Kedy ako. Aj v taxikoch a potravinach, obchodoch. Vacsinou zaokruhlujem, napr. 3,90 necham 4 a tak ked ale mam platit rovnych 5 alebo 10 tak to necham na tej sume
Závisí od množstva vecí. Či bola milá obsluha a dobrý tovar/služba. Či som na obsluhu dlho čakala. Ako sa mi tam páčilo, atd. A aj od ceny produktu. Keď idem na kávu za 7 euro tak tringel nenechám, ale ak na kávu za 1,80 tak dám 2eurá. A ako v eurách ten tringel nenechávam nikdy, mám kde dávať peniaze. Maximálne sú to dáke centy, zvyčajne len na zaokrúhľovanie.
nechávam 10%, ak je všetko tak, ako má byť.
Ak sa čašník nevie správať, nenechám. Nevidím dôvod.
ak je niečo viac než ako má byť, proste obsluha mega ochotná alebo ja som mala milión divných požiadavkov a dali ich bez problémov, boli fakt milí a tak... tak nechávam viac než 10%.
nezaokrúhľujem. ak platím 30, tak nechám 35. ak platím 100, tak nechám 110.
a ak by som mala byť snob a ísť na kafé za 7€, tak proste dám aspoň 7,5€. nechápem, čo to je, ísť na niečo absolútne drahé a nemať na dýško. wtf.
Ešte som sa s takou obsluhou nestretol aby toho bola hodná. Buď je drzá alebo dlho čakáme kym vobec príde alebo tak. Ale ja zastávam názor že tringelt väčšinou nie. Za čo? Veď má svoj plat za ktorý pracuje. Prečo by som ja mal platiť za niečo o 10% viacej ako je v cenníku. Čiže vlastne prachy na čierno. Ak chce zarobiť nech ju zaplatí pán zamestnavatel. Niekedy namna divne pozera obsluha alebo sa robi ze nevie vydať. Az mi je to trápne. Nechápem z akého dôvodu by mali mať nárok na príplatok.
Ak je vsetko ok, tak zavisi od ceny. Snazim sa to zaokruhlit nejako smerom hore, nie ale vela. To ale preto, ze sa mi do penazenky vela drobnych nezmesti. Ak platim kartou, tak nenechavam.
Ak som ale velmi spokojny, tak zvyknem davat velmi pekne tringelty.
@bebekex keď som pracovala v reštike, tringelty šli 50:50 obsluha (aj brigádnici) a kuchyňa (tam si zas delili kuchár s pizzerom) , ale to je asi dosť zriedkavé
@bebekex popravde ani ja kým som tam nebola sem tam som to spomenula, ak na to prišla reč buď pri platení alebo čo, pripadne ak si vyslovene chválili jedlo tak som to nenapadne podotkla
Celý koncept 3ngeltov je totálny odrb bez logiky, ktorý ako vždy spoločnosť prijala za svoj, pretože "taxa to má robiť". Nchpm, prečo práve čašníci by mali dostávať od nás peniaze navyše, ale možno mi to raz niekto uspokojivo vysvetlí.
no musim uznať že ma prekvapili reakcie..vela z vas dava slušne prepitne čo som nečakal asi len ja som taky škrob mne pridu už samotne produkty dost drahe a ne to žeby som este mal nechat 2 eura navyše .....takej upratovačke ktora drhne umyva osrate hajzle po ludoch a za minimalnu mzdu tiež nepride dakto dat tringelt za pocit čistoty ....takej kucharke do školskej jedalne takisto nikto nič neda za vykonanu pracu a to musia variť pre stovky ludi za minimalnu mzdu ...a to su profesie ktory by trebalo oceniť kde sa pracuje ťažko a za nič...preto mi to pride voči nim nefer ked nejaká pekna čašnička len kvoli vyzoru zarobi aj o 300€ viac len na prepitnom.....to je len moj nazor sorry
@antifunebracka sprepitné vzišlo ešte zo starých dôb, keď ľudia chodili do podnikov riešiť veľmi citlivé témy a čašník bol ten, ktorý ich počul rozoberať, keďže ich obsluhoval. tringelt slúžil na to, aby bol ticho a nevynášal to, čo počul, niekam inam
a musím povedať, že za tých 8 rokov, čo som robila čašníčku, som počula dosť veľa vecí, ktoré by asi tí ľudia neradi posunuli k iným ušiam (ktoré k nám taktiež chodili)
ďalší dôvod, prečo nechávam tringelty, je ten, že viem, ako fungujú podniky. nielen, že som v nich pracovala, ale jeden som aj prevádzkovala a viem, ako tam prúdia financie dosť dobre.
a nech zamestnávateľ chce sebe viac, tak väčšina malých kaviarní a podnikov jednoducho nemá na to, aby mala ľudí na HPP a ešte s dobrým platom.
ale ja zároveň chcem, aby tie podniky existovali, pretože mi je v nich dobre.
takže ak chcem, aby niekto chcel robiť v podnikoch, kde nemajú na to, aby im dali slušnú mzdu a zároveň ponúkali kvalitné produkty, tak proste budem podporovať sprepitným.
