Ahojte.Mám na vás prosbu.Toto leto idem pracovať na 4 mesiace do Nórska,no neviem si rady.
Moji rodičia sa o mňa veľmi boja,aby sa mi tam niečo nestalo,neokradli ma,neuniesli,nechali ma robiť zadarmo...Idem tam za priateľovým kamarátom,ktorý si tam tento
Norsko je jedna z poslednych krajin, kde by som cakala, ze ma niekto okradne, znasilni a tak podobne. ta krajina sa pysi velmi nizkou kriminalitou, aspon to nam povedali na jednom z uvodnych stretnuti (bola som tam cez Erasmus na skoro 5 mesiacov). a osobne konstatujem, ze na Slovensku sa naozaj bojim viac.
Fiktívny kamarát? Nepoznáte sa? Zaujímavé, ale tak čo ty vieš, či ťa tam nevolá vyslovene na účel, aby ťa predal, ktovie.
Áno, Nórsko je veľmi skvelé, ale mafie tam sú a aj kriminalita, tomu sa jednoducho nikde neubrániš. Je to na tebe, ako veľmi veríš tomu kamarátovi. Zisti si na nete nejaké úrady, čísla a miesta, pre prípad. Šťastnú cestu.
@kitty7 Ja viem.Už len keď čítam ako tot am funguje.Ľudia si nechávajú domy aj autá otvorené,obchody majú tovar vyložený vonku aj cez noc,policajtom zakázali nosiť v niektorých mestách zbrane kvôli nízkej kriminalite.Jednoducho sa boja aby mi nezobrali doklady,nezavreli ma niekde a nutili ma pracovať a nik by o mne nevedel.Proste idem tam hneď s ním na všetky úrady,na policiu sa zahlásiť,do banky a tak.Neviem,naozaj ako ich mám ubezpečiť. @shit a áno viem,že je jedna z najbezpečnejších štátov na svete,len ľudia sú už tak ovládnutí správami,čo sa vo svete deje a neberu ohľad na rozdiely medzi krajinami či Turecko alebo Nórsko. @dumbledore Tak Breivik je naozaj extrémny prípad to netvrdím a taktiež to nechápem. @uggla Idem tam s priateľom,len on ide za mnou až o mesiac,pretože si musi zariadiť a ukončiť prácu.Je to jeho spolužiak a spolužiačka za ktorými idem,po maturite odišli žiť do Nórska a teraz začali vo vlastnom podnikať.Ja som s ním len telefonovala cez skype,všetko sme sa dohodli,pride ma čakať na letisko,mám zariadené ubytovanie,stravu všetko.Pracovať idem v jednej pizzerii Pizzabakeren a Bon apetite.Budeme rozvážať pizzu a nakladať na pizzu suroviny,ktoré si budu priať zákazníci.Je to mesto Sogndal kde su fjordy a veľa turistov a študentov. @luc.ka ja tomu tiež verím,len nemôžem ich presvedčiť,pokial nemaju plnu istotu,je to ťažko,no snáď to zvládnu.
Ocino ma chce zaregistrovať na stranku mzv.sk Systém pomoci slovenským občanom v prípade núdze pri cestách do zahraničia. kde zadám presne ciel cesty od kedy dokedy,adresy,zamestnávatela a tak. len neviem ešte či sa mám ešte extra poistit na Slovensku.Mám sice medzinarodny europsky preukaz poistenca a taktiež v Norsku sa z daní strháva zdravotné poistenie ale neviem či to stačí.
@7 auta neviem, ale bicykel si odporucam zamknut ako jasne, stane sa aj tam obcas daco, ale skor pristahovalci obcas robia problemy... cim mensie mesto, tym menej toho hrozi... a Nori... to su taki zlatusikovia naivnucki, pripominaju mi nasich dochodcov...
s tym poistenim si zisti, ako to je, europsky preukaz ti prd pokryje, ak si nebudes hradit v Norsku poistenie zo mzdy (to si fakt zisti, kedze tam budes len na 4 mesiace), tak si urcite vybav osobitne poistenie na Slovensku, ja som to tak mala.
ale rodicia su paranoidni, keby si sla do Afriky nepoviem, ale Norsko je fakt daleko bezpecnejsia krajina ako Slovensko...
@kitty7 Tak ako vidím,v Nórsku si už bola a poznáš to tam ako to funguje.Jednoducho letím z Krakowa a na letisko do Bergenu ma príde vyzdvihnuť kamarát,pôjde ma hned zahlásiť na úrady,dostanem tel. číslo a aj bankový učet.Musim si ešte to poistenie preštudovať,či vlastne z daní odvádzam určité percento alebo to mám naozaj urobiť ešte tu na Slovensku ako dodatočné poistenie.A ake zahranične poistenie si si dala robiť tu na Slovensku a kde Rodičov chápem,ale zdá s ami,že to preháňajú.Veľa ľudí ma ubezpečuje,v tom,že tam sa naozaj nemám čoho báť.Ved práve nieje to dáke Albánsko alebo neviem čo.Mimochodom,ďakujem za objasnenia,pomohla si mi.
@denisenda ano, ja som letela tiez z Krakowa, ale do Trondheimu, to je dakych 300 km na sever od Bergenu.
poistenie som mala od generali, ale to bolo specialne pre studentov a au-pair. no mozno nieco podobne by sa dalo aj v tvojom pripade. bolo to dost vyhodne, lebo tam bol dost velky balik osetreni plus dokonca aj poistenie pre pripad, ze by ta okradli. skus sa informovat.
tvojich rodicov naozaj nechapem, keby si chcela ist cez agenturu este dobre - a kolko ludi tak ide a nic sa im nestalo... ale mas tam znamosti... ja by som si asi pred rodicmi dupla, ze sa nemozu k tebe donekonecna spravat ako k soplavemu decku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Áno, Nórsko je veľmi skvelé, ale mafie tam sú a aj kriminalita, tomu sa jednoducho nikde neubrániš. Je to na tebe, ako veľmi veríš tomu kamarátovi. Zisti si na nete nejaké úrady, čísla a miesta, pre prípad. Šťastnú cestu.
s tym poistenim si zisti, ako to je, europsky preukaz ti prd pokryje, ak si nebudes hradit v Norsku poistenie zo mzdy (to si fakt zisti, kedze tam budes len na 4 mesiace), tak si urcite vybav osobitne poistenie na Slovensku, ja som to tak mala.
ale rodicia su paranoidni, keby si sla do Afriky nepoviem, ale Norsko je fakt daleko bezpecnejsia krajina ako Slovensko...
poistenie som mala od generali, ale to bolo specialne pre studentov a au-pair. no mozno nieco podobne by sa dalo aj v tvojom pripade. bolo to dost vyhodne, lebo tam bol dost velky balik osetreni plus dokonca aj poistenie pre pripad, ze by ta okradli. skus sa informovat.
tvojich rodicov naozaj nechapem, keby si chcela ist cez agenturu este dobre - a kolko ludi tak ide a nic sa im nestalo... ale mas tam znamosti... ja by som si asi pred rodicmi dupla, ze sa nemozu k tebe donekonecna spravat ako k soplavemu decku.