Ako Bratislavčan chcem vedieť, čo si o BA a jej ľuďoch myslíte? Boli ste tam, páčilo sa vám, dokázali by ste tam žiť? Prídu vám Bratislavčania namyslení?
Od narodenia som žila neďaleko BA, po strednej som sa tam presťahovala. Vydržala som tam 2 roky a utekala som spat do rodného mesta na mna je BA príliš hlučná a neosobná, stačí mi tam tráviť pracovný týždeň.
som z KE, ale dosť času teraz trávim na západe, párkrát do roka navštívim aj Bratislavu páči sa mi to, že tam je Ikea a potom ešte Dunaj, Slavín, hrad, také tie romantické zákutia Bratislavy ale povedala by som, že ľudia sú viac neosobní (ale záleží na človeku) a že je pomerne drahá na život, nepoznám tam ešte také tie vďačné podniky a miesta, teda okrem tej palacinkárne pri stanici
som tam zatial len par mesiacov, ale mne sa tu paci paci sa mi, ze viem zohnat prakticky cokolvek, co v rodnom meste teda absolutne, paci sa mi ta rozmanitost, ze ked chces klud, vies ho najst, ked chces ruch, vies ho najst.. bratislavcania su kadejaki, ale tak - zijes s vlkmi, zvlcies - to sa treba trosku obrnit
celkovo bratislavu hodnotim pozitivne, vramci nasich podmienok, ale s inymi velkomestami / hlavnymi mestami sa nemoze porovnavat no
Myslím si, že si o sebe veľa myslia. A moc nerozmýšľajú. (pre atmosféru si domyslite blavácky tvrdý prízvuk NEeeee a najlepšie si to prečítate v kaviarničke pri šálke laté)
Bože sedláci "veľké, neosobné, výzorovo nepekné" tvl a kde ste žili a ako sa učili dejepis? Však to tu komunisti stavali všetko. Aspoň že o tie pamiatky sa ako tak postarali a reštaurovali ich v posledných rokoch. Je to predsa veľké mesto, kde je veľa ciest, a nie jedna hlavná cez stred mesta. Vzhľadom na svoju polohu, chránené oblasti, a vládu krajiny či primátora mesta a starostov či čo sú to, to tu vyzerá ako vyzerá. Osobne nemám nič proti žiadnemu mestu, je to mesto ako každé iné. Iba je lepšie, pretože v ňom je všetko. Alebo najväčšie množstvo služieb z celej republiky. Hory tu nie sú, ako zvyčajne vo veľkých mestách. Byť na mne, určite by som chcel bývať vo vhodnej časti Bratislavy, aby som to nemal ďaleko do mesta, nestratil desatinu života v dopravných zápachach a mal všetko po ruke.
Hm, neviem. Ked som tam chodila len tak za kamaratmi, tak nic moc, aj po neviem kolkej navsteve som tam bola uplne stratena, co ja mam celkom dobry orientacny zmysel si myslim
Ale potom som tam bola nutena chodit pracovne a teraz ju mam celkom rada, hlavne Stare mesto. Ale zit by som tam zrejme nechcela. To uz radsej Kosice alebo Praha
Neviem, ja som tam bola len raz v zivote na prijimackach na vysoku skolu a pamatam si len tie zapchy na cestach a ze oco mal problem najst parkovacie miesto. Zit by som tam ale nechcela a ani neplanujem a pokojne prezijem aj keby som to mesto uz nikdy v zivote nemala navstivit.
Co sa tyka skoly/prace, nepopieram ze je tu viac moznosti ale architektura a celkova atmosfera mesta sa mi nepaci (hlavne centrum), myslim si ze na slovensku je ovela viac krajsich miest kde sa citim lepsie
Ja sa priznám, že pochádzam z Liptova, mesto tu nebudem hovoriť , ale ja osobne Blavákov ( ani mužov ani ženy) nemusím. Mesto je to asi najmodernejšie na Slovensku, celkom sa mi tam páči, je tam veľa vymožeností a akcií, čo inde na SVK nie je, ale tu ide skôr o tých ľudí, aj na východe, aj na strede aj na západe Slovenska sú mentalitou iní ľudia, aspoň ja to tak vnímam, ale na východe iná mentalita v pozitívnom zmysle a okolie BA v negatívnom zmysle, celkovo keď som prišiel hocikedy do BA, tak som mal nejaký konflikt s niekým a ako tu už napísal jeden užívateľ tak je tam veľa protivných ľudí, čo naschvál vyvolávajú konflikty, väčšina si tam myslí, že keď sú hlavné mesto, tak im patrí celé Slovensko a sú niečo viac robím v gastronómií a táto myšlienka sa mi iba neustále potvrdzuje, keď mi príde do hotela Blavák, tak to smrdí problémom a hádkou netvrdím, že takí sú všetci, ale väčšina mi taká príde... takže celkovo dojem z Bratislavy mám negatívny a nechcel by som tam žiť ani za boha a stretávať sa s nejakými ľuďmi odtiaľ už duplom nie, Blavákom sa vyhýbam, čo to ide, ak je to možné
@dee99 ja pochádzam z malého mesta a tam je ta koncentrácia zlých ľudí asi ešte väčšia tam skoro každý každého pozná a aj koho nepozná, tak toho ohovára
Štyri roky som tam chodil na strednú a za ten čas som si Bratislavu dosť obľúbil. Ak by som plánoval bývať na Slovensku, tak by som býval jednoznačne v Bratislave. Chcel by som bývať niekde kde je MHD dostatočne dobrá na to aby som nemusel mať auto.
