@1 picovina. mna zaujima informatika, studujem informatiku a ucia ma tu hadam vsetko na svete, teda okrem informatiky. ked sa chces ucit nieco, co ta zaujima, odporucam ist na skolu, ktora s tym nema nic spolocne.
@georg21 ved to si pis, ze ma inspiruje. v zivote som samostudiu programovania, sieti a databaz nevenoval tolko casu, co za posledny rok. vies preco? lebo som pochopil, ze ak by som sa drzal osnov vysokej skoly, tak zo mna bude matematik, statistik a ekonom, no informatik ani omylom. skola ta ma naucit podla vsetkeho len tolko, ze ma skola nenauci nic. mame az jeden predmet suvisiaci s odborom a aj ten nas uci doktorant, po ktorom ja opravujem kod.
nevsimajte si ma, zase nervacim. to preto, lebo sa musim ucit sracky zo skript, ktore pisal kokot ("Matematika je väčšinou definovaná ako štúdium zákonitostí štruktúry, zmeny a priestoru." picovina. matematika je veda hladajuca najzlozitejsi mozny popis ktorehokolvek javu.) miesto toho, aby som venoval cas niecomu...ja neviem...aspon trocha uzitocnemu.
najviac sa asi oplati medicina, zubarina, nepoviem IT lebo vela ludi, co su top v IT co poznam, sa to ucili sami, cize to asi nie je az take dolezite.
najmenej sa oplati politologia/medzinarodne vztahy a kulturologia (uz je majstrom tohto odboru perny a myslim, ze ini ludia uz nemaju sancu)
sranda, ze mnoho ludi povazuje filozoficke vedy za zbytocne, ale najviac nezamestnanych produkuju paradoxne prirodne vedy. Dovod je jednoduchy, su to vedecky zamerane odbory s uzkym uplatnenim. Kedze vedu nemozu robit vsetci, iba zopar najsikovnejsich jednotlivcov a praca v komercnom odvetvi nie je realna, tak jedina moznost ako este uplatnit odbor je v skolstve. Absolventi humanitnych odborov tak maju ovela viac prilezitosti, a to najma vdaka ovela lepsim jazykovym znalostiam.
Co sa tyka top odborov, tak su to jednoznacne it, elektro, medicina, strojarina. to by clovek musel byt megakripel, aby sa s niecim takym nevedel zamestnat.
Najviac sa oplati IT, robotika, elektrika, nejake remeslo (uplatnenie ZATIAL prevazne v zahranici).
Najmenej sa oplatia kdejake socialne pavedy. Su to slabo platene odbory a ich absolventi vacsinou koncia na urade, alebo v mekaci za dvojplatnickou. Suhlasim, ze prirodne vedy generuju tiez kopu odpadu, ale tych socialnych je radovo viac, kedze na ich studium sa casto treba len vediet biflit, narozdiel od prirodnych vied, kde treba aj rozmyslat a preto to ide studovat podstatne viac ludi.
lekar, ITckar, pravnik, strojarina (tie posledne su dobre preto, lebo su vseobecne vyuzitelne ked sa rozhodnes pre zmenu, inak pravnici teraz moc nezarabaju na pravnickej robote)...
..neoplati sa ucitel,socialna praca, pilot, filozoficka fakulta....
...ale to je vsetko individualne, nie kazdy potrebuje vela penazi, ludia maju aj ine priority, ja som pisal z financneho hladiska
@10 absolventi humanitnych odborov maju lepsie jazykove schopnosti ?
podla mna su najmenej perspektivne filozofia, sociologia, socialna praca, masmedia, medznarodne vztahy a najviac perspektivne su technicke, medicina, IT
@melancholik mam kamarata tretiaka na zurnalistike, chce byt sportovym komentatorom a pravidelne pise clanky na sme, takurcite.sk a este niekde. robi niekedy aj prispevky do slovenskeho rozhlasu a komentuje zapasy druhej ligy v basketbale. tak si nemyslim, ze skonci zle
Neviem to takto zhodnotit, kazdych par rokov sa tieto trendy menia.. ale tak clovek neslapne vedla urcite s medicinou.. no najdolrzitejsie (nech si hovori kto chce co chce) je aby ta to aspon trocha bavilo.. poznam ludi co studovali IT lebo je to ppci odbor a zarobis tisice.. ale preboha ti ludia sa len trapia, nemaju k tomu vztah..
Ach enter.. no aky to ma potom zmysel? Potom sa este podla mna nestrati clovek, co ovlada cudzie jazyky (viac, nie jeden).. tieto odbory su vsak na FF takze tie reci, ze FF je na nic tiez moc nemam rada.. a neviem, ja si nemyslim, ze by bol nejaky odbor vyslovene zbytocny, kazdy najde uplatnenie kto chce a snazi sa.. vaham jedine co sa tyka filozofie, lebo to nemam predstavu, kde sa clovek zamestna
@melancholik preco si myslis, ze prave zurna je zbytocna? Viac ako napr nejaka filozofia?
