ak začínajú mackovia obývať i lokality, ktoré doteraz neobývali, na úkor toho, že ich z tých pôvodných lokalít vytlačili iné jedince toho istého druhu, tak potom na Slovensku pravdepodobne máme mackov viac než dosť....iná vec je, ak sa sťahujú na nové lokality v rámci nedostatku potravy....
@hoperpohroma tunak na birdzi asi len máličko ľudí (ak vôbec niekto) to bude vedieť objektívne posúdiť, ale inak....nejakými prepočtami, v ktorých budeš rátať s celkovým počtom kusov medveďov na Slovensku, so všeobecnou rozlohou jeho teritória a skutočnou rozlohou, ktorú macovi vie Slovensko poskytnúť, by to myslím šlo
@lintu Ako myslíš, že sa dá zistiť, či sa "sťahujú do miest" na základe toho, že boli vyhnaní zo svojich pôvodných teritórií silnejšími jedincami, alebo v rámci nedostatku potravy? Aj keď, podľa mňa hlboko relatívne, lebo i tieto dve veci spolu môžu súvisieť - ak som medveď a vyženie ma z jedného kusu lesa nadriadený medveď a možno aj preto, že proste potravy nie je dosť, hľadám asi iný les, kde sa usadím. Ale nakoľko lesov ubúda kvôli zásahom ľudskej činnosti, je celkom možné, že teda skončím v ľudskom teritóriu a zrazu nikde nie som vítaný. Čo mám urobiť, dofrasa?
@flussica ok, súhlasím s tebou - niekedy môže byť i viacero vecí poprepájaných, preto treba zvážiť každú jednu možnosť....
ja som to v tom mojom prvom komentári zobrala oddelene - ak je veľa medveďov, je jasné, že sa budú rozliezať aj po oblastiach, tam kde doteraz neboli. Ak je málo potravy, tiež budú vyhľadávať iné stanovištia, to však ešte neznamená, že sú automaticky i premnožené.
Samozrejme, bol by asi problém opýtať sa medveďa, z akého dôvodu vlastne migruje, avšak....Keby ma to až natoľko zaujíma, prečo je tomu tak, robím výskumy, sledujem, zaujímam sa....je to chránené zviera, čiže akosi veľmi neverím, žeby nikoho nezaujímalo, prečo začal meniť svoje správanie....vraj ak chceš chrániť nejaké zviera alebo rastlinu, v prvom rade sa musíš starať o prostredie, v ktorom ten organizmus vyrastá.....
inak tiež pravda - človek sa rozhodol rozvaľovať sa na území divých zvierat a zvieratá majú byť spokojné....ale keď sa to zviera príde rozvaľovať na územie človeka....tak to sa nám už nepáči....otázne je, kto ten súboj vyhrá...
@lintu Píšeš múdro. No starať sa o prostredie, v ktorom nejaký jedinec vyrastá, je tiež ľudský separátny vynález. Ono, je to pravda, isteže - pre prežitie rýb treba dbať hlavne na vodu, jasná vec. Lenže všetko so všetkým súvisí, príroda. Enviromentalistika a veci s tým spojené by mali dbať - a možnože aj prízvukujú - na celky, nedá sa všetko iba zdanlivo logicky rozkúskovať.
V ďalšom rade - nepovedala by som, že sú medvede premnožené, práve vzhľadom k tej chránenosti. Nebola som si tým istá, ale keď to hovoríš, dajme tomu, že to je tak a zvieratá, ktoré sú vyslovene chránené, by mala byť radosť vidieť úspešne prežívať, nie naopak. Ľudské tendencie sú zvláštne. Podarí sa nám dopomôcť k ohrozeniu a vyhubeniu veľkej časti prírody a potom sa kasáme ju zachraňovať.
