@nixxina Hospodársky rast, Hitler dokázal z neskutočnej inflácie vyzdvihnúť Nemecko na jednu z najsilnejších krajín sveta. Ale to sú fakty, neprejavujem k tomu žiadny názor...
o tomto si môžu otvorene pokecať akurát tak poslanci s ich imunitou na výroky prednesené na schôdzi. pre ostatných platí Zákon 300/2005 Z.z. v znení neskorších predpisov, konkrétne § 421 - Podpora a propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. a už som dodiskutoval
@juro92 aha tu nemci zbedacovali narody okolo seba ...aj to nie vsetky ale nemcom a nemecku sa darilo ..... tuto nasi politici zbedacuju vlastny narod a aj tak sme v riti .... ale nemozem povedat ze nacizmus bol lepsi ako zriadenie ktore mame momentalne na svk lebo by som podporoval ako uz vyssie bolo spomenute hnutia smerujuce k potlaceniu zakl. prav a slobod
@juro92 zakladne prava a slobody koho ? ....zidov ? ...aha nemci povazovali zidov za niekoho ako ked tu mas ciganov .....tiez sa ideme hrat ze proste musime ich tolerovat a srandicky .... ale daj slovakom do ruky zbran a povolenie na strelanie do ciganov ...myslis ze kolko ludi by ho nevyuzilo ?
@juro92 aha cely "civilizovany" svet pinda na nacizmus ...na cele s usa ....ale sami kolko ludi vyzabijali to uz sa nepocita ze ? ....a co robili bieli americania s cernochmi este ked tam fungovalo otroctvo ...to sa tiez nepocita ne ? ....zlodej krici chytte zlodeja a hlupe stada oviec mu to zeru
@panzermensch no hej vidim to na tvojej neskonalej mudrosti
dalsi inteligent co nevie zniest nazor ineho a mysli si ze pozral mudrost sveta... keby si mal 80 a bol tam tak sa s tebou nehadam..potom by si hovoril o "kladoch" toho systemu...
@juro92 Lenže my sa tu bavíme o nacizme, nie o Berlínskej kríze, nie o vytvorení SRN... O inflácii po I. WW ktorú Hitler odvrátil... Samozrejme ešte pred začiatkom Druhej vojny...
@strommen2428 a opäť antiameričan wow ako nehovorím nič o usa hej teraz ? usa nemusím ale socializmus má na rováši dosť vela obetí odhaduje sa 100milionov a nacizmus tiež dosť vela okolo 10 mil židov. čiže tebe sa páči nacizmus?
@nixxina A aký názor prosím ťa si povedala? Že okradli štáty počas vojny? Nacizmus nie je vojna. bavili sme sa o vyriešení inflácie NSDAP ešte pred vojnou... A nič si na to nepovedala, tak nezahováraj...
@juro92 paci sa mi ako tento system dokazal dostat nemecko zo sraciek na vrch .... samozrejme viem si to predstavit aj bez toho aby vyvrazdili tych zidov ..... joj dobre .... aha podme sa tu hrat na obete ..... kolko barbarov vyzabijali rimske vojska ? ....a aj tak sa ucime o rimskej risi ako o vrcholnej civilizacii ich doby ...... nie je vsetko cierno-biele
@panzermensch nie nepovedala som na to nazor lebo nechapem ludi, co mozu vidiet v tom kladnu vec a chvalit sa s tym... dohovorila som ..mas malo rokov aby si o tom bohovsky vela vedel tak ako sa tvaris
@strommen2428 problem je vtom že žiadny totalitný režim sa nedal presadiť bez toho aby sa takéto veci na ludoch nepáchali nacisti mali židov komunisti ludí ktorí nesúhlasili s režimom
@juro92 pracovali ? .... boli obchodnici , bankari ...etc .....viac ojebavali ako podstivo pracovali .... ja banky nepovazujem za institucie ktore by som mohol oznacit pojmom ze pracuju ...svoj zisk zakladaju na zdierani ludi ..... vies o tom ze uzera je trestny cin ? .... banky sa k nemu este aj verejne priznavaju a kazdy im to zere ....natukaj si www stranku hoc ktorej banky ....pozri si tam uverovu kalkulacku ..... predtsav si situaciu ze si ides kupit byt a natukaj tam vysku uveru 40000 € ...po vypocte ti vide ze banke nakoniec nevratis pozicanych 40 tis ale s urokmi 80 tis ...raz tolko ..... myslim si ze pozicka penazi so 100 % urokom sa da nazvat uzerov ci ? .... toto iste robili zidia .... nazyvas to ty podstivou pracou ?
