zostalo by to tak ako to je teraz kto si chce zohnať si zoženie ci je to legálne alebo nie....trávu zoženiem kedy chcem do pol hodiny ako vyndem z bytu dakedy mi ani to netreba
@6 Lenže niektorí (zvlášť vyrastajúci fagani, váľajúci sa na uliciach) by si potom časom mohli začať myslieť, aj keď by si to sami neuvedomovali, že to tak je, že keď to je legálne, tak to asi nebude až tak zlé, však čo, môžu a navyše im za to nič nehrozí.
je pravda že kto chce zozenie si a v dnesnej dobe to problem nieje ale po legalizacii by to dopadlo tak ako z alkoholom či cigaretami skoro všetky deti by s tim mali skusenos skor ako skoncia ZS...
mäkké drogy sú vstup k tvrdým, v tom má spoločnosť pravdu.
ale mýli sa v tom, prečo to tak je.
človeka učia, že tráva je zlá a škodlivá a že vás zničí. človek to párkrát skúsi, a zistí, že žije. tak si povie, že keď mu klamali o tráve, tak asi aj o tých ostatných. a je to tam.
legalizácia mäkkých drog nič nezmení, budú dostupnejšie, ale ľudia budú rovnako konzervatívni ako sú teraz. kto chce, skúsi, bez ohľadu na legálnosť. kto nechce, neskúsi, bez ohľadu na nelegálnosť.
ja by som povedal, ze niektorych by to praveze nelakala vzhladom na to, ze uz by to nebolo zakazane a tym padom by s tym niekto mozno ani nezacal a zase naopak, podaktori odporcovia, by sa na to dali. ale vysledny pocet by bol asi viac menej rovnaky
ak by boli drogy legálne, tak dajme tomu 7 ľudí z 10 by drogy skúsilo, určite, takže by počet závislých stúplo... Dá sa to použiť aj v iných príkladoch v živote, obchode a pod.
kto chce, si zozenie bez problemov aj teraz... vy si myslite, ze keby to bolo legalne, tak by im to niekto nukal? a mimochodom cena tych "drog" by stupla kôli spotrebnym daniam a prave to by mohlo mnohych aj odradit... dalej stat by mohol sledovat spotrebu tychto latok, pricom teraz je to nemozne...
@krutafunebracka ved kazdemu je jasne ze aj alkohol je "zly", aj ked je legalny... a takisto by aj mäkke drogy boli pristupne od 18 r. takze si nemyslim ze by legalizacia hovorila "nie je to zle"
ale najprv by sa muselo urobit na Slovensku to, aby sa nepredavali drogy, ktore su legalne aj teraz kazdemu decku... malo by to fungovat, ako v Holandsku, kde pytaju v coffeeshope preukaz od kazdeho mladeho cloveka... tam sa nestane, ze predaju travu 15rocnemu...
@20 Ale ani zďaleka nie tak, ako drogy. Troška nikdy neuškodí, ba také víno je vraj aj zdravé. Chľast je zlý iba keď sa to preháňa, drogy sú dragami preto, lebo stačí trocha a sú zlé stále.
@Krutafunebracka ved takmer vsetky drogy sa predtym, nez boli zakazane, vyuzivali v medicine... trava sa vyuziva aj dnes a stale sa to rozrasta, kokain, opium sa pouzivali v medicine... LSD a ine halucinogeny sa pouzivali pri psychickych problemoch... alkohol je legalny preto, lebo je to spolocnostou tolerovana droga a je pouzivana uz tisicrocia, proste je to sucast nasej kultury a zakaz by neobmedzil jeho pouzivanie, ale iba to ze by sa vyrabal nelegalne a "amaterska" vyroba alkoholu je nebezpecna, nie ako pri trave a pod. a pri nelegalnej vyrobe by nebol zdaneny, cize: po druhe stat ma z alkoholu abnormalne zisky...
a inac neviem co patri do tej tvojej skupiny "drogy" ... mäkke drogy su mäkke preto, lebo ich bezne uzivanie nieje "zle" ... "drogy sú dragami preto, lebo stačí trocha a sú zlé stále." o akej konkretnej mäkkej droge hovoris?
KEDYSI používaLI, taktiež kedysi nevedeli, čo všetko to spôsobuje. Bárs, veď choď si tam LSD a neviem čo, ak chceš, ale nesmú to zlegalizovať, lebo už i tak to je zlé. Aj cigarety by sa mali úplne zakázať, fuj, to je SPOLOČNÝ vzduch!
VŠETKY! Aj tráva je zlá, ale niektorým to nič neurobí ani po rokoch a niektorí sa vďaka tomu dostanú do pekných sračiek.