Súboj vyhrá silnejší a organizovanejší. My máme silu v tom, ako dokážeme REorganizovať. Uvidíme, či príroda bude stačiť. Ale ona to raz dobehne, nepochybujem. Nie je to o súboji. V prvom rade to nesmie byť o súboji. Neviem si predstaviť, kde chceme žiť a v akých množstvách, ak nebudeme v súlade s tým, kde ešte, aspoň čiastočne prirodzene, žiť DOKÁŽEME.
ľudská nevedomosť a strach je tou najhoršou zbraňou , tak to už chodí , ľudská populácia rastie a vydobýva si viac miesta , medvede kedysi dávno obývali rôzne európske lesy , postupom času prišlo nato že ich výskyt v Európe sa zúžil na Alpy , Karpaty a pohoria baltických krajín , takže je trochu smiešne povedať že sú premnožené , keď ich počet klesá od 19. storočia , samozrejme si nemôžme myslieť že napr. si povieme tu bude bývať 100 medveďov a ani o jedného viac či menej ich počet samozrejme kolísa , buď hore či dole ale nie je to určite nič extra , žeby z tej 100 zrazu bolo 1000 medveďov je nepravdepodobné, a taktiež si nemôžeme myslieť že sa budú zdržovať iba vo svojom revíry , samozrejme budú putovať a nie je ich vina že narazia práve na ľudské obydlia , takže tých pár medveďov čo prevráti dáky kontajner alebo prejde cez záhradu nie je nič extra , žiadny masívny útok medveďov určite nenastane , ohrozenie od medveďov nie je žiadne pokiaľ nie sú samy v ohrození alebo nestretnete matku s mladými , takže dont worry a lesu zdar
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ja som to v tom mojom prvom komentári zobrala oddelene - ak je veľa medveďov, je jasné, že sa budú rozliezať aj po oblastiach, tam kde doteraz neboli. Ak je málo potravy, tiež budú vyhľadávať iné stanovištia, to však ešte neznamená, že sú automaticky i premnožené.
Samozrejme, bol by asi problém opýtať sa medveďa, z akého dôvodu vlastne migruje, avšak....Keby ma to až natoľko zaujíma, prečo je tomu tak, robím výskumy, sledujem, zaujímam sa....je to chránené zviera, čiže akosi veľmi neverím, žeby nikoho nezaujímalo, prečo začal meniť svoje správanie....vraj ak chceš chrániť nejaké zviera alebo rastlinu, v prvom rade sa musíš starať o prostredie, v ktorom ten organizmus vyrastá.....
inak tiež pravda - človek sa rozhodol rozvaľovať sa na území divých zvierat a zvieratá majú byť spokojné....ale keď sa to zviera príde rozvaľovať na územie človeka....tak to sa nám už nepáči....otázne je, kto ten súboj vyhrá...
V ďalšom rade - nepovedala by som, že sú medvede premnožené, práve vzhľadom k tej chránenosti. Nebola som si tým istá, ale keď to hovoríš, dajme tomu, že to je tak a zvieratá, ktoré sú vyslovene chránené, by mala byť radosť vidieť úspešne prežívať, nie naopak. Ľudské tendencie sú zvláštne. Podarí sa nám dopomôcť k ohrozeniu a vyhubeniu veľkej časti prírody a potom sa kasáme ju zachraňovať.
Súboj vyhrá silnejší a organizovanejší. My máme silu v tom, ako dokážeme REorganizovať. Uvidíme, či príroda bude stačiť. Ale ona to raz dobehne, nepochybujem. Nie je to o súboji. V prvom rade to nesmie byť o súboji. Neviem si predstaviť, kde chceme žiť a v akých množstvách, ak nebudeme v súlade s tým, kde ešte, aspoň čiastočne prirodzene, žiť DOKÁŽEME.
... a tak ked niekto zbada medveda, hned sa ich pocty zvysuju ... 15x - 50x medved Vlado = 15 - 50 medvedov.
Dost smutne ze jeden medved musi preliezt 15 revirov a hlavne 50 krmovisk, aby sa nazral.