Tak napríklad ja niesom zrovna typ, ktorý každého opravuje či uráža keď napíše dačo nesprávne, ale áno všimnem si to hneď a nevravím že mi to trhá žily ale rada ho upozorním, lebo je v jeho záujme vedieť keď spraví chybu (aby ju nabudúce nezopakoval) a ovládať správne jazyk (a gramatiku ktorá je súčasťou jazyka) krajiny v ktorej žije.
Myslím si, že je prirodzené správne ovládať jazyk krajiny, v ktorej sa človek narodil a kde aj žije. Nevravím, že každého opravujem, preklepy a občasné Y/I sa stávajú všade, ale ak ma niekto v 5 riadkovom texte 21 chýb, tak to už o niečom aj hovorí.
uhm .. čiže takto ... a keď viem že veľa ľudí to proste nemá v krvy .. proste .. niekto sa to nevie naučiŤ .. a nikto to proste vie aj keĎ sa to neučí .. podľa mňa to nie je celkom fér .. ako keby ste stále vyčítali človeku že je škaredý a tan s tým nemá čo urobiŤ .
Ďalší prípad, keď sa hlupáci snažia presvedčiť svet, že blbí sú tí, čo sa v škole učili !!!
V poslednom čase sa táto hlupácka snaha pokúša napadnúť a nakaziť všetko, čo je ešte zdravé. Svojou hlupáckou demagógiou túžia ovládnuť všetky oblasti, v ktorých sa dá zistiť, že sú hlúpi.
@Stage no nepísal som na začiatku že prosím žiadne urážky .. neviem kto je tu hlúpi .. či ten kto píše s chybami . alebo ten kto v tomto jazyku iných osočuje .
@udy1 btw, píše sa v krvi, nie v krvy. ale neber to ako urážku.
podľa mňa je urážka na slovenský jazyk, keď niekto napíše v krátkom texte desiatky chýb. a to mi "trhá oči" a musím upozorniť, nech sa dotyčný potom aspoň snaží písať správne.
nehovorím jedna, dve chyby a preklepy sú ešte v pohode, aj mne sa stáva
Pokiaľ človek číta knihy (alebo aspoň články na internete - z nejakých slušných zdrojov samozrejme), tak sa mu proste nemôže stať, aby napísal v jednej trojriadkovej vete 20 chýb...
Pokiaľ by to ten človek najskôr písal vo worde, tak vždy mu to minimálne štvrtinu tých chýb popodčiarkuje. (prípadne mne to aj Mozilla to robí, ale nie som si istá či to robí automaticky po nainštalovaní, alebo to je súčasť nejakého pluginu)
A proste... keď už je raz človek Slovák, tak očakávam že aspoň základnú gramatiku bude ovládať. (lebo je dosť hanba keď potom môj kolega z Arménska ovláda slovenčinu lepšie než niektorí slováci...) A áno, pokladám to svojim spôsobom za vizitku dotyčného človeka...
Áno, každý sa môže pomýliť, vtedy to zvyknem prehliadnuť, ale už pokiaľ tú gramatiku niekto fakt nevie a nie je schopný zapamätať si aspoň tých niekoľko základných, dookola omieľaných, pravidiel...
aby buduce generacie rozumeli tym chobotinam co nase a minule generacie popisali a vyplodili ...keby si kazdy hovori jak chce tak by to bol chaosa a rozpadli by sme sa ako jazykova skupina a pohltilo by nas nieco vacsie(ale nie nase)
@ady1 Čiže kto je podľa teba múdry? Veď stanov hranice. Ten čo neovláda gramatiku, matematiku, fyziku, zemepis ...? Ja nevravím, že to musia vedieť všetci, len u mňa nie sú múdri. Ak nebudú platiť nejaké všeobecne platné kritériá, za múdrych sa môže považovať každý, kto si to sám o sebe myslí - čiže všetci.
neviem, asi je to súčasť toho že si slovák, že ovládaš svoj jazyk. nehovorím, keď je niekto disgrafik ale aby polovica deciek nevedela rozlíšiť i a y...to je hanba.
@stage chcel som zdôrazniť to .. že jazyk sme si vytvorili my všetci .. ale ak ho budeme používaŤ na to aby sme sa osočovali a vyčítali si chyby . tak je to smutné ..