Davam davam. Ked je dobra obsluha tak Jo. Hlavne ked niekde xasto chodim, tak ptm su vzdy ku mne milsi robila som dlho casnicku tak vim z coho som zila. Sice v uk je to ine.... Tam je to uplna samozrejmest a velmi si ludia zakladaju na obsluhe... Aj ta moja snaha tam bola ina, ale niekedy aj tu je ppc obsluha. @bebekex aj u nas sa aj do kuchyne aj na bar aj seaterom ne len obsluhe a vzdy sa na to ludia pytali
áno áno nechávam ak bolo teda všetko ok. No v posledných týždňoch som dávala tringelty stále..vždy som natrafila na veľmi milú obsluhu aj super jedlo/pitie
Nenechavam, kedze som strasny zgrlos. Tringelt necham len ked som s viacerymi ludmi a vsetci nieco nechavaju, tak necham aj ja aby sa nepovedalo, ze som skrob.
@danerine Tam u vás v robote ste tak mohli mať, netvrdím, no nie všade to tak robia ...hlavne u predavačiek v niektorých obchodoch je to tak, že ľudia aj dávajú tringelty, no tí pracujúci ľudia za pokladňou ich ani nedostanú a zhrabne to všetko chamtivo obchod ...vlastná skúsenosť
...je to odporné takéto konanie a rovnako aj ako sa obchody stavajú k potravinám pred dátumom spotreby ...je aj hrozné vidieť koľko potravín sa len tak vyhodí, pre jednoduchosť a neľudskosť ...páči sa mi konanie Kauflandu, ktorý pred zatvorením takéto veci výrazne zlacní a predíde tak vyhodeniu a aj mnohí sociálne znevýhodní si tak môžu nakúpiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
len velmi vynimocne... a naposledy, ked som chcel dat, tak som nedal, lebo to casnik cele nakoniec posral
Ak sa čašník nevie správať, nenechám. Nevidím dôvod.
ak je niečo viac než ako má byť, proste obsluha mega ochotná alebo ja som mala milión divných požiadavkov a dali ich bez problémov, boli fakt milí a tak... tak nechávam viac než 10%.
nezaokrúhľujem. ak platím 30, tak nechám 35. ak platím 100, tak nechám 110.
a ak by som mala byť snob a ísť na kafé za 7€, tak proste dám aspoň 7,5€. nechápem, čo to je, ísť na niečo absolútne drahé a nemať na dýško. wtf.
Ak som ale velmi spokojny, tak zvyknem davat velmi pekne tringelty.
zakaznici o tom vedeli napriklad?
a musím povedať, že za tých 8 rokov, čo som robila čašníčku, som počula dosť veľa vecí, ktoré by asi tí ľudia neradi posunuli k iným ušiam (ktoré k nám taktiež chodili)
a nech zamestnávateľ chce sebe viac, tak väčšina malých kaviarní a podnikov jednoducho nemá na to, aby mala ľudí na HPP a ešte s dobrým platom.
ale ja zároveň chcem, aby tie podniky existovali, pretože mi je v nich dobre.
takže ak chcem, aby niekto chcel robiť v podnikoch, kde nemajú na to, aby im dali slušnú mzdu a zároveň ponúkali kvalitné produkty, tak proste budem podporovať sprepitným.
ak je to pochopiteľné.
10€ tringelt wtf. To si ani ja nedovolim a to zijem vo FR. Lol
...je to odporné takéto konanie a rovnako aj ako sa obchody stavajú k potravinám pred dátumom spotreby ...je aj hrozné vidieť koľko potravín sa len tak vyhodí, pre jednoduchosť a neľudskosť ...páči sa mi konanie Kauflandu, ktorý pred zatvorením takéto veci výrazne zlacní a predíde tak vyhodeniu a aj mnohí sociálne znevýhodní si tak môžu nakúpiť