@juro92 Nesympatizujem so žiadnym režimom, to za prvé a za druhé hráme s profesionálnymi vojakmi, ktorí takto trénujú taktické schopnosti a predvídavosť, pričom nás to učia do možno budúceho povolania... Ja si myslím, že lepšie strávený čas, ako ohovárať ľudí na internete
@strommen2428 ako to môžeš vedieť, máš skúsenosť so židmi ? ano banky zdierajú je mi jasne ked máš hypotéku 100000€ a splácaš ju 30 rokov tak preplatíš 120000€ banke naviac, ale čo robia cigáni? nič berú prídavky, chlastajú... a obchodníctvo neni práca ? alebo služby ?
@juro92 Skúsenosti so Židmi mala slovenská elita počas Uhorska, stačí si prečítať ich prejavy, napríklad takého Štúra. Budeš prekvapený ako ich všelijako označovali.
Aby ste vedeli, ten system, co "dostal Nemecko zo sraciek na vrch", nebol pre obycajnych Nemcov vobec prechadzka ruzovou zahradou. Cely hospodarsky rast nacistickeho Nemecka bol podmieneny obrovskou pracovitostou ich naroda, vierou v lepsiu buducnost a velkou skromnostou. Ano je pravda ze, Nemecko od 1933, ked sa Hitler dostal k moci, az do 1938 ekonomicky, vojensky, tym padom aj mocensky expandovalo. Avsak kto za to mohol? Nie system, nie Hitler, ale obycajni Nemci, co makali, napriek tomu, ze ich realne mzdy za tych 5 rokov takmer KLESLI a to takmer o tretinu. Krajina teda naozaj ekonomicky bohatla, ale paradoxne ludia v nej nie.
@semhamforas to je sice pekné ale čo bolo popri tom to vyvraždovanie, predstav si keby si bol na ich mieste, žeby ta chceli za niečo dať do plynu lebo by si bol iný , bolo by to fajn?
@juro92 ano ok sluzby su sluzby ...ale to s bankami ma nepresvedcis .....realne nic nevyrabaju ale zisky maju rekordne ...preco im to tolerujeme ...odpovedz mi na otazku ....preco keby ze ty mas kapital a poziciavas ho ludom so 100% urokom by ta hned zavreli do basy a bankam sa to toleruje ?
@porygon No chcel by som vidieť ako inak by sa Nemecko dostalo tam kde sa dostalo Hitler k tomu využil, čo využil a podarilo sa... Demokratickou cestou by Nemecko zaniklo... Tak čo je lepšie...
@juro92 a nezavreli ? ...ty si ok ? ...sak pisem ze uzera je trestny cin a zato ludia chodia sediet .... boze netrep ....ked nepocitam tie opice co pouzivali pestny klin tak ludia tu su uz najmenej 5000 rokov ....banky mozno poslednych 200-300 ...naozaj ich potrebujeme ?
@nixxina ...jak tak pozeram na teba vidno ze sme sa dostali presne tam kde oni chcu ....vymlete ovce ktore nevedia rozmyslat len tupo prijimaju to co im povedia ich ucitelia
@juro92 ...a co ze som volic smeru ....je "demokracia" ...chvalime sa nou tak mam moznost volit koho chcem ci ? ....ved o tom to je nie ? ...ci ked nevolim modrych nie som dost dobry obcan slovenska ? ...sorry to mi troch pripomina system proti ktoremu bojujes ....a vobec preco odpocujes od temy ..... povedzmi mi 1 rozumny dovod preco banky mozu ziadat od cloveka naspat o 100 % viac ako mu poziciali a ja uznam tvoju pravdu ....ale myslim si ze ten dovod mi nedas
@strommen2428 banky zarábajú na blbosti ludí pretože nemajú finančnú gramotnosť preto , ved ako mne to neva že volíš smer, mne je to tak jedno kto koho volí len vidím tie rozdielne názory rôznych voličov, a nejsom ani modrý , ani oranžový ani nijaky
@juro92 tak potom nevies nic ...jaku to mas strednu skolu clovece ? ..... kazda banka na hypotekach berie 100% uroky ...len sa to nevola ze urok .... ako urok nazvu mozno 4-5 % a tych zvysnych 95 zamaskuju do niecoho ineho ...nemusis mi verit ...mne staci ze viem ze je to tak ...a kazdy clovek ktory niekedy uver banke splatil tiez vie ze je to tak ......a co sa tyka toho ze kto tlacil peniaze ...ty expertos 300 rokov dozadu republika prakticky neexistovala ....ale po vacsine tu boli este kralovstva ----- kral vlastnil banske mesto ..kde sa tazilo zlato , striebro a z toho sa v mincovni razili mince ..... ziadna statna banka nemusela byt ..... aj bankovka ako taka je zalezitostou mozno poslednych 200 rokov ..... clovece tebe unikaju zakladne veci ..... takze este raz jaku mas strednu skolu ? .....len nepovedz ze gymnazium lebo zaplacem
@nixxina ...a preco by sa situacia nedala riesit aj inac ako cez banky .....ludia by platili cash a peniaze by mali doma ..ked to tak fungovalo kym neboli banky preco by to nemalo fungovat teraz ? ....podaj dajaky dovod .....
