asi ako @Hetfield neutrál, nepovažujem ho za zločinca a zasa ani Slovenský štát za nejakú národnú hrdosť, keďže nevznikol z našej vôle...mohlo to dopadnúť aj horšie, lebo nech bol aký bol, snažil sa niektorých ľudí pred koncentrákom zachrániť, aspoň tak ako to bolo možné, skôr mi vadí tá cenzúra okolo neho napr. pri vyhlasovaní najväčšieho Slováka, veď keď ho tam ľudia nominovali, prečo by sa teda nemohol uchádzať , aj to je demokracia
Bola to náročná doba, to je pravda, i ked mám dojem, že Tiso bol voči Hitlerovi a jeho vláde až príliš servilný, ochotne robil aj nadprácu. Slovenský štát bol prvý, ktorý spomedzi spojencov Nemecka deportoval židov do koncentrákov. Boli sme nacistami neokupovaným štátom, ktorý vykonal deportácie prostredníctvom vlastného vládneho aparátu. Nedá sa to celé zdôvodniť tým ospravedlnením ,,lebo Hitler, lebo nacisti". Tiso, ľudáci a hlinkové gardy urobili veľa práce z vlastnej vôle, z ideologickej náklonnosti k nemeckému režimu.
V prvom rade by som sa rád vyjadril, že nijak nesympatizujem so slovenským štátom 2. svetovej vojny a neobhajujem zverstvá, ktoré sa tu diali.
Na strane druhej, je veľmi jednoduché zaškatuľkovať Tisa a označiť ho za zločinca. Treba si uvedomiť, že jeho pozícia nebola jednoduchá a v zásade rozhodoval o budúcnosti celého nášho národa a štátnosti. Jeho rozhodnutia neboli správne a najšťastnejšie. Vedomky spolurozhodoval o deportácií židov a rómov a kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Čo by sa však udialo, keby tak neučinil ? Nuž, s najväčšou pravdepodobnosťou by nás Nemecko odovzdalo Maďarsku a Poľku a tí by si nás tu prerozdelili ako kus koláča...z nášho národa a kultúry by nezostal ani smietok. Za týchto podmienok by sme v súčasnosti Tisa hanobili a zatracovali nie preto, že spolupracoval s Nemeckom, ale preto že zanevrel na svoj národ a slobodne ho odovzdal do rúk svojich susedov.
Druhá možnosť tiež je, že by bol nevyhovujúci Tiso vymenenený Petrom Mrkvičkom alebo Jozefom Zeleným, ktorí by konali v súlade s ideami Adolfa Hitlera. V roku 2020 by sme sa teda v školách učili o vlastizradcovi s inými iniciálmi ako JT. Kruh sa uzatvára.
Svedomie si môžu spytovať aj naši západní "spojenci", ktorí rozhodli o osude Československa Mníchovským diktátom a uvrhli nás tak do tejto nepriaznivej, patovej situácie.
@riddler joj, tebe chcem poslat z myslim History Revue clanok, teda je to vlastne len odsek, pretoze cely clanok je o hlavach statov co sympatizovali s nacizmom a vzdy zabudnem.
@9@10
Argumenty typu že to bol Mach s Tukom neobstoja. Proti deportáciám židov sa postavili aj Katolícka a Evanjelická cirkev ktoré označili deportácie na rasovom princípe za nezlučiteľné s kresťanskou morálkou na čo Tiso reagoval:
"Vraj, či je to kresťanské, čo sa robí. Je to ľudské? Nie je to rabovka? Ale pýtam sa ja: Je to kresťanské, keď sa národ slovenský chce zbaviť svojho večného nepriateľa, Žida? Je to kresťanské? Láska k sebe je príkazom božím, a tá láska k sebe mi rozkazuje, aby som od seba odstránil všetko to, čo mi škodí, čo mi ohrozuje život... A urobili sme tak podľa príkazu božieho: Slovák, choď, zbav sa svojho škodcu!" (Jozef Tiso, 1942)
To či súhlasil s vraždením v Osvienčime neviem, ale voči tomu aby židia boli okradnutí o svoje majetky, zbavení občianskych práv a následne odvlečení preč mu nejak nevadilo - práve naopak vôbec nebol proti.
Jediné za čo môžme takému človeku poďakovať je, že súhlasil s kapituláciou, a tým neprišli o život v boji na ktorý sa už chystala celá republika žiadni obyvatelia. A to je celé.
Od tej chvíle sa zapredal, a vyjadrenie v @14 svedčí prakticky o tom, že si náboženstvo vykladal po svojom a ospravedlňoval ním svoje kroky.