@Krutafunebracka ale ved su tisice legalnych veci, co su "zle"... my tu hovorime o tom, ci legalizacia alebo zakaz nieco riesi... myslis ze ked zakazu cigarety, tak sa prestane fajcit? ludia si budu doma pestovat tabak a fajcit dalej, akurat stat pride o miliardy na daniach a colnych poplatkoch...
a legalne mäkke drogy urcite tak skoro nebudu, maximalne dekriminalizovane... ved ani marihuana nieje nikde legalna, ani v Holandsku...
ty mas informacie akurat tak z nejakych letakov, telky a podobnych p**ovin o drogach... alebo si velmi uverila ucitelke, ked ste na etike alebo pod. predmetoch brali drogovu zavislost
@Hunter2 ved teraz si ich moze zohnat hocikto a hocikde... ak by boli legalne, tak by sa neoplatilo predavat "na cierno", takze by boli len od 18 r. a aj cena by bola podstatne vyssia... tak aka lahsia pristupnost...
Ale bolo by ich omnoho menej, než keď sa to len tak predáva.
Hovno, ver tomu, že som informovaná dosť a dosť dobre. Ba práveže viac, než samotní feťáci. Navyše aj letáky sú oveľa múdrejšie, než keď nejaký fagan povie, že už „roky“ berie neviem aké svinstvá a vraj to s ním nič nespravilo - pričom to sám od seba zatiaľ nemôže vedieť.
@Krutafunebracka dobre a teraz si predstav ze mas rada napr. mäso (predpokladam ze mas), k moci by sa dostali greenpeace-aci a podobni... zakazali by mäso, kôli tomu ze trpia zvierata a ze je nebezpecne pre cloveka, lebo je AJ nezdrave a pod. (aj ked je AJ zdrave!)... tak by ta napadlo... ved je kazdeho osobna vec, ci ho bude jest alebo nie... tak naco nam ho zakazovat? chapeme sa?
keby aj boli legalne (alebo skôr dekriminalizovane) mäkke drogy, tak by sa urcite nepredavali "len tak" (vid Holandsko)
suhlasim s tym, ze s tych letakov a podobne sa dozvies FAKTY typu, aky vplyv ma ta droga na zdravie, psychiku a podobne, ake latky obsahuje, ako vplyvaju a podobne... ale to co tito "odbornici" na drogy nevedia je to, preco clovek vôbec zacne, preco pokracuje a podobne... ja viem, ze ci su drogy legalne alebo zakazane, nic nemeni na tom ci ich skusim, alebo chcem skusit...
@30 Lenže to je úplná kravina, ty si fakt totálne mimo, človek je VŠEŽRAVEC a preto mäso potrebuje, je zdravé a grínpisáci to preháňajú, aj zvieratá sa požierajú navzájom (len by ich naozaj nemali chovať v takých podmienkach, ale normálne „naprírodno“ niekde na lúke a pod.), ale drogy sú proste SVINSTVO, sú škodlivé a teba by za toto tiež mali dať do lochu alebo aspoň do liečebne, je to SKAZA a škodí to a mnohí si to neuvedomujú, zvlášť tí malí zasraní frackovia.
A zároveň ti želám, aby ti raz niekto niečo napríklad hodil do pitia, čo by ťa poriadne dorazilo a vymlelo mozog. Tak napríklad to tvoje milé LSD vraj človeka navždy poriadne zmení.
@Strejdabob ma to v sebe cast logiky, co hovoris, ale nemyslis si, ze by sa pocet predajcov legalizaciou zväcsil? okrem toho druha vec - zda sa mi byt chore aby bolo po a) povolene predavanie niecoho, co vyslovene skodi (pouzivanie drog na lekarske ucely schvalujem, ALE musi to byt pod dozorom a prisnou kontrolou lekara, aby sa to nezneuzivalo) a po b) aby niekto za sirenie takychto latok nebol potrestany
okrem toho, pri alkohole si spomenul aj argument toho, ze stat na tom velke prachy zarobi.. myslis, ze by vynos z kontrolovaneho predaja presiahol naklady na liecenie zavislych? okrem toho, ak uvazujeme, ze drogy "maju radsej" mladsi ludia, neoberal by sa tym padom o buducu pracovnu silu? fetak ti moc robit nebude
a aj keby mal, bolo by eticke zarabat na ludoch takymto sposobom? predavanim omamnych latok a nicenim zivotov?
cize suhlasim s @krutafunebracka v tom, ze by sa situacia len zhorsila... okrem toho - aj chlast je len od 18 a videl som aj 10 rocne opite deti..
aj tak tarva sa bude fajčiť stael, či je zlegalizovana alebo nie xD tym že by sa zlgalizovala, alebo aspoň dekriminalizovala, tak by počet len sutpol.. ale fakt nie som za zlegalizovanie všetkych drog.. to by to tu ja kvyzeralo? samii feťak..