@panzermensch Ano, podarilo sa, ale nie je to bohvieake umenie poziciavat si peniaze (zadlzovat vlastnych obcanov), zaroven zvysovat dane (opat na ukor ludi), pumpovat to do ekonomiky a zbrojenia (akoze uspech a priprava na vojnu) a to vsetko este pri poklese realnych platov.
@strommen2428 pretoze cela ekonomika je ina ako bola kedysi preboha -.... keby chce niekto nejake peniaze si pozicat z kade by si ich zobral..peniaze doma? hej ... by sa tak kradlo, ze by si sa nespamatal...a o chvilu by si mal doma velke hovno a nie peniaze....
@juro92 aha odborna , potom nic , keby si napisal ze gymnazium asi by som zomrel ....mozno ste nemali tolko dejepisu tak nevies daktore zakladne veci ..ako napr si pisal to ze aspon statna centralna banka musela existovat (podal som ti vysvetlenie vyssie ze preco nemusela ) ...a o mne nemusis pochybovat ..zmaturoval som na 1. krat s priemerom 1,00 a pred 3 dnami sa mi podarilo uspesne ukoncit 1. rocnik vysokej ..takze asi blby nebudem
@nixxina a banka ti ich nekradne .... jak som pisal vyssie ..... ty si od banky pozicias na novy byt 2 mil sk ale vratis jej 4 mil ...to neni krades ? hm ?
@strommen2428 okradne toho , kto sa okradnut necha..kto ti kaze spolupracovat s bankami? nikto..... a neohanaj sa tu maturitou preboha ja som mala cely zivot priemer 1,00 a co teraz
@porygon nefunguje ? ..nech sa paci ja som otvoreny diskusii ...bud taky dobry ked mas o tom nejake lepsie poznatky vysvetli mi ako to funguje : -) .... budem ti vdacny
@nixxina zenu hladat nemusim ......dalsia vec .... kto mi kaze spolupracovat s bankou ? ...no keby s nou nikto nespolupracoval bola by tu na rit ..... sama si pisala ze ako by sa riesil system keby nebolo bankovnictvo a teraz mi pises ze nemam spolupracovat s banku ...nezda sa ti ze si tak trosku slusne povedane , kakas do pusy ? ..... , ze okradne toho kto sa okradnut necha ...... moja mila som zvedavy co budes hovorit ked si budes zhanat byvanicko ....ci co ocko sm mamkou kupia ? .........a maturitou sa neohanam ....ale kolega juro92 mi napisal ze pochybuje ze som na 1. krat zmaturoval ...takze o mojej maturite som pisal len koli tomu aby som ho informoval ..... nemam za potrebu sa ohanat s maturitou
@panzermench Vzhladom na tvoj nick by som povedal ze si sympatizant s nacizmom ale skusim ti to vysvetlit.
Nemecko bolo za Hitlera na tom dobre lebo 95% nezamestnanych vyrabalo bomby , tanky , zbrane , priprava na vojnu ..... neviem si predstavit ako by pozdvihol Nemecko bez toho umyslu.
Je to nepouzitelna kokotina v normalnom svete ten rezim.
Ale v pohode mozme teraz kazda krajina v EU zavret tovarne na hajzle a vyrabat samopaly ... hned bude 100% zamestnanost.
