som za pri ohrození zdravia ženy, pri znásilnení a pri genetických chybách, ale aj pri iných dôvodoch nie som za zákaz (to by nič neriešilo, išli by do zahraničia), ale za prirodzené znižovanie a hlavne za lepšie info o ochrane
Tak je to taký zásah, ale keď už nechce fakt to dieťa, tak keď sa tak rozhodne nech ide, keď ho má vyhodiť do kontajnera. Zatiaľ som sa nestretol s babou, ktorá by išla na interupciu, teda aspoň mi o tom nespomínala.
@2 Súhlasím. Každý nech si robí čo chce pokiaľ tým neohrozuje iných alebo neškodí tým iným. Lenže pri interupciach to neplatí. Je to vražda, je to nedôstojné, je to hriešne / nemorálne a je to nerešpektovanie univerzálneho rešpektovania základných ľudských práv. Aj nenarodené dieťa by malo mať svoje práva. To, že je závislé od tela matky neuberá na jeho dôležitosti podobne ako to, že my sme závislí na jedle a plodoch zeme neuberá tej našej. Každá bytosť je závislá od vonkajších celkov. To jej ale neuberá na individualite a jej základných právach.
Navyše podľa vedeckých štúdii cítia nenarodené deti pri potratoch bolesť. Názory, že je sú len plod a necítia vôbec nič už boli vyvrátené.
Fetal reactions provide evidence of pain response. The unborn baby reacts to noxious stimuli with avoidance reactions and stress responses. As early as 8 weeks the baby exhibits reflex movement during invasive procedures.[9] There is extensive evidence of a hormonal stress response by unborn babies as early as 18 weeks [10] including “increases in cortisol, beta-endorphin, and decreases in the pulsatility index of the fetal middle cerebral artery.”[11] Two independent studies in 2006 used brain scans of the sensory part of unborn babies’ brains, showing response to pain.[12] They found a “clear cortical response” and concluded there was “the potential for both higher-level pain processing and pain-induced plasticity in the human brain from a very early age.
Embryological development shows presence of pain sensory mechanisms and neurophysiology. The basic anatomical organization of the human nervous system is established by 6 weeks.[2] The earliest neurons in the cortical brain (the part responsible for thinking, memory, and other higher functions) are established starting at 6 weeks.[3] Nerve synapses for spinal reflex are in place by 10 weeks.[4] Sensory receptors for pain (nociception) develop first around the mouth at 7 weeks , and are present throughout the skin and mucosal surfaces by 20 weeks.[5] Connections between the spinal cord and the thalamus (which functions in pain perception in fetuses as well as in adults[6]) are relatively complete by 20 weeks.[7]
Contradicting the claim that the brain cortex is necessary to experience pain and suffering, decordate individuals as well as animals lacking higher cortical structures obviously do feel pain. In fact, the human brain cortex does not fully mature until approximately 25 years of age, yet infants, children, and teenagers obviously can experience pain.[8]
Som za to aby sa žena mohla slobodne rozhodnúť v prípade znásilnenia, neplnoletosti, vážnemu postihnutiu dieťaťa, veľmi zlej ekonomickej situácii, ohrozeniu zdravia matky (nie len fyzického ale aj mentálneho, duševného), genetickej poruche, vysokemu veku (stáva sa), alebo keď rodička čaká viac ako X. dieťa (neviem presne číslo ale proste keď už má veľa detí) , atď.
Som proti len v prípadoch keď si proste dvaja dospelí ľudia nedajú pozor z vlastnej nezodpovednosti, keď partner k tomu partnerku núti, vydiera, nabáda, alebo aj ak rodina ju k tomu núti.
@kerrang@4 ja poznám jednu, ktorá otehotnela keď mala tak 15-16 a začínala pohlavne žiť, bola neinformovana a naivná a typek ju silne nahovoril nech nejdu s kondómom lebo keď vytiahne včas tak sa nič nemôže stať (čiže toto je dôsledok nedostatočného vzdelania a informovanosti, žiadne take že sexuálna výchova na skole). O cca 19 rokov na to nedávno porodila zdravú dcérku z ktorej sa s manželom tešia.
@tasara@8 tak ale ja pohlavne nežijem, že by som si povedal, že idem ja "klátiť" baby. Ja som celý čas čakal a čakám na babu s ktorou to výjde na vzťah a bolo by to z lásky, ale ja by som prvotne nešiel s ňou bez kondómu, aj keď páčilo by sa to viac aj mne a asi aj jej, keď by sme to viac cítili.. Ale radšej nie na začiatok, aj keď sú spôsoby, že keď by som vedel ako to na mňa už ide, tak to vypustím hocikde, ale nie som si aj ja sám istý, či nebudem až moc z toho vzrušený a náhodou sa neurobím skorej, ešte v nej, tak preto budem musieť mať tú "čapičku". Ale až by sa stala nečakaná udalosť a kondóm by sa pretrhol a vytieklo by jej to tam a bola by tehotná, tak ja viem z mojej strany, že dieťa naše by sme si nechali a žili by sme šťastne ďalej spolu aj s malým. Ja už mám taký vek, aby som babu neposlal k vode len tak, aj kvôli dieťaťu. Až sa taká nájde, tak bude pre mňa veľmi cenná a budem len okolo nej a pri nej.
