4500 € jako nástupný, nedostaneš nižší..
No neviem, nepovedala by som, že je technika ľahšia ako medicína ..Záleží od konkrétnej oblasti resp. odboru..Nikto ma nepresvedčí, že napr. taká fyzioterapia na Lekárskej fakulte je ťažšia ako napr. Mechatronika na Strojárskej fakulte ...A nemyslím si, že lekári, myslím ako doktori, nie sestričky so strednou školou, sú dosť dobre platovo ohodnotení...Skús zubarinu, spojenie medicíny+ techniky v jednom + pomáhaš ľuďom+ krásne platy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Nemyslim, ze technika je lahsia, je to podla mna porovnatelne, ibaze na jednom sa musis biflit kvantum naspamat a na druhom vela rozumiet, pocitat, ucit sa, obidve stoja vela casu, aspon pocas studia.
ale opäť tam tuším nie je nejaký úžasný plat, ale dá sa to využiť aj mimo nemocníc, kde by bol skôr
myslím že lekári sú ohodnotení pomerne slušne, ak si myslíš že s tou "technikou" budeš mať viac peňazí tak go for it
Akoze u nas je podhodnotena ta praca a hlavne podmienky su nahovno. No samozrejme zalezi aky je clovek, ak je zmrd a je aj sikovny, tak si dokazes v lekarine zarobit az az u nas.
preto si myslim,ze technika je istejsia....ved je vsade okolo...
este k tej medicine a pomahani ludom- ono je to pekne na zaciatku, ked si clovek mysli, ze je to o tom, potom vsak zisti, ze v praxi to je o pomahani poistovni...takze sorry pacient, toto sa nepreplaca , takze na toto vysetrenie vas neposleme...takisto ako ani tuto liecbu vam nepreplatíme....zial
tiez si myslim ze medicina ma vyhodu ze je lepsie platena. ale aj to zase zavisi od povahy. ak budes ako mnohi lekari dnes, budes tahat peniaze z ludi pomaly aj za to ze si dovolili prist do cakarne, budes strasne bohata. ale ak nie, aj tak zarabaju celkom slusne.
pracovny cas si myslim ze je rovnaky-nie vsetci lekari maju nocne a tak. ak si len taky ambulantny lekar tak v noci nebudes pracovat. to robia na pohotovosti, sestry na JIS a tak.
a to hodnotenie- ano,lekari su zle ohodnoteni,ale casto preto ze su to lajdaci. ak budes naozaj dobra, mozno neziskas specialne ocenenie,ale ty sama o sebe budes vediet ze vydavas zo seba maximum aby si ludom pomohla. a ludia ta budu mat radi a zapametaju si ta. ked budu potebovat skutocneho lekara, miesto roznych spekulantov sa obratia na teba.
nemozem za teba rozhodnut, ale poradila bys om ti ist za tou medicinou. a iba ak v pipade ze sa to pre teba ukaze ako naozaj nezvladnutelne, by som sa zamerala na techniku. tu by som si nechala len ako zadne dvierka
@veronika638 poviem ti len jedno. Babka bola lekárka, sesternica je lekárka teraz nejaký štvrtý rok. Vidieť môžeš čo chceš, len sa lepšie pozeraj.
Lekáry v nemocnici nemajú platy a vozia sa na Audinách, mercedesoch a BMW z milodarov alebo čo
Medicína ziadna charita ani pomáhanie nie je. Lekári sú najskorumpovanejší zamestnanci na Slovensku asi vôbec.
- neurológia (njop, síce dost "tažká, náročná oblast zo všoeb.lekárstva, ale aj hodne tesné prepojenie medzi medicínou a technickými, prírodnými vedami (najma mikro- a nano-elektronikou, optronikou, a pod. )
- biochémia ( ^^ previazanie medzi.. atd.
- chemicko-technologická
- medicínske prístroje a med.inž., medicínska mechatronika
- materiálové technológie !!!
(další fajný mix - bližšie zameranie špecializácia na polovodiče, mikroelektroniku, fotolitografické metódy výroby VLSI obvodov, al. fotonika,
nové topologické supra- /polovodivé materiály (grafény, stanén, a vobec celá skupina -én, + molybdenit ), atd..
v tíchto oblastiach máš aj slušnú šancu raz sa ocitnút v týme pozvanom "do Stockholmu" :p
btw. tie platy lekárov - to je strašne relatívná vec, záleží najma od toho kde,
klidne chod aj na všeob.medicínu (MUNI Brno najlepšie),
ak pojdeš hned po absolvovaní do zahraničia, zvlšt do nemecka, - berú okamžite absolventov špitále v DE., , rakusku, franc. - min. 4500 € jako nástupný, nedostaneš nižší..