@obrvonjottr ale zabudol si, ze tak ako absolventi humanitnych maju lepsie jazykove schopnosti, vedecky absolventi zase maju schopnosti aj v it a roznych technickych sferach, ktore sa vyuzivaju aj v komercnom odvetvi
@obrvonjottr ty si dobre mimo chlapce prirodne vedy su velmi perspektivne, len nemozes zostat na slovensku - vzhladom na to, ako je financovana veda a skolstvo (opat dakujem vsetkym idiotom, co volili fica) a lepsie jazykove schopnosti, oh please, este som poriadne ani strednu neskoncila a rozpravam dvoma cudzimi jazykmi lepsie, nez absolvent tvojej humanistickej pripicenosti. Studovat vysoku skolu na to, aby som ju skoncila s C1 certifikatom (ktory mam od sedemnastich) alebo so statnicou a mimo toho vedela uplnu picu je maximalne ubohe.
Ale hej, studuj si politologiu alebo masmedialnu komunikaciu a byvaj do styridsiatky u rodicov
@paulieevans no a etika to je uplny vrchol vsetkej zbytocnosti mame na gympli profesorku s kombinaciou etika, umk, telesna, taki ludia su plytvanim kyslika, vody, jedla a ropy...
@sheily nehodnotim podla ekonomickej situacie len...ale vseobecne...pride mi to naozaj zbytocny smer..s filozofiou sa mozu naozaj porovnavat iba v ekonomickom hladisku
@kuvincik no lebo to tak je..ja niesom matfyzak, ja tu niesom na to, aby som sa orientoval v nezrozumitelnych definiciach, robil vyskum a odovzdaval matiku dalsim generaciam. ja potrebujem po lopate vediet, co sa ako pocita. ide mi o prakticke a nie teoreticke vyuzitie. to je ako ucit automechanika celu fyziku za fungovanim spalovacieho motora az po kvantovu uroven. ano, ked bude vsetko teoreticky dokonale ovladat, tak po tyzdnoch vypoctov, pozorovani a vyskumov dojde k zaveru, ze je dojebana sviecka a treba ju vymenit. preco by to vsak robil takto, ked ho mozem naucit, ze ma skontrolovat a pripadne vymenit sviecky? uplne nemozem z toho, ked je k niecomu absolutne trivialnemu napisana taka definicia na pol strany, ze ak by som nevedel o com je rec, tak na to z tej definicie nepridem ani za tyzden. ja chapem, ze exaktna terminologia je nevyhnutna. na druhej strane by bolo pekne, keby skoly pochopili, ze ja, co by PROGRAMATOR, tu niesom od toho, aby som tuto terminologiu ovladal.
aby sme sa rozumeli, nevravim, ze je to zbytocne. vravim, ze system vyucby uz hadam nemoze byt horsi. kodit realne veci a popri tom intuitivne a na zaklade potreby budovat matematicky model na ktorom to stoji, by bolo uplne o inom. matiku by som sa naucil presne tak, ako ju potrebujem vediet a zaobislo by sa to bez zbytocneho sedenia nad picovinami. ale to chcem privela, ze. lepsie bude ucit ma nieco absolutne nesuvisiace s mojim odborom, zatial co predmety (ahahaha, plural... predmeT! jeden jediny predmeT zo vsetkych) suvisiace s mojim odborom su fraska. cele programovanie obsiahnute v tomto rocniku sa da prejst pohodovym tempom za mesiac. a ako ceresnicka na torte nas cvici doktorant, ktoremu musim pravidelne vysvetlovat, preco je program, ktory piseme na cviku nespravne navrhnuty a preco ho treba pisat inak. #InformatikaPoSlovensky
@staphylococcus prečo by bol mimo? napísal to isté čo ty len inými slovami, prírodné vedy na Slovensku nemajú perspektívu.. keďže je toto slovenské fórum neviem čo je na tom odveci, že hodnotí situáciu u nás, nie každý sa chce odjebať preč reaguješ dosť prudko, pritom sa stačí trocha zamyslieť
@sypomka s tým právom by som nesúhlasil, nie je právo ako právo, nie je právnik ako právnik, no a rozhodne lepšie ako chujoviny na filozofickej fakulte, ktoré nemajú nijaké uplatnenie.....
Pre mňa sú hodnotné technické smery, právo a medicína, možno ekonómia.
Matiku neviem, medina sa mi hnusí, tak som právnik.
@dumbledore tym som nechcela povedat, ze pravo je nejaka podradna skola pre hlupakov, prave naopak, ale tu ide o to, ze vela ludi nechce ist na skolu, kde je napr. matematika, tak idu na pravo, skoncia skolu a potom sa nemaju kde zamestnat, nakolko tych pravnikov je vela alebo sa zamestnaju a robia uplne nieco ide ako vystudovali...ale hej urcite je to lepsie ako filozofia a podobne ...
možno som sa zle vyjadril... nie najviac nezamestnaných vo všeobecnosti (tých produkujú väčšinou pedagogické a športové fakulty), ale viac nezamestnaných v porovnaní s fildou. A zatiaľ čo ty si fičíš na pocitoch, dojmoch a veštení z kávy, tak ja to aspoň viem doložiť štatistikami. Tak napr. duben 2012: nezamestnanosť absolventov MU FF: 5,1%; nezamestnanosť absolventov MU PřF: 8,3% ... i keď je pravda, že roky predtým sa ten pomer menil, ale trend je relatívne jasný - absolventi FF MU majú priemernú nezamestnanosť 5%, absolventom PřF MU nezamestnanosť posledné roky rastie, pričom plat majú o tisícku menšiu než absolventi FF » www.muni.cz/media/docs/1093...