BTW .. podľa mňa je múdri ten ktorý sa svojimi vedomosťami nemusí chváliť ..
hmm toto je cely birdz.. zvykaj si..niektorych ludi tu netrapi nic ine nez gramatika ano viem pisat spravne ..obcas s nejakymi chybami ale na nete nebudem setko dodrziavat ako su ciarky makcene dlzne a nwm co...
gramatika sa učí na základnej škole, ktorú musí mať každý. čiže je to ZÁKLADNÁ vedomosť!!
vieš si predstaviť, že by si v angličtine napísal napr. blad namiesto blood? tiež by ťa poslali do riti! tak nech píšu všetci pekne spisovne. keď urobíš chybu v cudzom jazyku, je to normálne, že ťa opravia a nič proti tomu nemáš a keď nevieš písať svojim materinským jazykom je to v poriadku?
pokiaľ je niekto disgrafik, okay, nemôže za to! alebo občas sa stane hej že niekto urobí hrúbku (niekedy nad tým proste človek nerozmýšľa, lebo sa snaží niečo napísať) ale aby niekto urobil v jednej vete 10 chýb? to je imbecilita, nech sa naučí písať!
@Udy1@22- podľa teba je smutné to, že niekto ti vyčíta chyby a osočuje sa na teba, no podľa mňa je fakt smutné, že niekto kto už aspoň tak13 rokov života hovorí slovenčinou, číta každý deň niečo po slovensky, píše slovenčinou a počúva čo mu iní po slovensky povedia, tak nevie si zapamätať kde sa píše Y a I a dokonca tu tvrdí že NAČO TO JE miesto toho aby sa doma drvil vybrané slová dobre tak to už zase nie ale aspoň nebudem tvrdiť že niečo je hlúposť len preto,že mi to nejde ak chápeš..... tak keď už to neovládaš najlepšie, aspoň vyvíjaj snahu sa v tom zlepšiť a neurážaj sa keď ťa niekto opraví- že máš niekde chybu ale ber to v dobrom že ti chce poradiť aby si to nabudúce nezopakoval...
nejde o to .. viem vybrané slová .. viem kde sa píše i alebo y približne . ale proste .. nikdy som to nevedel . ..viem slovenčinu . viem rozprávať . ale gramatika je iba pre písomnú formu komunikácie .. a urážať niekoho preto . je podľa mňa nepekné .. ja tiež neurážam ľudí . ktorý nevedia matiku . alebo fyziku . alebo čokoľvek podobné .. a preto nechápem . prečo tý čo ovládajú gramatiku to robia ..
@Udy1 Je to možné, ale pozri @Mima173 to vystihla, písať bez chýb, dokazuje, že veľa píšeš a čítaš. Niekto vie na rozdiel odo mňa vystrúhať z dreva sošku, namaľovať obraz, položiť škridlu na strechu, skočiť 200 cm do výšky.... to je šikovnosť, talent alebo neviem čo ešte, ale to ja nepovažujem za znak múdrosti. Samozrejme, že ani sama gramatika nedokazuje múdrosť, ale je jedným zo sprievodných znakov vzdelania.
Božechráň, ja ťa neurážam. Len si chcel vedieť na čo je gramatika a mne vadí, ak niekto, kto niečo nevie, snaží sa to presadzovať a prezentovať ako normálne a vysvetľovať tým, čo to vedia, že je to vlastne zbytočné a nepotrebné. A navyše, ak s tým neuspejú, urazia sa.
@Udy1 v komente @29 tvrdíš, že nechápeš prečo ľudia ktorí ovládajú gramatiku urážajú tých ktorí v nej majú medzery....tiež tvrdíš že ty neurážaš ľudí ktorí nevedia napr. matiku či fyziku- no poviem ti príklad...Niekto by napísal na nete, že 21+5=27...Neopravil by si ho?? nepovedal by si mu že Preboha veď ty nevieš počítať výsledok má byť 26???...ja áno..pretože je to banálna chyba ktorú by nemal robiť...a tiež taká istá banálna chyba v gramatike je I miesto Y...ďalej spomínaš veľakrát slovo URÁŽAŤ ale keď tebe niekto povie že máš v slove chybu, uráža ťa to? Je to normálne keď ťa dakto opraví, nemalo by...
mas tu chybu : hmm toto je cely birdz.. zvykaj si..niektorych ludi tu netrapi nic ine nez gramatika (smajlík)(smajlík)(smajlík) ano viem pisat spravne ..obcas s nejakymi chybami ale na nete nebudem setko dodrziavat ako su ciarky makcene dlzne a nwm co...
1. niektorích ludi ( s mäkkym i )
2. nieje setko ale všetko
3. a nemam e bernolakovcinu, takze bez dvojiteho w
neuráža ma ak ma niekto opraví . ale uráža ma . ak mi to aj začne vyčítať . že neviem gramatiku . o to ide .. ja by som tiež opravil keby som videl ten príklad ktorý si spomínala . ale neurážal by som dotyčného .. proste to neviem proste sa to nenaučí .. niekto sa nedokáže naučiť matiku . a niekto zas gramatiku .. .