@porygon ok , mozno nie az 100 % ....ale v klude sa da povedat ze je to vsade nad 50 % co je tiez dost chore na to ze banka fakticky nic neurobi len ti pozicia peniaze ....alebo tie 300 € poplatky len zato aby sa banka vobec zaoberala tvojou ziadostou o hypoteku .....mladi rodina dobre obracia a pocita kazde € a teraz si zozen 300 € len zato aby sa pani v banke pozrela ci ti vobec tu hypoteku da ....trocha chory system
@semhamforas Asi v tom dokumente pouzivali privela slovicok, ktorym si nerozumel. Dal som si tu pracu a nasiel som ti konkretne citacie z netu:
"While the strict state intervention into the economy, and the massive rearmament policy, led to full employment during the 1930s, wages in Germany dropped by roughly 25% between 1933 and 1938."
CHECK
"Furthermore, the spending rate of Hitler was far greater than the growth of the economy. In 1934 Hjalmar Schacht, the Reich Minister of Economics, introduced the Mefo bills, allowing Hitler to spend money on rearming without giving the big businesses money, therefore gradually getting Germany into more and more debt."
CHECK
"Between 1933 and 1939, the total revenue was 62 billion marks whereas expenditure (at times made up to 60 % by rearmament costs) exceeded 101 billion, thus creating a huge deficit and national debt (reaching 38 billion mark in 1939) coinciding with the Kristallnacht and intensified persecutions of Jews and the break-out of the war."
CHECK
Tak nabuduce menej pozeraj obrazky a viac pocuvaj.
takl ako to tu uz niekto spomenul treba definovat demokraciu...cly nacizmus spocival v presveceny masy ludy .. islo o tom ze akonahle natlacil do ludi svoje nazory tak kazdy robil vsetko preto aby diosiahol ciel a na obetiach nezalezalo......ale treba dat klubuk dole nato kolko sa drzali aky mali ekonomiku .....mozno v tom videl aj pomstu ke d bol otraveny Hitler nervovym plynom a potom v blazinci zaujimalo by ma co tam do nohio tlacili
@etelnair lebo som robil geomorfologiu na 1. opravny .... no a ..... je to taky predmet ,...na ktorom sa ludia tesia ked ho spravia preneseny v 2. rocniku aj s tym ze sa im podari odpisat .... ja som ho zrobil na 1. opravny ...cize na druhy pokus celkovo hned v prvom rocniku ,.,..nesmej sa pokial nepoznas okolnosti
@strommen2428 nie pretoze ja s nou spolupracovat problem NEmam ... tak ako ty ... a so mnou asi tak 60% ludi neviem to odhadnut..ked mas ty s tym osobny problem nikto ti nekaze to robit takze do huby si neserem ,dakujem
no to teda neviem vyzeras znacne zakomplexovane daka zena by sa ti hodila
zasa ta nieco do mojho ocka s mamickou? keby mi aj byvanicko kupili tak teba je do toho zasa nic
a na priemer 1,00 zmaturuje 50% ludi takze to nieje zaruka tvojej neskonalej inteligencie
@strommen2428 Ani 100%, ani 50%. Len tak namatkovo som si pozrel, ze za uver vo VUB vo vyske 100 tisic € a pri napr. 15 rocnej splatnosti celkovo zaplatis 130 022,86 €.
@nixxina ty sa najprv zamysli nad tym co ti pisem ....este raz hovorim ...nejde o to ci ma dakto alebo nema problem spolupracovat s bankou ....ale ide o to ze kopa ludi nema na vyber ....ked chce byvat vo vlastnom musi brat uver a tym sa vlastne nechat okradnut bankou
zakomplexovane ? ....jak si na to prisla .... ? .... predstav si ze niekoho mam
co sa tyka tvojich rodicov ...chcel som tym povedat to ze nie kazdy ma zazobanych fotrovcov aby mu kupili bytik a vsetko na co si ukaze prstom ....a taky ludia su odkazany na uver z banky ....uz chapes ?
a laskavo netrep ...chcem vidiet tych 50 % ludi co zmaturuje na 1,00 ...keby si povedala ze 20 % ....ale urcite z 10 nezmaturuju 5 na ciste 1
@porygon a ty mas na taky uver ? .... vela ludi ma problem keby ten uver mal byt napr 50 litrov na 30 rokov ...no ok nie problem ale znacne sa to prejavi v rod. rozpocte ..... bud taky dobry skus si to hodit na tych 30 rokov ... potom to nebude 30000 .....a aj tak ....aj keby len tych 30000 ...zda sa ti to uplne košer že len tak fakticky za nič dáš banke milion zo svojich ? .... vies kazdy je vyborny teoretik kym sa ho veci bytostne nedotykaju .....som zvedavy ci stale budes nazoru ze tie uroky nie su az tak strasne ked ty sam budes musiet splacat nejaku hypoteku ...