Ostalo by to tak ako to je, pretože už len to, že ten, čo tú drogu potrebuje si ju zožene za akúkolvek cenu a je jedno či je to povolené abo nie...tot vše..
Ja som jednoznačne za legalizáciu drôg a to aj tvrdých v plnom rozsahu. Nech sú voľne dostupné v pohostinstvách, baroch, kaviarňach... proste kdekoľvek, kde má tendenciu sa schádzať väčšia skupina najmä mladších ľudí. Ako sa vraví, zakázané ovocie chutí najlepšie a v prípade drôg to platí dvojnásobne. Postavte vitamín C mimo zákon a jeho spotreba sa v priebehu mesiaca stonásobne zvýši, to vám garantujem... Poznám človeka, ktorý na tvrdých drogách frčí už od počiatku 90tich rokov, celé telo má rozhasené a jeho žily sú po tísícoch vpichov načisto zdevastované a nepoužiteľné na intravenóznu aplikáciu (napriek tomu aplikuje). Je to zombie, živá troska, pre ktorú je heroín, resp. jeho náhradka Subutex akousi pohonnou hmotou, ktorá túto úbohú, zchátralú existenciu ešte stále poháňa dopredu. Bez neho by už nedokázal fungovať, dokonca by mal problém zvládnuť základné ľudské potreby. Jeho každodenné "našľahnutie sa" je približne pol hodiny trvajúci rituál, spočívajúci v hľadaní priechodnej žily, do ktorej by sa dokázal nastreliť. Skutočný pohľad pre bohov, ktorý by mal vidieť každý potenciálny záujemca o užívanie drôg. Keby takýto típek prišiel do krčmy, plnej ľudí, za barom si zakúpil dávku a pred očami všetkých by si tako šľahol, myslím si, že by to malo väčší efekt, ako všetko protigrogová osveta...
Inač aj to chľastanie malých faganov by mali prísnejšie trestať. Ale zas som za to, aby si mohli dať nejaké to deci vína a pod., ako prípitok alebo tak, v prítomnosti rodičov.
@krutafunebracka klud ! to som pouzil iba ako priklad, aj ja milujem mäso... a ake moje milovane LSD? ja som lsd ani nevidel... a ja zas nemozem uverit tomu, co pises ty... to je proste zivot
@hunter2 to tvoje po a) a po b) sa bezne deje - aj teraz... chore je, ze si myslis, ze to tak nieje...
neviem co podla teba znamena slovo "fetak" ... ale predpokladam ze aj clovek, ktory uziva mäkke drogy... tak to by si sa divil, kde vsade takito "fetaci" pracuju...
ale ved stat na tom uz zaraba, to by nic nove nebolo
a k celej tejto teme aj k tebe hunter2:
netreba hovorit "keby bolo keby" ale pozriet si statistiky z holandska, alebo ceska a pod., kde su dekriminalizovane (niektore aj legalne) mäkke drogy... si pozri zmeny poctu zavislych na drogach... v cesku len v priebehu par rokov po legalizacii marihuany...
@28 "Hovno, ver tomu, že som informovaná dosť a dosť dobre. Ba práveže viac, než samotní feťáci."
@32 Tak napríklad to tvoje milé LSD vraj človeka navždy poriadne zmení.
si veru informovana na 105% .. mna sice zmenilo, ale nie az tak moc a rozhodne nie k horsiemu
inak nie som za legalizaciu ziadnej drogy.. no za dekriminalizaciu marihuany ano.. je chore ak cloveku hrozi vazenie za trocha travy, ak je ocividne, ze je to len pre neho.. si snad mozem "nicit" zivot ako ja chcem, nie?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
ale mýli sa v tom, prečo to tak je.
človeka učia, že tráva je zlá a škodlivá a že vás zničí. človek to párkrát skúsi, a zistí, že žije. tak si povie, že keď mu klamali o tráve, tak asi aj o tých ostatných. a je to tam.
legalizácia mäkkých drog nič nezmení, budú dostupnejšie, ale ľudia budú rovnako konzervatívni ako sú teraz. kto chce, skúsi, bez ohľadu na legálnosť. kto nechce, neskúsi, bez ohľadu na nelegálnosť.