Boli sme presne takí ako sú tie teroristické organizácie blízkeho východu.
@mariquittka "Často sa hovorí aj o počte výnimiek, ktoré Jozef Tiso udelil Židom, aby ich ochránil pred transportmi. Operuje sa s rôznymi číslami, ale väčšinou sa zvykne uvádzať telegram Hansa Ludina (nemecký veľvyslanec na Slovensku), v ktorom sa spomína až 35 000 výnimiek. Treba však oddeľovať samotný počet výnimiek a počet výnimkami chránených osôb (výnimka totižto zahŕňala aj rodinných príslušníkov).
Každopádne, na základe doterajšieho výskumu vieme, že Tiso udelil viac ako 800 prezidentských výnimiek, kým žiadostí bolo ku koncu roka 1943 okolo 20 000. Existovali aj ministerské výnimky pod záštitou rôznych ministerstiev, ktorých sa udelilo viac. Celkovo výnimky zahŕňali do 20 000 Židov, ktorí po prvej vlne deportácií zostali na Slovensku. Dôležitá je však pokrivená logika celého procesu – ľudácky režim najprv Židov zbavil sociálnych a politických práv, vzal im majetok, podnietil deportácie a až následne ich začal prostredníctvom výnimiek ochraňovať – pred sebou samým.
(...)
Jozef Tiso údajne praktizoval politiku menšieho zla. Možno predpokladať, že keby malo väčšiu moc radikálne krídlo ľudáckej strany, celospoločenský vývoj by bol ešte horší. Koncept menšieho zla však v praxi často degraduje a ani po morálnej stránke nie je ospravedlniteľný. Potvrdilo sa to aj v slovenskej realite, konkrétne pri deportáciách na jeseň 1944 po vypuknutí Slovenského národného povstania. Réžiu deportácií prevzali nacisti a preživším Židom nepomohli ani výnimky. Aj za predpokladu, že Tisova snaha o realizáciu politiky menšieho zla bola úprimná, nakoniec sa skončila tragicky.
Spomenúť ešte možno cynický list, ktorý Tiso 8. novembra 1944 adresoval pápežovi. Ospravedlňoval v ňom opatrenia slovenskej vlády a takisto dodal: 'Je potrebné ešte poznamenať, že Česi a Židia, ktorí sa počas piatich rokov existencie Slovenskej republiky mali dobre, sa koncom augusta otvorene spojili s nepriateľskými parašutistami rôznych národností, ktorých zhodili na Slovensko zo vzduchu a začali otvorenú vzburu proti Slovenskej republike.' Okrem toho, že Tiso klamal vo vlastnej interpretácii začiatku Povstania, o ktorom mal úplne iné vedomosti, je fascinujúca časť, kde spomína, že Židia sa mali dobre. Toto klamstvo napísal v súkromnom liste najvyššej cirkevnej autorite – v čase, keď už vedel, ako dopadli Židia deportovaní v roku 1942 a keď sa opäť obnovili transporty zo Slovenska. Tiso mal aféru aj s vatikánskym chargé d´affaires Burziom, ktorý u Tisa intervenoval v prospech židovských konvertitov. O výsledku svojho snaženia napísal 6. 10. 1944 do Ríma list, v ktorom uviedol: 'Nenašiel som u neho nijaké pochopenie a ani jediné slovo súcitu s prenasledovanými: v Židoch vidí príčinu každého zla a bráni opatrenia Nemcov proti Židom ako diktované najvyššími vojnovými záujmami.'"
( » poleblog.sk/com-tkvie-zodpo...