No a? To, že ty máš certifikát C1, neznamená, že ho majú aj všetci ostatní, alebo že všetci vedia niekoľko jazykov, ak vôbec nejaký, prípadne to, že niekto ovláda viac jazykov neznamená, že sa nemôže naučiť ďalšie. Pre tých, čo majú preferencie na jazyky je FF určená. Ja ovládam 3 jazyky. 2 som sa naučil práve na FF.
BTW: neviem aké brutálne uplatnenie čakáš od niekoho, kto vyštudoval napríklad astrofyziku, geológiu alebo geografiu. Ešte aj tí čo študujú fyziku sa vo veľkej miere vo vede neuchytia ale idú robiť meteorológov, prípadne analytikov do banky... ak vôbec. A to, že si myslíš, že v zahraničí čakajú snáď na každého absolventa prírodných vied, aby im išiel robiť vedu, tak to je tiež akože naivita level 101
@obrvonjottr jasne, lebo tie statistiky su skreslene takymito - astrofyzikmi a paleobiologmi a podobnymi odbormi ktore z vacsej casti existuju viac menej z recesie (alebo inak neviem preco). Takze takto, kedze tie statistiky ti mozem z vacsej casti osrat: S kolkymi vedeckymi pracovnikmi si sa rozpraval? Absolventmi a vyucujucimi z prirodovedeckych fakult? Lebo ja s dost vela, viem kde pracuju, viem co robia, viem ako su plateni
Kdezto s FF co poznam tak vsetci ucia na strednej skole kde nemozu mat o tisicku vyssi plat nez nikto, pretoze ani tu tisicku nezarobia
A ako tak pozeram na tu tvoju uzasnu statistiku, poznam aj nezamestnaneho absolventa University od New York, ktory na tu skolu nema jedneho pekneho slova... A ta slovenska studia, vsak jasne, lebo tu vsetky prirodovedecke fakulty stoja za rovnaku picu (zse viem priamo od absolventov, nie z anonymnych studii).
A jazyk sa da naucit aj doma a sam, vsetci ludia, co maju fakt talent na jazyky maju tie jazyky ako hobby a venuju sa niecomu zmysluplnejsiemu, pretoze vedia, ze studovat vysoku skolu aby som vedel cudzi jazyk je maximalne trapne...jazyk je dorozumievaci prostriedok, nekvalifikuje ta na vykonavanie nejakeho zmysluplneho zamestnania - okrem tlmocnika, ucitela a prekladatela, ktorych je vsetkych ako nasranych a staci ti na ne aj statnica, na ktoru ma, prepac, ale inteligentny clovek aj po ukonceni strednej skoly, na to predsa nemusis chodit na VS a zabit 5 rokov zivota uplnou zbytocnostou.
@sypomka studujem andragogiku ale osobne (objektivne) poviem ze potreba vzdelavania a dovzdelavania je potrebna jak sol. druha vec je jak to funguje na katedre to je cista katastrofa. zaroven robim v ludskych zdrojov takze viem o com hovorim. ale chapem co myslis. dalsia vec - studenti. sproste a tupe stado co skonci na urade prace lebo nevie absolutne nic. cest vynimkam ktore sa dreli behom skoly v produktivnom jobe (nemyslim robit casnika, zumba trening alebo predajcu v obchode s oblecenim)
Najviac IT,zubarina,jazyky,technicke veci
Najmenej si netrufam povedat.
Sama studujem prirodne vedy-virologia a ako asi by som nechcela byt vedec,asi na to nemam. V nejakej diagnostike aj ano,ale skor sa vidim vo farmaceutickej firme.
@tommyhot na pozorovani a popisovani javov su zalozene prakticky vsetky neapriorne vedy. Z tohto hladiska by teda bola paveda aj fyzika.
Ak to myslis tak, ze ekonomia, resp. ekonomicke myslenie ma vlastnu logiku, ktora nie je totozna s logickym myslenim ako takym, tak mozem suhlasit, ze to je ciastocne pravda. Ciastocne preto, lebo viacere ekonomicke teorie nezohladnuju neekonomicke faktory (napr. spolocnost) a k ekonomike pristupuju ako fyzici k prirode (ich logika je teda podobna logike fyzikov).
@dumbledore na jednej strane sa vymedzujes proti tomu, aby boli pravnici skatulkovani, kym na druhej strane sam skatulkujes a plosne hodnotis studentov filozofickych fakult. Je to rovnako (ak nie este viac) nemiestne. Jednak z dovodu, ze filozoficke fakulty sa od seba radikalne lisia v kvalite, jednak z dovodu, ze jednotlive odbory na filozofickych fakultach sa od seba vyrazne lisia. Je na nich mozne studovat napr. etiku a kulturologiu, ale rovnako aj logiku a komputacnu lingvistiku. Tieto posledne dva odbory podla mna kladu vacsie naroky na kognitivne schopnosti studenta ako pravo.
Co sa potom toho tyka, ja nepoznam jedneho jedineho studenta prava, ktory sa rozhodol ist studovat pravo preto, lebo je to intelektualna vyzva (a to poznam aj studenta prava na Cambridge). O to viac vsak poznam studentov prava, ktori su karieristi a pravo studuju z dovodu, ze chcu dobre zarabat. Samozrejme, je to legitimna strategia, ale o intelektualnej nadradenosti pravnikov zrovna nevypoveda.