@nixxina jasne ...len v mojej triede kde nas bolo 30 sme na 1,00 zmaturovali az 2 ....to je podla teba 50 % alebo jak ? ....a dobre viem ze ani na gymploch to neni tak ze polovica triedy zmaturuje na 1,00
@nixxina ale dobre clovece ..ja nehovorim ze podme zrusit banky ....ale zda sa mi to trocha pritiahnute za vlasy .... ked si pozicias napr milion a vratis v konecnom dosledku 1 a 1/2 miliona .... co banky opravnuje na take vysoke uroky ? ....jasne ze nic ....ale vedia ze ludia nemaju vela krat inaksiu moznost tak si tam banka da urok aky chce ..... a toto sa mi na systeme nepaci
@nixxina tak super gratulujem .... ale jak som uz raz pisal , neviem co sa vobec o tom bavyme ...nemam za potrebu sa ohanat s mojou maturitou .... ani som s tym nezacal ..opytal sa ma to niekto druhy tak som mu odpovedal ..thats all
@strommen2428 Ja som to ratal tak, ze povedzme dvaja ludia z BA si chcu pozicat tych 100000€ (ano je to dost, ale ceny v BA su daleko vyssie ako inde). Pri priemernej mzde v BA ca. 1000€, zarabaju obaja len 800€. Ak to chcu splatit za 15 rokov, musia splatit mesacne 715€. Jeden plat daju na splatku, z druheho ziju, pripadne im este mozu nejako pomoct rodicia.
@porygon vidis ak to chcu splatit za 15 ....ale co ak proste nemozu z fin dovodov .... a rodicia .... co ked rodicia nemaju nato aby im pomohli .....ale dobre ,..nemam chut s tu dalej natahovat na tom kto ma v com pravdu ....proste podla mna je to chory system napr pri tom tvojom pripade .... ze das banke milion prakticky za nic .....
@strommen2428 Inak pri 30 rokoch, splatke len ca. 430€ to je 156594,09€. Stale 2x menej nez tych tvojich prvych 100%. A pokial ide o to ci sa mi to paci, alebo nie. Nepaci, ale banky nie su charity, aj ony na seba beru riziko, ktore sa im moze vypomstit - vid. hypotekarna kriza, ktora prerastla v celosvetovu financnu.
@strommen2428 mozes pisat 'fakty' alebo 'nazory'. Toto co si napisal, beriem ako Tvoj osobny nazor, s ktorym ja nesuhlasim (a ako vsimam, nie som jediny).
@matusl ze ty a dalsi s tym nesuhlasia ok , beriem to ako normalnu vec ... sme tu ludia , ktory momentalne koncime alebo sme nedavno skoncili strednu skolu , vacsinou este byvame s rodicmi a o naozajstnom zivote vieme hovno .... , bol by som zvedavy na tie nase diskusie tak o 15 rokov ..ked uz sa budeme starat sami o seba a o rodiny .... pekne je vediet teoretizovat ......................len vies nepaci sa mi ked sa dakto zastava bank ....ktore aj napriek krize zaznamenali za posledny rok v priemere 80 % zisk ..... , pritom 70-80 % populacie zije od vyplaty do vyplaty .....
všetko sú to pičovinky ktoré vymysleli ľudia, ľudia si totiž musia komplikovať život všelijakými demokraciami a blá blá, jebať na to, hlavne že sú tu ešte lesy, tam treba chodiť a žiť život taký aký má byť, v prírode a nie sa tu socializovať a demokratizovať...
Islo o pokles REALNYCH miezd. Teda po zaratani inflacie. Teda nie, nekupili si viac.
Ak by si nieco vedel o Japonsku, alebo USA vedel by si, ze ich dlh zacal najrapidnejsie rast hlavne v poslednych 20-30 rokoch (mimo vojny), ked uz boli davno vybudovane. Oni si nepoziciavaju na rozvoj krajiny, ale na veci ako dochodky, zbrane, socialnu starostlivost atd. - to produkuje tie dlhy, nie nejaky "rozvoj". V 30. rokoch 20. storocia rozhodne take dlhy nemali.
A to ze zamestnal miliony nezamestnanych nebolo velke umenie - pozicat si velke peniaze, enormne zvysit dane, rozhadzat to do statom riadenej vyroby a zamestnat v nej ludi za nizsie mzdy ako v minulosti, to by dokazal kazdy. Dokonca tie dlhy ani nesplatil, kedze medzitym stihol vyvolat WWII.
