zajtra mám 15, a vraj mi má prísť nejaký papier, že si ho mám vybaviť ale nič také mi neprišlo!
Takže čo musím urobiť? Stačí keď pôjdem na políciu, tam ma odfotia alebo musím ísť ešte na nejaký iný úrad? (viem že som tam mal ísť pred týždňom, ale ne
Keď dostávaš prvý občaňák stačí ísť na políciu s rodným listom ako to už bolo spomenuté.
Postup ktorý opisuje @mielikki treba dodržať keď sa sťahuješ, skrátka keď meníš trvalý pobyt, a aj vtedy najprv musíš mať občaňák a až potom ti dajú trvalý pobyt.
mne tiež žiadne papiere neprišli, prišla som k fízlom, s rodným listom a tak, ale mama tam musela dačo podpisovať, takže asi treba nejakého poručníka...inak mi nič nebolo treba
Nemusi to byt v momente myslim, ze mas na to 2 tyzdne. Proste zajdes na mestsky urad oni ti daju papier , ten vyplnis , pojdes sa dat odfotit a za tyzden mas preukaz.
ja som si robila pred rokom a pol asi tym stylom ze mama zobrala rodny list na fizliarni ma odfotili a o tyzden mi prisla smska ze si mam prist po obciansky
@kurope Občiansky robia tam kde aj pasy, síce to nie sú policajti ako taký/ sú to len úradníci ale majú s políciou dočinenia ba dokonca nadriadený im je policajt a ľudia sú vedený ako zamestnanci štátnej správy. Väčšinou sa to robí na OR PZ v danom meste a netreba ti nič, len rodný list. Ba dokonca v dnešnej dobe nepotrebuješ ani fotku ako tu napísal kolega @hluzar , stačí tam iba ísť s rodným listom, oni si ťa tam samy odfotia do PC a fotka je už vytlačená priamo na OP, nie ako sa to robilo voľakedy. Inak trvalý pobyt máš aj na rodnom liste, čiže nechápem prečo tu všetci píšu že je potrebné si ísť aj po potvrdenie o trvalom pobyte. Inak choď tam a informuj sa, oni ti radi vysvetlia čo potrebuješ k OP, podľa mňa len rodný list.
Domov ti žiadna výzva nepríde, čiže nečakaj že ťa povolajú ako to bolo na odvodové konanie na povinnú vojenskú službu. Správne by si mal ísť 2 týždne po dovŕšení 15 roku života, ale ak pôjdeš neskôr nič sa nestane. Ja si dokonca pamätám že môj spolužiak zo ZŠ bol si vybavovať OP vtedy ako ja a on mal narodeniny v septembri a ja až v januári.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
ak si dobre pamätám
a hej,stačí ked pojdes na políciu len..teda u mňa stačilo..cvak..
Postup ktorý opisuje @mielikki treba dodržať keď sa sťahuješ, skrátka keď meníš trvalý pobyt, a aj vtedy najprv musíš mať občaňák a až potom ti dajú trvalý pobyt.
Finite, už nemudrujem
jéjki putin, čo si tu tak dlho nebol????
Domov ti žiadna výzva nepríde, čiže nečakaj že ťa povolajú ako to bolo na odvodové konanie na povinnú vojenskú službu. Správne by si mal ísť 2 týždne po dovŕšení 15 roku života, ale ak pôjdeš neskôr nič sa nestane. Ja si dokonca pamätám že môj spolužiak zo ZŠ bol si vybavovať OP vtedy ako ja a on mal narodeniny v septembri a ja až v januári.