@Udy1 Ok, nebudem ti už ďalej vysvetľovať dôležitosť gramatiky, to sám uvidíš, keď raz svojmu šéfovi v práci odovzdáš vytlačenú správu s toľkými chybami.
no aj ja obcas napisem somarinu (gramaticky) a dostanem zdrbanie od dokonalej birdzusovskej obce.. no fajn, poviem si.. moja chyba.. no ked vidim ze niekto ustavicne pise take hrubky ze mi to "kali oci" tak ho zdrbem, ved preboha po K napisat i (viem ze v niektorych pripadoch sa pise, ale to nerozoberam teraz) je vrchol.. z diktatov som maval 5ky ale toto som nikdy nenapisal..
nemyslim si, ze je to o urazani. No kazdy clovek by mal spravne ovladat svoj jazyk. a ked uz nieco pisem na stranke, kde to cita mnoho ludi malo by to byt aj gramaticky spravne
lebo nie kazdi sa dokaze preniest cez to ze som cech, a nie slovak takze logicki slovenska gramatika premna az taka lahka. a kedze sa chcem a ucim slovenski, tak nebudem pisat ceski, nie?!
len pologramotny primitiv ako si ty nemoze pochopit vyznam gramatiky a zda sa mu cudne ak si niekto este dovoli ho opravit..keby si si niekedy precital aj nejaku knihu a nevysedaval na jednoduchych portaloch cele dni tak by si gramatiku ovladal..ak ta netrapi ze neovladas gramatiku tak urazas svoju vlast
Zaregistroval som sa sem len kvôli jednej veci. Aby som upozornil všetkých zainteresovaných, že... načo je gramatika ?
Tak, aby bolo jasné. Každý z vás, ktorý tu píše, sa baví o nejakých tých chybách. Či niekto napíše správne mäkké i alebo tvrdé y, nie je vecou gramatiky, ale ide o PRAVOPIS. Gramatika je súbor logických a štrukturálnych pravidiel písania, resp. výslovnosti, poradia slov, ...atď.
Ak niekomu teda budete opravovať "i" alebo "y", prípadne čiarky, interpunkciu..., ide o pravopis. Už len to slovo tomu napovedá. Pravopis- správne písať.
A nezabudnite na najčastejšie omyly.
1-koli, kuoli, kvoli, koly....SPRÁVNE sa píše-kvôli.
/schválne, koľkí z vás to píšu NESPRÁVNE ???/
2-ak píšeme o ženách: oni majú...SPRÁVNE sa píše...ony majú.
3-dve kone...SPRÁVNE...dva kone.
/stredný a ženský rod-DVE, mužský rod-DVA/
***Toto je hlavne choroba východniarov.
4-hamba...SPRÁVNE...hanba
bombón...SPRÁVNE...bonbón
/spodobňovanie/
5-anielik...SPRÁVNE...anjelik
A veľa obdobných chýb typu:
fčela/včela
dali my/dali mi
chíbaš mi/chýbaš mi
bycikel/bicykel
A rozlišovanie: tip a typ.
Tip sa píše, ak sa jedná o tipovanie. /môj tip na výhru je Sparta/
Typ sa píše, ak sa jedná o typ, teda druh niečoho. /typ stroja, typ človeka/
NIE SOM ŽIADNY MÚDRC, STAČÍ LEN ČÍTAŤ... knihy, periodiká, časopisy, niečo z internetu... atď.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Každý Slovák, ktorý má prístup k internetu atd. by ju mal aspoň z časti ovládať.
V poslednom čase sa táto hlupácka snaha pokúša napadnúť a nakaziť všetko, čo je ešte zdravé. Svojou hlupáckou demagógiou túžia ovládnuť všetky oblasti, v ktorých sa dá zistiť, že sú hlúpi.
podľa mňa je urážka na slovenský jazyk, keď niekto napíše v krátkom texte desiatky chýb. a to mi "trhá oči" a musím upozorniť, nech sa dotyčný potom aspoň snaží písať správne.
nehovorím jedna, dve chyby a preklepy sú ešte v pohode, aj mne sa stáva
Pokiaľ by to ten človek najskôr písal vo worde, tak vždy mu to minimálne štvrtinu tých chýb popodčiarkuje. (prípadne mne to aj Mozilla to robí, ale nie som si istá či to robí automaticky po nainštalovaní, alebo to je súčasť nejakého pluginu)
A proste... keď už je raz človek Slovák, tak očakávam že aspoň základnú gramatiku bude ovládať. (lebo je dosť hanba keď potom môj kolega z Arménska ovláda slovenčinu lepšie než niektorí slováci...) A áno, pokladám to svojim spôsobom za vizitku dotyčného človeka...