Ako hovorim, ak by Hitler nemal tych ludi, ten "zazrak" by sa nekonal.
@strommen2428 mas 20 rokov na krku a isto vies, ze iste veci robis aj ked ich robit nechces ale inak to nejde a aj ked ide, bolo by to este horsie.
Predstav si, ze mam byt ktory chcem predat (Tebe) a za peniaze ist na rok do Ameriky (nekomentuj co chcem s nimi spravit, nech je to aj kupa toaletneho papieru do konca zivota, Tebe ako kupujucemu to moze byt jedno). Ty (samozrejme) nemas 3 miliony vo vrecku ktore za ten byt pytam a tak sa teraz pytam ja Teba, ako mi chces zaplatit ten byt? To budes do konca zivota byvat u rodicoch alebo ako si to predstavujes?
@matusl ale sak ja viem ze vela ludi inaksiu moznost ako uver nema ked chce ten byt .... a ze budu musiet splatit aj ten urok ....ja len pisem ze sa mi proste nepaci ten system .....a viem ze s nim nic neurobim ....proste len som vyjadril svoj nazor ze je to prijebane ....dajaky problem ?
Dalsia vec je, ze pilierom toho Hitlerovho "hospodarskeho zazraku" bol zbrojarsky priemysel, kedze planom bolo pripravit sa na vojnu. Ak by nebolo vojny, nebolo by tie zbrane ako vyuzit a premenit so ziskom na peniaze, kedze obchod s nimi v tej dobe nebol taky bujny ako dnes. A stavat ekonomiku najma na chrleni zbrani sa donekonecna neda.
@semhamforas A prave naopak, statny dlh USA pocas vojny dosahoval tusim nejak 120% HDP, este viac ako dnes, a to tam este ludia neboli taki "pohodlni" ako dnes. Po vojne prisli dlhe roky setrenia a zaroven expanzie a dlh padal. Az koncom 20. storocia sa zo opat rozbehlo a uz je to znova takmer na 100%.
@strommen2428 Banky sú predsa spoločnosti vytvorené pre zisk, ich úroky z úverov by som nepovažoval až za spomínanú úžeru, keďže akosi neustále prehliadaš infláciu, ktorá značne znižuje kúpnu silu príkladových 100 000 euro v dlhodobom horizonte ako napr. 30 rokov.
@porygon Sebestacne Nemecko je blbost, kedze skoro vsetky nerastne suroviny muselo dovazat. Ako je hore napisane zo 62 milliard investovanych nemeckych mariek slo do roku 1939 celych 60% na zbrojenie.
Definuj socializmus, definuj nacizmus a definuj demokraciu (odporúčam wikipediu). Potom zistiš že porovnávaš niečo čo sa nedá porovnať. Ako keby si sa pýtal. Čo má z týchto vecí klady a zápory: jablko, auto a dáždnik?
Podľa môjho názoru si skôr otázkou mieril asi na to, že čo si myslia ľudia o zriadeniach ktoré tu (na slovensku) nedávno za posledných 100 rokov boli a sú. Skôr by si odpoveď na takto položenú otázku našiel vtedy keby si sa opýtal ľudí akú funkciu má štát v spoločnosti plniť a aké hodnoty ľudia vyznávajú. (myslím či má byť štátu jedno akému pánu Bohu sa klaniaš, či počet rohlíkov v obchode kde chodíš kupovať rohlíky má plánovať úradník alebo to vyrieši trh, či štát má povedať či obchody môžu byť obchody otvorené aj v nedeľu, či možno považovať za rovnocenného v právach našinca alebo prisťahovalca, či možno niekoho iba za to že povedal iný názor ako má väčšina možno obesiť, či naozaj možno považovať za pravdu to čo považuje za pravdu väčšina ľudí). A až takto sprostedkovane cez viaceré otázky by si zistil naozaj pravdu, že čo si ľudia o týchto '-izmoch' a '-ciach' myslia.
