O vydanie prvého občianskeho preukazu pri dovŕšení 15. roku veku, je povinný požiadať rodič občana alebo opatrovník, poručník, iná fyzická osoba ako rodič, ktorí majú dieťa zverené do náhradnej rodinnej starostlivosti, pestún, osoba, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do pestúnskej starostlivosti, alebo štatutárny orgán zariadenia, v ktorom sa vykonáva rozhodnutie súdu o nariadení ústavnej starostlivosti alebo rozhodnutie súdu o nariadení ochrannej výchovy, najskôr 90 dní a najneskôr 30 dní pred dovŕšením pätnásteho roku veku občana.
pokuta možno je, ale iba po nejakom väčšom časovom období než pár týždňov...
ja som si išiel svoj spraviť tiež cca týždeň po 15-ke, hoci skoro všetci moji rovesníci si ho robili ešte pred
kopa ludi si davala robit obciansky aj mesiac aj dva po 15-ke a neverim, ze niekto platil cokolvek... ja som tiez nejako 3-4 tyzdne po 15. narodeninach, nepamatam si uz presne ako rychlo mi ho vydali, ale bolo to iste len par dni, lebo mam este stary obciansky... a datum vydania mesiac po 15. narodeninach
Pokutu za to dať môžu, avšak nie tebe ale tvojím rodičom, nakoľko oni si nepslnili svoju povinnosť. Avšak tú pokutu v zásade nedávajú. Takže sa nemáš čoho báť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
ja som si išiel svoj spraviť tiež cca týždeň po 15-ke, hoci skoro všetci moji rovesníci si ho robili ešte pred