@indigomood ale mne je to jedno koho ty poznáš, pýtal si sa na to, akú školu má podľa nás zmysel študovať, no a podľa mňa sú to odbory, ktoré som napísal a viem prečo to hodnotím.
@bannednick v ziline. a myslim tym vsetky veci, ktore priamo nesuvisia s informou. pocnuc ekonomiou a matikou konciac. pocul som, ze na niektorych zahranicnych skolach ide matika subezne s programovanim - na matike sa clovek nieco nauci a okamzite to implementuje v nejakom kode. zaujima ma, ci je to na vut riesene tymto sposobom, alebo je tam matika proste len obycajna matika.
@notme Matika je len obyčajná matika, je v prvých troch semestroch. Ale tak to čo sa na matike učí počas štúdia neskôr aj využiješ. Neodborný predmet som mal ešte fyziku, ale tá od tohoto roka už nie je povinná, ja som ju ešte chytil. (zívačka). Potom neodborná je ešte angličtina, neuznávajú maturitu ani certifikáty myslím.
Okrem tohoto čo som napísal je všetko ostatné už informatického zamerania, či už predmety prepojené s elektrotechnikou, kde doslova zapájaš tranzistory aby si vytvoril logický AND až po operačné systémy.
@nats myslím, že si z nej nemusíš nič robiť slečna nemá dokončenú ani strednú, ale už je múdra, všade bola, všetko videla a všetko je tak ako povie ona.. také sú najlepšie no, akurát tak na smiech
@notme ja tiež nadávam na túto. Tu sa učí štýlom, že nám v škole povedia toto je mačka a teraz naprogramujte lesopark so všetkými zvieratami Noemovej archy...
@bannednick toto by ma praveze bavilo co sa tyka javy, isiel som velmi daleko nad ramec toho, co sa od nas vyzaduje. cisto z vlastnej iniciativy. programovanie beriem ako sposob na ukazanie ostatnym, ze "aaahahah, som najlepsi!" hold, ako som spominal, skola mi pod nohy hadze obrovsku kopu nudnych, relativne useless a tazkych predmetov, co vobec nieje pre mna. vediet matiku a zvysok casu len kodit je vlastne moja predstava idealnej skoly
omg to sú také infantilné "argumenty", že dovidenia to potom aj odbory ako politologia alebo kulturologia existuju asi z recesie rovnako ako geografia series na statistiky ale argumentujes vlastne ničím... evidentne máš problém s logikou alebo si proste jebnutá, ako tu už bolo naznačené. A to, že "s koľkými vedeckými pracovníkmi si sa už rozprával" je argument tak 10 ročného decka Tak za prvé, nielenže som sa s nimi rozprával ja som s nimi chodil aj na pivo, s jedným som býval na izbe (človek, ktorý skúma dna myší) a poniektorí ma aj učili... ono to vlastne ani nie je nič výnimočné, keď človek študuje na univerzite... takže opäť tá tvoja pripečená (ne)logika. Mimochodom, je sranda, keď niekto kto na výške ani nebol sa snaží presviedčať ostatných, ktorí tam už sú alebo boli, o tom ako to tam chodí... proste úplný rehot
btw som zvedavý ako by si sa naučila jazyk v odbornej komunikácii z úplne všeobecnej učebnice doma na kolene a potom isla robit tlmocnika... (a nie ani tlmocnikovi nestaci certifikat na urovni C1). S takymto jeblým argumentom sa mozes vlastne aj matiku či biolu učiť doma. Načo vlastne chodiť do školy
@obrvonjottr jazyk sa da naucit doma na kolene zlatko, a viem, aku statnicu potrebujes na to, aby si mohol robit tlmocnika - nic tazke
a nie, nemam problem s logikou, len viem akym sposobom vznikaju statistiky a ako veeeeeeeelmi doveryhodne su a hlavne su fakt dojebane uz spominanymi odbormi, ktorych absolventi maju minimalnu sancu sa zamestnat
Ti tvoji kamarati s ktorymi si chodil na pivo, kolki z nich boli nezamestnani? a ano, bohuzial uz nie je nic vynimocne studovat na univerzite, lebo existuje milion zbytocnych kulturologii, politologii, sociologii a filozofii na ktore prijmu kazdeho idiota
prosim, uz sa nestrapnuj, jedine co vies je nadavat a urazat, mohli by ta na tej zvytocnej pseudoskole naucit sa aspon normalne vyjadrovat.
A vela stastia, ked budes raz ucit stredoskolakov obciansku
neexistuje zbytočný odbor, len odbory, kde treba prijímať rádovo menej študentov, a to sú práve odbory na FF, právo, masmediálka ale aj taká ekonomika....v súčastnosti je to často po ich vyštudovaní o držku....ale to nie je chyba tych odvborov, ale systému....