@firestorm ťažko povedať, ale podľa akcentu spoznám Bratislaváka.. takisto ako aj podľa akcentu spoznáš vychodniara... a s tými ľuďmi , čo som mal konflikt tak presne vyzneli ako praví Blaváci, to proste počuješ...
S Bratislavou mám, bohužiaľ, negatívne skúsenosti. Bývala som tam 4 mesiace, potom som odtiaľ odišla. Ľudia vo všeobecnosti mi prišli negatívne naladení a ignorantskí. Atmosféra ponurá, architektúra komunisticky ladená, neosobná. Taktiež, mňa ako človeka zo stredného Slovenska iritoval bratislavský prízvuk. V súčasnosti však osobne vnímam Bratislavu už len ako dopravný uzol na Viedenské letisko. Myslím, že BA je zrovna to mesto, čo buď miluješ alebo nenávidíš.
príliš veľa ľudí, príliš veľa áut, príliš veľa všetkého odkedy navštevujem BA, tak som si uvedomila, že moje rodné mesto je proste dokonalé a že mu vôbec nič nechýba
pre mňa je tiež priveľká, mám rada menšie mestá. to by som ale nejako oželela , keby bola poriešená infraštruktúra aspoň z polovice tak ako v iných veľkomestách Eu... a bohužial tiež ďaľší fakt, že náklady v BA sa takmer vyrovnávajú nákladom v iných veľkomestách, avšak príjmy sú nižšie...
Staré mesto mám rád, bývať by som tam nechcel, brat sa mi tam odsťahoval za robotou a potom aj oženil s rodenou bratislavčankou (ktorá mimochodom netvrdí, že len nebratislavcan povie "Blava" a myslím, že pripúšťa, že aj sama to niekedy použila), tak tam chodievame relatívne často a.zacinam mať pomerne kladný vzťah aj k menej pôvabným miestam v BA
neviem ale ja nemám jediný problém s naším hlavným mestom ... to že tam kolabuje doprava občas to je už normálne aj v Žiline
... kedže do BA chodím len pár krát do roka tak tam idem v podstate rád, prejdem sa cez mesto, navštívím nejaké zaujimavé miesta, stretnem sa s kamarátmi a podobne
... naposledy som šiel do BA aj späť mimo dialnice a bolo to zaujímavé, ja rád cestujem autom, takže som si užil aj 4 hodinovú cestu
... ale žiť by som tam nechcel ... ja potrebujem kľud a malú koncentráciu ľudí
Veľmi zvlastne citat to tu ako clovek z BA a btw fakt by ma zaujimalo ten nas prizvuk lebo mi nepride ze by ho vela ludi malo a ak hej tak sedlaci odtialto (ups a necitam to pri latecku dzizs jak keby len same pipiny tu boli ved aj bratislavcan moze byt normalny a odkedy citam toto forum a najma prispevok od charlieho zacina mi vadit vyraz blavak fuj..
Keď tu mám už dva roky trvalý pobyt, rátam sa stále do tejto debaty?
Inak mám ale neutrálny postoj. Nepochádzam z práve najkrajšieho mesta, takže ma tu nič nepoburuje, mám tu všetko, čo potrebujem pre život (čo by som teoreticky mala aj tam, ale tu je viac možností), je to dosť veľké na to, aby som sa vyhla takým tým malomestským ohováračkám a zároveň nie tak veľké, aby mi tu bolo nepríjemne.
Dokonca aj zelene je tu myslím viac ako v rodnom meste
S nepríjemnými ľuďmi tu nemám absolútne žiadne skúsenosti, to kade chodíte? A ten prízvuk majú práveže všade naokolo, len nie v BA Mesto je to celkom škaredé, ale zvykol som si, aspoň sa tu furt dačo deje. ALe dopravu dokašľali na plnej čiare
Tak ja som BA nenavidela, okrem Prahy som si nevedela ine mesto pre zivot predstavit ale postupne ako som v nej viac a viac si k sebe hladame cestu a zacinam ju mat fakt rada
Ludia mi pridu fajn ako vsade.
