Že bude opäť žiť? To je pritiahnuté za vlasy, však nefunguje. A Nemci to nerobia zo šialenosti alebo pre vlastného zvelebenie, sa preboha. Práve naopak, trpia kolektívnou vinou. Len chcú zachovať niečo, čo bude ľuďom pripomínať históriu, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Angličania na to majú dobré slovo "awareness". Zamysli sa radšej ty. Prirovnávaš to k hrajkaniu sa na piesočku.
v istom hľadisku je to dosť... zvláštne. Ľudia nechcú vidieť čo napáchali a chcú to dať preč. Potom si hovoria, prečo vrážajú peniaze do takých vecí ako je koncentračný tábor? akú to má logiku? na čo? prečo? veď tam umierali ľudia. to chcú čo...?
lenže ľudia si musia uvedomiť, že je to pamiatka. A pamiatky sa majú zachovávať pre budúcnosť. Pamiatky NIEČO znamenajú večne.
a prečo by som ťa mala tagovať v tvojej vlastnej diskusii, ktorú aj tak kontroluješ? a hlavne by ma zaujímalo, ako tagovanie hocijako súvisí s IQ. či ako sa nám hodí?
akože, tvoje argumenty k téme sú stále lepšie a lepšie!
nie nemusím, len som chcel vedieť, či nedokáže pochopiť lebo tam nebol (niektorým ľudia jednoducho potrebujú ukázať), alebo - ako som si aj myslel - kvôli niečomu inému
ja si myslím, že je to veľmi štedrý dar, je to tam v zlom stave - keďže to funguje ako múzeum, ktoré ročne navštívi niekoľko desiatok tisíc turistov, rekonštrukcia by tomu miestu iba prospela
ze memento 60 milionov eur by nikto nedaval, na nieco symbolicke, akoze aby sa ludia "poucili a nezabudli". Auschwitz je dobra znacka, im sa tie peniaze vratia o to sa nemusia velmi bat
bola som tam, bol to najsilnejší zážitok môjho života.. myslím že už som dosť k tomu napísala aj vo svojom blogu "Jeden deň stačil" (áno, robím si strašne neskrytú reklamu, ale mf, ja som naň hrdá..) a myslím že @josh28 by nemal zakladať diskusie ak nechce počuť názory iných.. Nemci robia dobre a je super že to robia práve oni..
pri takom svetovom vyvoji aky tu mame, by som sa necudoval, keby tie pracovne tabory rekonstruuju aj s inymi zamermi ako len pripomenut zverstva 2. sv vojny.. vela ludi si neuvedomuje, ze ozajstna recesia este len pride a potom nas od vojny deli uz len nejaky nastrceny panacik, co to cele rozputa..
ja som tam bol akože zo školy, ale slzy sme mali na krajíčku všetci.........zomierali tam aj takí nevinní v naších rokoch, viete si to predstaviť? a mohli žiť!!!.................filip
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
a ty si tam vari bol, keď sa takto "uvedomele" vyjadruješ ?
a že kto má múdre reči.
@cjubou áno bol som tam.
lenže ľudia si musia uvedomiť, že je to pamiatka. A pamiatky sa majú zachovávať pre budúcnosť. Pamiatky NIEČO znamenajú večne.
cierne to bolo... velmi cierne =D like
akože, tvoje argumenty k téme sú stále lepšie a lepšie!
nie nemusím, len som chcel vedieť, či nedokáže pochopiť lebo tam nebol (niektorým ľudia jednoducho potrebujú ukázať), alebo - ako som si aj myslel - kvôli niečomu inému
ja si myslím, že je to veľmi štedrý dar, je to tam v zlom stave - keďže to funguje ako múzeum, ktoré ročne navštívi niekoľko desiatok tisíc turistov, rekonštrukcia by tomu miestu iba prospela
áno je to všetko smutné a treba si očistiť kredit. nemám rada nemcov. nahádžem ich do jedného vreca všetkých. je to povrchné, ale cítim to tak.