@staphylococcus
omg ved ty ani vobec netusis, ze na to netreba ziadnu statnicu a keby si aj nejaku chcela, tak by si najprv musela ist studovat, presne to, co sa akoze neoplati... zase logic error hm takze vedecki univerzitni pracovnici a postdoc. su podla teba nezamestnani? dalsi logic error ... a pockat... ved vlastne ty si nezamestnana! jojo ty vies ako sa robia statistiky ... a tiez tu mame obcanov, ktori presne vedia, ze za vsetkym su iluminati a cia... zeby rovnaka diagnoza? tak hlavne druha naj univerzita v Čr bude istotne pseudoskola... hlavne, ze mas plno reci, ale si to ty, kto nema ani tu trapnu pseudoskolu... a vobec, s tvojim infantilnym nelogickym rozmyslanim sa teda na dobru skolu ani nedostanes... snad aspon na sukromnu, kde sa mozno nad tebou zlutuju hahahah
btw naco by som mal ist ucit obciansku, ked som iteckar?!
@obrvonjottr ja som nezamestnana to kde si sa dostal po takuto informaciu? tak fajn chlapce, ty si dobre mimo
Sak ty sa tu ohanas tym, aku vysoku nezamestnanost maju prirodovedecke fakulty. Tak sa ta pytam, ci su ti tvoji kamarati vedecki pracovnici nezamestnani
Ale ocividne si ja neviam ci tak hlupy, alebo opity alebo nafetovany lebo uz vazne trepes 2 na 3 len aby si sa mal o com hadat, musis mat vazne velmi naplneny a uspesny zivot
A tu statnicu som spomenula preto, lebo je ovela jednoduchsie si pocas strednej skoly urobit tu a ist studovat nieco perspektivne, nez zabit 5 rokov na FF na to, aby si mal kvalifikaciu ist robit tlmocnika. A vyjde ta to narovnako
takže si to zhrňme:
- si nezamestnaná
- nemáš žiadnu školu
- vobec ale vobec netusis co treba mat na to, aby clovek mohol robit tlmocnika/prekladatela
ale hlavne, že sem chodíš rozdávať múdrosti No ja aspoň na rozdiel od teba úspešný som
aha, takže podľa teba ak poznám zopár ľudí, ktorí pracujú na uni a tých nezamestnaných nepoznám, tak vlastne prírodné vedy majú 100% uplatniteľnosť vyvodzovanie alá retard ale hlavne, že neveríš štatistikám, ktoré robia priamo tie univerzity alebo ministerstvo
@obrvonjottr kde si ty kokot zobral to ze som nezamestnana? Hlavne ked som ti v minulom prispevku povedala ze nie som
prosim ta na com ficis? A VIEM co potrebujes na pracu tlmocnika. Prosim ta, nestrapnuj sa uz...
A ano, verim viac ludom, co v tom odbore pracuju nez statistikam
A kedze sam na to asi prist nedokazes, tak ti to poviem - keby si cital moje komentare, tak by si vedel, ze chodim na strednu skolu, cize tvoje kecy o zamestnanosti a nezamestnanosti su uplne mimo...aspon vidiet, ze vas na tej uzasnej ff ani citat nenaucili
@staphylococcus sorz,ale s tym,ze je studium tlmocnictva a prekladatelstva nejake neperspektivne uplne najviac nesuhlasim. Bratranec vystudoval a teraz si robi phd,popritom pracuje a zaraba viac ako hocijaky priemer a niektore veci,ktore maju v kompetencii tlmocnici,nemoze robit nejaka miska zo serede,co si dodatocne spravila statnicu a bola v lete v usa a certifikat c1 toefl. Aj frajer studuje prekladatelstvotlmocnictvo a uz teraz maju v skole ponuky ist brigadovat do dobrych firiem. Akoze jasne,ked je clovek sikovny,dostane sa vsade,len to,ze studovat jazyky v tejto dobre je super podla mna!a vzdy dobre do buducnosti. Raz otec potreboval nieco odborne prelozit a znama co vystudovala bilingval by mu to prelozila,len k tomu potrebujes aj nejaku peciatkuoverenie a to ti nemoze dat len tak hocikto.
@dumbledore ja nechcem nejak obhajovat filozoficku,na ktorej je podla mna tiez vela zbytocnych odborov,ale rozhodne nie vsetky su 'filozoficke chujoviny' vid moj koment vyssie
@pijemzelenycaj omg. Uz som hovorila, ze viem, ze certifikat nestaci, potrebujes odbornu statnicu, ktora sa, ako som uz tiez hovorila, da urobit aj pocas strednej a netreba kvoli nej zabit 5 rokov zivota. Ale gratulujem frajerovi, ze ma dobru brigadu, lebo prekaladatelov a tlmocnikov je fakt uz neskutocne vela. Hlavne anglictina v kombinacii s niecim a nemcina v kombinacii s niecim. Ak si das cinstinu alebo japoncinu tak uznavam, wow, super, takych treba a je to aj tazke.
@pijemzelenycaj hej ale tych, co su "viac kompetentni" nie je treba tolko, kolko ich je. Mas pravdu, tato diskusia je zbytocna, bez robit nieco zmysluplnejsie, zelam prijemny zvysok vecera
ach boze, ty si fakt pribrzdená... nauč sa čítať s porozumením.