@krutafunebracka ved kazdemu je jasne ze aj alkohol je "zly", aj ked je legalny... a takisto by aj mäkke drogy boli pristupne od 18 r. takze si nemyslim ze by legalizacia hovorila "nie je to zle"
ale najprv by sa muselo urobit na Slovensku to, aby sa nepredavali drogy, ktore su legalne aj teraz kazdemu decku... malo by to fungovat, ako v Holandsku, kde pytaju v coffeeshope preukaz od kazdeho mladeho cloveka... tam sa nestane, ze predaju travu 15rocnemu...
a inac neviem co patri do tej tvojej skupiny "drogy" ... mäkke drogy su mäkke preto, lebo ich bezne uzivanie nieje "zle" ... "drogy sú dragami preto, lebo stačí trocha a sú zlé stále." o akej konkretnej mäkkej droge hovoris?
VŠETKY! Aj tráva je zlá, ale niektorým to nič neurobí ani po rokoch a niektorí sa vďaka tomu dostanú do pekných sračiek.
a legalne mäkke drogy urcite tak skoro nebudu, maximalne dekriminalizovane... ved ani marihuana nieje nikde legalna, ani v Holandsku...
ty mas informacie akurat tak z nejakych letakov, telky a podobnych p**ovin o drogach... alebo si velmi uverila ucitelke, ked ste na etike alebo pod. predmetoch brali drogovu zavislost
Ale bolo by ich omnoho menej, než keď sa to len tak predáva.
Hovno, ver tomu, že som informovaná dosť a dosť dobre. Ba práveže viac, než samotní feťáci. Navyše aj letáky sú oveľa múdrejšie, než keď nejaký fagan povie, že už „roky“ berie neviem aké svinstvá a vraj to s ním nič nespravilo - pričom to sám od seba zatiaľ nemôže vedieť.
keby aj boli legalne (alebo skôr dekriminalizovane) mäkke drogy, tak by sa urcite nepredavali "len tak" (vid Holandsko)
suhlasim s tym, ze s tych letakov a podobne sa dozvies FAKTY typu, aky vplyv ma ta droga na zdravie, psychiku a podobne, ake latky obsahuje, ako vplyvaju a podobne... ale to co tito "odbornici" na drogy nevedia je to, preco clovek vôbec zacne, preco pokracuje a podobne... ja viem, ze ci su drogy legalne alebo zakazane, nic nemeni na tom ci ich skusim, alebo chcem skusit...
A zároveň ti želám, aby ti raz niekto niečo napríklad hodil do pitia, čo by ťa poriadne dorazilo a vymlelo mozog. Tak napríklad to tvoje milé LSD vraj človeka navždy poriadne zmení.
okrem toho, pri alkohole si spomenul aj argument toho, ze stat na tom velke prachy zarobi.. myslis, ze by vynos z kontrolovaneho predaja presiahol naklady na liecenie zavislych? okrem toho, ak uvazujeme, ze drogy "maju radsej" mladsi ludia, neoberal by sa tym padom o buducu pracovnu silu? fetak ti moc robit nebude
a aj keby mal, bolo by eticke zarabat na ludoch takymto sposobom? predavanim omamnych latok a nicenim zivotov?
cize suhlasim s @krutafunebracka v tom, ze by sa situacia len zhorsila... okrem toho - aj chlast je len od 18 a videl som aj 10 rocne opite deti..
netrapi ho ine.
@hunter2 to tvoje po a) a po b) sa bezne deje - aj teraz... chore je, ze si myslis, ze to tak nieje...
neviem co podla teba znamena slovo "fetak" ... ale predpokladam ze aj clovek, ktory uziva mäkke drogy... tak to by si sa divil, kde vsade takito "fetaci" pracuju...
ale ved stat na tom uz zaraba, to by nic nove nebolo
a k celej tejto teme aj k tebe hunter2:
netreba hovorit "keby bolo keby" ale pozriet si statistiky z holandska, alebo ceska a pod., kde su dekriminalizovane (niektore aj legalne) mäkke drogy... si pozri zmeny poctu zavislych na drogach... v cesku len v priebehu par rokov po legalizacii marihuany...
@32 Tak napríklad to tvoje milé LSD vraj človeka navždy poriadne zmení.
si veru informovana na 105% .. mna sice zmenilo, ale nie az tak moc a rozhodne nie k horsiemu
inak nie som za legalizaciu ziadnej drogy.. no za dekriminalizaciu marihuany ano.. je chore ak cloveku hrozi vazenie za trocha travy, ak je ocividne, ze je to len pre neho.. si snad mozem "nicit" zivot ako ja chcem, nie?