Áno, každý sa môže pomýliť, vtedy to zvyknem prehliadnuť, ale už pokiaľ tú gramatiku niekto fakt nevie a nie je schopný zapamätať si aspoň tých niekoľko základných, dookola omieľaných, pravidiel...
príde mi to ako urážka jazyka, keď polovica ľudí v štáte napíše miesto v ohni V OHŇY
BTW .. podľa mňa je múdri ten ktorý sa svojimi vedomosťami nemusí chváliť ..
robíš chybu v tom . ako ostatný .. prikladáš najväčšiu dôležitosť práve tomu čo ovládaš práve ty .. .
vieš si predstaviť, že by si v angličtine napísal napr. blad namiesto blood? tiež by ťa poslali do riti! tak nech píšu všetci pekne spisovne. keď urobíš chybu v cudzom jazyku, je to normálne, že ťa opravia a nič proti tomu nemáš a keď nevieš písať svojim materinským jazykom je to v poriadku?
pokiaľ je niekto disgrafik, okay, nemôže za to! alebo občas sa stane hej že niekto urobí hrúbku (niekedy nad tým proste človek nerozmýšľa, lebo sa snaží niečo napísať) ale aby niekto urobil v jednej vete 10 chýb? to je imbecilita, nech sa naučí písať!
1. niektorích ludi ( s mäkkym i )
2. nieje setko ale všetko
3. a nemam e bernolakovcinu, takze bez dvojiteho w
@mizoyka no kiež by boli všetci ako ty .. .
ja vravím o tom . že gramatika nie je znakom vzdelanosti .. je to samostatná kapitola ..
ja som to nikdy nevedel . a to neznamená že nečítam a podobne .. je to milná predstava .. nie je to pravidlo .. o tom vravím .
@Mima173
neuráža ma ak ma niekto opraví . ale uráža ma . ak mi to aj začne vyčítať . že neviem gramatiku . o to ide .. ja by som tiež opravil keby som videl ten príklad ktorý si spomínala . ale neurážal by som dotyčného .. proste to neviem proste sa to nenaučí .. niekto sa nedokáže naučiť matiku . a niekto zas gramatiku .. .
Zaregistroval som sa sem len kvôli jednej veci. Aby som upozornil všetkých zainteresovaných, že... načo je gramatika ?
Tak, aby bolo jasné. Každý z vás, ktorý tu píše, sa baví o nejakých tých chybách. Či niekto napíše správne mäkké i alebo tvrdé y, nie je vecou gramatiky, ale ide o PRAVOPIS. Gramatika je súbor logických a štrukturálnych pravidiel písania, resp. výslovnosti, poradia slov, ...atď.
Ak niekomu teda budete opravovať "i" alebo "y", prípadne čiarky, interpunkciu..., ide o pravopis. Už len to slovo tomu napovedá. Pravopis- správne písať.
A nezabudnite na najčastejšie omyly.
1-koli, kuoli, kvoli, koly....SPRÁVNE sa píše-kvôli.
/schválne, koľkí z vás to píšu NESPRÁVNE ???/
2-ak píšeme o ženách: oni majú...SPRÁVNE sa píše...ony majú.
3-dve kone...SPRÁVNE...dva kone.
/stredný a ženský rod-DVE, mužský rod-DVA/
***Toto je hlavne choroba východniarov.
4-hamba...SPRÁVNE...hanba
bombón...SPRÁVNE...bonbón
/spodobňovanie/
5-anielik...SPRÁVNE...anjelik
A veľa obdobných chýb typu:
fčela/včela
dali my/dali mi
chíbaš mi/chýbaš mi
bycikel/bicykel
A rozlišovanie: tip a typ.
Tip sa píše, ak sa jedná o tipovanie. /môj tip na výhru je Sparta/
Typ sa píše, ak sa jedná o typ, teda druh niečoho. /typ stroja, typ človeka/
NIE SOM ŽIADNY MÚDRC, STAČÍ LEN ČÍTAŤ... knihy, periodiká, časopisy, niečo z internetu... atď.
Ja tiež robím veľmi veľa chýb, ale nekritizujem.
A na záver:
Kto z vás by napísali pravopisne správne toto ?!?
Vlci vyli, víly vili.
správne má byť ...napísal /nie napísali/...OPRAVUJEM
Tak teda vidíte. Každý z nás, robí chyby.