Hanba by mala fackovať skôr niekoho, kto ešte nemá ani maturitu, ale mudruje tu ludom z vysky o tom, ako to tam funguje, pricom sa tvári bohorovne ako keby uz mala za sebou uz postgradual, ale aj tak hovno vie. Este aj v @70 ti jasne napisal ako to je. Na prekladatela sa robia prekladatelske skúšky... z odborneho jazyka... cize so vseobecnou C1, ktoru ma pomaly každá slovenská opatrovateľka v UK, si môžeš vytrieť riť lebo tú skúšku by si nedala. A nie, nie každý je prekladateľ/tlmočník lebo tie odborné skúšky nedá každý, nemajú štempel takže môžu robiť akurát tak v medzinárodnej firme na helpdesku a nie prekladať dokumenty.
Ešte raz ti to vysvetlím, lebo zjavne to tvoja zaostalá hlava nepobrala - Veda sa robí sa iba na PhD a vyššie. PhD sú limitované, takže nie každý absolvent prírodných vied môže robiť vedu. Tí čo skončia na Bc. sú nakompletku v piči. Magistri sa uplatnia kde-tu vo firme... záleží však od odboru, ale v podstate sú tiež v piči. Pracovný trh absorbuje iba zlomok z vyprodukovaných absolventov, väčšinou bc/mgr. Takže kde je akože to super uplatnenie?
Mám ti to este aj nakreslit?!
studentka strednej školy >>> nepracuje >>> ergo si nezamestnaná ... ved vravím
@obrvonjottr citat s porozumenim by si sa mal naucit skor ty a uz ti ani odpovedat nebudem, pretoze verklikujes stale to iste dokola len inymi slovami. Neviem, co si potrebujes dokazat ale bez sa hadat so stenou, mna tieto tvoje picoviny uz nebavia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
nevsimajte si ma, zase nervacim. to preto, lebo sa musim ucit sracky zo skript, ktore pisal kokot ("Matematika je väčšinou definovaná ako štúdium zákonitostí štruktúry, zmeny a priestoru." picovina. matematika je veda hladajuca najzlozitejsi mozny popis ktorehokolvek javu.) miesto toho, aby som venoval cas niecomu...ja neviem...aspon trocha uzitocnemu.
najmenej sa podľa mňa oplatí študovať žurnalistika - dôvod je jednoduchý ... nula bodov
a najviac ... asi niečo technické, ale neodvážim sa presne povedať čo ...
to bolo všeobecne ...
individuálne je žurnalistika stále pod hladinou a najvyššie psychológia
najmenej sa oplati politologia/medzinarodne vztahy a kulturologia (uz je majstrom tohto odboru perny a myslim, ze ini ludia uz nemaju sancu)
Co sa tyka top odborov, tak su to jednoznacne it, elektro, medicina, strojarina. to by clovek musel byt megakripel, aby sa s niecim takym nevedel zamestnat.
Najmenej sa oplatia kdejake socialne pavedy. Su to slabo platene odbory a ich absolventi vacsinou koncia na urade, alebo v mekaci za dvojplatnickou. Suhlasim, ze prirodne vedy generuju tiez kopu odpadu, ale tych socialnych je radovo viac, kedze na ich studium sa casto treba len vediet biflit, narozdiel od prirodnych vied, kde treba aj rozmyslat a preto to ide studovat podstatne viac ludi.
..neoplati sa ucitel,socialna praca, pilot, filozoficka fakulta....
...ale to je vsetko individualne, nie kazdy potrebuje vela penazi, ludia maju aj ine priority, ja som pisal z financneho hladiska
"matematika je veda hladajuca najzlozitejsi mozny popis ktorehokolvek javu"
to je mega vtipné, keď toto počúvam od KAŽDÉHO informatika čo je s vami?
podla mna su najmenej perspektivne filozofia, sociologia, socialna praca, masmedia, medznarodne vztahy a najviac perspektivne su technicke, medicina, IT
@melancholik preco si myslis, ze prave zurna je zbytocna? Viac ako napr nejaka filozofia?
Najmenej jednoznačne ETIKA, verejná správa a ani žurnalistika nič moc.
Ale hej, studuj si politologiu alebo masmedialnu komunikaciu a byvaj do styridsiatky u rodicov
aby sme sa rozumeli, nevravim, ze je to zbytocne. vravim, ze system vyucby uz hadam nemoze byt horsi. kodit realne veci a popri tom intuitivne a na zaklade potreby budovat matematicky model na ktorom to stoji, by bolo uplne o inom. matiku by som sa naucil presne tak, ako ju potrebujem vediet a zaobislo by sa to bez zbytocneho sedenia nad picovinami. ale to chcem privela, ze. lepsie bude ucit ma nieco absolutne nesuvisiace s mojim odborom, zatial co predmety (ahahaha, plural... predmeT! jeden jediny predmeT zo vsetkych) suvisiace s mojim odborom su fraska. cele programovanie obsiahnute v tomto rocniku sa da prejst pohodovym tempom za mesiac. a ako ceresnicka na torte nas cvici doktorant, ktoremu musim pravidelne vysvetlovat, preco je program, ktory piseme na cviku nespravne navrhnuty a preco ho treba pisat inak. #InformatikaPoSlovensky
Pre mňa sú hodnotné technické smery, právo a medicína, možno ekonómia.
