Čaute, potreboval by som pomôcť s výpočtom 1 príkladu: "Aký uhol zviera strana rotačného kužeľa s rovinou podstavy, ak obsah plášťa sa rovná dvojnásobku obsahu podstavy?"
Nájde sa niekto ochotný a matematicky zdatný? Ďakujem
omg, však kužel to je to najľahšie, čo môže byť, tam nemáš o čom, stačí vzorec, dosadíš údaje, vyjadríš potrebné veci a hotovo.... tento príklad sme myslím, že počítali v 9 na základke
@aprilynne áno, dokonca som si len skontrolovala výsledok na kalkulačke, ešte si po tej písomnej maturite niečo pamätám aj z goniometrie, takže jednotková kružnica a uhol som dala z hlavy
@narazuvzdornaa ok, stačí jednotková kružnica a ok, ja ty, kdekto vieme, že je to arkus-funkcia, ale tak ono sa to na strednej neučí, ešte viac ho zmätieme
@hanka12 tak dobre, asi to bude tým že si maturovala nedávno (tým nijako nechcem osočovať tvoje matematické schopnosti! , uvidím ako budem na tom ja o rok
ale že sme to brali pred asi pol rokom... asi by som to mala vedieť
ale trochu som sa ojebal na tomto príklade, miesto r som tam dosadil r/2, lebo som zvyknutý vždy na polovicu dávať pri rovnoramennom trojuholníku, až potom mi napadlo, že r je polomer a to by muselo byť jedine d/2
@narazuvzdornaa ako neviem ako vy, vy teda asi hej podľa toho čo hovoríš, ale my vôbec, max derivácie sme prebrali, aj to len tabuľkové (zložené a podľa viacerých premenných vôbec) a integrály tabuľkové (čiže žiadne per partes ani substitúcie ani Ostrogradský) a aj to nám hovorili, že sme jej prebrali omnoho viac ako sa preberá dnes na stredných školách
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
by si chcel vedieť prečo, že
podstava: S1=pi*r^2
plášť: S2=pi*r*s
zo zadania vyplýva S2=2*S1
pi*r*s = 2*pi*r^2
vydelíš pi*r
zvýši s=2*r
nakreslíš si to do prierezu kužeľa aj s uhlom, a vidíš, že pomer r/s je kosínus toho uhla
z rovnice vyjadríš r/s = 1/2 (=cos A)
arccos(cos A)=arccos 0.5
A=60°.
@hanka12 vedela si z hlavy vzorec? (nech sa môžem cítiť hlúpo zábudlivo..)
Ešte tak sínusovou vetou I guess, ale nikdy som si ju osobne nepamätala napriek tomu, že je primitívna
ale že sme to brali pred asi pol rokom... asi by som to mala vedieť
@16
profesor nam vysvetlil aj per partes ale vtedy kazdy len cumel ze co O_o