@tasara@8 no a z toho vyplýva, že v tých 15-16 išla na potrat?
Tak ja vie, že aj keď by som išiel a prijal možnosť kamarátky s výhodami, tak ja až by som ja, ani ona nemala kondóm, že by sme na to nešli a bolo by to tak takisto, aj keby som bol opitý. Ja aj keď som opitý vnímam stále dôsledky a nejdem do toho ani vtedy bezhlavo. Preto prvý sex s kamarátkou na exkurzii som odmietol, lebo ja som bez kondómu hlavne nechcel ..
*viem
Aj keď by ma sex potešil ako každého chlapa alebo človeka, tak s výhodami aji nechcem, lebo by to bolo "chladné" a nemohol by som to mať opakovane s tým koho ľubim. A vtedy by som toho človeka aj tým ľúbil viac.
@kerrang@11 áno, jasné, išla. Chcela dokončiť školu. Nemala žiaden finančný príjem. Nemala reálny vzťah s tým týpkom. Nakoniec nás aj tak takmer všetky svoje rovesníčky predbehla a už má zdravé, chcené a vítané dieťa.
@kerrang@14 myslím, že to záleží od toho, v akom štádiu. Čím skôr tým by to malo byť menej "invazívne", napr tabletka.. čím pozdejšie, tým je to drastickejšie a mechanickejšie
@kerrang@17 tiež je to vraj brutálne svinstvo čo to narobí s telom, tá tabletka, ale podľa mňa lepšie ako by sa ten malý človiečik mal narodiť nejakým narkomanom alebo 15 ročnej a 17 ročnému
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
» fra.europa.eu/en/eu-charter/a...
Navyše podľa vedeckých štúdii cítia nenarodené deti pri potratoch bolesť. Názory, že je sú len plod a necítia vôbec nič už boli vyvrátené.
Fetal reactions provide evidence of pain response. The unborn baby reacts to noxious stimuli with avoidance reactions and stress responses. As early as 8 weeks the baby exhibits reflex movement during invasive procedures.[9] There is extensive evidence of a hormonal stress response by unborn babies as early as 18 weeks [10] including “increases in cortisol, beta-endorphin, and decreases in the pulsatility index of the fetal middle cerebral artery.”[11] Two independent studies in 2006 used brain scans of the sensory part of unborn babies’ brains, showing response to pain.[12] They found a “clear cortical response” and concluded there was “the potential for both higher-level pain processing and pain-induced plasticity in the human brain from a very early age.
Embryological development shows presence of pain sensory mechanisms and neurophysiology. The basic anatomical organization of the human nervous system is established by 6 weeks.[2] The earliest neurons in the cortical brain (the part responsible for thinking, memory, and other higher functions) are established starting at 6 weeks.[3] Nerve synapses for spinal reflex are in place by 10 weeks.[4] Sensory receptors for pain (nociception) develop first around the mouth at 7 weeks , and are present throughout the skin and mucosal surfaces by 20 weeks.[5] Connections between the spinal cord and the thalamus (which functions in pain perception in fetuses as well as in adults[6]) are relatively complete by 20 weeks.[7]
Contradicting the claim that the brain cortex is necessary to experience pain and suffering, decordate individuals as well as animals lacking higher cortical structures obviously do feel pain. In fact, the human brain cortex does not fully mature until approximately 25 years of age, yet infants, children, and teenagers obviously can experience pain.[8]
» lozierinstitute.org/fact-sheet-scie...
Som proti len v prípadoch keď si proste dvaja dospelí ľudia nedajú pozor z vlastnej nezodpovednosti, keď partner k tomu partnerku núti, vydiera, nabáda, alebo aj ak rodina ju k tomu núti.
Tak ja vie, že aj keď by som išiel a prijal možnosť kamarátky s výhodami, tak ja až by som ja, ani ona nemala kondóm, že by sme na to nešli a bolo by to tak takisto, aj keby som bol opitý. Ja aj keď som opitý vnímam stále dôsledky a nejdem do toho ani vtedy bezhlavo. Preto prvý sex s kamarátkou na exkurzii som odmietol, lebo ja som bez kondómu hlavne nechcel ..
Aj keď by ma sex potešil ako každého chlapa alebo človeka, tak s výhodami aji nechcem, lebo by to bolo "chladné" a nemohol by som to mať opakovane s tým koho ľubim. A vtedy by som toho človeka aj tým ľúbil viac.