Matiku neviem, medina sa mi hnusí, tak som právnik.
možno som sa zle vyjadril... nie najviac nezamestnaných vo všeobecnosti (tých produkujú väčšinou pedagogické a športové fakulty), ale viac nezamestnaných v porovnaní s fildou. A zatiaľ čo ty si fičíš na pocitoch, dojmoch a veštení z kávy, tak ja to aspoň viem doložiť štatistikami. Tak napr. duben 2012: nezamestnanosť absolventov MU FF: 5,1%; nezamestnanosť absolventov MU PřF: 8,3% ... i keď je pravda, že roky predtým sa ten pomer menil, ale trend je relatívne jasný - absolventi FF MU majú priemernú nezamestnanosť 5%, absolventom PřF MU nezamestnanosť posledné roky rastie, pričom plat majú o tisícku menšiu než absolventi FF » www.muni.cz/media/docs/1093...
ďalšie štatistiky: » www.rozhlas.cz/zpravy/data/_zp...
Prípadne zo Slovenska: » ekonomika.sme.sk/c/5745858/kolko...
No a? To, že ty máš certifikát C1, neznamená, že ho majú aj všetci ostatní, alebo že všetci vedia niekoľko jazykov, ak vôbec nejaký, prípadne to, že niekto ovláda viac jazykov neznamená, že sa nemôže naučiť ďalšie. Pre tých, čo majú preferencie na jazyky je FF určená. Ja ovládam 3 jazyky. 2 som sa naučil práve na FF.
BTW: neviem aké brutálne uplatnenie čakáš od niekoho, kto vyštudoval napríklad astrofyziku, geológiu alebo geografiu. Ešte aj tí čo študujú fyziku sa vo veľkej miere vo vede neuchytia ale idú robiť meteorológov, prípadne analytikov do banky... ak vôbec. A to, že si myslíš, že v zahraničí čakajú snáď na každého absolventa prírodných vied, aby im išiel robiť vedu, tak to je tiež akože naivita level 101
Kdezto s FF co poznam tak vsetci ucia na strednej skole kde nemozu mat o tisicku vyssi plat nez nikto, pretoze ani tu tisicku nezarobia
A ako tak pozeram na tu tvoju uzasnu statistiku, poznam aj nezamestnaneho absolventa University od New York, ktory na tu skolu nema jedneho pekneho slova... A ta slovenska studia, vsak jasne, lebo tu vsetky prirodovedecke fakulty stoja za rovnaku picu (zse viem priamo od absolventov, nie z anonymnych studii).
A jazyk sa da naucit aj doma a sam, vsetci ludia, co maju fakt talent na jazyky maju tie jazyky ako hobby a venuju sa niecomu zmysluplnejsiemu, pretoze vedia, ze studovat vysoku skolu aby som vedel cudzi jazyk je maximalne trapne...jazyk je dorozumievaci prostriedok, nekvalifikuje ta na vykonavanie nejakeho zmysluplneho zamestnania - okrem tlmocnika, ucitela a prekladatela, ktorych je vsetkych ako nasranych a staci ti na ne aj statnica, na ktoru ma, prepac, ale inteligentny clovek aj po ukonceni strednej skoly, na to predsa nemusis chodit na VS a zabit 5 rokov zivota uplnou zbytocnostou.
Najmenej si netrufam povedat.
Sama studujem prirodne vedy-virologia a ako asi by som nechcela byt vedec,asi na to nemam. V nejakej diagnostike aj ano,ale skor sa vidim vo farmaceutickej firme.
Ak to myslis tak, ze ekonomia, resp. ekonomicke myslenie ma vlastnu logiku, ktora nie je totozna s logickym myslenim ako takym, tak mozem suhlasit, ze to je ciastocne pravda. Ciastocne preto, lebo viacere ekonomicke teorie nezohladnuju neekonomicke faktory (napr. spolocnost) a k ekonomike pristupuju ako fyzici k prirode (ich logika je teda podobna logike fyzikov).
Co sa potom toho tyka, ja nepoznam jedneho jedineho studenta prava, ktory sa rozhodol ist studovat pravo preto, lebo je to intelektualna vyzva (a to poznam aj studenta prava na Cambridge). O to viac vsak poznam studentov prava, ktori su karieristi a pravo studuju z dovodu, ze chcu dobre zarabat. Samozrejme, je to legitimna strategia, ale o intelektualnej nadradenosti pravnikov zrovna nevypoveda.
Okrem tohoto čo som napísal je všetko ostatné už informatického zamerania, či už predmety prepojené s elektrotechnikou, kde doslova zapájaš tranzistory aby si vytvoril logický AND až po operačné systémy.