Prvé je totálne zlo druhé(ak to oddelíme od komunizmu čo je tiež totálne zlo) je úplne nefunkčný nezmysel a demokracia ma síce svoje muchy ale zo všetkých zriadení ju považujem za najprijateľnejšiu. Samozrejme ako podotkla Mieliki KĽD(demokratická)R nemá s demokraciou nič spoločné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
143 komentov
vidím že veľa ľudí tu má pomiešanú demokraciu s kapitalizmom- NIE JE to isté Aj keď by nás o tom radi niektorí politici presvedčili.
dalsi inteligent co nevie zniest nazor ineho a mysli si ze pozral mudrost sveta... keby si mal 80 a bol tam tak sa s tebou nehadam..potom by si hovoril o "kladoch" toho systemu...
pretože toľko štátnych zriadení sa považuje za demokratické, že je to až vtipné
@juro92 no jo este sa musime zasmiat kym toto niekto zrusi vo bude onedlho predpokladam
A aj tento systém je židovský.
Aby ste vedeli, ten system, co "dostal Nemecko zo sraciek na vrch", nebol pre obycajnych Nemcov vobec prechadzka ruzovou zahradou. Cely hospodarsky rast nacistickeho Nemecka bol podmieneny obrovskou pracovitostou ich naroda, vierou v lepsiu buducnost a velkou skromnostou. Ano je pravda ze, Nemecko od 1933, ked sa Hitler dostal k moci, az do 1938 ekonomicky, vojensky, tym padom aj mocensky expandovalo. Avsak kto za to mohol? Nie system, nie Hitler, ale obycajni Nemci, co makali, napriek tomu, ze ich realne mzdy za tych 5 rokov takmer KLESLI a to takmer o tretinu. Krajina teda naozaj ekonomicky bohatla, ale paradoxne ludia v nej nie.
1. Z ideologického hľadiska
2. Z ekonomického hľadiska
Čo sa týka ideológie, Hitler bol čistý šovinista a dobyvateľ.
Sa zobuď, Hitler musel nejako ten systém nastaviť a aj ho po ekonomickej stránke dobre nastavil. Už z ideologického hľadiska to prehnal.
hovorite tu o H. ako keby to bol spasitel naroda... kam sme sa to dostali...
@juro92 ...a co ze som volic smeru ....je "demokracia" ...chvalime sa nou tak mam moznost volit koho chcem ci ? ....ved o tom to je nie ? ...ci ked nevolim modrych nie som dost dobry obcan slovenska ? ...sorry to mi troch pripomina system proti ktoremu bojujes ....a vobec preco odpocujes od temy ..... povedzmi mi 1 rozumny dovod preco banky mozu ziadat od cloveka naspat o 100 % viac ako mu poziciali a ja uznam tvoju pravdu ....ale myslim si ze ten dovod mi nedas
teda dat za prezidenta lebo si jak encyklopedia
100% urok v serioznej banke = nonsens
Rozumies?
Nemecko bolo za Hitlera na tom dobre lebo 95% nezamestnanych vyrabalo bomby , tanky , zbrane , priprava na vojnu ..... neviem si predstavit ako by pozdvihol Nemecko bez toho umyslu.
Je to nepouzitelna kokotina v normalnom svete ten rezim.
Ale v pohode mozme teraz kazda krajina v EU zavret tovarne na hajzle a vyrabat samopaly ... hned bude 100% zamestnanost.
"While the strict state intervention into the economy, and the massive rearmament policy, led to full employment during the 1930s, wages in Germany dropped by roughly 25% between 1933 and 1938."
CHECK
"Furthermore, the spending rate of Hitler was far greater than the growth of the economy. In 1934 Hjalmar Schacht, the Reich Minister of Economics, introduced the Mefo bills, allowing Hitler to spend money on rearming without giving the big businesses money, therefore gradually getting Germany into more and more debt."
CHECK
"Between 1933 and 1939, the total revenue was 62 billion marks whereas expenditure (at times made up to 60 % by rearmament costs) exceeded 101 billion, thus creating a huge deficit and national debt (reaching 38 billion mark in 1939) coinciding with the Kristallnacht and intensified persecutions of Jews and the break-out of the war."
