toto je moznost, kedy by tu bolo 24 roznorodych ludi, muz/zena, narodena v januari(1)-decembri(12) -> logicky, 25ty clovek musi byt pohlavie m-z a musi byt narodeny v jednom z mesiacov 1-12, takze bude mat rovnake pohlavie aj mesiac narodenia ako niekto z vyssie vypysanych
@19 to je mi matematika toto keď dokazuješ, nenavolíš si prípad, pre ktorý to okamžite platí.. práve naopak, hľadáš prípad, kedy to čo najdlhšie platiť nebude (12mužov, každý v inom mesiaci, 12 žien, každá v inom mesiaci) - t.j. že keď tam dám ďalšieho človeka, isto to splní podmienku (muž či žena v ktoromkoľvek mesiaci narodená .. opísal to aj murcatko
totiz najhorsia mozna kombinacia je taka, ze tam je v kazdom jednom mesiaci narodeny jeden muz a jedna zena. ak chceme mat istotu, musi tam byt o jedneho cloveka viac ako 24, aby sme mali istotu, ze jeho pohlavie aj mesiac sa zhoduju s niektorou uz zaratanou osobou
moze ich tam byt aj milion patstotisic a stale nemozes mat istotu ze mas 2 ludi rovnakeho pohlavia narodenych v tom istom mesiaci. jasne, nie je to velka moznost, ale nejaka tam je
takze si myslim ze v kine by muselo byt nekonecno ludi
Stačilo mi fórum z ponožkami, kde som až kreslil názorné príklady v skicári a teraz zase podobná chobotina kde som presvedčený že mám preavdu a každý mi odporuje
Tu chcú vedieť MINIMÁLNY MOŽNÝ počet. Opakujem MOŽNÝ. a to sú dvaja ľudia. Koľko ich je tam v skutočnosti nie je podstatné, veď predsa ani tým že vytvoríš všetky možné kombinácie neodhlasíš skutočný počet ľudí v kine. Stále ich môže byť viac, ako aj menej.
@33 minimálny počet ľudí, kedy to tvrdíš S ISTOTOU!
Nie sme tupci a máme pravdu, tak nás neurážaj hneď Skús sa zamyslieť nad tým, čo píšeš - viem ti nájsť dosť príkladov dvojíc ľudí, kde to platiť nebude (a mne je jedno, že ty tvrdíš že sú to chlapi narodení v tom istom mesiaci... ty určuješ len počet, ostatné je random ) A teraz mi ty nájdi čo i len jednu dvadsaťpäticu. Som zvedavá (Nenájdeš. A to je tá istota, o ktorú ide )
@matus33 ide tu o matematiku a nie filozofiu. v tom je rozdiel medzi tvojim a pravnym vysledkom..
logicky mas v podstate pravdu, avsak ak si chces byt 100% matematicky isty, musis uvazovat vzdy s najhorsou moznou situaciou lebo vtedy si mozes byt 100% isty.. inak hoc je to i velmi malo pravdepodobne sa moze stat, ze sa nesplnia podmienky a mas smolu..
@tikalok je to priklad z MAKS teda nemyslim, ze by ich bolo viac.. ale decka na birdzi su nevyspytatelne
@37 nie, ide o to, ze pocet vlasov cloveka je vzdy nizsi ako tych +- 500.000 obyvatelov bratislavy. aby platilo, ze vsetci maju iny pocet vlasov, muselo by platit, ze jeden obyvatel ma napriklad jeden vlas, druhy dva vlasy... posledny by musel mat minimalne 499.999 vlasov, co je nemozne.
@41 no ze vraj ludia maju priemerne okoo 300 000 vlasov ...a to na celej Zemi medzi tymi 6,5 miliardami ludi nezije napr. 200 000 takych co maju nadpriemerny pocet vlasov? Od 300 000 do 500 000? a keby vsetkych tych 200 000 zilo v Ba, tak mozme normalne pocitat...ci blbost?
@kikushik555 prepac to nemalo byt obvinenie ze ti to ma niekto iny vypocitat..
na druhej strane, je to tvoj problem, ako to vyriesis a ked ti robi radost, ze ti to riesia ostatni mna to nezaujima..
este raz opakujem, nemyslel som to v zlom, len som necakal ze na birdzi najdem priklad z maksa
@murcatko nejde o to, ci to riesis, ja len ze mas uplnu pravdu a logicke ulohy som mal rad i ja..
pytagoriada bola moja, len skoda ze ona je len pre zs.. bodov za cas som mal vzdy plno
olympiada sic som ju robil, nikdy mi moc nesla, bo nedokazem zrozumitelne pre inych vysvetlit ako som na to prisiel.. ja na to jednoducho ridem a je to
a z klokana som mal i tricko a minimalne pero kazdy rok
boli tusim tri druhy ponoziek v kosi, a ze minimalne kolko ponoziek musime vytiahnut, aby sme s istotou mali jeden par... takze logicky vsetkyMoznosti + 1
ked je v kina povieme že napríklad 12 chlapcou a 12 dievčat
každé dievča je narodené v inom mesiaci kedze mesiacou je 12 ako tych dievčat a tak isto je to aj u chlapcou takže ked tam príde jedna osoba je jedno akeho pohlavia a akeho mesiaca narodenia bdue to sediet takye minimalne 25 ludi .. ale ak by to slo po logickej stranke tak by tam bohli byt aj dve kamosky v rovnakom mesiaci narodenia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
Príklad: Sedia tam dvaja muži narodený v marci.