omg to sú také infantilné "argumenty", že dovidenia to potom aj odbory ako politologia alebo kulturologia existuju asi z recesie rovnako ako geografia series na statistiky ale argumentujes vlastne ničím... evidentne máš problém s logikou alebo si proste jebnutá, ako tu už bolo naznačené. A to, že "s koľkými vedeckými pracovníkmi si sa už rozprával" je argument tak 10 ročného decka Tak za prvé, nielenže som sa s nimi rozprával ja som s nimi chodil aj na pivo, s jedným som býval na izbe (človek, ktorý skúma dna myší) a poniektorí ma aj učili... ono to vlastne ani nie je nič výnimočné, keď človek študuje na univerzite... takže opäť tá tvoja pripečená (ne)logika. Mimochodom, je sranda, keď niekto kto na výške ani nebol sa snaží presviedčať ostatných, ktorí tam už sú alebo boli, o tom ako to tam chodí... proste úplný rehot
btw som zvedavý ako by si sa naučila jazyk v odbornej komunikácii z úplne všeobecnej učebnice doma na kolene a potom isla robit tlmocnika... (a nie ani tlmocnikovi nestaci certifikat na urovni C1). S takymto jeblým argumentom sa mozes vlastne aj matiku či biolu učiť doma. Načo vlastne chodiť do školy
a nie, nemam problem s logikou, len viem akym sposobom vznikaju statistiky a ako veeeeeeeelmi doveryhodne su a hlavne su fakt dojebane uz spominanymi odbormi, ktorych absolventi maju minimalnu sancu sa zamestnat
Ti tvoji kamarati s ktorymi si chodil na pivo, kolki z nich boli nezamestnani? a ano, bohuzial uz nie je nic vynimocne studovat na univerzite, lebo existuje milion zbytocnych kulturologii, politologii, sociologii a filozofii na ktore prijmu kazdeho idiota
prosim, uz sa nestrapnuj, jedine co vies je nadavat a urazat, mohli by ta na tej zvytocnej pseudoskole naucit sa aspon normalne vyjadrovat.
A vela stastia, ked budes raz ucit stredoskolakov obciansku
ono je to aj tak vždy o osobnosti a o tom, ako sa vie človek prebíjať...
podľa mňa sa oplatí zubárina, veterina, IT....
omg ved ty ani vobec netusis, ze na to netreba ziadnu statnicu a keby si aj nejaku chcela, tak by si najprv musela ist studovat, presne to, co sa akoze neoplati... zase logic error hm takze vedecki univerzitni pracovnici a postdoc. su podla teba nezamestnani? dalsi logic error ... a pockat... ved vlastne ty si nezamestnana! jojo ty vies ako sa robia statistiky ... a tiez tu mame obcanov, ktori presne vedia, ze za vsetkym su iluminati a cia... zeby rovnaka diagnoza? tak hlavne druha naj univerzita v Čr bude istotne pseudoskola... hlavne, ze mas plno reci, ale si to ty, kto nema ani tu trapnu pseudoskolu... a vobec, s tvojim infantilnym nelogickym rozmyslanim sa teda na dobru skolu ani nedostanes... snad aspon na sukromnu, kde sa mozno nad tebou zlutuju hahahah
btw naco by som mal ist ucit obciansku, ked som iteckar?!
Sak ty sa tu ohanas tym, aku vysoku nezamestnanost maju prirodovedecke fakulty. Tak sa ta pytam, ci su ti tvoji kamarati vedecki pracovnici nezamestnani
Ale ocividne si ja neviam ci tak hlupy, alebo opity alebo nafetovany lebo uz vazne trepes 2 na 3 len aby si sa mal o com hadat, musis mat vazne velmi naplneny a uspesny zivot
takže si to zhrňme:
- si nezamestnaná
- nemáš žiadnu školu
- vobec ale vobec netusis co treba mat na to, aby clovek mohol robit tlmocnika/prekladatela
ale hlavne, že sem chodíš rozdávať múdrosti No ja aspoň na rozdiel od teba úspešný som
aha, takže podľa teba ak poznám zopár ľudí, ktorí pracujú na uni a tých nezamestnaných nepoznám, tak vlastne prírodné vedy majú 100% uplatniteľnosť vyvodzovanie alá retard ale hlavne, že neveríš štatistikám, ktoré robia priamo tie univerzity alebo ministerstvo
prosim ta na com ficis? A VIEM co potrebujes na pracu tlmocnika. Prosim ta, nestrapnuj sa uz...
A ano, verim viac ludom, co v tom odbore pracuju nez statistikam
Howgh
ach boze, ty si fakt pribrzdená... nauč sa čítať s porozumením.
Hanba by mala fackovať skôr niekoho, kto ešte nemá ani maturitu, ale mudruje tu ludom z vysky o tom, ako to tam funguje, pricom sa tvári bohorovne ako keby uz mala za sebou uz postgradual, ale aj tak hovno vie. Este aj v @70 ti jasne napisal ako to je. Na prekladatela sa robia prekladatelske skúšky... z odborneho jazyka... cize so vseobecnou C1, ktoru ma pomaly každá slovenská opatrovateľka v UK, si môžeš vytrieť riť lebo tú skúšku by si nedala. A nie, nie každý je prekladateľ/tlmočník lebo tie odborné skúšky nedá každý, nemajú štempel takže môžu robiť akurát tak v medzinárodnej firme na helpdesku a nie prekladať dokumenty.
Ešte raz ti to vysvetlím, lebo zjavne to tvoja zaostalá hlava nepobrala - Veda sa robí sa iba na PhD a vyššie. PhD sú limitované, takže nie každý absolvent prírodných vied môže robiť vedu. Tí čo skončia na Bc. sú nakompletku v piči. Magistri sa uplatnia kde-tu vo firme... záleží však od odboru, ale v podstate sú tiež v piči. Pracovný trh absorbuje iba zlomok z vyprodukovaných absolventov, väčšinou bc/mgr. Takže kde je akože to super uplatnenie?
Mám ti to este aj nakreslit?!
studentka strednej školy >>> nepracuje >>> ergo si nezamestnaná ... ved vravím
Davala som pozor v skole