@riddler videl som jeden film, neviem presne ako sa volá, niečo ako pianista alebo tak dáko neviem. no to je jedno. bola tam scéna, ako židia stoja pred nacistami v rade pred vlakom, ktorý ich odvážal. a žid chcel predať jednému chlapcovi cukríky. nemec mu povedal, že ty .... načo ti budú v tábore peniaze. čiže myslím si, že tá doba bola mimoriadne zlá, a za každú cenu ospravedlnovať židov je celkom isto nesprávne. navyše v koncentráku zomierali aj kresťania, katolíci. veď predsa kňaz z poľska, veľká postava dejín, svätý Maximilián Kolbe predsa tak isto bol zavraždený v koncentráku, kedy položil život, za azda len nedávno zosnulého Františka Gajowniczeka. on sa dobrovoľne ponúkol. On za čo mohol? On bol tisovi kolega v kńazskej službe. je na čase konečne, aby sme prestali s démonizovaním spoločnosti, že jedine židia trpeli. Tam trpeli slovania, cigáni, trpeli katolíci, trpelo tam kňazstvo, aj kňazi tam boli zavraždení. a počul si, žeby cirkev dneška volala po ospravedlnení? nehovoriac o komunizme, ktorý predstavoval ešte väčšie zlo skrz toho, že nacizmus trval menej ako 7 rokov. 1. septembra 1939 kedy napadol poľsko a všetko sa skončilo 9, maja 1945, komunizmus trval neuveriteľných 45 rokov do 1991 rozpadom ZSSR, a keď počítame že reálne jestvuje v severnej korei, číne, tak si to predstav, aké to je, kedy komunisti popravia civilistov len preto, lebo majú niečo zo západu, a imperialistov pokladajú za nepriateľa. uplne chorí ľudia komunisti!!! čiže postava knaza jozefa tisa nie je otázka, aký mám ja postoj, lebo za jeho doby som nežil. jediný problém je, že nijakého starého človeka som nepočul na neho nadávať, a každý ho chváli. teda niečo na tom bude
@vreskot000 Tak pokiaľ je ten starý človek biely slovák, nevzdorujúci vtedajšiemu režimu, potichu tolerujúci to čo sa dialo, tak žil relatívne pokojne, mohol sa mať dobre. Lenže ako hovoríš, v tej dobe trpeli okrem židov aj dalšie skupiny ľudí, a ich potomkovia, respektíve aj oni sami ak ešte žijú, na Tisa asi nadávajú, a treba povedať že oprávnene.
@riddler ano komunisti. ale vieš. vieš pod akým tlakom musel byť? vieš si predstaviť tú dobu? a druhá vec. neverím že predovšetkým ako katolicky knaz a najvyšší štátnik by naozaj dobrovoľne len tak nechal napospas. tomu neverím. dnes mnoho súdruhov poberá dochodky v demokratickom režime, ktorý ich nikdy neodsúdil. keď v rumunsku verejne popravili čaučeska so ženou a v rumunsku ,ktoré je daleko ešte za nami ako tak, si vieš predstaviť čo by tobol za masaker v devedesiatych rokoch? keby ich zavreli za potláčanie ľudských práv? tiso ako tak nemohol zdorovať hitlerovi, pretože sme vtedy boli satelit nemecka. neverím a nie je pravda že vedome a dobrovoľne kohosi vydal na smrť. druhá vec. jestvuje scéna, taká fotka, pamätám si to presne, ako tiso išiel do nemecka či kde hitlerovi blahoželať k 50 narodeninám. vieš koľko ľud( židov slovanov cigánov) tým zachránil? mnoho. uvedomme si ale aká to bola doba, kedy sa najbližší nacisti báli o svoj život ktorý boli pravou rukou hitlera. uvedom si, že taký stalin v obave o svoje vládnutie v sovietskom zväze dal popraviť jediného syna svojho, to bol kretén! syna dal popraviť. alebo videl som scénku, kedy mladé ruské dievča, nejaké dieťa spomedzi davu bolo vybrané aby gratulovalo stalinovi k narodeninám, a asi týždeń predtým zákerne, to teda bolo nachsvál, dal oboch jej rodičov len tak popraviť nemilosrdne. To nemá obdobu bratu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Na strane druhej, je veľmi jednoduché zaškatuľkovať Tisa a označiť ho za zločinca. Treba si uvedomiť, že jeho pozícia nebola jednoduchá a v zásade rozhodoval o budúcnosti celého nášho národa a štátnosti. Jeho rozhodnutia neboli správne a najšťastnejšie. Vedomky spolurozhodoval o deportácií židov a rómov a kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Čo by sa však udialo, keby tak neučinil ? Nuž, s najväčšou pravdepodobnosťou by nás Nemecko odovzdalo Maďarsku a Poľku a tí by si nás tu prerozdelili ako kus koláča...z nášho národa a kultúry by nezostal ani smietok. Za týchto podmienok by sme v súčasnosti Tisa hanobili a zatracovali nie preto, že spolupracoval s Nemeckom, ale preto že zanevrel na svoj národ a slobodne ho odovzdal do rúk svojich susedov.
Druhá možnosť tiež je, že by bol nevyhovujúci Tiso vymenenený Petrom Mrkvičkom alebo Jozefom Zeleným, ktorí by konali v súlade s ideami Adolfa Hitlera. V roku 2020 by sme sa teda v školách učili o vlastizradcovi s inými iniciálmi ako JT. Kruh sa uzatvára.