CHECK
Tak nabuduce menej pozeraj obrazky a viac pocuvaj.
no to teda neviem vyzeras znacne zakomplexovane daka zena by sa ti hodila
zasa ta nieco do mojho ocka s mamickou? keby mi aj byvanicko kupili tak teba je do toho zasa nic
a na priemer 1,00 zmaturuje 50% ludi takze to nieje zaruka tvojej neskonalej inteligencie
zakomplexovane ? ....jak si na to prisla .... ? .... predstav si ze niekoho mam
co sa tyka tvojich rodicov ...chcel som tym povedat to ze nie kazdy ma zazobanych fotrovcov aby mu kupili bytik a vsetko na co si ukaze prstom ....a taky ludia su odkazany na uver z banky ....uz chapes ?
a laskavo netrep ...chcem vidiet tych 50 % ludi co zmaturuje na 1,00 ...keby si povedala ze 20 % ....ale urcite z 10 nezmaturuju 5 na ciste 1
no to je novinka s takouto informaciou som teda neratala..ehm
neviem ako si prisiel na to, ze mam takych rodicov ale nevadi
zmaturovat na 1 nieje ziadny nadludsky vykon.... vykon cisto priemerny
@nixxina .... ja sa nehadam len diskutujem
najma z nasej minulej skusenosti
Islo o pokles REALNYCH miezd. Teda po zaratani inflacie. Teda nie, nekupili si viac.
Ak by si nieco vedel o Japonsku, alebo USA vedel by si, ze ich dlh zacal najrapidnejsie rast hlavne v poslednych 20-30 rokoch (mimo vojny), ked uz boli davno vybudovane. Oni si nepoziciavaju na rozvoj krajiny, ale na veci ako dochodky, zbrane, socialnu starostlivost atd. - to produkuje tie dlhy, nie nejaky "rozvoj". V 30. rokoch 20. storocia rozhodne take dlhy nemali.
A to ze zamestnal miliony nezamestnanych nebolo velke umenie - pozicat si velke peniaze, enormne zvysit dane, rozhadzat to do statom riadenej vyroby a zamestnat v nej ludi za nizsie mzdy ako v minulosti, to by dokazal kazdy. Dokonca tie dlhy ani nesplatil, kedze medzitym stihol vyvolat WWII.
Ako hovorim, ak by Hitler nemal tych ludi, ten "zazrak" by sa nekonal.
Predstav si, ze mam byt ktory chcem predat (Tebe) a za peniaze ist na rok do Ameriky (nekomentuj co chcem s nimi spravit, nech je to aj kupa toaletneho papieru do konca zivota, Tebe ako kupujucemu to moze byt jedno). Ty (samozrejme) nemas 3 miliony vo vrecku ktore za ten byt pytam a tak sa teraz pytam ja Teba, ako mi chces zaplatit ten byt? To budes do konca zivota byvat u rodicoch alebo ako si to predstavujes?
Dalsia vec je, ze pilierom toho Hitlerovho "hospodarskeho zazraku" bol zbrojarsky priemysel, kedze planom bolo pripravit sa na vojnu. Ak by nebolo vojny, nebolo by tie zbrane ako vyuzit a premenit so ziskom na peniaze, kedze obchod s nimi v tej dobe nebol taky bujny ako dnes. A stavat ekonomiku najma na chrleni zbrani sa donekonecna neda.
@strommen2428 Banky sú predsa spoločnosti vytvorené pre zisk, ich úroky z úverov by som nepovažoval až za spomínanú úžeru, keďže akosi neustále prehliadaš infláciu, ktorá značne znižuje kúpnu silu príkladových 100 000 euro v dlhodobom horizonte ako napr. 30 rokov.
Definuj socializmus, definuj nacizmus a definuj demokraciu (odporúčam wikipediu). Potom zistiš že porovnávaš niečo čo sa nedá porovnať. Ako keby si sa pýtal. Čo má z týchto vecí klady a zápory: jablko, auto a dáždnik?
Podľa môjho názoru si skôr otázkou mieril asi na to, že čo si myslia ľudia o zriadeniach ktoré tu (na slovensku) nedávno za posledných 100 rokov boli a sú. Skôr by si odpoveď na takto položenú otázku našiel vtedy keby si sa opýtal ľudí akú funkciu má štát v spoločnosti plniť a aké hodnoty ľudia vyznávajú. (myslím či má byť štátu jedno akému pánu Bohu sa klaniaš, či počet rohlíkov v obchode kde chodíš kupovať rohlíky má plánovať úradník alebo to vyrieši trh, či štát má povedať či obchody môžu byť obchody otvorené aj v nedeľu, či možno považovať za rovnocenného v právach našinca alebo prisťahovalca, či možno niekoho iba za to že povedal iný názor ako má väčšina možno obesiť, či naozaj možno považovať za pravdu to čo považuje za pravdu väčšina ľudí). A až takto sprostedkovane cez viaceré otázky by si zistil naozaj pravdu, že čo si ľudia o týchto '-izmoch' a '-ciach' myslia.
Sama tato diskusia je argument proti slobode prejavu.