Že je to historické mesto, historicky významné s dobrou pozíciou. Ale tiež je to negatívne, že máme hlavné mesto úplne odrezané od krajiny. Leží úplne na hranici. Každého volajú "východniar" aj ked z východu nie je. Aj mestečká, ktoré ležia v západnej časti východu sú pre nich brutálny východ. Čo si potom myslia o mestách, ktoré sú nalepené na východnú hranicu, presne tak, ako oni sú na západnej? V podstate z negatívnych vecí je to to, že ľudia sú nepríjemní a to, že vďaka polohe je ťažko dostupná, že iba najzápadnejšia časť krajiny je ekonomicky rozvinutá. Z pozitívnych vecí to, že má históriu, aj tým že bola hlavným mestom Uhorska istý čas, aj to, že tam bola korunovaná Mária Terézia dodávajú na významnosti. Nič viac. Kultúra tam neni (tradičná kultúra reprezentujúca krajinu). Resp. je bohatšia na strednom, severnom, či východnom slovensku.
A nedokázala by som tam žiť, lebo by som bola odtrhnutá od svojej rodiny, a BA je ďaleko od všetkého. Okrem Viedne a Trnavy...... Takže nie, ale žiaľ Bohu, toto je nebezpečné tvrdenie, lebo nikdy neviem, kde skončím. Poznám veľa ľudí, ktorí tiež nechceli, no nemali inú možnosť, kvôli práci. Ľudia sú, nenazvala by som ich namyslenými ale skôr sú takí svojskárski (divné slovo, ale výstižné) to znamená, že si hrabú pre seba na svojom poli, kamaráti si medzisebou nepomáhajú, neradia.... každý je sám za seba, to pôsobí tak chladne, neprístupne až dokonca namyslene. Zatiaľ čo my stredoslováci, a východniari dokonca ešte viac si zakladáme dosť na kolektíve, pomáhaní si navzájom, sranda musí byť za každú cenu, atd.... takého hodnoty ako keby chýbaliu Bratislavčanov
@firestorm neviem, prečo to stále spomínate, ved to je úplne normálne v každom hlavnom meste každej krajiny, že je minimálne z polovice zložená z prisťahovalcov, no tie deti prisťahovalcov, čo tam vyrastú sú už mentalitou a správaním sú identickí s bratislavčanmi, ktorých praprapraprapra rodičia sú z BA. Okrem toho, vy všetci viete, že keby naša krajina nedrela biedu, tak by nikto dobrovolne neopustil svoju rodinu a miesto, kde vyrástol, len preto, že sa chce "nasilu trepať na západ"
@omgporazima to je to tááke záátahovanie že dávaš dĺžne táám kde néépatria a íígnoruješ ich tám, kde mááju býť a íígnoruješ práávidlo, že "e" zmääkčujé. Celé je to o melódii, keby som mala opísať východniarsky akcent, tak by som tiež povedala, že davajúú dlžnéé tam kde nepatriáá a ignoruju ich tam kde maju byť (väčšinou ich ignorujú) rozdiel je len v tom, že je to na iných miestach v slove ale východniarska melodia je krajšia, takú istú má taliančina
Mal som moznost zit v Prahe, vo Viedni a Beline, teraz som v Bratislave asi 2 mesiace a musim povedat, ze v porovnani s predchadzajucimi skusenostami sa mi v Bratislave nepaci, necitim sa tam dobre a hned vypadnem ako to bude mozne. Nemozem tu najst pravnych ludi, nieje tu co robit vo volnom case, natoze je to male mesto tak dopravna situacia je hrozna, etc.
@theguy Bratislava nieje male mesto, rozlohou je porovnatelna s Viednou aj s Prahou. Keby bola male mesto, tak by nemala problemy s dopravou vacsie ako Praha a Vieden. Je tu stale co robit a je toho vela. 2 mesiace su malo na hodnotenie velkomesta.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
celkovo bratislavu hodnotim pozitivne, vramci nasich podmienok, ale s inymi velkomestami / hlavnymi mestami sa nemoze porovnavat no
Ale potom som tam bola nutena chodit pracovne a teraz ju mam celkom rada, hlavne Stare mesto. Ale zit by som tam zrejme nechcela. To uz radsej Kosice alebo Praha
who am I kidding, som strateny sedlak, ale vzdy viem najst najblizsi Lidl *_*
... kedže do BA chodím len pár krát do roka tak tam idem v podstate rád, prejdem sa cez mesto, navštívím nejaké zaujimavé miesta, stretnem sa s kamarátmi a podobne
... naposledy som šiel do BA aj späť mimo dialnice a bolo to zaujímavé, ja rád cestujem autom, takže som si užil aj 4 hodinovú cestu
... ale žiť by som tam nechcel ... ja potrebujem kľud a malú koncentráciu ľudí
Inak mám ale neutrálny postoj. Nepochádzam z práve najkrajšieho mesta, takže ma tu nič nepoburuje, mám tu všetko, čo potrebujem pre život (čo by som teoreticky mala aj tam, ale tu je viac možností), je to dosť veľké na to, aby som sa vyhla takým tým malomestským ohováračkám a zároveň nie tak veľké, aby mi tu bolo nepríjemne.
Dokonca aj zelene je tu myslím viac ako v rodnom meste
Ludia mi pridu fajn ako vsade.