??? Nejaksi v tom nevidím zmysel
m/z - 2
m/z - 3
m/z - 4
m/z - 5
m/z - 6
m/z - 7
m/z - 8
m/z - 9
m/z - 10
m/z - 11
m/z - 12
toto je moznost, kedy by tu bolo 24 roznorodych ludi, muz/zena, narodena v januari(1)-decembri(12) -> logicky, 25ty clovek musi byt pohlavie m-z a musi byt narodeny v jednom z mesiacov 1-12, takze bude mat rovnake pohlavie aj mesiac narodenia ako niekto z vyssie vypysanych
Máme požiadavky:
V kine sú minimálne dvaja ľudia.
V kine sú dvaja ľudia ktorý majú rovnaké pohlavie.
V kine sú dvaja ľudia ktorý sa narodili v tom istom mesiaci.
Takže ak sú tam dve ženy narodené vo februári všetky tieto požiadavky spĺňaju.
Apropo nikde sa nepíše že to nemôžu byť tí istý ľudia.
presne takto som to pochopila aj ja ved nic proti tomuto vysledku nieje v tych poziadavkach
zas ten dirichletov prinicip
mozem pridat ja jeden taky easy.. mozeme s absolutnou istotou povedat, ze v bratislave ziju dvaja ludia s rovnakym poctom vlasov?
takze si myslim ze v kine by muselo byt nekonecno ludi
Stačilo mi fórum z ponožkami, kde som až kreslil názorné príklady v skicári a teraz zase podobná chobotina kde som presvedčený že mám preavdu a každý mi odporuje
Tu chcú vedieť MINIMÁLNY MOŽNÝ počet. Opakujem MOŽNÝ. a to sú dvaja ľudia. Koľko ich je tam v skutočnosti nie je podstatné, veď predsa ani tým že vytvoríš všetky možné kombinácie neodhlasíš skutočný počet ľudí v kine. Stále ich môže byť viac, ako aj menej.
grrrrrr
Nie sme tupci a máme pravdu, tak nás neurážaj hneď Skús sa zamyslieť nad tým, čo píšeš - viem ti nájsť dosť príkladov dvojíc ľudí, kde to platiť nebude (a mne je jedno, že ty tvrdíš že sú to chlapi narodení v tom istom mesiaci... ty určuješ len počet, ostatné je random ) A teraz mi ty nájdi čo i len jednu dvadsaťpäticu. Som zvedavá (Nenájdeš. A to je tá istota, o ktorú ide )
@30 mozeme
odpoved je jasna..@murcatko @4 a @11
@matus33 ide tu o matematiku a nie filozofiu. v tom je rozdiel medzi tvojim a pravnym vysledkom..
logicky mas v podstate pravdu, avsak ak si chces byt 100% matematicky isty, musis uvazovat vzdy s najhorsou moznou situaciou lebo vtedy si mozes byt 100% isty.. inak hoc je to i velmi malo pravdepodobne sa moze stat, ze sa nesplnia podmienky a mas smolu..
@tikalok je to priklad z MAKS teda nemyslim, ze by ich bolo viac.. ale decka na birdzi su nevyspytatelne
na druhej strane, je to tvoj problem, ako to vyriesis a ked ti robi radost, ze ti to riesia ostatni mna to nezaujima..
este raz opakujem, nemyslel som to v zlom, len som necakal ze na birdzi najdem priklad z maksa
@murcatko nejde o to, ci to riesis, ja len ze mas uplnu pravdu a logicke ulohy som mal rad i ja..
pytagoriada bola moja, len skoda ze ona je len pre zs.. bodov za cas som mal vzdy plno
olympiada sic som ju robil, nikdy mi moc nesla, bo nedokazem zrozumitelne pre inych vysvetlit ako som na to prisiel.. ja na to jednoducho ridem a je to
a z klokana som mal i tricko a minimalne pero kazdy rok
no 20rocny chalan nie je sam vo svojej kobke ale ma znamych ktori vedia, ze ma rad podobne pripady..
robil maks iks rokov, teda si vie najst i zadania na nete
a okrem toho ma este mladsieho brata
viem, ze slovenska wikipedia udava 300.000, ale asi by som tomu velmi neveril
mozme to tvrdit aj bez zbytocneho rozmyslania, na 100% ziju v BA ludia ktorych pocet vlasov sa rovna nule
boli tusim tri druhy ponoziek v kosi, a ze minimalne kolko ponoziek musime vytiahnut, aby sme s istotou mali jeden par... takze logicky vsetkyMoznosti + 1
ked je v kina povieme že napríklad 12 chlapcou a 12 dievčat
každé dievča je narodené v inom mesiaci kedze mesiacou je 12 ako tych dievčat a tak isto je to aj u chlapcou takže ked tam príde jedna osoba je jedno akeho pohlavia a akeho mesiaca narodenia bdue to sediet takye minimalne 25 ludi .. ale ak by to slo po logickej stranke tak by tam bohli byt aj dve kamosky v rovnakom mesiaci narodenia