Svedomie si môžu spytovať aj naši západní "spojenci", ktorí rozhodli o osude Československa Mníchovským diktátom a uvrhli nás tak do tejto nepriaznivej, patovej situácie.
a babka hovori, ze za Tisa bolo dobre ale vzdy to povie pošepky
Pošepky je inac skvele slovo, uz davno som ho nepouzila
Argumenty typu že to bol Mach s Tukom neobstoja. Proti deportáciám židov sa postavili aj Katolícka a Evanjelická cirkev ktoré označili deportácie na rasovom princípe za nezlučiteľné s kresťanskou morálkou na čo Tiso reagoval:
"Vraj, či je to kresťanské, čo sa robí. Je to ľudské? Nie je to rabovka? Ale pýtam sa ja: Je to kresťanské, keď sa národ slovenský chce zbaviť svojho večného nepriateľa, Žida? Je to kresťanské? Láska k sebe je príkazom božím, a tá láska k sebe mi rozkazuje, aby som od seba odstránil všetko to, čo mi škodí, čo mi ohrozuje život... A urobili sme tak podľa príkazu božieho: Slovák, choď, zbav sa svojho škodcu!" (Jozef Tiso, 1942)
To či súhlasil s vraždením v Osvienčime neviem, ale voči tomu aby židia boli okradnutí o svoje majetky, zbavení občianskych práv a následne odvlečení preč mu nejak nevadilo - práve naopak vôbec nebol proti.
Od tej chvíle sa zapredal, a vyjadrenie v @14 svedčí prakticky o tom, že si náboženstvo vykladal po svojom a ospravedlňoval ním svoje kroky.
Boli sme presne takí ako sú tie teroristické organizácie blízkeho východu.
Ono židovský kódex ich definoval nielen ako náboženskú ale aj etnickú skupinu:
» www.upn.gov.sk/data/pdf/vlada_... hneď paragraf 1.
Každopádne, na základe doterajšieho výskumu vieme, že Tiso udelil viac ako 800 prezidentských výnimiek, kým žiadostí bolo ku koncu roka 1943 okolo 20 000. Existovali aj ministerské výnimky pod záštitou rôznych ministerstiev, ktorých sa udelilo viac. Celkovo výnimky zahŕňali do 20 000 Židov, ktorí po prvej vlne deportácií zostali na Slovensku. Dôležitá je však pokrivená logika celého procesu – ľudácky režim najprv Židov zbavil sociálnych a politických práv, vzal im majetok, podnietil deportácie a až následne ich začal prostredníctvom výnimiek ochraňovať – pred sebou samým.
(...)
Jozef Tiso údajne praktizoval politiku menšieho zla. Možno predpokladať, že keby malo väčšiu moc radikálne krídlo ľudáckej strany, celospoločenský vývoj by bol ešte horší. Koncept menšieho zla však v praxi často degraduje a ani po morálnej stránke nie je ospravedlniteľný. Potvrdilo sa to aj v slovenskej realite, konkrétne pri deportáciách na jeseň 1944 po vypuknutí Slovenského národného povstania. Réžiu deportácií prevzali nacisti a preživším Židom nepomohli ani výnimky. Aj za predpokladu, že Tisova snaha o realizáciu politiky menšieho zla bola úprimná, nakoniec sa skončila tragicky.
Spomenúť ešte možno cynický list, ktorý Tiso 8. novembra 1944 adresoval pápežovi. Ospravedlňoval v ňom opatrenia slovenskej vlády a takisto dodal: 'Je potrebné ešte poznamenať, že Česi a Židia, ktorí sa počas piatich rokov existencie Slovenskej republiky mali dobre, sa koncom augusta otvorene spojili s nepriateľskými parašutistami rôznych národností, ktorých zhodili na Slovensko zo vzduchu a začali otvorenú vzburu proti Slovenskej republike.' Okrem toho, že Tiso klamal vo vlastnej interpretácii začiatku Povstania, o ktorom mal úplne iné vedomosti, je fascinujúca časť, kde spomína, že Židia sa mali dobre. Toto klamstvo napísal v súkromnom liste najvyššej cirkevnej autorite – v čase, keď už vedel, ako dopadli Židia deportovaní v roku 1942 a keď sa opäť obnovili transporty zo Slovenska. Tiso mal aféru aj s vatikánskym chargé d´affaires Burziom, ktorý u Tisa intervenoval v prospech židovských konvertitov. O výsledku svojho snaženia napísal 6. 10. 1944 do Ríma list, v ktorom uviedol: 'Nenašiel som u neho nijaké pochopenie a ani jediné slovo súcitu s prenasledovanými: v Židoch vidí príčinu každého zla a bráni opatrenia Nemcov proti Židom ako diktované najvyššími vojnovými záujmami.'"
( » poleblog.sk/com-tkvie-zodpo...